Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Dr. Ruxandra Constantina: Detoxifierea de primăvară

Autor:

Despre detoxifiere între mit și realitate, despre nevoia de detoxifiere a omului modern, despre cura de detoxifiere corectă… Cu Simona Dragomir și dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în fitoterapie.

Vezi toate articolele despre:
alimentațieautofagieBioGreenscolonhelpconstipațiedetoxifieredetoxifierea ficatuluiintestinpieletoxinevideovitamina C

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Suntem live, pe Ziarul de Sănătate! Astăzi, așa cum v-am anunțat, discutăm despre detoxifiere între mit și realitate, între abuz și necesitate cu doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie. Bine ai revenit, Ruxandra!

Dr. Ruxandra Constantina: Bine v-am regăsit!

Simona Dragomir: Zic eu că ne-am ales un subiect potrivit ținând cont că vine primăvara. Și o să vină! A venit calendaristic, curând soarele o să fie ceva mai darnic și o să ne încălzească ceva mai mult. Așa că n-ar strica să discutăm despre detoxifiere. Întâi de toate, Ruxandra, să ne spui ce înseamnă detoxifierea, ca apoi să discutăm în amănunt. Vreau să anunț și premiile pe care avem să le oferim și astăzi pentru cei care ne urmăresc și ne adresează întrebări. Cele mai bune și frumoase întrebări vor fi premiate. Avem cele două borcane ca premiu pentru dumneavoastră: un borcan de ColonHelp și o cutie cu BioGreens. Urmăriți-ne, trimiteți întrebările și la final vom extrage doi câștigători. Ruxandra, spuneam că vorbim despre detoxifiere. Ce înseamnă detoxifierea?

Dr. Ruxandra Constantina: Detoxifierea înseamnă eliminarea toxinelor exo și endogene, adică interne și externe, acumulate la nivelul organismului, pe căile naturale de eliminare care acționează de-a lungul întregii vieți, pentru că altfel am muri intoxicați cu aceste toxine: prin piele-transpirație, urină-la nivelul aparatului renal, aparatul digestiv-prin ficat, bilă și colon.

Simona Dragomir: Și cred că nu greșesc, Ruxandra, dacă fac o comparație astfel încât să înțelegem cât mai bine ce înseamnă detoxifierea: să ne imaginăm cum ar fi un oraș fără servicii de salubritate.

Dr. Ruxandra Constantina: Și, foarte important, un oraș fără copaci. Noi ne mai detoxifiem și prin respirație deoarece luăm oxigen, dacă avem de unde, și eliminăm dioxidul de carbon. Deci, un oraș curat, care se curăță permanent și, în același timp, care are un aer curat.

Simona Dragomir: Deci așa ar trebui să ne gândim la detoxifiere și atunci, vine firesc întrebarea: dacă organismul nostru oricum este pregătit prin organele pe care le-ai spus, prin piele, să facă această detoxifiere, cumva fiziologic el face detoxifierea, de ce ar trebui noi să acționăm suplimentar? Îți vine firesc să pui această întrebare.

Dr. Ruxandra Constantina: Și este o dezbatere de ani de zile: pro și contra. Ca întotdeauna, unii spun că „este o mare porcărie și un lucru comercial, că nu există”, alții spun că „dacă nu ne detoxifiem, murim”. Ca întotdeauna, eliminăm extremele, adevărul este la mijloc. Pentru că organismul are propriile mijloace, absolut de acord. Le avea și acum 1000 de ani. Doar că am început să trăim în alt mediu.

Simona Dragomir: Condițiile s-au cam schimbat.

Dr. Ruxandra Constantina: Exact! Sincer vă spun, dacă aș sta în vârf de munte, aș mânca din ogradă și aș avea în permanență aer curat, chiar nu ar trebui să mă detoxifiez. Dar trăim în orașe poluate, mâncăm, atât cât reușim, sănătos. Aditivi, conservanți, avem obiceiuri de tip fast food sau de a prăji alimentele. Prin prăjire orice aliment sănătos devine nesănătos. Xenoestrogenii, tot ce folosim pe piele, pentru produse de gospodărie, conțin niște derivați chimici care acționează ca perturbatori hormonali. Nemaizicând de aerul poluat, de poluarea psihică, suprasolicitare, stres, fumat, alcool. Vreau să vă spun că în 2016, Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat de un cercetător japonez, nu mă aventurez să îi spun numele, care a descoperit mecanismul de autofagie. Autofagia înseamnă că celula se digeră singură. Adică, la un moment dat, celula se autodigeră, se neutralizează și se reciclează. Deci este mecanismul propriu de detoxifiere.

Simona Dragomir: Dar celula ar trebui să se păstreze, ca structură, sănătoasă pentru că dacă reciclezi și multiplici ceva nesănătos…

Dr. Ruxandra Constantina: Și nu neapărat, aici intervine cancerul. Pentru că în momentul când acest mecanism de autofagie nu funcționează corespunzător, se poate declanșa cancerul sau boli în care gena ce determină autofagia este deficitară: diabetul sau diferite alte boli grave ale secolului. Deci, da, avem autofagie. Celula plină cu bacterii se autodigeră. Avem cu toții autofagie doar că 80% din populația feminină a României prezintă tulburări de digestie: balonări, meteorism, constipație, sindrom de colon iritabil. 80-90% dintre noi, cred, avem steatoză hepatică de diferite grade care nu mai e de cauză alcoolică.

Simona Dragomir: Deci, iată, persoane ce nu consumă alcool au această problemă.

Dr. Ruxandra Constantina: Cauza nu sunt neapărat grăsimile, ci zahărul.

Simona Dragomir: Dulciurile, ce bine că ai subliniat!

Dr. Ruxandra Constantina: Aceste dulciuri în exces se transformă în depozite, în țesut adipos și se încarcă ficatul.

Simona Dragomir: Și când spunem dulciuri includem și băuturile carbogazoase pentru că nu toți se gândesc la ele.

Dr. Ruxandra Constantina: Carbogazoase sau nu, băuturile dulci. Și, nu uitați, sucurile de fructe, atât de sănătoase cât pot fi ele, pentru a obține un pahar de suc se folosește o cantitate mare de fructe. Uneori, mai bine luăm fructul și îl mâncăm ca atare.

Simona Dragomir: Și rămânem și cu fibra, cu pulpa care este foarte sănătoasă.

Dr. Ruxandra Constantina: La sucurile de legume ce ne ajută la detoxifiere este altă poveste. Sfecla, spanacul sunt foarte bune, dar toate trebuie făcute cu măsură. Trecând în tabăra marilor naturopați ai Bucureștiului ce fac detoxifiere cu sulfat de magneziu (sare amară). Era printre primele metode de detoxifiere care vindecă și cancerul – o mare escrocherie. Sunt foarte mulți care fac această purgație extrem de violentă pentru organism. Ce înseamnă dacă avem o purgație violentă: scoatem, teoretic, materii fecale, dar scoatem și apă și electroliți și este foarte periculos.

Simona Dragomir: Practic, deshidratăm organismul.

Dr. Ruxandra Constantina: Îl deshidratezi și îl dezechilibrezi. Din cauza clismelor repetate s-a ajuns de multe ori la perforații rectale, plus că nu sunt sănătoase. Făcând clisme tot timpul scoatem eventuale bacterii nocive, dar scoatem și bacteriile bune. Am avut mulți pacienți care au făcut acea colonhidroterapie, după care s-au îmbolnăvit de diaree pentru că le-a fost scoasă și flora bună. Făcând clisme repetate, partea terminală a sistemului digestiv nu mai funcționează optim și fără clisme nu mai reușim să avem scaun, se accentuează constipația. Altă metodă de detoxifiere: dietele restrictive care nu mai furnizează organismului vitamine, minerale, antioxidanți. Ce se întâmplă când nu mâncăm? Se mobilizează grăsimea din adipocite, această grăsime care în cantitate mare este și ea nocivă pentru că acționează ca un radical liber. În grăsime avem înmagazinate și acei xenoestrogeni și metale grele pe care le aruncăm în circulație. Apoi lumea se simte rău și spune că este un semn că se detoxifică organismul. Ai febră, verși, ai diaree, te doare capul. Te detoxifici, dar ce face corpul cu aceste toxine dacă nu știe să le elimine și e depășit?

Simona Dragomir: Deci, mare grijă! O să discutăm pe parcursul emisiunii de astăzi cum ar trebui făcută detoxifierea corect. Acesta este subiectul de astăzi, alături de noi se află doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie, și avem să vă oferim cele două premii, aici pe masă: ColonHelp și BioGreens. Cred că nu greșesc dacă spun că acest supliment, ColonHelp, este 100% natural, pe bază de fibre, semințe de in, psyllium, chimen, oregano, pătrunjel, coriandru și argilă. Este un produs blând care te ajută să faci o detoxifiere corectă, sănătoasă, rezolvă și problema constipației. Condiția este să consumi suficientă apă: 1,5 – 2 litri.

Dr. Ruxandra Constantina: Pentru că fibrele acționează ca niște laxative de volum și se umflă cu apă ca să își crească volumul. Scad și senzația de foame, înmoaie scaunul și elimină toxinele, dar aceste fibre de in și de psyllium au nevoie de apă. Cu aceste produse putem face detoxifieri periodice, nu trebuie să așteptăm neapărat să ne detoxifiem în luna martie. E bine să facem cel puțin la fiecare anotimp. Eu recomand detoxifieri periodice pentru că acelea sunt cele mai bune. Dacă ne detoxifiem o lună, după care revenim și mâncăm fast food și consumăm și alcool, nu am rezolvat nimic.

Simona Dragomir: Este cumva ca efectul yo-yo pentru organism când vrei să slăbești: ții cură de slăbire, ai slăbit, apoi renunți, kilogramele vin în număr mai mare și n-ai făcut nimic. Organismul are de suferit. Așa e și cu detoxifierile acestea extreme, brutale.

Dr. Ruxandra Constantina: Totuși am evoluat și avem un nivel de educație. Ar trebui să nu mai credem în produsul-minune: detoxifică în 3 zile și de la 50 de ani o să arăți ca la 20 de ani sau care promite că o să slăbești 10 kg într-o săptămână. Nu există!

Simona Dragomir: Și trebuie oricum păstrat un stil de viață sănătos, asta ar fi ideea. Legat de slăbire, că apucasem să spun că acele fibre pe care ColonHelp le are se umflă cu apă și se formează ca un balonaș vegetal, un balonaș gastric care ne creează senzația de sațietate. Se micșorează capacitatea stomacului și senzația de foame nu revine atât de repede. Plus că, fiind un produs 100% natural, te asiguri că îi dai organismului ceva de calitate.

Dr. Ruxandra Constantina: Sigur! Și poate fi folosit și de oameni sănătoși, nu doar de cei cu constipație.

Simona Dragomir: Al doilea premiu, BioGreens, îl vedeți aici pe masa noastră. Este un supliment 100% natural, organic, din germeni, alge și lăstari. BioGreens este un produs bio, vegan, care conține superalimente verzi: grâu verde, orz verde, algele chlorella, spirulina, mentă, germeni de grâu, germeni de broccoli, germeni de orz, toate provenite din culturi certificate ecologic. Produsul este disponibil sub formă de pudră sau capsule. La fel, cred că este un produs potrivit în perioada aceasta, a primăverii când venim după iarnă și avem anumite carențe în organism.

Dr. Ruxandra Constantina: Aș vrea să accentuez: dacă e să ne detoxifiem, să folosim produse bio! De ce? Pentru că dacă ele nu sunt bio și provin din culturi stropite, pe lângă toxinele pe care le avem, aducem un surplus de pesticide și insecticide. E important!

Simona Dragomir: Foarte important,  iar eu, din punctul acesta de vedere, mulțumesc firmei Zenyth pentru că face produse 100% naturale. Eu sunt mândră că avem această firmă pe piața din România, producătorul este din Piatra Neamț. Eu țin cu producătorii români, cei care sunt serioși și care fac produse serioase.

Dr. Ruxandra Constantina: Pe o piață suprasaturată cu produse, să știți că informația corectă este totul! Altfel ne putem îmbolnăvi consumând produse care, de multe ori, provin din știu eu ce zone ale Chinei.

Simona Dragomir: Și nu știm ce conțin. Nu știm ce se află în capsulele pe care le consumăm sau le înghițim.

Dr. Ruxandra Constantina: Exact!

Simona Dragomir: Revenind la detoxifiere, Ruxandra, mă bucur că deja sosesc mesajele și îi salut pe cei care ne urmăresc. Îmi place să cred că deja avem telespectatori fideli. O salut pe Adina Zuav! ”Vă urmăresc cu interes. Cum este bine să administrăm ColonHelp?”. Adina, dacă intri pe Ziarul de Sănătate găsești un filmuleț în care eu explic cum e bine să îl administrăm. Altfel, în linii mari, îți spun că poate fi luat fie în iaurt, fie în apă sau suc natural. Ideea este să bei de-a lungul zilei cei 2 litri de apă pentru că altfel nu lași produsul să acționeze cum trebuie. Repet, dacă intri pe Ziarul de Sănătate, ai acolo mai multe filmulețe, pentru că nu constituie subiectul emisiunii de astăzi. Vreau să vorbim despre detoxifiere. Poate fi consumat fie înainte de masă, iar pentru persoanele ce vor să slăbească, vă spun din experiență, am o prietenă ce a încercat și văd că a funcționat foarte bine: a înlocuit micul dejun cu ColonHelp amestecat în iaurt. Atunci, ai un mic dejun sănătos. Și masa de seară ea și-a înlocuit-o. Acum, fiecare cum simte, cum se organizează. Ideea e să te ferești și de dulciuri și de tot felul de prostioare ca să reușești să și slăbești 2-3 până la 4 kg. Tot Adina mă întreabă dacă aceste produse au vreo contraindicație. Eu zic să intri pe Zenyth, pe site, și citești acolo. Zenyth.ro, Zenyth cu y, și ai toate aceste informații pentru că noi astăzi vorbim despre detoxifiere. Să nu te superi pe mine că nu o să insist și nu o să dau mai multe detalii.

Dr. Ruxandra Constantina: Dacă e să vorbim puțin despre contraindicațiile detoxifierii…

Simona Dragomir: Andreea Diaconu ne întreabă: ”Ruxandra, se poate face detoxifiere în perioada alăptării?”. Din câte știu eu, e bine să eviți.

Dr. Ruxandra Constantina: În general, femeia însărcinată, femeia care alăptează nu trebuie să mănânce nici cât trei, dar nici să facă detoxifieri și cure de slăbire. Acolo sunt alte principii pe care trebuie să le respectăm. La fel, persoanele care au boli grave. Nu detoxifierea vă va scăpa de boli grave, ci un stil de viață sănătos pentru tot restul vieții. Cei cu diabet care trebui să mănânce permanent sănătos, cu insuficiență hepatică, cardiacă, nu efectuați cure de detoxifiere decât la indicația medicului! În general, eu recomand tuturor: când vreți să urmați o cură de detoxifiere, care este foarte benefică, fie că sunteți sănătos și cu atât mai mult dacă aveți diferite afecțiuni cronice, consultați un medic. Facem o schemă frumoasă de detoxifiere care conține alimentație, hidratare, ce produse să consumăm adecvate stării de sănătate și vârstei, și în plus, dacă este nevoie, drenajul limfatic, reflexoterapia.

Simona Dragomir: Și suplimente alimentare, așa cum spuneam, de calitate, 100% naturale, dar recomandate de medic. Ruxandra, pentru cei interesați să ajungă la o consultație la tine știu că ai Facebook.

Dr. Ruxandra Constantina: Da, mă găsesc la Dr. Ruxandra Constantina, pe blog la fel.

Simona Dragomir: Deci acolo puteți interacționa cu doamna doctor. Ne mai scrie Radu Ely: „În faza a doua de detoxifiere hepatică se poate concomitent cu faza întâi sau ulterior fazei întâi?”. Nu prea înțeleg întrebarea.

Dr. Ruxandra Constantina: Îți spun de ce. Pentru că detoxifierea hepatică are două faze, unii spun că are chiar trei faze. Prima dată ce face ficatul? În primul rând prea toate toxinele din sânge și le transformă în alt tip de compuși și se numește faza întâi de detoxifiere. Unii dintre acești compuși hidrosolubili pot fi chiar mai toxici decât toxinele inițiale. După care, acești compuși hidrosolubili sunt eliminați prin transpirație, urină și prin bilă. Deci există un mecanism al detoxifierii hepatice care nu se face oricum! Luăm armurariu, luăm și niște păpădie, cicoare. Nu! Trebuie respectat când îi dăm organismului vitamina C, seleniu, glutation, arginina pentru că toate intervin în faza întâi sau faza a doua a detoxifierii. Este bine să luăm suplimente care acționează pe ambele faze, dar asta doar un medic vă poate recomanda.

Simona Dragomir: Mă bucur că cei care ne urmăresc doresc să afle detalii despre cum se face detoxifierea corect, astfel încât să ne ajute. Adina ne întreabă dacă detoxifierea ne ajută și la scăderea colesterolului?

Dr. Ruxandra Constantina:Da. În general, pentru că detoxifierea presupune, în primul rând, o alimentație mai sănătoasă cu mai multe legume , verdețuri, fructe și mai puține preparate prelucrate termic. Și atunci, bineînțeles că ne ajută.

Simona Dragomir: Aș vrea, Ruxandra, acum să discutăm puțin despre faptul că mulți folosesc postul ca detoxifiere. Consideră că fac detoxifiere, țin și post. Amestecăm lucrurile, pot merge în paralel?

Dr. Ruxandra Constantina: Până la un anumit punct. Mie îmi place să spun că postul este detoxifiere alimentară și spirituală. Asta este clar. Trebuie să fie împreună ca să fie postul religios. Dacă vrem să postim este ok. Multe persoane în perioada de post se îngrașă pentru că nu mai consumă proteină animală, dar consumă chipsuri, covrigei, plăcinte de post. Nemaizicând de toxinele pe care le consumăm din pate vegetal de…, crenvurști de…, preparate de soia, cu soia, despre care nu știm de unde provine și atunci mai rău ne facem. Eu sunt pentru post, pentru persoanele care nu au contraindicații. De exemplu, pentru o persoană care are probleme de tip spasmofilie, căderi de calciu, există dezlegare de la preot și are voie să consume lactate. Trebuie ținut și postul cu măsură și cu mâncare gătită în casă. Profitați că în piață au apărut verdețurile primăverii. Acelea sunt cu adevărat bune pentru post și pentru detoxifiere. Până la un anumit moment ne suprapunem, ca și cu slăbitul, dacă mâncăm sănătos, că altfel, nu ne ajută.

Simona Dragomir: Corect! Apropo de slăbit, mi-am amintit că citisem aici mesajul Petronelei și te salutăm, Petronela! Spune Petronela: „Nu vreau să slăbesc. Pot face această detoxifiere cu ColonHelp? Vă mulțumesc și o zi superbă!”. Și tu, draga mea, să ai o zi mununată și o primăvară însorită cu sănătate și cu bucurie în suflet!

Dr. Ruxandra Constantina: Deci detoxifierea poate fi făcută de un om sănătos și e bine să o facem din când în când. De fapt, nu facem detoxifiere, ci ajutăm organele de detoxifiere să funcționeze corect. Dacă suntem constipați, toată viața va trebui să stimulăm tranzitul; dacă bila funcționează deficitar, sindromul de bilă leneșă, toată viața bila va trebui ușor stimulată natural și cu perioade de pauză ca să nu se lenevească; dacă avem mâini, picioare umflate, o circulație limfatică deficitară va trebui să acționăm și să detoxifiem limfa pentru că altfel, cantitatea de toxine stagnantă în organism, crește.

Simona Dragomir: Și pentru că Petronela ne întreba dacă poate să ia ColonHelp, da, Petronela! Dacă tu nu vrei să slăbești, nu înlocuiești masa cu ColonHelp. Poți lua și ColonHelp și micul dejun sau masa de seară. Spuneam pentru cei sau cele ce vor să slăbească, altfel nu e musai dacă iei ColonHelp, să mănânci normal să și slăbești. Nu! Trebuie să înlocuiești masa, fie micul dejun, fie cina. Deci dacă nu vrei să slăbești poți să îl iei liniștită pentru detoxifiere sau constipație sau doar pentru a avea fibre sănătoase în organism.

Dr. Ruxandra Constantina: Hai să vorbim puțin cum facem detoxifierea! Principalele faze: am zis alimentația. Oricum, și într-un stil de viață sănătos nu ar trebui să consumăm fast-food, alcool. Atenție la dulciuri și la făinoase, pateuri din comerț, ce conțin grăsimi hidrogenate, de tip margarină, care sunt mai periculoase decât grăsimea de porc, untura, mai conțin și E-uri și le mai și încălzim. Deci sunt o bombă pentru sănătate.

Simona Dragomir: Sunt atât de gustoase! Eu recunosc, după dulciuri nu mă omor, cu cremă, cu ciocolată.

Dr. Ruxandra Constantina: Și acelea conțin margarină, E-uri și zahăr.

Simona Dragomir: Nu imi plac. Deci, pentru mine, nu sunt un pericol. Dar foietajul, produsele astea de patiserie…

Dr. Ruxandra Constantina: Atenție la siropul de fructoză! Fructoza din siropul de porumb care se găsește în foarte multe produse, inclusiv și în sosul de tomate, care este dezastru pentru ficat. Există zahărul ascuns.

Simona Dragomir: Avem zahăr și în pâine, Ruxandra!

Dr. Ruxandra Constantina: Avem zahăr și în pâine, pe lângă foarte multe E-uri. De aceea foarte multă lume își ia diferite ustensile de făcut pâine acasă. Sau dacă nu, putem să o facem și să o băgăm la cuptor. E mult mai sănătoasă și măcar știm ce punem în ea.

Simona Dragomir: Dar, Ruxandra, dacă pe eticheta produsului scrie că nu conține conservanți și coloranți?

Dr. Ruxandra Constantina: Teoretic, ar trebui să îi credem. Practic, tot ce faci acasă și cu mâna ta e mai sigur.

Simona Dragomir: Dar nu ai timp întotdeauna, Ruxandra, și poate nu ești atât de priceput!

Dr. Ruxandra Constantina: Nu e nicio pricepere să o bagi la cuptor! Revenind la alimentație. Ce mâncăm? Mai ales acum, primăvara, mâncați salate, crudități, crucifere: varză, conopidă, broccoli, varză de Buxelles. Sunt extraordinar de bune pentru ficat, detoxifiere hepatică.  La fel, sfecla și sucul de sfeclă sunt foarte bune. Mâncați verdețurile primăverii, tot ce a apărut: ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel, mărar. De asemenea, foarte bune sunt citricele. Neapărat suc pentru ficat din grapefruit, portocală, pomelo mâncat ca atare. Fructul de avocado, extraordinar de bun care conține grăsimi sănătoase pentru că multă lume și mulți tineri nu mai mănâncă grăsimi deloc. Nici semințe, nici avocado, nici uleiul de măsline presat la rece sau de in.

Simona Dragomir: Acestea sunt grăsimi care sunt sănătoase.

Dr. Ruxandra Constantina: Sunt grăsimi sănătoase care ne trebuie pentru membranele celulare și pentru creier.

Simona Dragomir: Organele noastre au nevoie și de grăsime, dar grăsime sănătoasă.

Dr. Ruxandra Constantina: După care hidratarea este foarte importantă pentru că spală și toxinele, combate constipația. Cam 1,5-2 litri de apă, depinde de starea de sănătate, de vârstă, de activitatea fizică, dacă e cald sau frig afară. Dar în anotimpul cald, minimum 1-1,5 litri de apă trebuie băuți. În hidratare nu intră berea, băuturile alcoolice, energizante și nici cafeaua pentru că ele, de fapt, deshidratează. De aceea, după ce bem alcool simțim nevoia să bem apă. Pentru că ne deshidratăm. După care luăm suplimentele care ar trebui să acționeze pe mai multe planuri: fac detoxifiere la nivel de colon, digestiv, pentru că stimulează peristaltismul, deci combat constipația, absorb toxinele, gazele. Avem multe preparate sănătoase printre care volbura, socul. La fel, ficatul. Este foarte important să stimulăm secreția și excreția de bilă, detoxifierea hepatică, dar, în același timp, regenerarea celulei hepatice. Nu uitați că ficatul se regenerează! Chiar dacă este scos din funcție în proporție de 25%, se regenerează în decurs de 3-4 luni, nu la cotele la care era inițial, dar se regenerează. Ne ajută extraordinar de mult armurariul, anghinarea, sunătoarea, cicoarea, păpădia pentru detoxifiere și regenerare hepatică. Fie ceaiuri, fie extracte. Comprimatele de multe ori conțin pe lângă plante și diferite alte substanțe care intervin în detoxifiere hepatică, de tip topinambur, glutation, arginină, N-acetil-cisteină, metionina. Și dacă tot am mobilizat atâtea toxine din ficat, ce facem cu ele? Le eliminăm, stimulăm circulația și luăm urzică, păpădie, soc, mesteacăn, coada-șoricelului, coada-calului care intensifică circulația și diureza. Detoxifierea, pentru a fi cu adevărat benefică, trebuie făcută cu cap. Toată lumea face detoxifiere. Luăm niște purgative și am făcut detoxifiere. N-am făcut nimic! Și putem, din contră, să facem rău organismului. Ori vă informați foarte bine, citiți niște informații corecte și faceți o detoxifiere sau mergeți la un medic care să vă facă o schemă de detoxifiere.

Simona Dragomir: Poate că ar fi bine să subliniem la ce riscuri ne expunem dacă urmăm, pur și simplu, tot felul de cure, metode de pe internet care îți promit te miri ce?

Dr. Ruxandra Constantina: Cum am spus, în primul rând ne dezechilibrează aparatul digestiv și putem avea constipație, diaree, pierdem apă și electroliți, inclusiv potasiu, calciu, magneziu și este grav. Pot apărea dezechilibre hormonale, anemia, perturbarea florei colonice saprofite.

Simona Dragomir: Detoxifierea este și o metodă de slăbire?

Dr. Ruxandra Constantina: Nu!

Simona Dragomir: E cumva un mit.

Dr. Ruxandra Constantina: Ne ajută în primă fază. În niciun caz nu facem detoxifiere și slăbim și nici nu ținem post ca să slăbim.

Simona Dragomir: Iar dacă nu ești atent riști să te îngrași și nu înțelegi ce se întâmplă. Deci detoxifierea, că suntem pe finalul discuției noastre, trebuie ținută corect, așa cum spuneai, blând, fără extreme, nu ținem cură primăvara și după mâncăm numai junk-food, fast-food și nu avem grijă de noi. Deci nu genul acesta de detoxifiere! Detoxifierea făcută corect, așa cum ne-ai explicat, blândă, ce beneficii aduce pentru organism?

Dr. Ruxandra Constantina: În primul rând, ne crește imunitatea care este esențială, accelerează metabolismul, îmbunătățește circulația preriferică, centrală, îmbunătățește circulația limfei, îmbunătățește digestia, combate balonările, constipația și per total modifică pH-ul. pH-ul de la stres, lactate, carne, virează spre acid. Un pH acid înseamnă scăderea imunității și boli degenerative, îmbătrânire, cancer. Deci virarea acestui pH spre neutru, alcalin ne face bine intern și extern pentru că și extern vom vedea că pielea, părul, unghiile arată mai bine, avem un aspect mai tineresc. Iar psihic, toți cei care au ținut cu cap această cură de detoxifiere au zis „„chiar dacă am mâncat mai puțin, am mâncat mai bine și mă simt mai energic, mai tonic, a dispărut acea stare de moțăială în timpul zilei și tulburările de somn”. Faceți cure cu produse inteligente și naturale. Puteți face o cură de 2-3 săptămâni, o lună de zile în care păstrați un stil de viață sănătos. Pentru cei cu diferite afecțiuni, constipație cronică, dischinezii biliare, litiază biliară, colon iritabil și chiar afecțiuni mai grave, mergeți la un medic și atunci cu atât mai mult, vă pot construi niște cure inteligente care să accelereze eliminarea toxinelor de la nivelul organului afectat.

Simona Dragomir: Nu degeaba astăzi am ales ca premii pe care vi le vom oferi după emisiune un borcan de ColonHelp și o cutie de BioGreens. Vorbim despre suplimente 100% naturale, produse de firma Zenyth, producător, de aici, din România. Detalii despre aceste produse găsiți fie pe Ziarul de Sănătate, fie pe site Zenyth.ro, Zenyth scris cu Y. Veți găsi acolo toate informațiile necesare. Mai am o singură întrebare, Ruxandra: dacă detoxifierea, cumva, este un trend sau o necesitate? Pentru că așa am anunțat de la început, că discutăm și abordăm tema legată de detoxifiere, între mit și realitate, între abuz și necesitate. Cumva este un trend, o modă sau o necesitate?

Dr. Ruxandra Constantina: Este o necesitate periodică pentru cei care trăiesc în orașele acestea poluate, stresate și stresante, dar a devenit o modă și o problemă comercială.  Trebuie să fugim de lucrurile astea! Să o privim ca pe o necesitate a organismului și atunci cerem sfatul specialistului și folosim doar produsele avizate și produsele naturale. Asta este foarte important ca să nu o transformăm în mit. Sunt multe persoane care au plătit degeaba și au spus că se simt mai rău ca înainte. Pentru că nu au făcut o detoxifiere inteligentă și cu produsele care trebuiau.

Simona Dragomir: Ruxandra, nu îmi rămâne decât să îți mulțumesc pentru sfaturile pe care ni le-ai dat astăzi. Ca de obicei, ești aceeași prezență plăcută, bine informată, sfaturile tale sunt ușor de înțeles și, zic eu, foarte bune de urmat.  Îți mulțumesc din suflet și te așteptăm să revii la Ziarul de Sănătate!

Dr. Ruxandra Constantina: Cu drag, oricând!

Simona Dragomir: Mulțumesc și vouă, dragii mei, că ne-ați fost și astăzi alături. Deja simt că avem telespectatori și cititori fideli și mă bucur și vă felicit pe toți. Spuneam că cele mai bune întrebări vor fi premiate după emisiune. Veți primi borcanul de ColonHelp și cutia de BioGreens. Eu vă mulțumesc din suflet că ați fost și astăzi alături de noi! Să aveți o primăvară minunată, să rămâneți sănătoși, voioși și mereu aici, în interacțiune cu noi pe Ziarul de Sănătate, pentru că avem multe să vă povestim. Vă aștept cu drag data viitoare! Pe curând!

Etichete articol:
alimentațieautofagieBioGreenscolonhelpconstipațiedetoxifieredetoxifierea ficatuluiintestinpieletoxinevideovitamina C
Articolul anterior
Cum să-ți îngrijești părul?
Articolul următor
Amigdalele și rolul lor în imunitate
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo