Sănătate

Poliartrita reumatoidă – boală autoimună

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
dureri articulareosteoartritapoliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică, sub formă de artrită inflamatorie. Aceasta este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă țesuturile propriului corp. În poliartrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă mai ales țesuturile din articulații, dar poate afecta și alte organe ale corpului. În cazul unor persoane, boala pare să-și urmeze cursul de la sine. La altele, poliartrita reumatoidă se agravează și duce la distrugerea articulațiilor. Poliartrita reumatoidă poate afecta mobilitatea și poate apărea la orice vârstă, însă majoritatea pacienților au vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Ca o statistică, două milioane de americani suferă de această boală, cele mai multe dintre aceste persoane fiind femei.
În poliartrita reumatoidă, două lucruri se întâmplă la nivelul articulațiilor. În primul rând, sistemul imunitar cauzează o inflamație în membrana sinovială, numită sinovită. La început, aceasta provoacă fluid suplimentar, umflarea și formarea cheagurilor în articulații. În al doilea rând, sinovita în sine cauzează și alte probleme în articulații. Celulele sanguine și membranele inflamate eliberează substanțe chimice în lichidul sinovial (lichidul de lubrifiere a articulației), care pot deteriora țesuturile articulațiilor. Acestă afecțiune poate provoca daune permanente la nivelul cartilajului, al oaselor, ligamentelor, tendoanelor, în interiorul și în jurul articulației. Daunele structurale se întâmplă, de obicei, în primii trei ani de la declanșarea bolii. Sinovitele pot veni și trece, dar daunele structurale progresează. De obicei, poliartrita reumatoidă afectează mai multe articulații omoloage pe ambele părți ale corpului (de exemplu ambii genunchi, ambele încheieturi sau glezne).

Poliartrita reumatoidă, nu doar boală a articulațiilor

Cei mai mulți oameni cred că poliartrita reumatoidă este doar o boală a articulațiilor, dar este de fapt o boală sistemică – aceasta afectează întregul corp. Asta înseamnă că poliartrita reumatoidă poate apărea și în alte organe, cum ar fi inima, vasele de sânge, plămâni și ochi. Poliartrita reumatoidă funcționează oarecum diferit în afara articulațiilor, dar problemele care stau la bază sunt tot deteriorarea țesutului și pierderea funcției acestora.
În concluzie, inflamația este răspunsul natural al organismului la prejudiciul creat. Deși boala nu poate fi vindecată, există tratamente care sunt destul de eficiente în ameliorarea simptomelor.

Etichete articol:
dureri articulareosteoartritapoliartrita reumatoida
Articolul anterior
Știați că? Osteoartrita…
Articolul următor
Știați că poliartrita…

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: