Luana Show, Nutriție, Video

Etichetarea alimentelor și Nutri-Score – VIDEO

Autor:

Cât de des, atunci când cumpărați ceva de mâncare, citiți eticheta? Poate aruncați o privire peste ingredientele care vă sunt cunoscute sau peste cele mai vizibile dintre acestea, dar există șanse foarte mari să nu acordați suficient timp pentru investigarea corectă.

Vezi toate articolele despre:
alimentațiedietănutri-scoreNutrițievideo

Invitata acestei emisiuni, Daniela Stoian, master trainer în nutriție, a stat de vorbă alături de Luana despre etichetarea corectă versus cea incorectă și despre ce este și cum ne ajută noul sistem Nutri-Score.

Multe dintre etichetele de pe produsele alimentare au probleme

În general, nu petrecem atât de mult timp atunci când ne alegem alimentele pe care dorim să le consumăm, pentru că timpul este prea scurt sau foamea este prea mare. Cu toate acestea, mai este un aspect nu foarte greu de observat: lizibilitatea scrisului de pe etichetă. Majoritatea producătorilor, din considerente probabil strâns legate de componenta comercială, decid să afișeze ingredientele de pe ambalaje pe o etichetă cât mai mică și al cărei scris este foarte greu de descifrat. Mai mult, unele produse sunt însoțite de o etichetă bilingvă, de obicei în engleză și în română, iar informațiile nu corespund în totalitate.

O altă problemă existentă în industria alimentelor este lipsa unui personal specializat (aceștia să fie cel puțin tehnicieni nutriționiști) care să verifice compoziția respectivelor produse, informații pe care să le treacă pe etichetă pentru a înlătura orice suspiciune. Acest lucru nu se întâmplă mereu și nu de puține ori ajungem să mâncăm alimente despre care nu știm prea multe.

În același timp, dacă stăm să ne gândim la materia primă utilizată în prepararea anumitor produse alimentare, nu toți producătorii acordă atenție calității acesteia. De exemplu, în cazul unei fabrici de conserve de roșii în suc propriu, producătorul care își dorește profit înaintea calității va alege un furnizor de tomate care să le vândă cât mai ieftin, fără să ia în calcul cum au fost crescute, dacă au fost stropite cu pesticide sau au fost colorate artificial, cu substanțe chimice.

Morcovii „bio”, mai nocivi decât cei obișnuiți

Atât în mediul online, cât și la televizor, dar și prin viu grai am învățat că fructele și legumele „bio” sunt mai sănătoase. Iar într-o lume în care mâncarea procesată și aditivată tronează pe rafturile magazinelor și ale fast-food-urilor, de multe ori preferăm să „dăm un ban”, dar să mâncăm ceva calitativ. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna adevărat, iar interesele se strecoară de multe ori la mijloc. Așa ajungem să cumpărăm alimente „bio” cu care să ne hrănim copiii, părinții, bunicii și chiar animalelele de companie, după care corpul să reacționeze, să avem stări de rău sau chiar de vomă și să ne afecteze mult mult decât dacă am fi mâncat același aliment, dar fără titulatura de „bio”.

De menționat în această situație este faptul că inițial, fructele și legumele chiar sunt „bio”, adică nu sunt tratate cu pesticide sau cu alte substanțe. Problema intervine în momentul în care perioada dintre etapa de cules și cumpărarea propriu-zisă și apoi servirea este prea lungă, de până la câteva săptămâni. Așadar, fructele și legumele poate că au fost crescute și culese în condiții curate, dar atunci când ajungem să le servim, deja trecuseră prin diferite depozite, standuri de magazin și stropite cu diverse spray-uri care să le ajute să nu se strice.

Doriți să aflați mai multe informații despre cum putem alege cel mai bine alimentele pe care le mâncăm și cât de util este sistemul Nutri-Score? Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.

Veți afla mai multe despre:

  • Ce este sistemul Nutri-Score?
  • În ce situații ne ajută acest mod de etichetare?
  • Dacă un produs alimentar este mai scump înseamnă că este mai bun din punct de vedere nutritiv?
  • Sunt într-adevăr mai bune alimentele bio?
  • Cum poate fi verificată veridicitatea informațiilor de pe etichetă?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
alimentațiedietănutri-scoreNutrițievideo
Articolul anterior
Colina și de ce ai nevoie de alimente bogate în colesterol? – VIDEO
Articolul următor
Detoxifierea: ne este necesară? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowNutrițieVideo