Recomandarea generală este să consumăm fructe și legume în starea lor naturală și cât mai proaspete, pentru a beneficia din plin de complexul de vitamine, minerale și antioxidanți. Studiile comparative efectuate între fructele și legumele proaspete, dar aflate de ceva timp pe rafturile supermarketurilor și cele congelate imediat după recoltare au evidențiat că, prin congelare, unele fructe și legume devin mai concentrate în anumiți nutrienți.
• Broccoli congelat are mai multă vitamina C, luteină și beta-caroten, dar mai puțini sulforafani;
• Morcovii congelați au de trei ori mai multă luteină sși de două ori mai mult betacaroten, precum și mai multă vitamina C și polifenoli;
• Afinele congelate, fasolea verde, spanacul, zmeura, perele au un nivel mai ridicat de vitamina C și polifenoli.
În ceea ce privește condimentele, unele, cum ar fi ceapa și boiaua de ardei, își schimbă aroma atunci când sunt congelate, în timp ce altele au tendința de a dezvolta o aromă mai puternică (piper, cuișoare, usturoi și piper verde). Curry congelat poate dezvolta un gust rău, de mucegai, în timp ce sarea își poate pierde aroma sau chiar favoriza râncezirea grăsimilor din alimentele care o conțin.
Este corect să congelăm fructele și legumele?
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Turmericul: o farmacie într-o plantă
Originar din India, turmericul este utilizat de secole în medicina ayurvedică datorită proprietăților terapeutice remarcabile. Turmericul (Curcuma longa) are un…
Planul, pas cu pas, pentru a ne reveni după sărbători!
Ne este drag ca măcar de sărbători să punem pe masă cele mai alese bucate. Să ne pregătim să întâmpinăm…
Primul ajutor în caz de toxiinfecție alimentară
Simptomele toxiinfecției alimentare Simptomele pentru cazurile ușoare de toxiinfecții alimentare sunt, de obicei, colici, senzația de greață și diaree. În…
De ce gălbenușul ouălor fierte în exces devine gri-verzui?
Ouăle roșii sunt simboluri ale Sărbătorilor Pascale și nu lipsesc de pe masa niciunui creștin. Tradiția spune că ouăle se…
5 pași să ne revenim după masa de sărbători – VIDEO
Invitata Simonei Dragomir din această ediție este dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, și ne vorbește despre…