Sănătate integrativă, Video

6 pași pentru a rezolva problemele de glicemie – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi îți voi vorbi despre problemele legate de glicemie instabilă. Acestea se numără printre cele mai comune și nocive dintre problemele care apar în zilele noastre.

Vezi toate articolele despre:
diabetglicemieinsulinăvideozahăr

Dereglarea în nivelul glicemic este starea în care corpul își pierde capacitatea de a-și păstra nivelul glucozei stabil. Aceasta are un impact negativ asupra sănătății întregului corp: slăbește și inflamează tractul digestiv, slăbește bariera imună a sistemului digestiv, plămânilor și creierului, forțează glandele suprarenale până la epuizare, pune bazele dezechilibrului hormonal, afectează detoxifierea, metabolismul acizilor grași și epuizează metabolismul organismului.

O persoană cu hipoglicemie este predispusă la căderi ale nivelului glicemic în special în jurul orelor 3-4 PM și poate avea scăderi dramatice ale nivelului glucozei la 2-3 ore după masă. Această persoană prezintă o poftă continuă de dulciuri, este morocănoasă dimineață, devine nervoasă atunci când nu mănâncă, are amețeli, este dependentă de cafea pentru a-i furniza energia necesară, se simte slăbită, agitată, se supără foarte repede, are o memorie slabă și lipsă de atenție.

Alte persoane au un nivel glicemic foarte ridicat. Eliberarea de insulină necesară contracarării nivelului ridicat de glucoză din sânge epuizează celulele până în punctul în care ele încep să refuze insulina. Așadar, celulele devin rezistente la insulină. În această situație, glucoza nu reușește să intre în celulă, circulă și se acumulează în sistem, provocând pagube arterelor și creierului. Pentru organism, normalizarea nivelului glicemic este prioritară și transformă astfel excesul de glucoză în trigliceride ce se depun ca și grăsime.

Persoanele care dezvoltă rezistență la insulină se simt obosite în cea mai mare parte a zilei ca și după mese, se simt înfometate, au o poftă de dulciuri care nu se reduce nici după ce le consumă, sunt corpolente, urinează frecvent, au un apetit ridicat, sete continuă și întâmpină dificultăți la scăderea în greutate. Rezistența la insulină constituie un risc maxim în apariția bolilor de inimă și a diabetului, conduce la o activitate scăzută a glandei tiroide, contribuie la apariția apneei, tulburări ale metobolismului hormonal și obezitate.

 Cum rezolvi pentru totdeauna problemele de glicemie instabilă?

 1. Nu consuma dulciuri sau mâncare procesată!

Zahărul generează cele mai mari oscilații în nivelul glicemiei și totodată transmite o continuă dorință de mai mult, aruncându-te într-un cerc vicios de simptome negative amplificate și interconectate. Consumul de dulciuri sau de alte produse cu conținut ridicat de zahăr înainte de culcare este unul dintre cele mai neinspirate lucruri pe care o persoană cu hipoglicemie le poate face. Schimbările care au loc în organism determină adrenalina să intre în funcțiune, provocând un somn agitat sau trezirea bruscă în jurul orei 3 AM.

În cazul în care îți dorești un desert sau o mâncare cu un conținut ridicat de zahăr, trebuie să le consumi alături de o sursă de proteine sau grăsime. Acest lucru va încetini ritmul de absorbție al glucozei în sistemul circulator și va preveni un șoc insulinic.

Aceleași simptome negative poate provoca și consumul de amidon provenit din carbohidrați (care se transformă în zahăr în organism). Cerealele, legumele ce conțin amidon, cum ar fi de exemplu cartofii sau mazărea, pot detemina dereglerari ale glicemiei dacă sunt consumate în cantități mari. În general, dacă te simți somnoros sau poftești dulciuri imediat după ce ai mâncat înseamnă că ai consumat prea mult amidon.

De asemenea, nu trebuie să uităm de ingredientele ascunse care se găsesc pretutindeni! Putem să le evităm în totalitate dacă citim lunga listă de ingrediente de pe etichetele mâncărurilor procesate.

2. Alimentație și suplimentare personalizată

Nu doar ceea ce mănânci este important, ci și în ce proporții se consumă macro-nutrienții (proteinele, grăsimile, carbohidrații), ceea ce îți permite să îți maximizezi energia, să elimini senzația de foame dintre mese și pofta de dulce, să îți poți controla greutatea, să îți echilibrezi stările emoționale și nivelul glicemic. Prin intermediul metodologiei Metabolic Typing® pe care o practic se poate stabili azi cu precizie care este alimentația ta personalizată.

Printre nutrienții și plantele pe care le recomand de obicei celor care suferă de disfuncții ale nivelului glucozei și insulinei sunt: acidul alpha lipoic, crom, carnitina, extract de frunze de banană, berberina, Gymnema sylvestre. Iar ca și alimente, ceapa, usturoiul, ceaiul de frunze de coacăz negru, rădăcina de ghimbir, pudra de cimbrișor, scorțișoara, muștarul, nucșoara sunt toate aliați în lupta cu dereglările glicemice.

3. Nu sări peste mese!

Atunci când nu poți să mănânci și/ sau simți nevoia de o gustare, consumă o cantitate mică de proteine la fiecare 2- 3 ore. Lăsând să treacă o perioadă mare de timp fără să mănânci, mai ales atunci când suferi de probleme în nivelul glicemiei, acestea se intensifică, afectând alte procese metabolice din organismul tău. Nucile, alunele, semințele, ouăle fierte, brânzeturile, carnea, icrele, pateul reprezintă câteva exemple de gustări ce conțin proteine. Pe măsură ce organismul își revine din dereglările glicemice, pauzele dintre gustări se vor mări.

4. Interpretarea funcțională a markerilor de laborator

Pentru o verificare precisă a sănătății trebuie să efectuezi analize de sânge interpretate funcțional, folosind game de referințe optime, pentru a indentifica schimbările fiziologice subtile și starea reală a glicemiei și insulinei. Markerii necesari sunt:

glucoza, trigliceridele, colesterolul, insulina, proteina C-reactivă, homocisteina, LDH, hemoglobina glicolizată.

5. Rezolvă cauzele ascunse și reale ale problemelor glicemice

Chiar și cu o dietă adecvată, exerciții și suplimente alimentare potrivite, disfuncțiile apărute la nivelul glicemiei pot să nu dispară în totalitate. În acest caz, este important să mergem mai departe în detectarea factorilor inhibitori care pot proveni de la reactivități alimentare, permeabilitate intestinală, toxicitate cu metale grele și dezechilibre hormonale.

6. Exerciții fizice

Este vital să ne evaluăm nivelul de stres înainte de începerea oricărui tip de exerciții. Atunci când suntem expuși la orice fel de factori stresanți care ne cresc hormonul de stres peste nivelul optim, hormonii necesari pentru recuperare sunt suprimați.

Totul depinde de starea ta de sănătate, vitalitate și de capacitatea de a te angaja în practicarea unui sport care îți poate aduce reale beneficii.

Am încredere că aceste informații îți vor fi  de folos și te vor ajuta să te asiguri că nu ai dezechilibre glicemice, iar dacă ai, acum știi cum le poți corecta!

Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
diabetglicemieinsulinăvideozahăr
Articolul anterior
Ajutor natural pentru ficatul tău – Video
Articolul următor
Oxidul nitric. De ce este esențial pentru sănătate și infecții virale? – Video
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo