Nutriție

Enzimele digestive te ajută să absorbi mai mulți nutrienți

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
betainăbromelainăenzime digestivenutriențipapainăpepsinăsănătate gastrointestinală

Se pare că extrem de cunoscuta expresie „ești ceea ce mănânci” nu este întru totul adevărată. Mai degrabă ar fi vorba despre „ești ceea ce digeri”, iar enzimele digestive sunt esențiale pentu o digestie mai bună și eficientizarea absorbției de substanțe nutritive. Deși poate părea surprinzător, până relativ recent se cunoșteau foarte puține lucruri despre modul în care sistemul digestiv funcționează de fapt. Astăzi, există o incidență tot mai mare a bolilor care, dacă sunt urmărite la sursă, par să fie legate de sindromul de malabsorbție a nutrienților din cauza lipsei de enzime digestive.

Ce sunt enzimele digestive?

Rolul enzimelor digestive este de a acționa ca un catalizator pentru accelerarea reacțiilor chimice specifice, pentru păstrarea vieții în organism. În esență, enzimele ajută la descompunerea moleculelor mari în particule mai ușor de absorbit, pe care organismul să le poată utiliza pentru a supraviețui, având, evident, un rol esențial în sănătatea digestivă. Duodenul (primul și cel mai scurt segment al intestinului subțire) este o mică uzină: aminoacizii sunt extrași din proteine, acizii grași și colesterolul din grăsimi și zaharurile simple din carbohidrați. Prin descompunerea nucleazei, acizii nucleici esențiali pentru ADN sunt transformați în nucleotide. Macronutrienții sunt descompuși în molecule suficient de mici pentru a fi transportate în sânge, pentru a stimula metabolismul în mod eficient. De asemenea, micronutrienții, în cazul în care nu au fost deja descompuși în acidul gastric, sunt eliberați și incluși în fluxul sangvin. Pancreasul produce săruri biliare sau acizi – care conțin apă, electroliți, aminoacizi, colesterol, grăsimi și bilirubină, toate acestea provenind de la ficat prin vezica biliară.
Un proces de șase etape, pornind de la mestecare, declanșează un efect de domino de mecanisme și secreții.
Amilaza salivară eliberată în cavitatea bucală este prima enzimă care ajută la descompunerea alimentelor în moleculele componente, iar acest proces continuă după ce produsele alimentare ajung în stomac. Celulele parietale ale stomacului sunt apoi declanșate prin eliberarea acizilor, pepsinei și altor enzime, inclusiv amilaze gastrice și începe procesul de descompunere a alimentelor parțial digerate în chim (masă semifluidă rezultată din alimente parțial digerate). După o oră, chimul este propulsat în duoden, atunci când aciditatea din stomac declanșează eliberarea hormonului secretină. La rândul său, aceasta notifică pancreasul să elibereze hormoni, bicarbonat, bilă și numeroase enzime pancreatice, dintre care cele mai relevante sunt lipaza, tripsina, amilaza și nucleaza. Bicarbonatul schimbă pH-ul chimului de la acid la alcalin, care are ca efect nu doar permiterea descompunerii enzimatice a produselor alimentare rămase, ci și a bacteriilor care nu sunt capabile să supraviețuiască în mediul gastric acid. În acest moment, pentru persoanele care au suficiente enzime digestive, se realizează cea mai mare parte a muncii. Pentru cei care au deficit de aceste enzime, este necesară suplimentarea pentru a ajuta acest proces.

Cine are nevoie de suplimentarea enzimelor digestive?

În funcție de modul în care privești nutriția, poți avea o abordare proactivă sau reactivă cu privire la suplimentele de enzime digestive. Dacă ai orice problemă digestivă, cum ar fi reflux de acid, gaze, balonare, intestin permeabil, sindromul intestinului permeabil, boala Crohn, colita ulcerativă, diverticulită, sindrom de malabsorbție, diaree sau constipație, atunci enzimele digestive te pot ajuta. Aceste enzime pot elimina presiunea și stresul de pe stomac, pancreas, ficat, vezică biliară și intestin subțire, ajutând la descompunerea proteinelor dificil de digerat, amidon și grăsimi.
Pe măsură ce îmbătrânim, acidul nostru gastric devine mai alcalin. În ceea ce privește producția de enzime, există o posibilitate tot mai mare de eșuare a declanșatorilor acizi produși atunci când chimul intră în intestin. În cazul în care declanșatorul acidității eșuează, atunci secretina nu primește semnalul și împiedică eliberarea secrețiilor pancreatice. Însă nu doar persoanele în vârstă suferă de hipoclorhidrie sau un nivel scăzut de acid în stomac. În afară de faptul că scăderea acidului gastric din stomac nu declanșează șirul de reacții, acidul în sine nu poate descompune alimentele pentru a extrage minerale, vitamine și substanțe nutritive. De asemenea, oricine are probleme hepatice poate suspecta că se confruntă și cu o deficiență enzimatică. Nu în ultimul rând, boala Crohn, deficitul de fier sau vitamina B12 pot fi indicatori ai unei insuficiențe enzimatice. Așadar, răspunsul la întrebarea „Cine trebuie să ia suplimente de enzime digestive?“ poate fi „mai mulți oameni decât ar părea la o primă vedere”.

Beneficiile enzimelor digestive

Fără aceste enzime digestive, nu am putea procesa mâncarea. De aceea, specialiștii susțin că există cinci motive principale pentru care oamenii ar trebui să ia în completare enzime digestive:

  1. Ajută la vindecarea intestinului permeabil prin eliminarea stresului de pe tractul gastrointestinal.
  2. Ajută organismul să digere proteinele și zaharurile, precum gluten, cazeină și lactoză.
  3. Ameliorează considerabil simptomele refluxului gastric și ale colonului iritabil.
  4. Sporește absorbția de nutrienți și previne apariția deficiențelor nutriționale.
  5. Contracarează inhibatorii naturali ai enzimelor din alimente precum arahide, germeni de grâu, albuș de ou, nuci, semințe, fasole și cartofi.

Care sunt cele mai bune suplimente de enzime digestive?

Suplimentele de enzime digestive pot fi derivate din trei surse principale:

  1. Fructe: de obicei din ananas și papaya;
  2. Animale: pancreatină de sursă bovină sau porcină;
  3. Probiotice, drojdii sau ciuperci.

Iată aici două exemple de suplimente alimentare premium cu enzime digestive naturale și vegetale.
Bromelain&Papain de la Zenyth este un supliment alimentar 100% natural, 100% vegetal, recomandat pentru digestia și absorbția pro¬teinelor și susținerea sănătății articulare. Bro¬melaina, complex de enzime din tulpina și fructul de ananas, îmbunătățește digestia, contribuie la refacerea țesuturilor după leziuni post-operatorii și post-traumatice și la menținerea mobilității articulare. Papaina, enzimă conținută și extrasă din fructul de papaya, contribuie la îmbunătățirea digestiei proteinelor, la recuperarea musculară după efort fizic intens. Produsul are o putere enzimatică crescută. Fiecare capsulă conține 700 GDU (Gelatin Digesting Units – Unități de dizolvare a gelatinei).
Betaine HCL&Pepsin de la Zenyth este un supliment alimentar recomandat pentru com¬ba¬terea hipoacidității gastrice și susținerea di¬ges¬tiei optime. Produsul este sursă de acid clorhidric și pepsină și contribuie la asigurarea unei digestii sănătoase prin reglarea acidității gastrice și a motilității gastrointestinale, favorizează digestia proteinelor, absorbția mineralelor și a altor nutrienți în organism și ajută la menținerea unor niveluri normale de homocisteină. Stomacul produce în mod natural acid clorhidric, care are un rol important în digestia alimentelor și în distrugerea bacteriilor patogene pe care le ingerăm o dată cu alimentele. Pe măsură ce înaintăm în vârstă însă, stomacul produce mai puțin acid clorhidric, de aceea poate fi nevoie de un supliment alimentar.
Așadar, enzimele digestive te ajută să-ți menții sănătatea gastrointestinală, să absorbi mai mulți nutrienți și să-ți menții sănătatea întregului organism! Nu ezita să ai o atitudine proactivă și să folosești enzime digestive de calitate!

Surse:

  • draxe.com/digestive-enzymes/
  • fluorideresearch.org/383/files/383215-219.pdf
  • pancan.org/facing-pancreatic-cancer/diet-and-nutrition/pancreatic-enzymes/
  • nutritionreview.org/2013/04/gastric-balance-heartburn-caused-excess-acid/
  • draxe.com/how-your-digestive-system-works/
  • gut.bmj.com/content/54/suppl_6/1.full
  • vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/liver/bile.html
Etichete articol:
betainăbromelainăenzime digestivenutriențipapainăpepsinăsănătate gastrointestinală
Articolul anterior
De ce avem nevoie de vitamina E?
Articolul următor
Sfaturi pentru a evita neplăcerile digestive de sărbători

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: