Nutriție, Sănătate integrativă, Video

Chiar trebuie să fii mai alcalin? – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit! Sunt Raluca Schachter și azi voi vorbi despre încă un mit nutrițional, și anume acela potrivit căruia oamenii trebuie să fie toți mai alcalini pentru o sănătate bună. În realitate, sănătatea cere ca organismul să fie capabil să oscileze fie în starea alcalină, fie în cea acidă în funcție de situație.

Vezi toate articolele despre:
dietădietă alcalinăNutriție

pH este un efect, nu o cauză a problemei

pH-ul într-o persoană normală, sănătoasă, trebuie să oscileze de două ori în decursul a 24 de ore, peste și sub valoarea medie. Un pH „blocat“ într-un stadiu fie acid, fie alcalin este un semn de patologie și o reacție de apărare a organismului împotriva proceselor  degenerative.  Așadar, pH-ul este un efect, nu o cauză a problemei.

pH-ul este determinat și reglat de sistemele de control fundamentale care mențin homeostazia în organism – în principal, sistemul nervos autonom (simpatic = acid, parasimpatic = alcalin), oxidarea celulară și de metabolismul anabolic (anaerobic/acid) și catabolic (aerobic/alcalin).

Orice aliment poate avea efect acidifiant sau alcalinizant

Orice aliment poate avea un efect stimulant sau sedativ, acidifiant sau alcalinizant – NU din cauza unei calități inerente a alimentului, ci mai degrabă din cauza efectului pe care acel aliment îl are asupra sistemului de control dominant din organismul respectiv (sistemul parasimpatic sau sistemul oxidativ).

Reziduul acid sau alcalin rezultat din oxidarea alimentelor joacă un rol foarte limitat și minor în determinarea pH-ului.

Mult mai potentă este influența specifică inhibitorie/stimulatoare a alimentelor și nutrienților asupra unui sistem dominant al organismului.

De ce reacționăm diferit la consumul unei portocale, de exemplu?

Ți-ai observat vreodată reacțiile după consumul unei portocale între mese? Alimente bogate în potasiu, cum este portocola, vor genera o stare alcalină și sedativă în anumite metabolisme, o stare de bine. Dar în altele, aceeași cantitate de potasiu sau o portocală va produce o stare acidă și o reacție stimulatoare, hiperactivă, de foame.

După cum vezi, nu există măsuri universale când vorbim de nutriție. Suntem toți diferiți la nivel biochimic, așa cum suntem la nivel de amprente. Și orice aliment sau nutrient va avea efecte diferite în metabolisme diferite.

Acidoza este patologică!

Așadar, este adevărat că acidoza este patologică și poate genera dezechilibre și chiar afecțiuni în corp, dar ceea ce nu este prea cunoscut în lumea sănătății este că alcaloza (rezultând în pierderea intracelulară a potasiului și a hidrogenului necesar pentru producția de acid gastric) este de asemenea patologică și va cauza la fel de multe probleme și disfuncții în organism.

Sper ca aceste informații să-ți fie de folos! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
dietădietă alcalinăNutriție
Articolul anterior
Cum creștem speranța de viață? – VIDEO
Articolul următor
3 mituri care îți pot pune sănătatea în pericol – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieSănătate integrativăVideo