Știri

S-a deschis primul centru gratuit din România, destinat exclusiv tratării multidisciplinare a cancerului de sân

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Anual, peste 9.000 de femei află că viețile lor poartă stigmatul unui diagnostic ce le poate fura o parte din trup. Și din suflet: cancerul de sân. Psihologii vorbesc despre pierderea unui sân, ca fiind echivalentul pierderii unui om drag. Diagnosticată cel mai adesea prea târziu, boala omoară peste 3.000 de femei. În întâmpinarea lor, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență din București, a fost inaugurat primul centru gratuit de diagnostic și tratament multidisciplinar al cancerului de sân din România.

Vezi toate articolele despre:
cancercentrudiagnosticimplant mamartratament

Abordarea multidisciplinară, de o complexitate majoră, ce include medici specializați în radiodiagnostic (ecografie, mamografie, RMN, computer tomograf și scintigrafie osoasă), oncologi, radioterapeuți, chirurgi generaliști și ginecologi, medici anesteziști, chirurgi plasticieni, anatomo-patologi, kinetoterapeuți, psihologi, asistente medicale este vitală pentru tratarea cancerului de sân. Analiza pluridisciplinară a cazurilor este asigurată de un TUMOR BOARD dedicat sânului, format din oncolog, radiolog, anatomopatolog, chirurg general, ginecolog, chirurg plastician. În acest fel, durata de la suspiciunea clinică la debutul tratamentului scade cu aproximativ 70%, iar odată cu aceasta crește și șansa pacientului de a supraviețui și de a avea un trai frumos. Diagnosticul se bazează pe triplă evaluare: examenul clinic inițial, examenul imagistic și puncția biopsie.

Femeile diagnosticate cu cancer nu mai trebuie purtate pe drumuri!

”Mă întâlnesc zilnic cu femei care au trecut, cu bine, să spunem, sunt în viață și sunt sănătoase, însă au avut un lung parcurs până aici. Ele au fost diagnosticate și tratate în diferite alte centre, au un dosar impresionant. Mersul în diferite locuri nu este benefic pentru o pacientă cu cancer la sân, ea trebuie să fie tratată într-un singur loc de către membrii unei echipe specializate în această patologie. Boala în sine produce un stres maxim și este devastatoare, iar timpul pierdut este astfel recuperat”, spune coordonatorul Centrului Integrat pentru Sănătatea Sânului, dr. Ina Petrescu.

De serviciile oferite de centru pot beneficia atât femeile suspectate de cancer, cât și cele care se află în tratament sau în perioada de reconstrucție a sânului. Au nevoie doar de o trimitere de la medicul de familie. Odată ajunse în centru, vor fi preluate de o asistentă și programate la toate specializările de care au nevoie.

Teama, lipsa de informație împiedică adesea femeile să recurgă la implantul mamar

Tuturor pacientelor în stadiu curabil li se propune reconstrucția mamară, imediată sau la distanță. Reconstrucția mamară tardivă este indicată în cazurile în care este nevoie de radioterapie postmastectomie.

Ministerul Sănătății a anunțat că au fost alocați bani pentru reconstrucția sânilor, la mai multe spitale din țară. Astfel, în următoarele două luni, femeile cărora le-a fost tăiat sânul pentru a putea scăpa de tumori pot face operația de implant. Problema cu care se confruntă însă spitalele din Cluj, Timișoara, Constanța și București, cele care au primit fonduri prin programul național de reconstrucție mamară, este că foarte puţine paciente, care au rămas fără sâni cu mulţi ani în urmă, vin să ceară un implant la care au dreptul gratuit. Lipsa de curaj sau de informare, poate, le determină să nu apeleze la operație, deși medicii susțin în permanență importanța unei astfel de intervenții, mai ales pentru psihicul femeii. De asemenea, spun specialiștii, un implant nu va împiedica depistarea unei eventuale recidive a cancerului.

50% dintre femeile diagnosticate cu cancer suferă de depresie!

Vestea cancerului mamar are un impact extrem asupra psihicului, aproape 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer având diferite simptome de depresie. Pentru a putea parcurge cu bine tot acest drum greu, de la diagnosticare până la vindecare, centrul oferă gratuit și suport psihologic specializat. Menirea psihologilor este tocmai aceea de a le oferi strategii personalizate, pentru ca femeile suferinde să poată depăși stările negative asociate bolii.

Etichete articol:
cancercentrudiagnosticimplant mamartratament
Articolul anterior
Femeile cu cancer mamar în stadiu incipient pot face teste genetice, gratuit!
Articolul următor
Și copiii fără CNP vor avea acces gratuit la servicii de sănătate!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Știri

Te-ar putea interesa și: