Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Diagnostic și tratament pentru stenoza carotidiană – VIDEO

Autor:

Accidentele vasculare cerebrale sunt foarte frecvente. Cauza acestora este stenoza carotidiană, o afecțiune care determină formarea unor depuneri la nivelul vaselor de sânge.

Vezi toate articolele despre:
accident vascular cerebralarterechirurgiediabetfumatvase de sângevideo

Despre stenoza carotidiană și metodele de prevenție și tratament a acestei afecțiuni a vorbit invitatul Simonei Dragomir, dr. Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, supraspecializat în chirurgie vasculară.

Ce este stenoza carotidiană?

Artera carotidă este un vas important de sânge care alimentează creierul. În corp există două astfel de vase, situate de-o parte și de alta a gâtului. Această arteră prezintă o bifurcație în zona gâtului, la nivelul mandibulei, unde există riscul formării unei stenoze, adică a unor depuneri pe peretele vasului care împiedică o circulație normală a sângelui. Cu cât depunerile sunt mai mari, cu atât alimentarea creierului cu sânge este mai deficitară și acesta are de suferit.

Stenozele dezvoltate sub 60%-70% sunt considerate nesemnificative hemodinamic, deoarece nu produc modificări care să afecteze creierul. Dacă s-a depășit acest nivel, încep să reprezinte o problemă, creierul având de suferit. În momentul în care o arteră principală este obstrucționată în totalitate, jumătate din creier nu se mai alimentează cu sânge. În cele mai multe cazuri, de la nivelul stenozelor pleacă mici cheaguri de sânge care ajung în circulația cerebrală, iar în momentul în care dimensiunea cheagului obstrucționează un vas, partea de creier alimentată de acel vas va muri.

Cauze ale formării stenozelor

Cauzele stenozei sunt comune cu cele ale oricărei arteriopatii. Arteriopatia este o boală arterială care apare în urma fromării unor depuneri de grăsime pe peretele interior al vasului sangvin, care limitează circulația sângelui. De fapt, stenozele nu sunt boli ale arterei carotide, ci boli sistemice, cauzate de disfuncții metabolice. Aceste depuneri pe vasele de sânge sunt alimentate și de factori precum fumatul, sedentarismul, alimentația, diabetul și kilogramele în plus.

Simptome ale acestei afecțiuni

În cazul stenozelor carotidiene, simptomatologia nu este specifică în faza incipientă a bolii. Inițial pot apărea dureri de cap, senzații de țiuituri în urechi sau amețeli la mișcările bruște. Specific stenozei carotidiene este accidentul vascular cerebral tranzitor – un AVC care survine brusc, bolnavul își pierde capacitatea de a vorbi, nu poate mișca mâinile și picioarele, iar această simptomatologie se remite complet în cel mult 24 de ore. Evoluția naturală a unei stenoze poate cauza și un AVC care să producă sechele foarte mari sau chiar decesul. Există și situații în care boala debutează cu un accident vascular cerebral major, caz în care pacientul trebuie să ajungă la spital în cel mult 2 ore.

Prevenția este deosebit de importantă în cazul oricărei afecțiuni care poate apărea în viața cuiva. Un supliment de calitate care poate ajuta în prevenția formării cheagurilor de sânge este Nattokinase 2000FU. Produsul conține nattokinază și are rol în menținerea sănătății cardiovasculare și reducerea riscului de formare a trombilor. Nattokinaza este o enzimă naturală și are o activitate fibrinolitică puternică, ajutând la prevenirea acumulării de fibrină și a altor substanțe cu potențial inflamator în organism.

Urmărind emisiunea disponibilă la începutul acestui articol veți afla ce este stenoza carotidiană, din ce cauze poate să apară, care sunt factorii de risc, care sunt simptomele care ne transmit că este vorba despre o stenoză carotidiană, cum se pune diagnosticul în caz de stenoză carotidiană și care sunt criteriile luate în calcul la stabilirea gravității stenozei. Ascultând emisiunea puteți afla și ce afecțiuni pot fi asociate cu stenoza carotidiană, dar și ce metode de tratament avem la dispoziție, în funcție de profilul stenozei.

Etichete articol:
accident vascular cerebralarterechirurgiediabetfumatvase de sângevideo
Articolul anterior
CE și CUM bem vara pentru a ne hidrata? – VIDEO
Articolul următor
Chirurgia mâinii, pe vârste – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo