Știri

RO-ALERT – sistemul care ne va avertiza în timp real, cu ajutorul telefonului mobil

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

DSU a lansat sistemul RO-ALERT ce urmează să atenționeze populația în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. În perioada 17-27 septembrie, sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional, iar populația este rugată să își configureze telefoanele mobile pentru a putea primi mesajele de avertizare.

Nu am găsit niciun rezultat.
Vezi toate articolele despre:
avertizarefenomene meteo extremeinundațiiRO-ALERTtelefon mobil

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat sistemul RO-ALERT, care este dedicat informării populației privind sistemul de avertizare-alarmare în situații de urgență. Acest sistem urmează să fie folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. În perioada 17-27 septembrie, sistemul RO-ALERT va fi testat la nivel naţional.

Cum funcționează sistemul RO-ALERT?

Cu ajutorul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă, oricine deține un telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast poate efectua anumite setări pentru a primi alerte în cazul unor situații majore. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute. Inițiatorii proiectului pun la dispoziția utilizatorilor o pagină web de unde pot afla mai multe informații cu privire la compatibilitatea și instrucțiunile de configurare ale telefoanelor mobile. Accesând https://ro-alert.ro/configurare/ puteți afla dacă dețineți un telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast și cum puteți efectua setările necesare. Momentan, telefoanele mobile care folosesc configurarea de tip IOS nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT, acest lucru urmând a fi posibil din luna decembrie a acestui an.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate GRATUIT pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile și nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Sistemul RO-ALERT garantează difuzarea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat, chiar și în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă. Odată ce ați configurat telefonul, mesajele se vor afișa fără a fi necesară vreo altă intervenție, iar dacă aveți un telefon mobil care se află în roaming pe teritoriul României, puteți primi în continuare mesajele de avertizare. Important de menționat este faptul că mesajele de avertizare sunt formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate și vor fi transmise, momentan, doar în limba română!

Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave. Nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei, plus devine foarte deranjant, pentru că (…) sunetul pe care îl dă acest sistem (…) nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet. Când vine mesajul respectiv înseamnă că este ceva grav”, a subliniat şeful DSU, Raed Arafat.

Pentru persoanele în vârstă sau care nu se descurcă să își configureze telefonul mobil, șeful DSU a anunțat că va exista o campanie de sprijin. “O să ajutăm oamenii care sunt în vârstă, care nu ştiu să-şi configureze telefonul sau să-l verifice să facă acest lucru. (…) Va fi o etapă ulterioară pe care o să o anunţăm”.

Mai multe informații puteți găsi accesând pagina www.ro-alert.ro.

Surse:

www.ro-alert.ro

www.stirileprotv.ro

Etichete articol:
avertizarefenomene meteo extremeinundațiiRO-ALERTtelefon mobil
Articolul anterior
Bolnavii de diabet vor beneficia de sisteme de monitorizare a glicemiei decontate de CNAS
Articolul următor
Postul intermitent produce o moleculă care întârzie îmbătrânirea vasculară
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: