Nutriție, Sănătate integrativă, Video

Antioxidanții: avem nevoie de ei? – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit! Sunt Raluca Schachter și azi aș dori să-ți vorbesc despre antioxidanți și cât de mare nevoie avem de aceștia? Este vreo limită oare? Ne pot afecta dacă consumăm prea mulți sub formă de supliment?

Vezi toate articolele despre:
antioxidanțiglutationimunitate

Ce este un antioxidant?

Știm că un antioxidant este un nutrient sau o moleculă care este capabilă să inhibe oxidarea altei molecule. Câteva beneficii importante ale antioxidanților sunt: repararea moleculelor alterate, efect de chelare asupra metalelor grele, efect protector asupra ADN-ului, producerea de chimicale anti-cancer, îmbunătățirea mecanismelor naturale de apărare ale organismului.

Dacă consumi alimente de calitate, curate, fără compuși toxici, care să conțină o concentrație bună de antioxidanți, în fiecare zi, ai șanse să îți asiguri necesarul zilnic. Cu toate acestea, sărăcirea solului din cauza practicilor industriale a dus la culturi mai slabe calitativ, cu mai puțini nutrienți decât în trecut. De asemenea, din cauza toxicității mediului înconjurător, organismul are nevoie de o cantitate crescută de antioxidanți. Aceștia pot fi o modalitate eficientă de a preveni și elimina afecțiuni serioase.

Antioxidanții din alimente și suplimente nutritive

Putem găsi o mare varietate de antioxidanți atât în alimentație (în special în legume, fructe și mirodenii), cât și în suplimente nutritive. Luteina, licopenul, astaxanthina, alicina sunt doar câțiva dintre acești antioxidanți extrem de benefici.

Mai puțin cunoscuți sunt însă antioxidanții produși de organism, dintre care trei sunt cei mai importanți: catalaza, glutationul și superoxid dismutaza.

Glutationul: cel mai puternic antioxidant

Glutationul este „master-antioxidantul“ din organism, care se regăsește în fiecare celulă și are abilitatea de a maximiza performanța tuturor celorlalți antioxidanți.

Glutationul modulează răspunsul sistemului imunitar și este deosebit de important în procesele de detoxifiere, în special a metalelor grele și chimicalelor diverse și poate repara alterarea produsă la nivel de ADN.

Acesta însă scade cu vârsta – aproape 1% în fiecare an, afectând astfel longevitatea.

Toxicitatea, stresul, infecțiile cronice, alterarea produsă de radicalii liberi reduc abilitatea organismului de a produce glutation.

Dieta și producția glutationului

Anumite alimente, precum carnea și lactatele crude de la animale crescute în sistem tradițional, pe pășune, peștele sălbatic, ouăle, murele, sparaghelul și alte legume verzi, contribuie la producția glutationului. Seleniul, folatul, vitaminele B12 și B6 sunt de asemenea nutrienți importanți care asistă la sintetizarea glutationului și menținerea unui nivel optim.

Ce se întâmplă când ne pierdem rezervele de antioxidanți?

De reținut este că oxidarea nu este un lucru negativ, ci un proces fundamental al metabolismului. Fără oxidare nu se poate crea energie și corpul uman nu ar putea funcționa. Un anumit număr de radicali liberi în organism sunt de fapt esențiali pentru bună funcționare a celulei și pentru sănătate.

Dar atunci când oxidarea este scăpată de sub control și /sau sănătatea celulei este compromisă, radicalii liberi devin cauza principala de descompunere, îmbătrânire și moarte celulară. Acest lucru contribuie la afecțiunile degenerative, cum sunt artrita, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul și Alzheimerul. De asemenea, inflamația cronică din organism poate să rezulte într-o activitate excesivă a radicalilor liberi și să ducă la distrugerea țesuturilor.

Când ar putea deveni problematic consumul de antioxidanți?

Echilibrul între oxidare și antioxidare este critic în menținerea unui sistem biologic sănătos. Deci așa cum radicalii liberi pot fi în exces, așa și antioxidanții pot fi în exces, atunci când se suplimentează cu cantități mari și se dezechilibrează balanța între radicali liberi și antioxidanți.

Radicalii liberi sunt necesari pentru viață! Organismul nu poate, de exemplu, transforma aerul și hrana în energie fără o reacție în lanț a radicalilor liberi. Aceștia sunt de asemenea o parte importantă a sistemului imunitar și contribuie la combaterea infecțiilor bacteriene. Radicalii liberi sunt un produs al respirației. Antioxidanții sunt prezenți pentru a elimina o cantitate dintre aceștia. Dar nu prea mulți!

Așadar suplimentarea cu doze terapeutice de antioxidanți nu este un panaceu.

Cum se  face suplimentarea?

Mâncarea (sau antioxidantul) unei persoane poate fi otravă alteia. De aceea este necesar să suplimentezi doar cu nutrienții necesari pentru metabolismul tău și profilul tău de sănătate și nu pe termen indefinit. De exemplu, a lua doze terapeutice de vitamina C poate cauza probleme serioase de sănătate în anumite cazuri, deoarece  vitamina C scade nivelul cuprului și dacă ești deja deficient în cupru și suplimentezi cu vitamina C, poți să-ți compromiți serios sistemul imunitar.

În concluzie, suplimentarea terapeutică cu antioxidanți trebuie făcută la fel cum ar trebui ales și tipul de alimentație: în funcție de cerințele unice, individuale și nutriționale ale fiecărei persoane în parte.

Sper că aceste informații îți vor fi de folos! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
antioxidanțiglutationimunitate
Articolul anterior
Adrenalină și aplauze la scenă deschisă – Video
Articolul următor
Constipația și prebioticele – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieSănătate integrativăVideo