Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Implantul dentar când ai diabet, hipertensiune sau probleme cardiace – VIDEO

Autor:

Problemele dentare ne împiedică să zâmbim, dar rolul dinților este mult mai important, ajutându-ne la mărunțirea hranei și la o alimentație corectă. Toate acestea sunt motive pentru care vizita la stomatolog ar trebui să fie făcută cu regularitate, dar există cazuri în care oamenii au și alte afecțiuni care fac mai dificilă intervenția medicului stomatolog.

Vezi toate articolele despre:
hipertensiuneimplanturi dentareosteoporozăparodontozăstomatologievideo

În această ediție, Simona Dragomir îl are ca invitat pe dr. Corrado Cazacu, medic specialist chirurgie dento-alveolară, care ne vorbește despre implaturile dentare și evaluările necesare în cazul pacienților care se confruntă cu alte patologiii, venind cu soluții pentru oamenii aflați în astfel de situații.

Există pacienți care au patologii ca hipertensiunea arterială sau alte probleme cardiace, osteoporoză sau diabet și care necesită o atenție sporită și o evaluare mult mai detaliată înaintea intervenției făcute de stomatolog. Întotdeauna se discută cu pacientul și se identifică potențialii factori de risc.

Implantul dentar în cazul problemelor cardiace

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă patologie cardiacă, care, odată descoperită, necesită un tratament permanent. Într-o astfel de situație, pacientul trebuie să își ia tratamentul în ziua intervenției pentru a menține o tensiune normală (maximum 14, și în niciun caz să nu depășim tensiunea de 16). Dacă în ziua respectivă, pacientul are o tensiune mai mare de 16, atunci clar va fi o hemoragie intraoperatorie mai greu de controlat și, din start, se amână și se trimite pacientul la cardiolog, pentru a se reevalua starea pacientului și se stabiliza o tensiune care permite permite montarea implantului. De asemenea, există mulți pacienți cărora li se prescriu tratamente anticoagulante. E important să se poată comunica cu cardiologul, să poată fi întrerupt tratamentul câteva zile înainte și să se poată înlocui cu un alt tratament, pentru a se face intervenția.

Implantul dentar la pacienții cu diabet

Se știe că, dacă te confrunți cu diabetul, rănile se vindecă mai greu și de aceea există un mit conform căruia pacienții diabetici nu pot beneficia de implanturi dentare. În realitate, lucrurile stau diferit. Dacă diabetul e necontrolat, rănile se vindecă mai greu, dar dacă urmăm un tratament corect, putem aduce metabolismul la un echilibru similar cu cel al pacienților care nu au diabet. Astfel, intervenția poate fi făcută în condiții de siguranță. Există studii care au demonstrat că atunci când ai o boală parodontală și probleme dentare cu infecții active, bacteriile din gură, din acele pungi parodontale, ajung în sânge și determină un control al glicemiei mult mai slab. S-a demonstrat că, după ce s-a tratat boala parodontală, s-a observat o îmbunătățire la controlul glicemiei în cazul celor cu diabet.

Implantul dentar în cazul persoanelor cu osteoartrită

În primul rând, există mitul conform căruia, dacă ai osteoporoză, implantul nu va rezista. E adevărat că în cazul acestei afecțiuni, densitatea osoasă nu este la nivelul potrivit, însă trebuie să știm că sunt tehnici speciale, în funcție de fragilitatea osului. S-au adaptat suprafețele implantului pentru a fi adecvat acestor tipuri de oase, dar se urmează și un protocol.

Există și pacienți care primesc un anumit tratament care le face bine pentru osteoporoză, menținând un echilibru osos, însă dacă e nevoie de o extracție sau un implant, este posibil să nu se poată insera. În acest caz, se recomandă temporizarea tratamentului. Ori se rezolvă problemele stomatologice înainte de tratamentul pentru osteoporoză, ori dacă urmează deja tratament, se face o întrerupere de 6 luni ca să poată fi făcut implantul. De asemenea, se testează densitatea osoasă pentru a verifica dacă implatul se poate face.

Boala parodontală și implanturile

Cauza bolii parodontale este placa bacteriană, acele bacterii care se depun în jurul dinților și care pot evolua până la depunerea tartrului pe dinți. Acestea determină inflamație și o infecție a gingiei care se va inflama din ce în ce mai mult și în diferitele stadii ale acestei infecții, în timp, este provocată degradarea gingiei și a osului din jurul rădăcinilor dinților. Degradarea este treptată, pacientul nu o simte, poate afla că a trecut prin toate etapele bolii și îl deranjează abia când încep să cadă sau nu îi mai poate folosi pentru că sunt fragili. Boala parodontală poate fi tratată, dar doar până la o anumită limită. Trebuie verificat cât os s-a pierdut, cât s-au retras gingiile și cât se mișcă dinții și, în funcție de toate acestea, se poate da un diagnostic și se poate stabili dacă se poate trata sau este necesară o extracție.

Periimplantita este o boală a implanturilor dentare, determinată, în primul rând, de primul pas al tratamentului, adică manopera chirurgicală. Dacă se face un protocol de creare a spațiului de implant în os prin care se încinge osul, e posibil ca acel os din jurul implantului să se resoarbă în timp, pentru că osul nu trebuie expus la temperaturi extreme. Se întâmplă atunci când tehnica de răcire a osului nu este potrivită sau se pune presiune foarte mare pe acel os. O altă cauză a bolii este forma implantului. Dacă e un implant dentar mai gros, atunci când este inserat și lăsat într-o tensiune foarte mare în os, poate determina o necroză, o resorbție în jurul implantului.

Subiecte abordate

Urmărind întreaga emisiune, puteți afla ce sunt implanturile dentare și când avem nevoie de ele, dacă există contraindicații când vine vorba de implanturi dentare. Veți afla și ce evaluări trebuie făcute în caz de diabet, hipertensiune sau probleme cardiace, pentru a putea fi făcut implantul, dar și ce complicații pot apărea în urma acestor intervenții.

Emisiunea poate fi urmărită accesând linkul aflat la începutul acestui articol.

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
hipertensiuneimplanturi dentareosteoporozăparodontozăstomatologievideo
Articolul anterior
Prediabetul, de la diagnostic la tratament – VIDEO
Articolul următor
Cauze ale dezechilibrului hormonal – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo