Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Utilizări multiple ale terapiei PRP în ginecologie – VIDEO

Autor:

Terapia PRP și-a câștigat notorietatea datorită capacității de rejuvenare a aspectului pielii din zona feței, gâtului, mâinilor și nu numai. Aceasta a reprezentat și reprezintă o modalitate naturală de reducere a ridurilor, a cearcănelor, de diminuare a cicatricelor post-acnee și nu numai, toate acestea fiind posibile cu ajutorul propriului sânge. Să nu uităm, însă, fapul că terapia PRP poate fi utilizată cu succes și în anumite patologii ginecologice, fiind astfel o metodă de tratament nu doar estetică, ci și funcțională.

Vezi toate articolele despre:
femeiehormoniincontinență urinarăInfertilitatePRPsarcinăvideo

În cadrul acestei emisiuni, dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, Doctor în Științe Medicale, a discutat mai multe despre terapia PRP în ginecologie, alături de Simona Dragomir.

Ce este PRP și cum se obține?

Tot mai mult auzim în ultimul timp despre PRP, care reprezintă abrevierea în limba engleză de la ceea ce înseamnă plasmă bogată în trombocite. Mai exact, procedura se referă la un tip de terapie care presupune injectarea sângelui propriu.

Ca o recapitulare a informațiilor pe care le-am învățat la școală, la orele de biologie, sângele este alcătuit:

  • dintr-un mediu lichid, adică plasma, în care „înoată”;
  • elementele solide, adică elementele figurate: globulele roșii/eritrocitele (elementele care transportă oxigenul la țesuturi), globulele albe/leucocitele („soldățeii” care ne apără de infecții) și trombocitele (esențiale în procesul de coagulare a sângelui, dar și în procesele de vindecare).

Așadar, plasma îmbogățită cu trombocite este o tehnologie sofisticată prin care se obține o mai mare concentrare a trombocitelor și a componentelor benefice ale plasmei, din care fac parte proteinele, aminoacizii, hormonii (eritropoetina), vitaminele, nutrienții, dar mai ales celulele stem – acele celule nediferențiate, care sunt originea fiecărei linii celulare și care pot evolua spre celula pe care o dorim. Mai mult, prin această procedură se obțin factorii de creștere, dar și fibronectina, responsabilă de repararea și regenerarea țesuturilor.

De ce este sigur PRP-ul?

Așa cum spuneam, injectarea se face cu sângele propriu, iar toată procedura se desfășoară cu circuit închis, ceea ce înseamnă că este perfect compatibilă pentru oricine. De aceea, nu ne putem contamina sau îmbolnăvi de la sângele propriu, atât timp cât nu facem parte din următoarele excepții:

  • Alcoolism.
  • Boli mintale.
  • Sarcină și alăptare.
  • Leucemie

Cum se obține PRP-ul?

Procedură non-invazivă, PRP-ul se obține prin câțiva pași simpli, dar atent executați de către specialist:

  1. Se recoltează sânge venos de la pacientă (între 10 și 50 ml) într-o eprubetă specială.
  2. Eprubeta este pusă la o anumită turație și într-un anumit interval de timp într-o centrifugă specială. La finalul acestei proceduri se obține: un strat bazal reprezentat de globulele roșii, un strat intermediar mai subțire reprezentat de leucocite și supernatantul care va fi folosit în terapie.

Sunt dureroase injecțiile cu PRP în zona genitală?

Poate că nu ne-am aștepta la acest lucru, însă injecțiile cu PRP sunt dureroase dacă nu se aplică un anestezic local. De aceea, în timp ce sângele se află în centrifugă, pacientei îi este administrat un anestezic local, sub forma unei creme cu care trebuie să stea aproximativ 40 de minute, dar care asigură confortul garantat al zonei genitale.

Pentru ce se recomandă terapia PRP?

Câteva dintre problemele care apar la pacienta tânără și care pot fi corectate prin PRP sunt:

  • Leziunile cervicale (care netratate pot conduce la cancerul de col uterin).
  • Infertilitatea – PRP-ul se introduce în cavitatea uterină și astfel va regenera și ameliora endometrul (stratul care căptușește cavitatea uterină, unde se nidează sarcina) atât din punctul de vedere al grosimii, cât și din cel al calității acestuia.
  • Prevenirea rupturii de perineu, incontinența urinară, nevoia frecventă de urinare în cazul pacientelor care au trecut printr-o sarcină naturală – care provoacă în timp modificarea vaginului, diminuarea tonusului muscular, modificarea proprietăților mucoasei vaginale și labiale, care pot conduce către scăderea sensibilității în timpul actului sexual, a libidoului, a confortului partenerului etc.
  • Anorgasmia.

Pentru mai multe informații despre terapia PRP și indicațiile acesteia la nivel genital, vă invităm să urmăriți întregul material video aflat la începutul acestui articol. Veți putea afla:

  • Ce este terapia PRP?
  • Ce presupune propriu-zis procedura?
  • Când poate fi utilizat un astfel de tratament? Care sunt patologiile ginecologice în care se recomandă?
  • De câte ședințe este nevoie pentru a se observa rezultate?
  • Există persoane cărora nu le sunt indicate terapiile PRP?
  • Este necesară adoptarea unui stil de viață diferit în timpul acestor terapii, cât și după?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
femeiehormoniincontinență urinarăInfertilitatePRPsarcinăvideo
Articolul anterior
Afecțiunile pielii pornesc din intestin? – VIDEO
Articolul următor
Un surâs din veșnicie – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo