Știri

Proiect legislativ: Hrană fără gluten pentru copiii din școli, grădinițe și spitale

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Spitalele, grădinițele și școlile, prin proiectul legislativ depus la Senat, ce prevede înfiinţarea ”Registrului de evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten”, vor avea obligația de a asigura porții de mâncare fără gluten. Inițiativa vine tocmai din dorința de a preîntâmpina greutățile cu care se confruntă mai ales părinții, nevoiți să găsească tot felul de metode, de tertipuri, pentru a putea asigura hrană caldă copiilor, aflați la școală.

Vezi toate articolele despre:
boala celiacăglutenintoleranță

Intoleranța la gluten este o afecțiune ce poate să-ți dea viața peste cap, dacă nu respecți un regim care să te ferească de un disconfort, ce nu poate trece cu nici un medicament. Dureri abdominale, balonare, diaree, pe toate le poate experimenta un pacient, ce a consumat produse care conțin gluten și de care nu ar fi trebuit să se atingă. Pot apărea și tulburări neurologice, precum ameţeli, dificultate în menţinerea echilibrului, furnicături, dureri şi senzaţii de moleşeală a extremităţilor. Greul cade, cel mai adesea, asupra copiilor. Tocmai de aceea, în Senat, proiectul legislativ depus, ce vizează înfiinţarea ”Registrului de evidenţă a persoanelor cu intoleranţă la gluten”, are menirea de a veni în sprijinul celor care suferă de boala celiacă, o condiţie autoimună care nu se vindecă niciodată, dar care poate fi ţinută sub control prin urmarea unei diete fără gluten.

Strictețe asupra etichetării produselor fără gluten

Proiectul de lege prevede că „toate alimentele ambalate, medicamentele, suplimentele nutritive şi produsele cosmetice vor conţine, conform cu fişele de produs şi auditurile interne realizate, una din informaţii: ”Conţine gluten”, ”Conţine urme de gluten”, ”Produs într-o unitate care procesează alimente care conţin gluten”, ”Nu conţine gluten”. Toate unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar vor asigura copiilor cu intoleranţă la gluten, dovedită prin adeverinţă medicală, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul. Porţiile de mâncare fără gluten vor fi pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din ingrediente inscripţionate „fără gluten”.

În același mod trebuie să se comporte și spitalele din România, de stat sau private, ele având obligaţia de a asigura pacienţilor cu intoleranţă la gluten toate mesele pe care le presupune spitalizarea. Scopul acestei legi vizează îmbunătăţirea calității vieţii persoanelor cu boală celiacă, precum și creșterea gradului de conştientizare asupra gravităţii bolii, prin educarea persoanelor suferinde.

Ținerea evidenței și  monotorizarea persoanelor cu intoleranță la gluten

Pe lângă toate acestea, propunerea legislativă mai prevede înfiinţarea unui centru, care să țină evidența persoanelor diagnosticate cu boli celiace. La nivel european, 1 din 100 de persoane suferă de boală celiacă. „Există deja statistici concludente asupra indicenţei crescute a bolii celiace şi asupra efectelor subdiagnosticării acesteia. În 85% dintre cazuri, oamenii trăiesc cu această boală, fără ca măcar să ştie de existenţa ei. La nivel european, în medie, 1 din 100 de persoane suferă de boala celiacă, cei mai puţini fiind în Germania (0.3%) şi cei mai mulţi în Finlanda (2.4%). În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate. Copiii şi adulţii, care suferă de boală celiacă, şi nu sunt diagnosticaţi ori nu îşi permit să ţină regimul corect sunt predispuşi la dezvoltarea de cancer de intestine, limfom Hodgkin, ataxie, demenţă, diabet, epilepsie, scleroză multiplă, alte boli autoimune”, se arată în conținutul proiectului legislativ.

Etichete articol:
boala celiacăglutenintoleranță
Articolul anterior
Premieră: Craniul distrus al unui pacient, reconstruit integral
Articolul următor
Dr. Ștefan Tiron – noul președinte al Asociației Mondiale de Ozonoterapie

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: