Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Alimente ce pot preveni bolile rinichilor

Autor:

Știm cu toții că hidratarea (un minim de 1,5-2 litri de apă pe zi) ajută rinichii să funcționeze normal, previne apariția nisipului sau a pietrelor la rinichi. Există însă și alimente care ajută sănătatea rinichilor. Despre acestea din urmă ne vorbește Simona Dragomir.

Vezi toate articolele despre:
dietăhidratareNutrițierinichisfaturivideo

Bun găsit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre alimentele ce pot preveni bolile rinichilor. Principalul rol al rinichilor îl reprezintă filtrarea sângelui și eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare. De aceea, rinichii sunt supranumiți și „stația de curățare” a corpului. În fiecare zi, rinichii filtrează aproximativ 150 de litri de sânge, ceea ce înseamnă că, în 24 de ore, sângele trece de 60 de ori prin rinichi.

Știți însă ce asigură buna funcționare a rinichilor? Apa. Rinichii au nevoie de 1,5-2 litri de apă pe zi pentru a funcționa normal. În caz contrar, deshidratarea favorizează formarea nisipului sau a pietrelor la rinichi, infecții urinare sau chiar insuficiență renală.

Dar pe lângă apă, rinichii au nevoie și de o alimentație sănătoasă. Iată o listă de alimente care contribuie la sănătatea rinichilor.

  • Ardeiul roșu: este bogat în vitaminele A, B6, C, acid folic, fibre și are un conținut scăzut de potasiu.
  • Varza: este bogată în vitaminele C și K, fibre, antioxidanți și este săracă în potasiu.
  • Merele: sunt bogate în antioxidanți, fibre și au proprietăți antiinflamatoare. Oțetul de mere contribuie la detoxifierea rinichilor și la eliminarea pietrelor renale de dimensiuni mici.
  • Fructele de pădure: afinele, zmeura, merișoarele și căpșunile au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, sunt bogate în acid folic, magneziu și vitamina C.
  • Cireșele: sunt antioxidante, antiinflamatoare și diuretice. Atât cireșele, cât și sucul de cireșe contribuie la curățarea rinichilor, iar pe timp de iarnă, se poate administra ceai din cozi de cireșe.
  • Strugurii roșii și negri: sunt plini de antioxidanți, iar coaja lor este bogată în resveratrol cu efect antiinflamator si antibacterian.
  • Pepenele verde: conține 93% apă și doar 20 de calorii la 100 de grame. Are proprietăți diuretice, antioxidante și poate contribui la tratarea și prevenirea cistitei, a pietrelor la rinichi, a infecțiilor tractului urinar și a retenției de apă.
  • Sucul de lămâie: are efect diuretic, este bogat în vitamina C și acid citric ce contribuie la eliminarea și prevenirea calculilor renali.
  • Ananasul: este un puternic depurativ și diuretic, favorizează eliminarea toxinelor acumulate în organism, iar sucul de ananas contribuie la curățarea rinichilor și poate preveni depunerea calculilor renali.

În plus, luați în considerare și o serie de plante medicinale ce au proprietăți de curățare a rinichilor: ghimbirul, turmericul, păpădia, urzica, ienupărul sau trifoiul roșu.

Și nu în ultimul rând renunțați la obiceiurile nocive ce aduc toxine în organism: fumat, alcool, consum excesiv de proteine, zahăr, sare.

Rămâneți sănătoși! Pe curând!

Etichete articol:
dietăhidratareNutrițierinichisfaturivideo
Articolul anterior
Ce este miopia?
Articolul următor
Îngrijirea părului în sezonul rece
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo