Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Infertilitatea poate fi învinsă!

Autor:

E de ajuns să vezi un copil pe stradă, ținut strâns de mână de mama sa. Și să simți cum un cuțit ți se înfige adânc în inimă. De dorință. De drag. De nevoia de a avea și tu propriul copil. De a-l strânge în brațe și de a simți că toate problemele se fac din ce în ce mai mici, până dispar cu totul. Ce se întâmplă atunci când momentul mult așteptat întârzie să vină? Înșirând luni sau chiar ani de așteptare? Care ar fi cauzele, dar mai ales mijloacele prin care poți să ajungi să te numești mamă, sunt explicate de dr. Chadi Muheidli, aflat în studioul Ziarului de Sănătate, invitat al Simonei Dragomir.

Vezi toate articolele despre:
endometriozăFIVInfertilitateinseminare artificialăovare polichisticevideo

Dacă îți dorești să ai un copil, trebuie să acționezi. Acesta este sfatul cel mai prețios pe care doctorul  ni-l oferă. Orice minut pierdut poate fi în detrimentul cuplului, care ajunge la vârsta de 40 ani, înecat în disperare și în tensiune, cu emoții și temeri că nu ar mai putea avea nicicând un copil. „80% dintre cupluri concep un copil într-un an. Diferența de 20% întâmpină probleme pe care adesea nu le pot rezolva singuri. Dacă trece mai mult de un an de când încercați să aveți un copil și nu reușiți, musai trebuie mers la medicul ginecolog, dar nu la cel la care mergeți de obicei, ci la unul specializat în fertilitate”, spune doctorul cu convingere.

Până în 35 de ani, musai să apară copilul!

Femeia se naște cu un număr fix de ovocite, iar această rezervă ovariană, în timp, se diminuează. La fel se poate întâmpla și în cazul bărbaților, calitatea și mobilitatea spermatozoizilor să înceapă să intre treptat-treptat într-un declin. Termenul limită pe care doctorii ni-l dau atunci când ne dorim un copil pe cale naturală, fără prea multe probleme, ar fi vârsta de 35 de ani. Deși, în cazul femeii, ar fi bine să nu de depășească 31-32 de ani, căci curba fertilității scade cu fiece zi ce trece. „Se poate întâmpla, destul de rar, ce-i drept, să rămâi însărcinată pe care naturală și la vârsta de peste 40 de ani. În cele mai multe cazuri, este vorba de o a doua sarcina, iar ovocitele și spermatozoizii sunt de bună calitate”, explică doctorul.

Care sunt cauzele care duc la infertilitate?

O treime din cauze o reprezintă cele asociate bărbatului, față de două treimi, în cazul femeilor. Scăderea calității și mobilității spermatozoizilor, alcoolul, fumatul, stresul, viața dezordonată, sedentarismul și mai ales trăiul sau munca într-un mediu toxic reprezintă cauze pe care putem da vina în cazul infertilității arărute la bărbat. Nu trebuie omise nici bolile copilăriei, precum oreionul, caz în care 5-6% dintre copiii de odinioară ajung adulții ce pot dezvolta probleme de infertilitate. Căzăturile sau varicocelul netratat la timp pot fi de asemenea motive serioase de luat în calcul.

Femeile aduc și ele un noian de afecțiuni, care pot sta în calea bucuriei și a binecuvântării de a ține în brațe propriul copil. Trompele înfundate cu care s-au pricopsit în urma vreunei anexite sau a unei boli cu transmitere sexuală, unele dintre ele fiind tăcute, dar extrem de năbădăioase în ceea ce privește efectele negative, sunt cele mai des întâlnite cauze ale infertilității femeilor. 30% dintre ele se plâng din cauza ovarelor polichistice, ce pun barieră dorinței în a se materializa. Fibromul uterin, endometrioza, polipii trebuie luați și ei în calcul. Abia după ce sunt rezolvate aceste probleme, planul indicat de medicul specialist în infertilitate poate fi început.

Și femeile cu multiple sarcini pierdute duc cu sine o cruce greu de suportat. Medicul Chadi Muheidli le dă însă speranța reușitei. Dacă este o problemă de trombofilie, hematologul le poate prescrie tratament medicamentos sau injectabil, heparină, iar dacă sunt malformații ale uterului, cum ar fi uterul septat, se intervine chirurgical, iar cuplul își poate duce visul până la capăt.

Inseminarea artificială rezolvă 17-18% dintre cazurile de infertilitate

Ce este de întreprins dacă totuși, după nenumărate încercări, sarcina se lasă așteptată? Infertilitatea este o problemă de cuplu. Astfel, primul pas ce trebuie făcut este prezentarea la medic și realizarea unui set de analize specifice problemelor de infertilitate. Etapa de început este stimularea ovariană. Cu condiția ca trompele sa fie permeabile. Urmărirea ovulației alături de indicarea exactă a zilelor în care este nevoie de contact sexual sunt două dintre măsurile pe care medicul le prezintă celor doi parteneri. Abia după câteva luni de încercări eșuate, se trece la următorul prag: inseminare artificială. „Se stabilește ziua optimă pentru acest procedeu, se recoltează sperma de la soț, care este trimisă la laborator pentru a fi analizată și centrifugată, după care, în ziua ovulației, este introdusă în uterul femeii”. O procedură ușoară, spune medicul, a cărei rată de izbândă este de 17-18%. Nu degeaba, este de părere specialistul, este nevoie câteodată de 2-3 inseminări pentru a reuși.

FIV-ul, șansa multor cupluri de a deveni părinți

Se întâmplă însă ca bebelușul să se lase așteptat chiar și după aceste proceduri. Soluția pentru aceste cupluri o reprezintă FIV-ul, fertilizarea in vitro. O procedură prin care se încearcă obținerea a 10-15 ovocite ce sunt unite, în laborator, cu spermatozoizii partenerului. Embrionii formați sunt apoi implantați în uter. Pare simplu, dar nu este. În buna gestionare a acestei probleme intervine cuvântul „calitate”: calitatea ovocitelor și a spermatozoizilor. Și implicit a embrionilor.

Zilele necesare pregătirii intervenției, tratamentul hormonal ce se administrează femeii pentru a produce ovocite, stresul, emoțiile, toate își pot pune amprenta atât asupra psihicului femeii, cât și asupra trupului. ”Se poate îngrășa. Dar nu neapărat din cauza hormonilor, care sigur și ei pot contribui puțin, ci mai cu seamă din cauza încărcăturii emoționale. Tratamentul de stimulare ovariană durează 10 zile. În două zile de la ultima injecție se elimină tot ce a fost introdus în corp. Stimulările ovariene se fac și lunar, dacă graba este mare”, spune doctorul, amintind în acest caz de unul dintre parteneri, care se poate confrunta cu o formă de cancer. ”Pentru astfel de cupluri care își doresc copii, înainte de a începe tratamentul pentru cancer, se pot face aceste intervenții pentru a se obține embrioni care pot fi congelați. Pot fi congelate și ovocitele și  spermatozoizii, într-un proces numit prezervare de fertilitate”.

Sarcină cu donare de ovocite sau spermatozoizi

Câteodată însă se întâmplă ca nici această formă de FIV să nu funcționeze. Medicina însă nu-i lasă de izbeliște pe cei care nu se dau bătuți cu una cu două. Astfel, a apărut FIV cu donare de ovocite sau de spermatozoizi. În acest caz, cel mai important este ca ambii parteneri să fie împăcați cu această hotărâre. „Se întâmplă ca rezerva ovariană să fie foarte scăzută ori spermatozoizii foarte puțini și de proastă calitate. Apelăm la donatori. În cazul bărbaților este mai simplu. Legislația ne permite să importam din UE. Trebuie avut în vedere ca bebelușul să moștenească un bagaj genetic bun și atunci e important donatorul. Care e ales și după asemănarea fizică cu tatăl. „În cazul femeilor este mai complicat. Se pot comanda din Spania, de exemplu, ovocite congelate, dar rata lor de a rezista și de mai putea fi folosite este de 50%, foarte mică. Se merge adesea pe o variantă combinată. Pregătirea procedurii se face în România, iar implantarea, embriotransferul în străinătate, în țări precum Grecia sau Cehia, care permit acest lucru“.

Statul român oferă bani pentru un FIV

România abundă de cupluri care tânjesc după un copil. Prețul piperat al intervențiilor menite a le împlini visul îi determină fie să renunțe, fie să facă mari sacrificii pentru a strânge sume care pot ajunge pentru un FIV și la 5000 de euro. Nu întâmplător, Programul Național de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer, prin care se acordă ajutor de până la 6.300 de lei cuplurilor care doresc să facă o fertilizare in vitro, a avut mare succes. La fel ca și cel derulat de Primăria Capitalei, care acordă doritorilor, cu condiția să aibă ambii buletin de București, două vouchere: unul de 4.600 lei pentru medicație, iar pentru procedură 9200 lei. „Ambele au adus mare bucurie oamenilor. Să sperăm că vor fi și de la anul, căci în acest moment nici unul nu mai are fonduri”, explică doctorul.

Există cupluri care au făcut chiar și 12 FIV-uri. Deși, spune doctorul Chadi Muheidli, dacă după 5-6 FIV-uri nu apare o sarcină, pot să urmeze încă multe altele, dar șansele se înscriu pe o linie dreaptă, nu una ascendentă. Oricum ar fi, speranța și credința că bebelușul mult dorit o să apară trebuie să fie motorul care să pună în mișcare toate forțele și resursele viitorilor părinți.

Se întâmplă adesea ca deznădejdea, oboseala să te îndemne să renunți. Lăsați deoparte încrâncenarea, stresul, neîncrederea și încercați în continuare! Există în lume cupluri care au adoptat copii, crezând că nu vor avea niciodată unul din sângele lor, și au avut! Imediat după binele făcut unui copil nevinovat. Există oameni care au făcut nenumărate intervenții, FIV-uri, iar când au lăsat la o parte înverșunarea, cele două liniuțe care anunțau sarcina s-au arătat ca o adevărată minune. Să nu deznădăjduiți! Să sperați, să luptați fără patimă și cel mai important, să credeți!

Etichete articol:
endometriozăFIVInfertilitateinseminare artificialăovare polichisticevideo
Articolul anterior
Goldenseal: cel mai studiat antibiotic și antibacterian natural
Articolul următor
Cum scăpăm de durerile menstruale?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo