Nutriție

Dacă vrei să scapi de toxine și să-ți asiguri protecție pulmonară, ia în considerare L-cisteina!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
antioxidanțicisteinădetoxifieredigestiefertilitateglutationL-cisteină

Stilul de viață modern ne obligă să fim extrem de atenți cu sănătatea noastră și să ne îngrijim de protecția antioxidantă. Cu siguranță ai auzit de mulți antioxidanți și ai încercat o mare parte dintre aceștia. Acum însă, îți prezentăm un aminoacid care îmbunătățește capacitatea antioxidantă, care te va ajuta cu siguranță: este vorba de cisteină. L-cisteina este utilizată în scop terapeutic și nutrițional pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor. Este o cărămidă de bază a glutationului, considerat „mama tuturor antioxidanților”. Suplimentarea cu L-cisteină, cunoscută și sub denumirea de N-acetil L-cisteină, este apreciată pentru capacitatea sa de a crește nivelul glutationului din corp, ceea ce e extrem de important pentru funcțiile pulmonare, cerebrale și de detoxifiere a ficatului. Din cauza faptului că o serie de probleme de sănătate diminuează nivelul de glutation, ai nevoie adesea de mai multă L-cisteină în creier și țesuturile corpului.

De asemenea, L-cisteina este apreciată pentru abilitatea sa de a decongestiona mucusul, făcând astfel mai ușoară eliminarea flegmei care poate cauza afecțiuni respiratorii și pulmonare. În plus, L-cisteina este implicată în reglarea nivelului de glutamat, influențând neuronii din sistemul nervos central. Pe scurt, avem nevoie de cantități suficiente de L-cisteină pentru a combate în mod corespunzător stresul oxidativ și problemele care afectează creierul și plămânii. L-cisteina este produsă în cantități mici de organismul nostru, dar o poți obține și din alimentele bogate în proteine și din suplimente alimentare.
L-cisteina este un aminoacid semiesențial, ce poate fi produs de organismul uman în cantități mici dacă ai suficient acid folic, vitamina B6 și vitamina B12. Împreună cu alți doi aminoacizi, glutamina și glicina, L-cisteina este necesară pentru a produce glutation, antioxidantul maestru care e crucial pentru sănătatea ta. Glutationul este cel mai important antioxidant al organismului deoarece acționează în interiorul celulelor, ceea ce îl face esențial în menținerea unui sistem imunitar sănătos și în lupta împotriva deteriorării celulare.
În cele ce urmează, vom trece în revistă câteva dintre cele mai importante beneficii ale L-cisteinei.

1. L-cisteina are importante proprietăți antioxidante

L-cisteina funcționează ca un captator de radicali liberi care produc leziuni celulare prin stres oxidativ și îmbunătățește capacitatea antioxidantă prin conservarea glutationului. Acesta este cel mai cunoscut beneficiu al L-cisteinei, deoarece poate încetini procesul de îmbătrânire și poate ajuta la prevenirea și tratarea unui număr important de afecțiuni. Acest lucru înseamnă că, prin creșterea nivelului de glutation, L-cisteina susține funcția imunitară. Cercetările arată că funcția imunologică în boli asociate cu un deficit de cisteină și glutation poate fi îmbunătățită în mod semnificativ prin suplimentarea cu L-cisteină. Există chiar studii care au inclus pacienți cu HIV și care au arătat capacitatea L-cisteinei de a stimula sistemul imunitar. Suplimentarea cu L-cisteină poate îmbunătăți, de asemenea, funcția imunitară la femeile aflate la menopauză, conform unui studiu publicat de Free Radical Biology and Medicine în 2008.

2. L-cisteina sprijină detoxifierea

L-cisteina poate fi utilizată pentru a ajuta la prevenirea efectelor secundare cauzate de reacțiile la medicamente și substanțe chimice toxice. Potrivit unui studiu publicat în Alternative Medicine Review, cisteina joacă un rol esențial în mecanismele de detoxifiere din organism. Metalele toxice au efecte pro-oxidante și diminuează nivelul de glutation, iar suplimentele de L-cisteină ajută la restabilirea nivelului optim, astfel încât să poți detoxifia în mod corespunzător toxinele. Pentru că L-cisteina ajută organismul în detoxifierea toxinelor și a substanțelor chimice toxice, este folosită intravenos de către medici pentru persoanele care au luat supradoze de acetaminofen, în scopul de a preveni sau reduce daunele asupra ficatului și rinichilor. Atunci când acești pacienți sunt tratați cu L-cisteină se constată, de asemenea, o creștere semnificativă a activității glutationului.

3. L-cisteina crește fertilitatea masculină

Întrucât L-cisteina este folosită pentru a atenua epuizarea nivelului de glutation în timpul stresului oxidativ, aceasta este eficientă și ca tratament împotriva infertilității pentru bărbații care au o calitate slabă a materialului seminal, ajutând la reducerea deteriorării ADN-ului și reducerea stresului oxidativ. Un studiu din 2016, publicat de International Journal of Fertility and Sterility, a constatat că L-cisteina poate servi ca un tratament eficient pentru infertilitatea masculină cauzată de varicocel, care se manifestă prin mărirea venelor în interiorul scrotului. Rezultatele studiului au arătat o îmbunătățirea a concentrației materialului seminal prin utilizarea L-cisteinei. Cercetătorii au descoperit că procentul sarcinilor clinice în grupul care a consumat L-cisteină a fost de 33%, comparativ cu 10% pentru grupul de control.

4. L-cisteina reglează nivelul zahărului din sânge

L-cisteina este benefică în sprijinirea capacității naturale a organismului de a gestiona și regla nivelul normal de zahăr din sânge. Un studiu din 2009 arată că suplimentarea cu L-cisteină poate reduce glicemia și markerii inflamației vaculare la pacienții cu diabet zaharat. Suplimentarea cu L-cisteină a redus semnificativ nivelul de glucoză din sânge și rezistența la insulină. S-a constatat, de asemenea, și o scădere a nivelului de oxidare a proteinelor plasmatice la șobolani tratați cu L-cisteină.

5. L-cisteina sprijină sănătatea digestivă

L-cisteina îmbunătățește capacitatea de digestie a organismului, datorită capacității sale de a încetini procesul de îmbătrânire. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, problemele digestive (cum ar fi cele cu acidul gastric sau gastroenterita) devin mai accentuate. Acest lucru se poate datora prezenței radicalilor liberi în organism. Studiile sugerează că suplimentarea cu L-cisteină poate ajuta la reducerea simptomelor de colită ulcerativă, o boală inflamatorie intestinală, ce cauzează inflamație de lungă durată și leziuni la nivelul tractului digestiv. L-cisteina a fost dovedită a fi sigură și bine tolerată în tratarea unor astfel de afecțiuni, chiar alături de medicamentele convenționale.

6. L-cisteina ameliorează simptomele afecțiunilor respiratorii

Funcționând ca expectorant, L-cisteina poate fi folosită pentru a descompune mucusul în organism. Aceasta ajută la reducerea severității și frecvenței problemelor respiratorii prin stimularea glutationului și subțierea mucusului care se acumulează în canalele bronșice. Acest lucru poate fi de ajutor atunci când suferi de alergii sau afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșita sau bolile pulmonare obstructive cronice. Cercetarea publicată în International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease sugerează că suplimentele de L-cisteină pot fi utilizate pentru a reduce sarcina de oxidare și inflamația la pacienții care suferă de boli ce implică un răspuns inflamator anormal în plămâni și dificultăți în respirație. L-cisteina este folosită, așadar, pentru a reduce simptomele acestor tipuri de boli, exacerbările și declinul accelerat al funcției pulmonare.

7. L-cisteina ajută la tratarea tulburărilor psihice

Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că utilizarea L-cisteinei în tratamentul bolilor psihiatrice este foarte promițătoare. Conform unei analize publicate în Journal of Psychiatry and Neuroscience, multe dintre bolile care pot beneficia de efectele L-cisteinei au opțiuni limitate de tratament sau rezultate subterapeutice cu tratamentele actuale. Studiile sugerează că L-cisteina este un potențial tratament pentru dependențele de orice fel (nicotină, cocaină sau chiar jocuri de noroc). Unele cercetări arată că L-cisteina poate fi folosită pentru a reduce simptomele tulburării obsesiv-compulsive prin îmbunătățirea controlului pacienților asupra factorilor declanșatori. De asemenea, L-cisteina poate fi utilă persoanelor care suferă de schizofrenie și tulburare bipolară, în special datorită activității antioxidante.
Pe lângă aceste beneficii majore, studiile preliminare arată că L-cisteina poate fi utilizată în prevenirea sau tratarea unor alte afecțiuni, precum angină pectorală, astm, acnee, emfizem pulmonar sau cancer de plămâni. Multe alimente bogate în proteine conțin L-cisteină, însă de cele mai multe ori în cantități mici. Printre aceste alimente se numără carnea de pui, rață, curcan, porc, iaurt, brânză, ouă, semințe de floarea soarelui, leguminoase, tărâțe de ovăz etc.

N-Acetyl L-Cysteine de la Zenyth – Detoxifiant, antioxidant și mucolitic

Așa cum am văzut deja, cisteina contribuie, direct sau indirect, la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, la detoxifierea organismului prin acțiunea de legare și eliminare a toxinelor și metalelor grele, la protecția cerebrală și hepatică, la favorizarea fluidizării mucusului, la stabilirea comunicării dintre celulele sistemului imunitar. De asemenea, cisteina este un element important pentru metabolismul coenzimei A, al heparinei, al biotinei, al acidului lipoic și al glutationului.
Cisteina este un aminoacid neesențial, cu conținut de sulf, care intră în componența unghiilor, părului și a cheratinei din piele, contribuind astfel la menținerea sănătății acestora. În organism, cisteina este convertită în glutation, un antioxidant important. Cantitatea redusă de glutation la nivel celular face celulele sensibile la apariția bolilor.

Suplimentul premium de la Zenyth – N-Acetyl L-Cysteine susține regenerarea celulară, fiind de ajutor celor care fac sport și își doresc creșterea masei musculare. Cisteina este utilă și în protejarea organismului de efectele radicalilor liberi (stres oxidativ), dar și de efectele toxice ale alcoolului, fumului de țigară sau ale poluării.
Ca mod de administrare, se recomandă câte o capsulă pe zi, în cure de 1-2 luni. Foarte important este și faptul că acest supliment premium nu conţine lactoză, gluten, soia, stearat de magneziu, îndulcitori artificiali sau aditivi chimici! Așadar, asigură-ți simplu protecția antioxidantă, detoxifierea și sănătatea plămânilor și a căilor respiratorii cu N-Acetyl L-Cysteine!

Tu folosești suplimente de L-cisteina?

Surse:

  • draxe.com/l-cysteine/
  • universityhealthnews.com/daily/nutrition/nac-benefits-helps-lung-problems-addictions-autism-bipolar-and-more/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24835770
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16132711
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115795
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257666/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9727078
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4845522/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19328229
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2710726/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2706612/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3044191/
Etichete articol:
antioxidanțicisteinădetoxifieredigestiefertilitateglutationL-cisteină
Articolul anterior
Alimentele de sezon sunt cea mai bună alegere pentru tine. Descoperă de ce!
Articolul următor
Cum prepari limonadă bogată în probiotice?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: