Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Interviu dr. Andrei Filip: Operația de cataractă

Autor:

Ce este cataracta? Care sunt semnalele de alarmă pe care le dă cataracta? De ce este importantă operația de cataractă? În ce constă operația și cât durează perioada de recuperare? Dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, lămurește toate aceste aspecte în cadrul interviului realizat de Simona Dragomir.

Vezi toate articolele despre:
cataractădr. Andrei Filipochioftalmologieoperația de cataractăvideo

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Astăzi mă aflu la clinica AMA Optimex, este o experiență inedită, vreau să vă arăt în ce constă operația de catarctă și alături de noi se află domnul doctor Andrei Filip, medic primar oftalmolog. Andrei, mă bucur că am ocazia să fiu aici la tine și să arătăm despre ce este vorba. Întâi de toate, ce înseamnă cataractă? Din câte știu, cristalinul devine opac și nu mai vezi pur și simplu.

Dr. Andrei Filip: Exact. Noi avem în ochi două lentile: una e la suprafață, o putem atinge, și una e în interior. Cea din interior își pierde proprietățile începând cu 40 și ceva de ani și astfel oamenii ajung să aibă nevoie de ochelari, întâi de aproape, după aceea de distanță. Mai târziu, după 65 de ani, peste 70% din acești oameni vor dezvolta cataractă, asta însemnând că acea lentilă își pierde din transparență.

Simona Dragomir: Și e ca și când ai privi printr-un geam mat?

Dr. Andrei Filip: Exact. Problema e că această chestiune apare la ochi diferiți, în timp diferiți.

Simona Dragomir: Și atunci există un ochi cu care vezi mai bine și compensezi cât de cât.

Dr. Andrei Filip: Exact. Și de exemplu, dacă începi să vezi prost cu unul, și cu unul vezi mai bine, nu mai poți aprecia cum trebuie distanțele. Sunt foarte multe cazuri în care unul din semnele cataractei este că pacientul respectiv suferă o fractură, nu mai apreciază borduri, trepte și așa mai departe. De asemenea, un alt semn foarte des întâlnit este ceea ce numim noi „semnul bucuriei de scurtă durată”.

Simona Dragomir: Adică?

Dr. Andrei Filip: Un om poartă niște ochelari de ani de zile, iar de la un moment dat, surpriză!, începe să vadă fără ochelari.

Simona Dragomir: De aproape?

Dr. Andrei Filip: Ori la aproape, ori la distanță, ceva se schimbă în bine. Și pacientul devine foarte fericit. Noi numim „semnul bucuriei de scurtă durată”, pentru că imediat după ce se întâmplă asta scade vederea și omul respectiv își dă seama că de fapt e cataractă.

Simona Dragomir: Deci, iată, n-ar trebui să fie un semn de bucurie, ci un semnal cumva de alarmă, mers la medicul oftalmolog și descoperit la timp.

Dr. Andrei Filip: Alt semnal: foarte mulți pacienți simt la un moment dat că ochelarii lor vechi nu-i mai ajută și se duc la optician și acolo opticianul le schimbă ochelarii. După o lună sau după o săptămână sau după 3 luni, iarăși nu mai sunt buni. Iar se duc și tot așa. Deci când încep să se modifice dioptriile, iar pacientul are peste 60 de ani, ne gândim la acest semn.

Simona Dragomir: La cataractă. Firesc vine întrebarea: ce e de făcut? Există vreun tratament medicamentos, ceva care să te ajute sau doar intervenția chirurgicală este salvatoare atunci când suferi de cataractă?

Dr. Andrei Filip: Dacă ne gândim că lentila se opacifiază, cum putem să o tratăm? Trebuie să o schimbăm. Deci, singura metodă de tratament este chirurgicală. Deocamdată. Nu știu, vedem ce o să ne rezerve viitorul.

Simona Dragomir: Eu sunt bucuroasă că ne aflăm aici la AMA Optimex, am avut ocazia să stau, să văd și pregătirile și intervențiile, o să vă arătăm și vouă, dragii mei. Vreau să spui celor care ne urmăresc în ce constă pregătirea pentru intervenție. Cam cât durează anestezia? Pentru că, știi, atunci când e vorba de ochi, parcă nu-ți vine să te gândești nici la anestezie, nici la faptul că medicul intră și umblă pe ochi. Povestește-ne un pic din culise.

Dr. Andrei Filip: E stresant, într-adevăr, pentru pacient.

Simona Dragomir: Vreau să elimini cumva sau să mai micșorezi din stresul cu care vine un bolnav de cataractă și știe că urmează a fi operat.

Dr. Andrei Filip: Cea mai mare problemă este frica de necunoscut, pentru că pacienții nu știu ce urmează să trăiască, ce o să li se întâmple. Este o experiență… e mult spus frumoasă, pentru că n-ai cum, te duci la doctor. Dar mulți pleacă destul de plăcut impresionați, pentru că lucrurile sunt foarte bine gândite, sunt foarte simple. Pacientul intră într-un vestiar, unde este echipat cu halat, cu niște cipici și așa mai departe. Se administrează niște picături, după care se merge în sala de anestezie unde este întâmpinat de medicul nostru anestezist…

Simona Dragomir: O doamnă doctor foarte drăguță, senzațională, haioasă, încurajează pacientul și ridică moralul, ceea ce este extraordinar.

Dr. Andrei Filip: Pacientul este așezat pe un fotoliu care se transformă în pat. Există două feluri de anestezie…

Simona Dragomir: Cea cu picături, nu simți nimic, nu ustură, nu doare, am întrebat pacienții și au zis „n-am simțit nimic”.

Dr. Andrei Filip: E cu picături și nu numai cu picături, pentru că eu agreez un anumit tip de anestezie fără injecție. Adică noi folosim un gel care anesteziază suficient de tare încât să pot să fac prima incizie, după care introduc în interiorul ochiului o substanță de protecție pe care oricum o folosesc, numai că asta e mai… nu pot să spun mai deșteaptă, dar conține și substanța anestezică.

Simona Dragomir: Atunci anestezia devine mai puternică, să zic așa.

Dr. Andrei Filip: Exact, pacientul nu simte.

Simona Dragomir: Deci nu simți absolut nimic.

Dr. Andrei Filip: Singura diferență, practic, este că vede lumina, dar vede o lumină ca și cum te uiți în farul de mașină. Nu vezi manevrele chirurgicale.

Simona Dragomir: Am văzut că se mai face o anestezie la care se mai folosește și ac, deci se înțeapă, dar atenție, nu se înțeapă în ochi, așa cum cred mulți. În lateralul ochiului se dă cu cremă anestezică… am văzut tot, nu te doare. La fel, am întrebat pacientul respectiv și mi-a zis „n-am simțit nimic”.

Dr. Andrei Filip: Practic, în lateralul obrazului… Păi totul e de aici, sunt unii care zic „când văd acul ăla”… Nu e așa, pentru că nici nu-l vezi. Doctorul nu vine și îl bagă în ochi.

Simona Dragomir: De multe ori am fost și eu întrebată și am zis „nu, nu, sub nicio formă”. Deci, anestezia este locală.

Dr. Andrei Filip: Ori în pleoapă, ori cu gel.

Simona Dragomir: Nu este generală.

Dr. Andrei Filip: Nu se recomandă.

Simona Dragomir: Și asta trebuie spus, pentru că mulți se feresc de anestezia generală, de posibile complicații, efecte secundare. Deci, mergem pe anestezie locală și, dragii mei, vă spun eu, durează mai mult pregătirea, anestezia decât intervenția în sine, dar o să ne povestească Andrei.

Dr. Andrei Filip: În mod normal, o operație de cataractă trebuie să dureze în jur de 7 minute, poate să dureze mai puțin, poate să dureze puțin mai mult, dar media e cam așa. Gândiți-vă că de aceea nu recomandăm operație cu anestezie generală. E mai mare traumatismul anestezic decât operația în sine. Până când l-am adormit, eu am terminat operația. Este o operație în care, practic, eu cu ajutorul unor microincizii ajung lângă cristalin și scot cristalinul care s-a opacifiat, în locul lui punând un cristalin artificial. Standardul de aur în chirurgia cataractei în zilele noastre este o operație numită faco-emulsificare cu ultrasunete. Este operația despre care vă spuneam, care îmi permite să fac toate lucrurile într-o deplină siguranță și cu control, cu recuperare foarte rapidă, minim-traumatizantă.

Simona Dragomir: Hai să ne spui de câte feluri poate fi cristalinul artificial, pentru că știu că poți alege și în funcție de buget. Știu că cel mai bun sau cel mai performant cristalin artificial este și destul de scump, însă cu acel cristalin nu mai ai nevoie de ochelari nici de aproape, nici la depărtare.

Dr. Andrei Filip: Eu consider că scump sau ieftin este exact ca frumos sau urât. E foarte relativ.

Simona Dragomir: Depinde de fiecare ce-și dorește. Câte variante avem?

Dr. Andrei Filip: Discuția este în felul următor: în primul și în primul rând îmi place să aud ce-și dorește pacientul. După care, în momentul în care am înțeles ce-și dorește, facem niște investigații și vedem ce i se potrivește pacientului și astfel ajungem să ne apropiem de idealul dorit de pacientul nostru. Practic, sunt multe feluri de cristaline și la noi în ofertă sunt foarte multe. Dar ca să le împărțim în două grupe, vorbim de monofocale și multifocale. Dacă punem un cristalin monofocal înseamnă că pacientul va vedea bine la o distanță. Adică pot să-l fac să vadă bine la distanță și să aibă ochelari de citit. Sau sunt unii care-mi spun: „Domnu’ doctor, eu am muncă de birou, vreau să văd bine la aproape fără ochelari și vreau să am ochelari la distanță”. Sunt unii care vin și zic: „Domnu’ doctor, nu mai vreau ochelari”. Și atunci punem un cristalin multifocal, bineînțeles, în cazul în care se potrivește și ochiul este perfect sănătos.

Simona Dragomir: După intervenție, perioada de recuperare în ce constă? Cât durează? Apar dureri, nu apar?

Dr. Andrei Filip: Este foarte, foarte important ca operația de cataractă să se facă la timp. De ce spun asta?

Simona Dragomir: Ce înseamnă la timp, Andrei?

Dr. Andrei Filip: În momentul în care scade confortul vizual. De ce spun? Sunt unii oameni cărora le este frică și atunci tot amână. Dacă amâni, cristalinul acela devine foarte dur, iar eu folosesc parametri foarte înalți de ultrasunete și traumatismul pe care îl produc asupra ochiului este mult mai mare.

Simona Dragomir: Adică, tu ca medic te chinui mai mult să scoți cristalinul.

Dr. Andrei Filip: Asta nu contează.

Simona Dragomir: Nu, ca să înțeleagă pacientul. Asta pentru că a stat foarte mult și cristalinul lui s-a întărit. Deci dacă vii la timp scapi de toate aceste manevre și atunci recuperarea e mai ușoară și mai rapidă.

Dr. Andrei Filip: Asta e ideea. Dacă un om vine la timp înseamnă că restul țesuturilor nu se supără pe noi atât de tare.

Simona Dragomir: Și se lucrează mai ușor și se recuperează mai ușor.

Dr. Andrei Filip: A doua zi poate fi un pic de ceață, dar se duce mai repede. Dacă, de exemplu, ai o cataractă foarte dificilă și foarte avansată, ceața poate să persiste zile sau chiar săptămâni. Dar de cele mai multe ori, dacă oamenii vin la timp și se face tot ce trebuie, astăzi am făcut un ochi, iar pe celălalt putem să-l operăm după 2 zile.

Simona Dragomir: Deci într-un interval atât de scurt de timp?

Dr. Andrei Filip: Dacă totu-i bine, da.

Simona Dragomir: Deci dacă venim la timp!

Dr. Andrei Filip: Noi le spunem pacienților așa: „Facem primul ochi, vedeți cum vă simțiți. În momentul în care vă simțiți în forță și în căpătați curaj, veniți la celălalt”. Mai e o problemă, sunt unii care zic: „Domnu’ doctor, mă operez la un ochi și nu mai văd”. Și eu le zic: „Acum înainte de operație vă spun ce vreți să auziți, după operație o să ajungeți la concluziile mele de acum”. Pentru că, dacă un ochi este operat și are un cristalin nou, și celălalt e cu cataractă, diferența de vedere dintre cei doi ochi e mare. Dacă cristalinul are cataractă înseamnă că el e galben. Deci, culorile, albul va fi mai gălbui, albastrul este filtrat, nu-l vezi cum trebuie. Cu ochiul operat, eu le spun să se uite la flacăra de la aragaz, comparativ cu ochiul operat și cu ochiul neoperat. Sunt culori foarte interesante pe care pacienții le uită.

Simona Dragomir: Andrei, greșesc dacă spun, pentru că vreau să închei într-o notă optimistă, cumva să privim partea bună a lucrurilor? Asta e, s-a ajuns la cataractă, ai nevoie de intervenția chirurgicală, dar te poți gândi că după dai timpul înapoi cu 10-20 de ani, vezi ca în tinerețe.

Dr. Andrei Filip: Exact. Dacă omul respectiv nu are și alte boli supraadăugate, cum ar fi glaucom sau degenerescență maculară, după operația asta, vederea este de cele mai multe ori „Uau!”. E nasol că ai ajuns la cataractă pentru că realizezi că ai o vârstă, dar în același timp după ce te operezi de cataractă, orizontul crește, dorința de viață crește, libertatea și mobilitatea cresc.

Simona Dragomir: Ștergem niște ani din calendar. Dragii mei, dragile mele, dacă medicul oftalmolog v-a indicat operația de cataractă, ați auzit, domnul doctor Andrei Filip ne-a explicat pe înțelesul tuturor și foarte clar, nu amânați momentul, până la urmă tot la intervenție se ajunge, însă lucrurile se pot complica, în sensul că durează mai mult recuperarea.

Dr. Andrei Filip: Și pot apărea și complicații.

Simona Dragomir: După operație, durere ai?

Dr. Andrei Filip: În mod normal, operația de cataractă nu trebuie să doară deloc. În general, am avut pacienți care spun că simt diverse lucruri. Eu consider așa: dacă pacientul reușește să fie cât se poate de relaxat, să nu stea ca un arc, nu are nicio problemă. În momentul în care stai ca un arc, orice ți se pare că e neplăcut.

Simona Dragomir: Și contează foarte mult psihicul. De aceea mi-am dorit atât de mult să realizez acest material, să explicăm și să spunem lucrurilor pe nume. Știu că este greu când treci printr-o intervenție chirurgicală în general, mai ales când este vorba de ochi, însă sper eu că astăzi am reușit să mai lămurim lucrurile, să mai spulberăm niște mituri. Și dacă aveți nevoie într-adevăr de operația de cataractă, nu ezitați, pe mâini bune, lucrurile pot fi extraordinare.

Dr. Andrei Filip: E o operație ușoară.

Simona Dragomir: O operație de rutină pentru medicul oftalmolog sau cel puțin pentru domnul doctor Andrei Filip și echipa de aici de la AMA Optimex, condițiile sunt extraordinare. Mulțumim, Andrei, că ne-ai primit și ne-ai arătat din culise!

Dr. Andrei Filip: Sărut-mâna! Mulțumim! Cu drag!

Simona Dragomir: Dragii mei, rămâneți cu noi la Ziarul de Sănătate, știți că mereu aflați lucruri minunate. Pe curând! Sănătate și numai bine tuturor!

Dr. Andrei Filip: La revedere!

 

Etichete articol:
cataractădr. Andrei Filipochioftalmologieoperația de cataractăvideo
Articolul anterior
Probioticele țin în frâu hipertensiunea arterială
Articolul următor
Interviu Dr. Tarek Abdou: Cancerul de col uterin
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo