Luana Show, Nutriție, Video

Sfaturi pentru o digestie ușoară de sărbători

Autor:

Mesele românești pot fi descrise în multe feluri. Desigur, cumpătarea este foarte rar enumerată printre caracteristicile lor. Mai ales în perioada sărbătorilor. Digestia are de suferit, fără îndoială, mai ales în cazul în care există și afecțiuni preexistente: gastrită, bilă leneșă, ulcer, afecțiuni ale ficatului sau pancreasului, disbioze etc. Ce putem face pentru a ne bucura de o digestie corespunzătoare?

Vezi toate articolele despre:
dietădigestiedisbiozăindigestie

În ceea ce privește sfaturile pentru o digestie ușoară, există multe lucruri pe care știm că trebuie să le facem diferit, dar alegem calea dăunătoare. Dincolo de acestea, există obișnuințe pe care le avem de-o viață, pe care le considerăm normalitate și despre care nu știm că, de fapt, diminuează calitatea digestiei. Despre toate acestea vorbim cu Luana Ibacka și Dr. Luminița Alexandrescu, medic de familie.

Important de reținut:

  • Grăsimile sunt cele mai problematice componente din mesele pur românești, mai ales în felurile dedicate sărbătorilor. Carnea tocată este și ea atât în topul preferințelor, cât și în topul alimentelor problematice pentru digestie.
  • Pancreasul este foarte sensibil la combinarea între grăsimi si alcool, ambele des întâlnite la mesele de sărbători. Celulele hepatice se pot regenera, cele pancreatice nu. Rolul pancreasului este unul vital.
  • Capacitatea normală a stomacului este de 1 litru. Depășirea constantă a capacității stomacului duce la creșterea în volum.
  • Trebuie să lăsăm cam 3 ore între mese. Dacă mâncăm fructe și legume, putem mânca și după 2 ore, ele se elimină mai repede. După mesele bogate în carne și grăsimi este bine să avem o pauză mai mare, de 3-4 ore. Este important să așteptăm ca sistemul digestiv să se odihnească puțin de la o masă la alta și să își refacă sucurile gastrice necesare.
  • Digestia începe în gură. Mestecarea este foarte importantă. Măcar de 10 ori fiecare îmbucătură. Saliva are un rol foarte important în digestie.
  • Liniște în timpul mesei este remediul minune, cu mici pauze între felurile de mâncare pentru a discuta ceea ce se dorește a fi discutat.
  • Prezența tehnologiei în timpul mesei ne face nu doar să avem o calitate proastă a digestiei, dar pierdem și reperul despre când trebuie să ne oprim din mâncat.
  • Stomacul își mărește dimensiunea destul de ușor, dar este mult mai complicat să îi micșorăm ulterior volumul. Un stomac mai mare va duce la o mai rapidă senzație de foame și ne vom sătura mult mai greu.
  • Este important să avem un bun control psihologic. Senzația de sațietate este data de două componente. Perceptorii mecanici sunt cei care ne spun că au ajuns la capacitatea maximă. Mai important este însă principiul chimic. Corpul are nevoie cam de 20 de minute pentru ca organismul să conștientizeze că a fost hrănit corespunzător și este timpul să se oprească.
  • Apa se poate consuma după masă sau cu cel puțin o jumătate de oră înainte de masă.

Aflați mai multe despre cum puteți avea mese mai sănătoase, nu doar de sărbători, vizionând întregul material video de la începutul acestui articol. Vizionare plăcută!

Etichete articol:
dietădigestiedisbiozăindigestie
Articolul anterior
Secretul schimbării obiceiurilor
Articolul următor
Trupul ajută sufletul să se exprime
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowNutrițieVideo