Recomandarea generală este să consumăm fructe și legume în starea lor naturală și cât mai proaspete, pentru a beneficia din plin de complexul de vitamine, minerale și antioxidanți. Studiile comparative efectuate între fructele și legumele proaspete, dar aflate de ceva timp pe rafturile supermarketurilor și cele congelate imediat după recoltare au evidențiat că, prin congelare, unele fructe și legume devin mai concentrate în anumiți nutrienți.
• Broccoli congelat are mai multă vitamina C, luteină și beta-caroten, dar mai puțini sulforafani;
• Morcovii congelați au de trei ori mai multă luteină sși de două ori mai mult betacaroten, precum și mai multă vitamina C și polifenoli;
• Afinele congelate, fasolea verde, spanacul, zmeura, perele au un nivel mai ridicat de vitamina C și polifenoli.
În ceea ce privește condimentele, unele, cum ar fi ceapa și boiaua de ardei, își schimbă aroma atunci când sunt congelate, în timp ce altele au tendința de a dezvolta o aromă mai puternică (piper, cuișoare, usturoi și piper verde). Curry congelat poate dezvolta un gust rău, de mucegai, în timp ce sarea își poate pierde aroma sau chiar favoriza râncezirea grăsimilor din alimentele care o conțin.
Este corect să congelăm fructele și legumele?
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Cum să mâncăm sănătos în post?
Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Bine ați revenit alături de noi, aici la Ziarul de Sănătate! Astăzi avem un…
Chiar trebuie să fii mai alcalin? – VIDEO
pH este un efect, nu o cauză a problemei pH-ul într-o persoană normală, sănătoasă, trebuie să oscileze de două ori…
Grătarul – sănătos sau nu?
Simona Dragomir: Bine v-am regăsit, dragii mei! Suntem live aici la Ziarul de Sănătate împreună cu Cristian Mărgărit, consultant nutriție…
Cum te ajută alimentația să scapi de oboseala cronică?
Știai că oboseala cronică înseamnă mai mult decât lipsa somnului? Dr. Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, atrage atenția că în spatele…
Cafeaua: între risc și beneficiu – VIDEO
Cafeaua este sănătoasă! Specialiștii marilor universități din lume au studiat în ultimul timp proprietățile cafelei și au constatat faptul că…