Sănătate

Cancerul, o boală înfricoșătoare pentru români

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
cancerimuno-oncologiemedicină personalizatăoncologiesănătatestudiu

Teama crescută față de cancer și tot ceea ce presupune viața cu acest diagnostic este una dintre principalele percepții ale românilor cu privire la această boală, arată primul studiu despre relația dintre români și cancer, realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și compania de cercetare sociologică IMAS.

Rezultatele studiului indică faptul că un român din patru are o experiență cu cancerul. Pentru 5,2% dintre români, cancerul înseamnă o experiență directă, studiul arătând că un număr total de aproximativ 840.000 de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în țara noastră. Iar 21% dintre români au ori au avut un membru al familiei (soț/soție, fiu/fiică, mamă/tată) diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui număr total de 3,34 de milioane de oameni.

Tu ai în familie pe cineva diagnosticat cu această boală?Cu ce probleme v-ați confruntat? La ce tratamente medicale ați apelat?

Ce îi îngrijorează pe români?

Trebuie știut că datorită progreselor în oncologie se afirmă că, actualmente, cancerul a devenit o boală cronică, asemenea diabetului sau poliartritei reumatoide. Cu toate acestea, românii încă asociază într-o proporție considerabilă diagnosticul de cancer cu iminența decesului. Astfel, 45% dintre cei care au participat la studiu consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces.

Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%). Iar pentru mulți români teama de cancer este asociată cu următoarele: lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1%), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8%), plus teama de boală în sine, cu tot ceea ce presupune ea (7,6%).

Statul român nu asigură tratament corespunzător

Indiferent dacă au fost sau nu diagnosticați cu cancer, 65% dintre români consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienții cu cancer. În același timp, 75% dintre români susțin că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la pacienții din România.

Aceasta nu este doar o percepție a românilor, ci realitatea confirmată de date. „În acest moment, pacienții români cu cancer au acces gratuit la mai puțin de 15% din medicamentele aprobate, în perioada 2006-2015, de Agenția Europeană a Medicamentului”, declară dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Românii consideră că principalul sprijin în lupta cu cancerul este familia (46,3%), și de-abia apoi menționează noile tehnologii (medicamente și echipamente medicale – 31%) și medicii (16,5%). Numai 1% consideră că autoritățile sanitare reprezintă principalul sprijin în cazul unui diagnostic de cancer.

Principalele probleme din sistemul medical din România identificate de studiu sunt, în ordine, corupția/mita (20%), lipsa echipamentelor necesare (19%), salariile mici ale personalului medical (12,8%), personalul insuficient (10%), birocrația (8,9%), lipsa medicamentelor (7,6%), spitale prea puține (5%), incompetența și slaba pregătire a personalului medical (4%).

Tu consideri că statul român contribuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer?

De unde se informează românii?

La întrebarea „De unde vă informați de obicei pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea cancerului?”, românii au indicat aproape în proporții egale următoarele surse de informare: personalul medical (67%), emisiunile de televiziune (66%) și internetul – site-uri, bloguri, rețele de socializare (60%). Presa scrisă și radioul au fost menționate în proporții de 46%, respectiv 41%.

Referitor la noile tratamente contra cancerului, mai mult de o treime dintre români (38%) afirmă că au auzit de medicina personalizată și imuno-oncologie, iar majoritatea (84%) știu că același tratament împotriva cancerului poate avea rezultate foarte diferite la pacienți cu diagnostic similar. Cu toate acestea, doar puțin peste jumătate dintre români afirmă că ar accepta un tratament personalizat, iar 37% – terapii imuno-oncologice (medicamente care stimulează sistemul imunitar).

Terapiile noi, deși obțin procente ridicate de recunoaștere, par în acest moment inaccesibile, fiind asociate cu prețuri crescute. Astfel, doar 16% dintre respondenți apreciază că și-ar putea permite cu ușurință să acopere costurile unor astfel de tratamente, iar 44% nu întrevăd posibilitatea efectuării unei plăți pentru un tratament inovativ.

Tu de unde te informezi despre sănătate? Ești la curent cu noile informații privind medicina personalizată?

Etichete articol:
cancerimuno-oncologiemedicină personalizatăoncologiesănătatestudiu
Articolul anterior
De ce este turmericul un superfood?
Articolul următor
Grăsimea brună, grăsimea care te ajută să slăbești

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: