Știri

Femeile cu cancer mamar în stadiu incipient pot face teste genetice, gratuit!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

În România, la aproape fiecare oră, o femeie află că suferă de cancer la sân. Iar la fiecare trei ore, o pacientă moare, răpusă de boală, care, depistată la timp, ar fi putut fi foarte bine tratată. Nu întâmplător, femeile diagnosticate cu cancer mamar, în stadiu incipient, au acum șansa de a face teste genetice, gratuit, care să le ofere informații suplimentare, extrem de importante în gestionarea bolii, dar și dacă există riscul ca ea să reapară vreodată.

Vezi toate articolele despre:
cancercancer de sânteste genetice

În fiecare an, la nivel mondial, sunt diagnosticate cu cancer aproximativ 1,67 milioane de persoane. Fără investigații anuale, fără grijă și atenție față de corpul nostru, boala ne poate lua prin surprindere, iar semnele pot apărea când deja celulele canceroase au răspândit răul peste tot, făcând adesea imposibilă vindecarea.

ASSMB a pus la dispoziție pacienților 15 laboratoare

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, însă progresele în ceea ce privește managementul acestuia au făcut ca rata de supraviețuire să fie totuși ridicată, comparativ cu alte tipuri de cancere. Cu o condiție, însă! Diagnosticarea bolii să fie făcută în fază de început, într-un moment în care tratamentele existente să poată micșora tumoarea.

Primăria Capitalei, prin proiectul ”Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”, derulat cu ajutorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB), oferă fiecărei femei, ce a fost diagnosticată în stadiu incipient cu cancer de sân, vouchere în valoare de 17.000 de lei, pentru a putea realiza teste genetice, care să îi spună fără tăgadă, dacă în următorii 10 ani, cancerul poate să mai apară în viața ei, cât și despre probabilitatea de răspuns a organismului la chimioterapie.

15 laboratoare le sunt puse la dispoziție de ASSMB celor 300 de paciente, care vor primi ajutor până la finele acestui an. Alte 700 de femei vor beneficia de testele genetice pe tot parcursul anului 2019. Potrivit ASSMB, testele moleculare analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din tesutul recoltat în timpul operaţiei. Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un Scor de Recurenţă. Acest test este recomandat pacienţilor recent diagnosticaţi cu cancer mamar, care au Estrogen şi Progesteron pozitiv, în faza incipientă.

În lipsa screening-ului de cancer de sân, o româncă mai supraviețuiește doar 5 ani de la primirea diagnosticului

Hotărârea adoptată în luna iunie de Consiliul General, pe baza căreia s-a realizat acest proiect, în valoare de 17 milioane de lei, are ca fundament statistici care arată că, în urma testărilor genetice, se pot câştiga 2,2 ani în speranţa de viaţă a pacientei, dacă se realizează analiza opţiunilor de tratament.

În România, 90% dintre cazuri sunt descoperite târziu, acestea fiind deja în stadiile II, III și IV. Un studiu prezentat la sfârșitul anului trecut de către Coaliția pentru Sănătatea Femeii, citat de Mediafax, arată că jumătate dintre femeile diagnosticate cu această afecțiune, la noi, în țară, au cu mult sub media de pensionare și că, în medie, o româncă mai supraviețuiește doar 5 ani de la primirea diagnosticului.

Doar 5% dintre femei își fac mamografie

Fără un program național de screening, arată cercetarea, doar 5% dintre femeile din România și-au făcut o mamografie în ultimii doi ani. Tocmai pentru că nu există prevenție, studiul arată că doar 30% dintre costurile anuale pentru cancerul la sân sunt costuri directe. Peste 50% din costurile indirecte sunt cauzate de pierderi de productivitate prin deces prematur, iar peste 40% sunt cauzate de invaliditatea temporară sau permanentă. Dacă ar exista un program național de screening pentru cancerul de sân, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite în faze incipiente, iar costul mediu individual pe tratament oncologic ar scădea cu 22%.

Regulamentul de participare şi modalitatea de înscriere în proiect sunt detaliate pe site-ul ASSMB, la secţiunea ”Proiecte în desfăşurare”. Lista laboratoarelor, care realizează aceste teste genetice, poate fi găsită aici.

Cancerul de sân poate fi tratat. Condiția este simplă. Dar musai de respectat. Testele de depistare, realizate din timp, aduc ani buni și frumoși în viața noastră. Cele 15 laboratoare, puse în folosul pacienților cu cancer la debut, pot face lumină în nebuloasa și în întunericul care se așterne cel mai adesea în mintea și în sufletele celor care află că, dintr-o dată, vieții lor celei vechi trebuie să-i pună punct. Și să o ia de la capăt. Cu una nouă, plină de provocări, de temeri, amestecate cu speranță. De îndoieli, împletite cu credință. Cancerul de sân poate să-și găsească nănașul. Oricât de greu ar fi, haideți să acționăm din timp și să profităm de fiecare ocazie ce ni se oferă pentru a-i veni de hac!

Etichete articol:
cancercancer de sânteste genetice
Articolul anterior
Premieră: Cancer de limbă extirpat de medicii români, prin metodă endoscopică!
Articolul următor
S-a deschis primul centru gratuit din România, destinat exclusiv tratării multidisciplinare a cancerului de sân

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: