Frumusețe, Trăiește sănătos cu Simona, Video

De ce îmbătrânește pielea?

Autor:

Cu toții ne dorim ca trecerea anilor să nu lase urme pe chipul nostru. Din păcate, timpul nu poate fi ținut pe loc. Dar ne putem strădui să acordăm pielii cea mai bună îngrijire. Soluții există, iar unele dintre ele sunt dezvăluite de dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, în discuția cu Simona Dragomir.

Vezi toate articolele despre:
antiagingbeauty helpdermatologiedr. Viviana Iordachefrumusețeîmbătrânirea pieliipieleridurivideovitamine piele

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Suntem live pe Ziarul de Sănătate și, așa cum v-am anunțat, astăzi vom vorbi despre piele, despre sănătatea și frumusețea pielii. De ce îmbătrânește? Ce avem de făcut în încercarea de a estompa cumva trecerea anilor? Alături de noi se află doamna doctor Viviana Iordache, medic primar dermatolog, ambasador și speaker internațional pentru botox și acid hialuronic. Mă bucur să vă revăd, doamna doctor!

Dr. Viviana Iordache: Și eu mă bucur să vă revăd!

Simona Dragomir: Și vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră aici, la Ziarul de Sănătate! Eu zic că este un subiect frumos, un subiect interesant deopotrivă pentru femei, cât și pentru bărbați. În ultima vreme am observat că trendul este ca și bărbatul să fie interesat de aspectul lui, ceea ce mie mi se pare minunat și eu zic că o să avem o discuție extrem de interesantă. Ca de obicei, dragii mei, dragile mele, așteptăm întrebările dumneavoastră. De aceea suntem live pe Ziarul de Sănătate, ca să avem posibilitatea să interacționăm și să comunicăm mai bine. Avem să vă oferim premii și astăzi: Beauty Help va fi un premiu, un borcan cu Beauty Help, și cartea domnului profesor Gheorghe Mencinicopschi „Prevenția îmbătrânirii precoce”. Sunt două premii frumoase, cele mai interesante întrebări vor fi premiate. Doamna doctor, spuneam că vorbim despre frumusețea și sănătatea pielii. De ce îmbătrânește pielea? Orice am încerca să facem, anii trec și lasă urme, pentru unii – mai adânci, pentru alții – mai ușoare.

Dr. Viviana Iordache: În primul și în primul rând, pielea îmbătrânește genetic. Cu toții suntem programați din momentul în care se formează embrionul la o rată a metabolismului. Cu cât rata aceasta este mai accelerată, persoana respectivă, din păcate, va îmbătrâni puțin mai devreme decât ceilalți. Pe de altă parte, sunt și fericiți ai sorții care sunt programați genetic să îmbătrânească mai târziu.

Simona Dragomir: Din start, iată, cumva, moștenirea genetică ne departajează.

Dr. Viviana Iordache: Da, și ne putem uita la înaintașii noștri. Dacă semănăm cu vreuna din rudele noastre de sânge, avem o șansă bună sau mai puțin bună să îmbătrânim, cel puțin până la un punct, în același ritm.

Simona Dragomir: Se mai spune, doamna doctor, să te uiți la mama fetei ca să vezi cum o să arate peste ani fiica. E adevărat?

Dr. Viviana Iordache: Da și nu, pentru că multe fete seamănă cu tații, nu cu mamele lor, dar este un sâmbure de adevăr în asta. Al doilea motiv pentru care oamenii îmbătrânesc în ceea ce privește pielea este rata de expunere la ultraviolete. Iradierea ultravioletă, respectiv fotoîmbătrânirea este – oricât nu ne place să auzim lucrul acesta – din păcate, a doua cauză de îmbătrânire cutanată.

Simona Dragomir: Adică, stăm foarte mult la soare, la plajă, nu folosim factor de protecție… în timp plătim un preț.

Dr. Viviana Iordache: Plătim, neîndoielnic. A treia cauză este modul de viață. Fiecare persoană care fumează mult, consumă mult alcool, doarme puțin, este stresată, trăiește într-un mediu toxic sau foarte poluat, cum sunt marile aglomerări urbane, din nefericire va avea o rată de îmbătrânire mai mare decât persoanele care au un mod de trai sănătos. În al patrulea rând este modul în care ne alimentăm și pe dinăuntru, și pe dinafară. Adică felul în care folosim alimentele, raportul dintre principiile alimentare și felul în care ne îngrijim poate să determine o îmbătrânire mai înceată a fenomenelor cutanate. Și nu în ultimul rând, din fericire, pentru că asta ține și de noi, este felul în care folosim procedurile, metodele și tehnicile prin care să încetinim fenomenele de îmbătrânire. În al cincilea rând rămân stările intercurente. Adică persoanele cu imunitate proastă, cu afecțiuni asociate, de exemplu, persoanele cu diabet, persoanele cu boli cronice, din nefericire, au imunitatea cutanată la rândul ei scăzută și atunci rata de multiplicare celulară este proastă.

Simona Dragomir: Bun. Iată, doamna doctor a expus în detaliu cauze care duc la îmbătrânirea pielii. Din fericire, sunt factori asupra cărora putem acționa. Adică, dacă știm anumite lucruri și folosim anumite trucuri, pe care o să le dezvăluim aici împreună cu doamna doctor Viviana Iordache, este clar că va fi un avantaj pentru noi în încercarea de a lupta cu îmbătrânirea pielii. Iar factorii despre care spuneați, fie că sunt genetici, fie că sunt, Doamne-ferește, alte afecțiuni și corpul este în suferință, aici nu prea ai ce să faci. Dar oricum, cred că și pentru acele persoane, sfaturile pe care le veți da, doamna doctor, rămân valabile. Se pune un diagnostic de îmbătrânire a pielii? Știu că acum, modern, cel puțin de câțiva ani și în România, există tot felul de proceduri, de aparate cu ajutorul cărora îți poți testa și verifica sănătatea, frumusețea pielii, practic, vârsta reală a pielii tale. Știu că se fac tot felul de comparații cu persoane care au aceeași vârstă ca tine și vezi unde te afli. Știu că acum câțiva ani făcusem și eu o astfel de testare și eram fericită pentru că mă situam foarte bine față de vârsta pe care o aveam în buletin sau față de cum arăta pielea altor persoane de aceeași vârstă cu mine. Mie mi s-a părut un experiment foarte interesant.

Dr. Viviana Iordache: Orice experiment care te face să te îngrijești mai bine îți va fi folositor. Din păcate, multe sunt empirice și nu au la bază niciun fel de substrat științific. Dar atât timp cât propunerile sunt pentru un stil de viață sănătos și pe dinăuntru, și pe dinafară, nu putem decât să le îmbrățișăm. Acum trebuie foarte clar să înțelegem ce consideră dermatologii atunci când vorbesc despre vârsta cutanată. Multă lume, băbesc, să spunem așa, când vine vorba depre semnele vârstei, se referă la riduri. Nici vorbă! În primul și în primul rând, vârsta pielii este dată în calitatea pigmentului. În momentul în care pacientul prezintă o piele cu pigment neuniform, nu neapărat să ajungem la keratozele actinice, așa-numitele popular pete de bătrânețe, dar deja când pielea noastră, în momentul expunerii la ultraviolete, va prezenta zona mai maro, zone mai albe și zone mai roșiatice, când vom observa mici pete care nu se mai colorează, deja aceea, din punctul nostru de vedere, este o piele bătrână. Oamenii trebuie foarte clar să înțeleagă că melanina, pigmentul care ne dă bronzul, culoarea bronzată, este în fapt un scut împotriva iradierii.

Simona Dragomir: Practic este o reacție de apărare a organismului împotriva expunerii la soare?

Dr. Viviana Iordache: Da.

Simona Dragomir: Deci, noi considerăm că este vacanță, ne bronzăm, arătăm mai bine și facem un bine corpului, când de fapt nu este deloc așa.

Dr. Viviana Iordache: Când de fapt organismul își aruncă toate resursele în producerea acestui pigment care să nu lase radiația din ultraviolete să ajungă în straturi mai profunde ale pielii și să nu iradieze structurile interne: vasele, nervii și țesuturile profunde. Această melanină este indispensabilă supraviețuirii noastre. Fără ea, rata cancerelor de piele, nu mai vorbim de riduri și de prostiuțe, devine cu adevărat crescută și de aceea persoanele au o indicație naturală privind expunerea la ultraviolete în funcție de culoarea genetică. Un negru african, considerat pentru noi fototipul 6, deci cel mai mare ca fotoprotecție, are un număr de zile permis în expunere la soare, pe când o persoană cu fototip 1, respectiv blondă, piele albă, ochi albaștri, are la mai puțin de o cincime din numărul de zile permis unei persoane cu pielea închisă la culoare. Aceasta este o componentă foarte importantă, respectiv pigmentul. Pigmentul ne trădează în lipsa ridurilor, în lipsa altor semne ale îmbătrânirii. Al doilea lucru care ne trădează este deshidratarea cutanată. Oamenii fac o mare confunzie privind hidratarea cutanată și uscarea pielii din punct de vedere al sebumului. Cu toții știm că de la pubertate începem să producem sebum. Sebumul reprezintă o barieră de protecție împotriva microbilor, dar și împotriva deshidratării pentru că obligă apa să rămână în straturi mai profunde ale pielii. Un copil de 10 ani, care nu are încă suficient de mult sebum, nu înseamnă că este bătrân. Deci nu vorbim de lipsa sebumului aici. Vorbim de lipsa cantității corecte de apă din piele și care se măsoară clasic prin pliul cutanat. Când eram începătoare și lucram la spital, pur și simplu ciupeam puțin brațul pacientei și atunci aveam o imagine privind vârsta cutanată din punct de vedere al stării de hidratare.

Simona Dragomir: Foarte interesant.

Dr. Viviana Iordache: Abia în al patrulea rând discutăm despre elastoză, cât de mult s-a pleoștit, dacă ar fi să mă exprim vulgar, elasticul din piele, astfel încât pielea să curgă. Cu cât vezi că pielea curge, observi asta în etajul inferior…

Simona Dragomir: Și gravitația nu ne ajută deloc.

Dr. Viviana Iordache: Nu iartă pe nimeni, nu e nimic personal în asta… Cu atât pacienta, chiar dacă este tânără, are o piele bătrână. Iar abia în al patrulea rând sunt ridurile. Niște riduri de expresie, la un moment dat, faptul că prezint un pic de laba găștei când zâmbesc strălucitor…

Simona Dragomir: Mie mi se pare că reprezintă un șarm…

Dr. Viviana Iordache: Și mie la fel, trebuie să mărturisesc asta… Nu înseamnă neapărat că am mai mult de 25 de ani, așa cum nici lipsa ridurilor de expresie nu înseamnă neapărat că sunt mai tânără de 25 de ani.

Simona Dragomir: Și o să ajungem acolo atunci când o să discutăm despre injectări. Nu mi se par bune nici exagerările, să ai fața aceea împietrită, înțepenită, toate au aceeași expresie… Dar discutăm, toate la timpul lor. Văd că deja sosesc mesajele și vă mulțumesc că ne urmăriți. Așteptăm și astăzi întrebările dumneavoastră. Vorbim despre sănătatea, frumusețea pielii, despre cum îmbătrânește pielea, cum o putem ajuta astfel încât să nu se vadă așa tare trecerea timpului pe chipul nostru. Avem și premii să vă oferim, un borcan de Beauty Help, este un supliment premium, de lux, care ajută din interior pielea, tenul și nu numai, o să povestim un pic și despre el. Al doilea premiu – cartea domnului profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, „Prevenția îmbătrânirii precoce”, este o carte interesantă pe care v-o recomand. Dacă trimiteți întrebările și sunt întrebări interesante, atunci aveți toate șansele să câștigați aceste premii. Iată, ne scrie Adina, și o salut pe Adina Zuav, îți mulțumesc Adina că ești deja fidelă și comunicăm la fiecare live. Adina ne întreabă dacă poate face ceva pentru a preveni petele roșii de la soare, care-i apar la mare. Stă doar sub umbrelă, dar în apă nu mai are protecția umbrelei și, cu toate cremele folosite, tot face eritem solar. Știu că sunt anumite persoane alergice la expunerea la soare.

Dr. Viviana Iordache: Da. Alergia la lumină este, din păcate, din ce în ce mai frecventă și a început să se transforme într-un lucru obișnuit. Dacă până acum era ceva excepțional, în ultimii 5-6 ani, și din cauza exploziilor solare, și din cauza poluării, care a distrus foarte mult stratul de ozon, avem o creștere a diferitelor forme de erupții la lumină, care pot începe de la urticaria solară până la eritemul polimorf și până la lupus eritematos. O pacientă care are această tendință trebuie în primul și în primul rând să se adapteze la lumină. Înainte de expunerea la soare, cu 2-3 săptămâni, este bine să facă o încărcare cu suc de morcovi, indiferent că vorbim de morcovii storși acasă în robotul de bucătărie sau ronțăiți, sau folosim suplimente care să conțină cantități destul de importante de betacaroten. Al doilea lucru este așa-zisa adaptare treptată: ies întâi 30 de secunde, a doua zi – 1 minut, a doua zi – 1 minut și jumătate. Și nu în ultimul rând, în momentul în care am ajuns la soare, timpul de aplicare a cremei ecran trebuie să fie respectat cu strictețe. De exemplu, o piele ca a mea, care înseamnă fototip 3, la o cremă cu factor 50, are 2 ore și jumătate de expunere.

Simona Dragomir: Chiar dacă pe crema respectivă scrie că este și waterproof, că rezistă atunci când intri în apă, ideal este ca, după ce ai ieșit, te-ai uscat, să îți aplici din nou crema.

Dr. Viviana Iordache: Da.

Simona Dragomir: Și să nu stai în orele nepotrivite, chiar dacă ai factor de protecție.

Dr. Viviana Iordache: Neîndoielnic, după ora 10:00 și până în ora 17:00-18:00, nu e cea mai fericită idee pentru persoanele cu alergie la lumină. Copiii până în 2 ani nu au voie să stea la soare. Și nu e voie să stăm fără cremă ecran care nu e reînnoită. Atenție la expunerea pe barcă și la expunerea pe șezlonguri pe malul mării pentru că se adaugă și reflexia la lumină! Dincolo de ceea ce vine direct, apa reflectă foarte puternic lumina, iar pacienții care stau aproape de apă vor încasa o doză dublă de iradiere.

Simona Dragomir: Vreau să le mai salut pe Ana, Agata, pe Cristina, știu că vă uitați și ne urmăriți, îl salut și pe Sorin. Vă mulțumesc că ne sunteți alături aici la emisiunile noastre de la Ziarul de Sănătate! Spuneați, doamna doctor, și foarte bine ați subliniat legat de expunerea la soare. Însă atunci când vorbim de expunere la soare nu trebuie să ne gândim doar atunci când mergem la plajă. Expunere la soare înseamnă și când te plimbi într-un parc sau pe bulevard sau când mergi de acasă la serviciu sau când ești la volanul mașinii și conduci. Se știe că la șoferii profesioniști, parte stângă, cea care este expusă în permanență la lumină, arată un pic altfel, este mai îmbătrânită sau sunt persoane care fac cancer de piele pe partea aceasta. Expunere solară nu înseamnă doar ideea de plajă, doar vara. La fel trebuie să avem grijă și acum primăvara, iarna. Chiar dacă soarele este ascuns între nori, asta nu înseamnă că pielea noastră este ferită. Noi trebuie să o protejăm.

Dr. Viviana Iordache: Ideea este că se consideră, în general, că prin sticlă nu trec ultravioletele. Deci, teoretic, cu geamul închis nu ar trebui să avem problema asta ca pe vremea tinereții mele, când tata conducea cu cotul ieșit în afară și dădea geamul jos pentru că nu era climatizată mașina. Ideea este că, într-adevăr, pe vârf de munte, chiar și pe stradă în București, la Paralela 45, expunerea se consideră la suprafața expusă. Din 2 metri, cât are în medie pielea unui om, cu cât expui un procent mai mare, cu atât gradul de iradiere este mai mare. Aici vorbim de protecția pentru cancerele de piele, deci pentru lucrurile cu adevărat importante. Din punct de vedere cosmetic, însă, contează foarte mult zona expusă. Zona pe care cade raza direct este zona în care se va măcina colagenul, se va distrige elastina, se va crăpa pielea, vor apărea tulburările pigmentare, o să apară ridarea și deshidratarea cutanată. Atunci trebuie să facem două lucruri. Primul lucru: atenție la decolteu! Atunci când ne e cald avem senzația că totul va fi bine și tindem să umblăm în haine direct decoltate. Ei bine, decolteul a fost acoperit până atunci, se arde foarte ușor și este foarte important să protejăm cu grijă decolteul cu aceeași cremă ecran ca și fața sau cu eșarfă. Putem folosi acest truc de adaptare, să scoatem eșarfa treptat, câteva zile, până când se obișnuiește pielea. A doua variantă este aceea în care creștem rezistența cutanată, dar mai ales dacă avem o piele cu tendință la pătare sau o piele deschisă la culoare, în clinica dermatologică. Din fericire, noi avem la îndemână câteva arme, printre care și infuzia de antioxidanți, inclusiv de vitamina C, inclusiv de pro-vitamina A, cum era și betacarotenul de care vă povesteam, care se pot face fie prin mezoterapie fără ac, fie prin mezoterapie clasică (fie cu ac, fie cu pistol), astfel încât cantitatea de rezistență la ultraviolete să crească. Asta nu înseamnă că putem să ne ducem direct în Turcia fără fotoprotecție și să facem plajă, dar cu siguranță pielea ne-ar mulțumi foarte mult, dacă ar avea gură să ne spună, pentru infuzia aceasta. Acestea sunt în clinica dermatologică singurele proceduri cu adevărat plăcute.

Simona Dragomir: Corect. Relaxante, poți să și adormi…

Dr. Viviana Iordache: La noi, în general, totul arată întâi mai rău, fie de la laser, fie de la injectare, fie de la cauterizare, fie de la chirurgie, exceptând aceste infuzii de antioxidanți, de vitamine și de elasticitate, care arată bine imediat, sunt plăcute, ne cresc rezistența și chiar au un efect instant de beautificare, adică de luminozitate și de netezire a pielii.

Simona Dragomir: Pielea pare mai tânără, mai odihnită, toată lumea îți spune „ești odihnită, ai dormit mai mult”, când de fapt tu ți-ai făcut un tratament din acesta minunat. Vreau să profit doamna doctor și să spun că sunteți de găsit la clinica Medicum.

Dr. Viviana Iordache: Mulțumesc!

Simona Dragomir: Sunt convinsă că cei care ne urmăresc se întreabă acest lucru. Deci, doamna doctor Viviana Iordache poate fi găsită la clinica Medicum. Am fost și eu, am realizat atâtea filmări acolo, este un mediu foarte plăcut și doamna doctor este foarte drăguță. Așa cum o vedeți aici în emisiune, așa este și în cabinet cu pacienții. Doamna doctor, deja am început să discutăm de tratamente, voiam să vă întreb cum tratăm pielea, cum o ajutăm să se păstreze pe cât se poate tânără și frumoasă. Sau, hai să spunem altfel, nu poți rămâne veșnic tânăr. Tinerețe fără bătrânețe nu există decât în povești. Dar putem face un lucru: să ai o vârstă în buletin și pielea ta să arate mai bine. Dacă am câștigat 5-10 ani, eu zic că lupta este câștigată și avem beneficii. Atunci când te privești în oglindă să te simți bine indiferent de vârstă și să spui „anii trec frumos peste mine, mă simt bine”. Spuneați, doamna doctor, că sunt o serie de proceduri și poate că ar fi bine să le luăm pe fiecare în parte, de la cele mai simple până la cele mai complicate.

Dr. Viviana Iordache: Ca să zic așa, cea mai bună procedură este tratarea afecțiunilor pre-existente. În sensul că pacienții care au diferite condiții cutanate, pacienții cu acnee, pacienții cu seboree, cu dermatită seboreică, cu acnee rozacee, evident că tratându-și afecțiunea respectivă vor ajuta ca pielea lor să reziste mai bine și să arate mai bine în timp. Pentru cei care nu au afecțiuni pre-existente și să spunem că nu ar avea nevoie direct de lasere, de tratamente injectabile sau de tratamente la domiciliu, cum sunt cei care au aceste afecțiuni, pacienții obișnuiți trebuie să înțeleagă faptul că prevenția este „mama” tratamentului întotdeauna. Cu cât vom trăi mai sănătos, cu cât vom face niște tratamente mai personalizate genelor noastre, modului nostru de viață, situației noastre cutanate, cu atât ne vom feri pielea de stricăciuni prea devreme și mai ales ne vom păstra aspectul natural și vom arăta bine fără să putem spune că persoana respectivă a avut nevoie de tratamente. Scopul lor principal este să te facă să fii tu în cea mai bună versiune a ta și să te simți bine în pielea ta. Nu sunt niște tratamente de modificare a trăsăturilor persoanei respective și nu asta ne dorim. Așa că întotdeauna este bine să o luăm de la simplu la complicat. Evident că, dacă avem o zonă mai proastă, de exemplu, persoane…

Simona Dragomir: Dar de la ce vârstă, doamna doctor, ar trebui să aplicăm toate aceste tratamente?

Dr. Viviana Iordache: De la 20 de ani. Noi îmbătrânim din prima zi a vieții noastre.

Simona Dragomir: Eu nu am vrut să spun asta, ca să nu ne întristăm.

Dr. Viviana Iordache: Asta este. Ceea ce nu cunoști nu înseamnă că nu ți se întâmplă.

Simona Dragomir: Corect. Deci nu așteptăm să apară ridurile, fața aceea lăsată, deshidratată, ci încercăm să o ajutăm de la bun început. De la 20 de ani… Utilizarea cremelor, cred că și mai devreme, doamna doctor.

Dr. Viviana Iordache: Dacă avem probleme, da. Dacă nu, din fericire, de obicei între 15 și 20 de ani, glanda sebacee intră în acțiune și produce sebumul, care ajută și anti-rid parțial, pentru că ține o hidratare bună din punct de vedere cosmetic și mai ține și un mediu mai steril, în sensul că este o protecție foarte bună împotriva agenților microbieni, care prin inflamație ne aduc necazuri. Ideea este că trebuie să te uiți la persoana respectivă, este bine să-ți dai seama, așa cum ai spus la începutul discuției noastre, cu cine seamănă și cum s-a comportat persoana pe care a moștenit-o din punct de vedere cutanat și dacă pacienta are vreo zonă cu defect, atunci trebuie să te focusezi pe zona cu defect dacă este foarte tânără. De exemplu, chiar dacă are doar 25 de ani, dacă are o musculatură foarte puternică la nivelul frunții, în jurul ochilor, la nivelul colțului gurii, cu cât vei lua mai în pripă aceste tratamente, chiar dacă sună scary botox la 25 de ani, cu atât te vei asigura că la 45 femeia va fi în acord ântre zonele feței ei. Nu va avea riduri mai accentuate pe frunte sau în altă parte. În al doilea rând, din păcate, avem o categorie de paciente care nu au raporturile corecte între zone. De exemplu, am paciente care nu au bărbie, genetic, sau pomeți, sau au cearcăne de la 20-30 de ani. Nu o să așteptăm să facă femeia 50 de ani ca să ne adresăm direct medicului de chirurgie plastică și reparatorie, când există injectări foarte fine cu acid hialuronic și cu puțin botox, care ne pot reconstitui zonele și ne pot ajuta să trecem peste ani grațios. În rest, mai binele este dușmanul binelui și excesul niciodată nu o să ne facă să arătăm altfel decât ușor patetic. Adică se va vedea străduința, nu neapărat și putința.

Simona Dragomir: Vom arăta ca o păpușă Barbie și nu cred că ne dorim neapărat asta sau depinde de gustul fiecăruia. Mă bucur că sunteți alături de noi, o salut și pe Ionela, și pe Virginia. Avem și premii să vă oferim. Beauty Help este un produs premium de lux, conține ingrediente necesare, utile pielii: colagen, acid hialuronic, fitoceramide, resveratrol, vitamina E, astaxantină, coenzima Q10, vitamina C. Este un produs minunat pe care vi-l recomand cu plăcere. Avem un borcan să vi-l oferim astăzi cadou. Și al doilea premiu, „Prevenția îmbătrânirii precoce”, carte scrisă de domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi. Cei care vor trimite cele mai interesante întrebări știți că la fiecare live vă premiem, premiile sunt ale dumneavoastră. Iată, spuneam, injecții cu acid hialuronic și botox. Sunt tot felul de mituri legate de ce conțin substanțele acestea. Acidul hialuronic îl produce organismul și, după o anumită vârstă, în cantități din ce în ce mai mici și atunci bine ar fi să suplimentăm. Iar botoxul nu este toxină botulinică, nu este ceva toxic. Sunt tot felul de produse noi, imită aproape 100% acidul hialuronic așa cum este produs de organism. Pot apărea efecte secundare în timp? Asta era întrebarea mea, pentru că sunt persoane care se tem de injectarea unor astfel de substanțe.

Dr. Viviana Iordache: Acidul hialuronic este, într-adevăr, similar natural, îl avem în toate celulele noastre, el ține apa în membrana celulară. Fără el n-am avea lichid sinovial, n-am avea lichid în genunchi și în toate articulațiile importante. El asigură o hidratare și o elasticitate crescută a pielii. Din păcate, cel nativ, acela din organismul nostru se consumă în câteva zile. Noi la fiecare 4-5 zile avem o producție nouă de acid hialuronic și din această cauză primele produse care s-au injectat aveau o durată de viață foarte scurtă, să spun așa, pentru că nu reușiseră să împacheteze molecula să reziste mai mult în timp. Acum există și acid hialuronic care poate persista 1-3 ani de la momentul administrării lui, dar este complet consumabil. Ceea ce înseamnă că are o parte bună și o parte proastă. Partea proastă este necesitatea reintervenirii după această perioadă, ceea ce ne crește costurile întreținerii, ca la mașină, ca la apartament.

Simona Dragomir: Eu zic că merită, așa cum te duci cu mașina la service și îi faci revizia, schimbi uleiurile, cred că merităm și noi o revizie.

Dr. Viviana Iordache: Exact. Dar pe de altă parte, acest fapt că se cheltuie este extraordinar de benefic pentru că noi nu rămânem statici. Totul se transformă, totul alunecă, așa cum spuneai foarte bine, gravitația nu iartă pe nimeni, ceea ce se vede și la braț, și la fesă, și la sân, nu doar la nivelul feței. De fiecare dată, repoziționările vor aduce o corecție ușoară.  Cu cât ai un volum mai mare care a rămas acolo, normal că va accelera fenomenele de coborâre gravitațională și ne vom trezi că structurile alunecă mai repede, pe când ceea ce s-a consumat va permite ca peste 2-3 ani noua plasare să fie foarte ușor de realizat. Al doilea lucru, îți dă mult mai mare siguranță. Chiar avem o enzimă care se numește hialuronidază și pentru cei cărora din diferite motive nu le place sau nu le convine, sau li se întâmplă ceva neplăcut pentru rezultatul acestor pacienți, o simplă injecție cu hialuronidază îl dislocă de acolo. Este foarte adevărat că fiind o manevră injectabilă sunt anumite zone de mare finețe care presupun riscuri. Ca atare, atrag foarte mult atenția privitorilor noștri cu privire la medicul care realizează aceste tratamente și în primul rând să fie medic. Din păcate, adeseori, oamenii consideră că nu-și permit lucruri de calitate bună.

Simona Dragomir: Și se bucură la un preț mai mic, dar s-ar putea pe urmă să plătească mai mult.

Dr. Viviana Iordache: Consideră că „încerc așa și mai văd eu peste o perioadă de timp”. În primul rând, în ceea ce privește calificarea medicului pe zonele importante, nici nu ar trebui să mai discutăm despre asta și totuși discutăm despre asta în fiecare zi cu pacienții. Mă refer la tratamentul pomeților, bărbiei, cearcănelor, nasului și așa mai departe. În al doilea rând, mă refer la faptul că produsele diferă foarte mult. În România există vreo 200 de tipuri de acid hialuronic, care au prețul de la simplu la de 10 ori mai mult. Dar acest de 10 ori mai mult înseamnă și cea mai bună șansă, dar repet, rămâne o procedură medicală care nu este scutită de incidente și trebuie să fim atenți. În ceea ce privește toxina botulinică, ea depinde de calitatea toxinei botulinice și de doza per punct. Lumea își dorește uneori acel aspect înghețat și noi avem o procedură specială privind botoxul în clinica noastră. La 2-3 săptămâni, pacientul este chemat la o vizită ca să ne asigurăm că efectul este suficient pentru că prea mult e urât și nu-l mai poți lua cu una, cu două de acolo.

Simona Dragomir: Atunci injectările se fac în mai multe ședințe. Alte probleme ale pielii: pete, vase sparte, rozacee. Știu că există tot felul de tratamente, cu laser, radiofrecvență… Sunt o serie de tratamente care te ajută, nu?

Dr. Viviana Iordache: Există tratamente cu laser, există tratamente cu radiofrecvență, dar aceste echipamente sunt destul de costisitoare. Practic, pentru fiecare tip de afecțiune avem aproape alt laser sau dacă nu alt laser măcar alt mod de lucru. Ceea ce din nou ne întoarce către personalizare. Pacientul trebuie în primul rând să facă un consult de specialitate la unul din medicii noștri dermatologi și abia după aceea se creează o schemă de tratament privind alegerea numărului de ședințe, privind alegerea tipului de echipament folosit și mai ales privind informarea pacientului. Pentru că sunt anumite proceduri pe care le oprim în luna mai. De exemplu, tratamentul petelor pe zonele fotoexpuse sau chiar tratamentul vaselor sparte pe zonele expuse la ultraviolete. În schimb, avem anumite tratamente, cum sunt cele cu radiofrecvență, care pot continua chiar și în perioada de vară. Mai avem un lucru nemaipomenit, un laser de epilare definitivă de excepție, care a fost vedeta Congresului Societății Americane de Dermatologie de anul acesta. Merge și pe piele bronzată, și pe piele sensibilă, îl folosim inclusiv la copiii la pubertate. Deci, soluții există. Prevenția și menținerea calității pielii se pot face. Gradul de cheltuială și de chinuială depinde de foarte mulți factori, dar primul pas este consultul dermatologic. În al doilea rând, evident, contează perseverența. Eu de multe ori le explic pacienților că măsurile de prevenție cutanată sunt similare cu prevenția stomatologică și că una este să faci o plombiță pe un dințișor care s-a cariat și alta este să faci un implant dentar. Care evident că oricât de bun ar fi nu o să fie nici la fel de puțin costisitor, nici la fel de puțin neplăcut, nici la fel de rapid și mai ales n-o să fie la fel ca situația ta naturală.

Simona Dragomir: Vreau să ne povestiți puțin, doamna doctor, despre terapia vampir sau Dracula. Pare ușor înfricoșătoare, dar am înțeles că are rezultate foarte bune.

Dr. Viviana Iordache: Are efecte foarte bune dacă alegem corect pacientul. Pentru că în medicină este cu mode, acum de când se folosește și la nivel ginecologic pentru stimularea ovariană, pentru refacerea structurilor interne, se folosește la nivel ortopedic pentru genunchii care au avut intervenții chirurgicale sau după accidente, a crescut accesarea din partea pacienților. Adică pacienții nu mai așteaptă ca noi, ca medici dermatologi să propunem această procedură, ci vin ei deciși pentru o astfel de solicitare, având în vedere că se consideră a fi o terapie fără risc. Este o terapie fără risc dacă pacientul este corect selectat și dacă medicul știe ce să facă.

Simona Dragomir: Ce condiții trebuie să îndeplinească?

Dr. Viviana Iordache: În primul și în primul rând să i se potrivească, pentru că altfel aruncă banii pe geam. Când spun că trebuie să i se potrivească trebuie să înțelegem că terapia cu transfer autolog este o terapie care stimulează fibroblastul să îngroașe pielea și ea să devină un pic mai rezistentă. Ea este foarte bună pentru pacientul cu piele subțire, deshidratată, cu riduri mărunțele care recad repede după tratamentul cu toxină botulinică sau cu anumite tipuri de acid hialuronic. Este indicată zonelor cu piele subțire și deshidratată, deci este mult mai indicată pentru gât, decolteu și pentru dosul mâinilor, unde nu ai ce să ratezi cu ea. Pe când dacă pacienta are piele groasă la nivelul feței, este chiar contraindicată, pentru că o îngroșare și mai mare nu o să-i folosească la nimic. Ajută foarte mult la regenerarea părului, fiind folosită din ce în ce mai mult pentru pacientele care pierd păr și domnii care pier păr, că ei sunt chiar mai mulți decât doamnele, sau care vor să-și păstreze pur și simplu podoaba capilară, apropo de moștenirea genetică, a observat că mama are păr subțire și a pierdut repede. O folosim la persoane înainte de menopauză, pentru că ea de fapt se bazează pe stimularea fibroblastului care nu va avea același răspuns ca după menopauză. Una este o stimulare la o femeie cu estrogenii în variație mică și alta este o stimulare la o pacientă fără estrogeni. Procedurile diferă ca număr și ca frecvență și iarăși trebuie să personalizăm. Alegerea pacientului înseamnă pacient fără infecții virale. Am rămas stupefiată că pacienții nu sunt întrebați dacă poartă hepatite cronice, nu mai vorbim de virusul HIV sau de lucruri mai importante. Dar orice viroză cronică, dacă poartă herpesvirus este o contraindicație. Oamenii nu sunt întrebați aceste lucruri.

Simona Dragomir: Ce bine că ați făcut toate aceste precizări!

Dr. Viviana Iordache: Am avut pacientă cu hepatită C căreia i s-a făcut de către un medic stomatolog un PRP și femeia a venit cu niște mici vânătăi, pentru toxină botulinică. A considerat că poate face acel PRP la stomatolog, fiind o manevră fără risc, nu a îndrăznit să-și facă acolo și toxina botulinică, dar neavând timp foarte mult a venit înainte de perioada completă de vindecare. Eu știind istoricul pacientei, cunoscând-o de foarte mulți ani, i-am zis „dar tu porți hepatită C”. Femeia, senină, „da”. I-ai spus medicului care ți-a făcut PRP? Nu m-a întrebat nimeni nimic. În al doilea rând, trebuie să fim atenți la leziunile precanceroase și canceroase, mai ales la persoanele de vârsta a treia sau la persoanele cu piele albă și cu probleme de epitelioame. Se face o stimulare a acestor celule. Tu nu vei stimula țintit, acolo unde ai înțepat, ai stimulat și uneori această stimulare nu este cea mai bună. Deci trebuie să întrebăm medicul despre toate astea. Și nu în ultimul rând, modul de separare. Dacă modul de separare a factorului de creștere nu este făcut corect, este degeaba.

Simona Dragomir: Mare grijă atunci când alegeți această procedură, trebuie să alegeți și medicul care să vă îndrume astfel încât să fiți pacientul potrivit. Să răspundem și întrebărilor adresate pentru că sunt foarte multe. O să vă rog, cumva, răspunsuri scurte. Ana Ciucanu vă întreabă de ce tot timpul are pielea mâinilor uscată, călcâiele îi crapă permanent, folosește cremă, dar degeaba.

Dr. Viviana Iordache: Ăsta este genul de întrebare pe care îl urăsc. Pacientul nevăzut, fără să știu nimic despre ea și care întreabă „ce recomandați pentru acnee?”, „ce recomandați pentru călcâie crăpate?”.

Simona Dragomir: Ar trebui un consult. Adina întreabă ce poate face pentru a remedia uscăciunea pielii.

Dr. Viviana Iordache: În general, o hidratare foarte bună, și pentru prima doamnă, și pentru a doua doamnă, înseamnă să bem lichide suficiente, să mâncăm pește gras: ton, somon, macrou, sardine, dacă nu există suplimente cu ulei de somon naturale, bio și care nu sunt costisitoare, atenție la dietele vegane, vegetariene și, în general, excesele nu sunt bune nici într-un sens, nici în celălalt, pentru că rămâne pacienta fără proteine de structură și neavând din ce face o piele nouă agață pielea veche care nu s-a detașat corect și atunci vezi scuame și îmbătrânire cutanată chiar dacă bei apă și mănânci omega 3. Atenție la saune, care fac mare modă din nou. Acum toată lumea merge la Therme, la saună, stă în aburi, acolo ne deshidratăm și pierdem ioni în cantități importante. Cremele de corp trebuie să fie creme făcute în farmacie sau măcar în cosmetică, nu trebuie să fie așa-zise uleiuri naturale. Uleiurile naturale nu au factori de transfer. Vorbeam înainte de discuția noastră oficială despre nanotehnologie. Nanotehnologia încorporează moleculele pe care dorim să le trecem bariera cutanată. Bariera cutanată nu este degeaba. Dumnezeu a lăsat-o să ne ferească de microbi, să ne ferească de ciuperci, să ne ferească de virusuri, să ne ferească inclusiv de pătrunderea iradierii care să ne dea mai repede leziuni canceroase sau precanceroase și trebuie s-o menținem într-o stare cât mai bună. Altfel am muri în momentul în care trecem printr-un nor de praf în care sunt dejecții de animale și așa mai departe. Bariera aceasta este foarte utilă. Însă dacă vrei să treci un pic prin ea niște vitamine, uite, cum ai vitamina C și betacarotenii, ca idee… Faptul că uleiul de argan conține vitamina E în concentrație foarte mare nu-l face folositor.

Simona Dragomir: Rămâne la suprafață, nu pătrunde în piele.

Dr. Viviana Iordache: Nu-l face folositor decât pe uleiul de măsline, de exemplu, pentru că singurul lucru pe care îl realizează el este ocluzia. Este ca și cum ai pune un film pe piele ca să nu lași apa să perspire de acolo. Dar important este gestul. Cea mai ieftină cremă din farmacie sau din cosmetică pe care scrie „pentru corp” se aplică după fiecare duș pe pielea jilavă, în cantități suficiente.

Simona Dragomir: Cred că i-am răspuns și lui Mari Aurora: „Ce puteți recomanda persoanelor cu piele uscată extrem de sensibilă?”. Mai aveam aici o întrebare. Ala ne întreabă: „Care sunt cremele recomandate pentru tenul combinat?”, adică ten mixt, uscat-gras.

Dr. Viviana Iordache: Asta este o întrebare foarte bună pe care uneori mi-o pun și eu, pentru că de multe ori avem combinații din ce în ce mai diverse. E destul de complicat să răspunzi în două vorbe, însă întotdeauna alegem crema cea mai inofensivă. Principala calitate a unei creme trebuie să fie faptul că nu o simți pe piele. Dacă o simți, indiferent că te ustură, că te mănâncă, fie că e prea grasă, o simți că te strânge fața, înseamnă că nu este potrivită. Și atunci dacă vrem un singur produs, alegem produsul care este cel mai insensibil, deci nu ne determină nici un fel de reacție. Dacă putem, pe zonele mai delicate folosim seruri înainte de crema respectivă. De exemplu, dacă avem zone cu pete, folosim un ser cu vitamina C. Dacă avem zone cu piele deshidratată, putem folosi un ser cu provitamina A. Ideea e că alegem o singură cremă, pentru că devine și chinuitor, și costisitor, și puțin probabil să-ți priască 100% și încercăm din diverse seruri să folosim măcar pe zonele țintă.

Simona Dragomir: Elena Ciurea ne întreabă cât de eficiente sunt fiolele cu acid hialuronic și cele cu colagen.

Dr. Viviana Iordache: Așa aplicate pur și simplu, ca hidratare, nimic altceva. Să nu ne închipuim că noi avem vreo treabă cu colagenul vacii sau că acel colagen al vacii intră în noi.

Simona Dragomir: Vă întreabă Cris dacă siliconul derivat este bun pentru cicatrice.

Dr. Viviana Iordache: Da, sufocă cicatricea și nu o lasă să se dezvolte și atunci este bun pentru cicatricele hipertrofe, cele care ies în afară sau cele care sunt intens colorate, acelea beneficiază de silicon.

Simona Dragomir: Poți să dai cu acest silicon când cicatricea este proaspătă sau și peste 2-3 ani?

Dr. Viviana Iordache: Poți să dai atât timp cât cicatricea este hipertrofă, cât e deasupra pielii. Se face o confuzie foarte mare și foarte multe paciente cu cicatrice atrofe, adică gropițe, cum sunt cele pentru acnee, după anumite operații, acelea nu numai că nu beneficiază de sufocarea asta, ci noi nu știm cum să le mai enervăm. Noi încercăm să facem radiofrecvență, să facem stimulare cu mezoterapie, ca să acoperim defectul.

Simona Dragomir: Foarte bună și această precizare. Împotriva cearcănelor, ne întreabă Adina, ce am putea face?

Dr. Viviana Iordache: Dacă vorbim despre cearcănele de culoare, folosim pentru acasă lucruri care să se bazeze pe îmbunătățirea microcirculației. Exemplul clasic este vitamina C. Putem folosi pentru acasă măști de ochi sau seruri și creme de ochi care au concentrații maxime de vitamina C. În cabinetul medicului dermatolog avem un program special de laser pentru cearcăne, care merge pe programele vasculare, nu ca o pată de soare de pe față, dar pe care le închidem în luna mai. Deci invităm pacienții care nu și-au făcut ședințele finale să vină, pentru că de obicei sunt două ședințe, nu e una singură, să vină acum, în martie-aprilie, să finalizăm tratamentul. În cazul în care am făcut tratamentul cu laser și nu a fost suficient, putem să trecem la carboxiterapie, care este o procedură mai stresantă pentru pacient, o zi are ochiul foarte umflat. În ceea ce privește găvanul, persoanele care au orbita foarte mare, folosim injectări cu acid hialuronic. Din nou, atenție la aceste injectări. Reprezintă o zonă foarte delicată și e necesar ca medicul respectiv să fie foarte bun în această procedură. Nu este o injectare simplă.

Simona Dragomir: Spuneați de vitamina C, doamna doctor, vă ascultam și știu că mie mie se pare complicat să-mi fac măști acasă, nu am nici timp. Dar dacă iau vitamina, înghit doza necesară, ajută și pentru piele, și pentru imunitate sau nu are același efect pentru ten?

Dr. Viviana Iordache: Eu nu sunt fan al înghițitului, dar dacă din diferite motive, pe anumite perioade bine delimitate, am nevoie de suplimentare, orice suplimentare este mai bună decât nimic. Sunt acum tot felul de studii care spun că excesul este pro-oxidant. În primul rând, excesul ca să fie pro-oxidant trebuie să discutăm de la 14 grame în sus, condiționat retard. Adică nu faptul că am luat vitamina C care se elimină prin urină, pentru că tot ce este suplimentar eliminăm renal. Cele care au capsule retard ca să mențină nivelul mare în circulație, ceea ce este destul de stupid să îți închipui că cineva înghite 14 grame de comprimat retard cu vitamina C odată. Nu face nimeni un asemenea exces. Dar suplimentările cu 1-2 grame, de exemplu, în viroze, după viroze…

Simona Dragomir: Exact asta spuneam, în perioada asta când imunitatea îți este scăzută și tenul e un pic mai sensibil ar ajuta?

Dr. Viviana Iordache: Când mă uit că se schimbă vremea, iese soarele și vreau să-mi crească puțin fotoprotecția, când am ținut diete și am scăzut în greutate, când am avut afecțiuni care m-au determinat să scad în greutate, mai ales că acum este moda sleeve-urilor gastrice. O mare parte din pacienții noștri au nevoie de suplimente, pe lângă procedurile propriu-zise. Facem radiofrecvență, facem proceduri combinate, dar trebuie să și stabilim homeostazia din punct de vedere al vitaminelor și al principiilor nutritive corecte. Lupta abia începe în momentul în care ieși din spital.

Simona Dragomir: Mai sunt multe întrebări. Dacă uleiul de cocos ajută pentru față și corp?

Dr. Viviana Iordache: Nici nu ajută, nici nu încurcă.

Simona Dragomir: Masajul facial?

Dr. Viviana Iordache: Exclus. Doar drenaj.

Simona Dragomir: Dar dacă faci masaj nu stimulezi microcirculația?

Dr. Viviana Iordache: Îmi pare rău că nu am venit cu un desen cu mușchii feței, ca să înțelegeți că sunt mușchi pieloși, au o inserție la os, sunt intricați. Știm că roata de la mașină aruncă piatra în spate. Falca ta o să meargă în jos și toate exercițiile acelea, gimnastica facială trag în jos. Noi nu mai știm cum să liniștim cu botox zona aceasta și nu știm cum să-l mai tratăm cu radiofrecvență ca să o ridicăm și te duci acasă și începi exerciții prin care consumi botoxul mult mai repede și strici tot ce ai plătit în clinică.

Simona Dragomir: Deci nu e eficient masajul?

Dr. Viviana Iordache: Nu. Drenajul, da. Persoanele care au tendința să facă pungi sub ochi, persoanele care au tendința să rețină apă, persoanele care sunt la premenopauză, persoanele care se umflă dimineața și merg în cosmetică și fac drenaje limfatice sunt foarte mult ajutate.

Simona Dragomir: Doamna doctor, vă mulțumesc din suflet pentru sfaturi!

Dr. Viviana Iordache: Și eu vă mulțumesc!

Simona Dragomir: Vreau să-mi promiteți că reveniți, pentru că mai erau o mulțime de mesaje.

Dr. Viviana Iordache: Cum să nu!

Simona Dragomir: Și îmi cer scuze că nu am apucat să răspundem tuturor, însă doamna doctor Viviana Iordache va reveni aici la Ziarul de Sănătate. Pentru cele, cei care doresc să o contacteze, doamna doctor Viviana Iordache este de găsit la clinica Medicum.

Dr. Viviana Iordache: Pot să fac ca patinatorii, la Medicum…

Simona Dragomir: Pe pagina de facebook știu că sunteți foarte activă și aveți o relație deosebită cu pacienții dvs. și vă mulțumesc că astăzi v-ați făcut timp și ați venit la Ziarul de Sănătate. Noi vă așteptăm cu drag și știu sigur că veți reveni și vă mulțumesc de pe acum. Mulțumesc, dragii mei, dragile mele că ne-ați fost alături. Spuneam că veți primi și astăzi cele două premii anunțate: Beauty Help și cartea scrisă de domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi, „Prevenția îmbătrânirii precoce”, acum în câteva minute, după ce se termină această emisiune. Colega mea vă va contacta. Vă mulțumesc din suflet tuturor. Eu zic că am aflat lucruri interesante despre sănătatea, frumusețea pielii, despre ce putem face astfel încât să nu lăsăm ca timpul să treacă și să ne brăzdeze fața. Spuneam că este minunat dacă nu reușești să ajungi la această performanță să nu-ți arăți vârsta din buletin. Practic, să uiți de ea atunci când te privești în oglindă. Eu zic că este un mare câștig. Lupta putem spune că am câștigat-o, ceea ce vă doresc tuturor. Rămâneți cu noi sănătoși, frumoși, voioși. Pe data viitoare, vă aștept cu drag!

 

Etichete articol:
antiagingbeauty helpdermatologiedr. Viviana Iordachefrumusețeîmbătrânirea pieliipieleridurivideovitamine piele
Articolul anterior
Simptome ascunse ale diabetului
Articolul următor
Detoxifierea de primăvară și rolul fibrelor
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeTrăiește sănătos cu SimonaVideo