Recomandarea generală este să consumăm fructe și legume în starea lor naturală și cât mai proaspete, pentru a beneficia din plin de complexul de vitamine, minerale și antioxidanți. Studiile comparative efectuate între fructele și legumele proaspete, dar aflate de ceva timp pe rafturile supermarketurilor și cele congelate imediat după recoltare au evidențiat că, prin congelare, unele fructe și legume devin mai concentrate în anumiți nutrienți.
• Broccoli congelat are mai multă vitamina C, luteină și beta-caroten, dar mai puțini sulforafani;
• Morcovii congelați au de trei ori mai multă luteină sși de două ori mai mult betacaroten, precum și mai multă vitamina C și polifenoli;
• Afinele congelate, fasolea verde, spanacul, zmeura, perele au un nivel mai ridicat de vitamina C și polifenoli.
În ceea ce privește condimentele, unele, cum ar fi ceapa și boiaua de ardei, își schimbă aroma atunci când sunt congelate, în timp ce altele au tendința de a dezvolta o aromă mai puternică (piper, cuișoare, usturoi și piper verde). Curry congelat poate dezvolta un gust rău, de mucegai, în timp ce sarea își poate pierde aroma sau chiar favoriza râncezirea grăsimilor din alimentele care o conțin.
Este corect să congelăm fructele și legumele?
Autor:
Etichete articol:
Te-ar putea interesa și:
Despre cartofi prăjiți, mujdei și vin fiert – VIDEO
Invitatul Luanei din această emisiune, Dan C. Vodnar, profesor universitar doctor, ne spune mai multe despre combinațiile sănătoase de mâncare,…
Metode ușoare de detoxifiere după Paște
Bun găsit, dragii mei! Hristos a Înviat! Sper că ați avut sărbători frumoase și îmbelșugate. V-ați bucurat de bunătățile de…
Ții post? Află sfaturile lui Carmen Brumă pentru dieta de post!
Carmen Brumă este alături de Simona Dragomir la Ziarul de Sănătate pentru a discuta despre cum putem încheia perioada postului,…
Cum se păstrează corect fructele și legumele?
Știm prea bine că fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Toți medicii ne recomandă să mâncăm…
17 beneficii dovedite științific ale acizilor grași omega 3
Acizii grași omega 3 sunt extrem de importanți pentru organismul nostru. Aceștia au multiple beneficii pentru corp și creier, fiind…