Parenting, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Începe școala! Cum alegem rechizite fără chimicale?

Autor:

Noul an școlar bate la ușă, iar cei mici sunt nerăbdători să primească ghiozdănel și rechizite noi. Însă știți, dragi părinți, cum să alegeți rechizite care să nu pună în pericol viețile școlarilor?

Vezi toate articolele despre:
alergiichimicaleconservanțișcoalăvideo

Bun găsit, dragi părinți! A început și la voi goana după rechizite și uniforme pentru școală? Fiți foarte atenți la ce produse cumpărați pentru că unele dintre ele pot fi pline de substanțe toxice sau alergizante!

Spre deosebire de produsele cosmetice, jucării și suzete, care sunt cât de cât controlate prin legislația europeană, rechizitele școlare sunt „corigente” la capitolul norme de siguranță. Aici trebuie să intervenim noi, părinții!

O asociație din Franța a analizat 52 de obiecte pe care copiii le folosesc în mod curent la școală: creioane, carioci, stilouri, paste de lipit și de modelat și au descoperit că peste 25% dintre rechizitele analizate conțin substanțe dăunătoare. Printre substanțele incriminate se numără ftalații care sunt perturbatori endocrini ce se pot găsi în creioane colorate și carioci, formaldehida cu efect iritant, prezentă uneori în lipici, reziduurile cu efect cancerigen, conservanții și parfumurile alergene ce se pot găsi în cerneală. Cele mai multe chimicale nocive au fost găsite în pastele de lipit cu sclipici, în cariocile parfumate și în alte rechizite cu personaje la modă. Nici rechizitele de marcă, de obicei mai scumpe, nu sunt sinonime cu siguranța copiilor. Și, dragi părinți, nu uitați că stilourile și creioanele devin uneori obiecte numai bune de ronțăit în momentele de plictiseală sau de stres ale celor mici.

Cum facem să alegem rechizite sigure? În primul rând, ar fi bine să cumpărăm produse fabricate în Uniunea Europeană, unde sunt controlate nivelurile de substanțe chimice, cât de cât. La categoria carioci și acuarele este indicat să le alegem pe cele pe bază de apă sau lavabile, să citim etichetele și să le evităm pe cele care conțin solvenți, parfumuri, coloranți, ftalați sau formaldehidă. De exemplu, sunt de preferat creioanele din lemn, reciclabile sau cele din ceară de albine, în locul cariocilor clasice, pe bază de solvenți. E bine să alegem produse cât mai simple, fără arome sintetice! Deci fără plastelină sau carioci cu aromă de căpșuni, pepene sau citrice! Aromele sintetice pot cauza alergii cutanate, congestii nazale, dureri de cap, amețeli și dificultăți de concentrare. Apoi, este recomandat să ținem cont și de vârsta copilului! Rechizitele care nu sunt destinate copiilor de o anumită vârstă pot fi periculoase pentru aceștia. De exemplu, cariocile și stilourile nu sunt indicate copiilor sub 6 ani.

Când vine vorba de pachețel sau de gustare, trebuie din nou să fim atenți! Nu doar la alimente, ci și la recipiente! Din păcate, majoritatea cutiilor pentru prânz sau gustări sunt din plastic și conțin PVC, bisfenol A sau alte chimicale. Este foarte important să optăm pentru recipiente din materiale de calitate, pe eticheta cărora este menționat „fără bisfenol A” sau „BPA free”. La fel și ghiozdănelul! Dacă îl deschideți și are un miros pronunțat de chimicale, mai bine îl puneți înapoi pe raft și alegeți unul din bumbac!

Acestea fiind spuse, dragi părinți, înarmați-vă cu răbdare și încercați să faceți alegeri cât mai sănătoase pentru școlarii voștri! Pe curând!

Etichete articol:
alergiichimicaleconservanțișcoalăvideo
Articolul anterior
Kilogramele în plus pot fi dovedite! Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi ne învață cum!
Articolul următor
Cum clădim o imunitate puternică?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
ParentingTrăiește sănătos cu SimonaVideo