Tiroidita Hashimoto

Analizele și tiroidita Hashimoto: o privire de ansamblu

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Ești mereu obosită? Te confrunți cu sensibilitate crescută la frig, creștere inexplicabilă în greutate, căderea părului, piele uscată, menstruații abundente sau prelungite, dar analizele uzuale sunt în limitele normale? O serie de investigații pentru glanda tiroidă îți pot oferi răspunsul…

Vezi toate articolele despre:
hormoni tiroidienirecomandaretiroidătiroidita Hashimoto

Hai să vorbim puțin despre analizele de tiroidă! Care sunt ele, când avem nevoie de ele și pe care dintre ele trebuie să le facem? Primul lucru de avut în vedere: nu trebuie să facem toate analizele pe care le găsim listate la laboratoarele specializate.

Știm că atunci când vine vorba despre sănătatea noastră vrem să ne asigurăm că am făcut tot ce se poate, inclusiv când vine vorba despre analize, însă cel mai bine este să începem cu un set de bază și în funcție de rezultate să adăugăm și alte analize.

Este adevărat că multe cazuri de probleme ale tiroidei nu sunt descoperite la timp deoarece majoritatea medicilor nu recomandă un panel complet de testare, însă nici dacă cădem în extreme nu ajută.

Dacă analizele din panelul standard ies în limite normale, dar te simți mereu obosită și te confrunți cu pierderi de memorie, ai pielea uscată, unghiile casante și părul îți cade în mod excesiv, ai luat în greutate, deși nu ai făcut nici o modificare în regimul alimentar, te confrunți cu o sensibilitate mare la frig, iar în ultima vreme ți s-a modificat vocea ar putea însemna că suferi de tiroidită Hashimoto. Ce este de făcut în acest caz?

Să începem cu baza!

Analizele esențiale care sunt recomandate în caz că suspectezi o boală tiroidiană sunt:

  • TSH
  • T3 liber (free T3/fT3) și T4 liber (free T4/fT4)
  • T3 și T4
  • Anticorpii: Anti-TG (anti-tireoglobulină), Anti-ATPO (anti-tireoperoxidază)

1.    Testul de screening pentru tiroidă – TSH

Începem cu hormonul de stimulare tiroidiană (TSH), deoarece modificări la nivelul acestuia sunt primul semnal că ceva este în neregulă.

Hormonul de stimulare tiroidiană nu este produs de tiroidă, ci de glanda pituitară din creier. Atunci când hipofiza detectează chiar și cea mai mică scădere a producției de hormoni tiroidieni, eliberează o cantitate mai mare de TSH pentru a încuraja glanda tiroidă să producă mai mulți hormoni.

Scopul testului este de a determina dacă nivelul de TSH se încadrează în intervalul normal. Un nivel ridicat de TSH indică faptul că glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian (hipotiroidism primar sau tiroidita Hashimoto), iar situația opusă, în care nivelul TSH-ului este scăzut, indică de obicei că tiroida produce prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism sau boala Graves). Ocazional, un TSH scăzut poate rezulta dintr-o anomalie în glanda pituitară, care îl împiedică să producă suficient TSH pentru a stimula tiroida (hipotiroidism secundar).

2.    Teste pentru măsurarea nivelurilor hormonilor tiroidieni

Până la momentul actual au fost identificați 4 hormoni tiroidieni: T1, T2, T3, T4.

T3 (triiodotironina) și T4 (tiroxina) sunt cei doi hormoni tiroidieni principali. T4 este cunoscut sub numele de prohormon și este de 300% mai puțin activ biologic decât T3. T3 este principalul hormon tiroidian biologic activ și ne oferă păr frumos, energie și ne controlează metabolismul.

20% din hormonul T3 provine din secreția tiroidiană, în timp ce restul de 80% provine din conversia T4 în T3.

Teoretic, conversia T4 în T3 funcționează foarte bine, însă în realitate s-ar putea să observăm că T4 nu este întotdeauna convertit în T3. Acest lucru se poate întâmpla din cauza îmbătrânirii, a consumului de alcool și țigări, a problemelor cu ficatul și rinichii, nivelului scăzut de progesteron, pe fondul obezității, acumulării de metale grele și pesticide, stresului.

Pentru determinarea nivelului activ de homon din corp trebuie să testăm T3 liber (free T3) și T4 liber (free T4).

Testele fT3 și fT4 măsoară nivelurile de hormon tiroidian activ care circulă în organism. Când aceste niveluri sunt scăzute, dar testele TSH în intervalul normal, acest lucru poate determina medicul să suspecteze un tip rar de hipotiroidism, cunoscut sub numele de hipotiroidism central.

Unii medici recomandă doar testarea T4, dar T3 este, de asemenea, important de testat, deoarece este posibil ca unele persoane să nu convertească T4 în T3 activ în mod corespunzător. Astfel, oamenii pot avea un T4 normal, dar un nivel T3 scăzut.

Cum știm dacă conversia T4 în T3 se întâmplă corect?

Verificăm nivelurile de fT3 și fT4. Ambele ar trebui să fie în intervalul optim. Dacă T4 este optim, dar T3 este în afara intervalului optim, știi că organismul tău nu produce suficient hormon T3 din T4.

Interpretarea testelor de laborator

TSH

Free T3

Free T4

Anticorpi TPO/TG

Interpretare

Normal Normal Normal INTERPRETARE: funcție normală a tiroidei, mai puțin când există simptome

Eutiroidie – tiroida funcționează normal, iar riscul de a dezvolta Hashimoto este redus. Recomandarea este de a verifica valoarea optimă din intervalul de referință, testarea rT3 și efectuarea unei ecografii în cazul în care sunt prezente simptome.

Normal Scăzut Scăzut +/- INTERPRETARE: hipotiroidism central

Din oarecare motive, glanda tiroidă și hipofiza nu comunică. Chiar dacă nivelul de hormon tiroidian din jur este scăzut, hipofiza nu trimite mesaje pentru a produce mai mult. Acest comportament poate fi cauzat de utilizarea steroizilor sau probleme cu hipofiza sau glandele suprarenale. Boala autoimună tiroidiană poate fi prezentă.

Normal Normal Normal + NTERPRETARE: Hashimoto cu eutiroidie (funcție tiroidiană normală)

Glanda tiroidă produce suficienți hormoni, însă este atacată de anticorpi. Acesta este considerat stadiul 2 al Hashimoto.

Crescut Normal Normal +/- INTERPRETARE: hipotiroidism subclinic

Glanda tiroidă pierde din abilitatea de a produce suficient hormon tiroidian. Acesta este considerat stadiul 2 al Hashimoto, mai ales dacă anticorpii sunt pozitivi. (Unele persoane pot avea rezultat negativ la anticorpi, deși tiroida lor este atacată.) Se recomandă efectuarea unei ecografii tiroidiene pentru a pune diagnostic de Hashimoto.

Crescut Scăzut Scăzut +/- INTERPRETARE: hipotiroidism

Glanda tiroidă și-a pierdut abilitatea de a produce suficient hormon tiroidian. Acesta este considerat stadiul 3 al Hashimoto, mai ales dacă anticorpii sunt pozitivi. (Unele persoane pot avea rezultat negativ la anticorpi, deși tiroida lor este atacată.) Se recomandă efectuarea unei ecografii tiroidiene pentru a pune diagnostic de Hashimoto.

Scăzut Normal Normal +/- INTERPRETARE: hipertiroidism subclinic

Hipofiza anunță glanda tiroidă să producă mai puțin hormon tiroidian. (TSH-ul poate fi scăzut în stadiile inițiale ale bolii Graves, din cauza supramedicației și în timpul sarcinii.) Recomandarea este să se verifice anticorpii anti-receptor TSH (TRab) în caz de suspiciune de boală Graves.

Scăzut Crescut Crescut +/- INTERPRETARE: hipertiroidism

Hipofiza anunță tiroida să producă mai puțin hormon tiroidian deoarece detectează niveluri în exces. Acesta este indicator de boala Graves sau de supramedicație. Recomandarea este să se verifice anticorpii anti-receptor TSH (TRab) în caz de suspiciune de boală Graves.

Adaptare după thyroidpharmacist.com

Este important să ne amintim că este posibil ca intervalele de referință să nu fie aplicabile tuturor. Acestea sunt intervale standard, care nu țin cont de unicitatea organismului nostru. Pe lângă aceste valori este important cum ne simțim și ce anume ne transmite corpul.

Niveluri optime de referință pentru analizele de tiroidă

Denumirea analizei Intervalul de referință standard Intervalul de referință optim
TSH 0.4 – 5.5 µIU/mL 0.5 – 2 µIU/mL

0.5 – 2.5 µIU/mL (la persoanele în vârstă)

Free T4 (T4 liber) 9 – 23 pmol/L 15 – 23 pmol/L
Free T3 (T3 liber) 3 – 7 pmol/L 5 -7 pmol/L
Reverse T3 (rT3) 11- 21 ng/dl 11- 18 ng/dl
Anticorpi TPO <35 IU/mL < 2 IU/mL
Anticorpi TG <35 IU/mL < 2 IU/mL

Adaptare după thyroidpharmacist.com

Să înțelegem mai bine anticorpii

Când vine vorba despre anticorpii tiroidieni (markerii definitivi pentru boala Hashimoto), rezultatele acestora pot crea confuzie.

De exemplu, dacă valoarea rezultatului meu este mai mare decât cea a altui pacient, asta înseamnă că boala mea este într-un stadiu mai avansat? Sau cum se explică faptul că după ce începem un protocol pentru îmbunătățirea stării de sănătate se întâmplă ca anticorpii să devină deodată pozitivi? Și de ce iodul poate influența rezultatul anticorpilor făcându-l negativ? Asta înseamnă că „vindecă“ Hashimoto?

Prezența unor anticorpi este sănătoasă și normală. Pe măsură ce celulele mor pentru a fi înlocuite de unele noi, sistemul imunitar etichetează aceste celule moarte cu anticorpi, la fel cum ar marca un virus sau o infecție pentru a le distruge și elimina.

Însă, în procesul autoimun, acest sistem foarte organizat și complex funcționează defect, iar anticorpii etichetează țesutul sănătos. Același lucru se întâmplă și în cazul Hashimoto, sistemul imunitar etichetează țesutul tiroidian sănătos pentru distrugere și îndepărtare.

Identificăm Hashimoto prin măsurarea anticorpilor anti-tireoperoxidază (anti-TPO) și anticorpilor anti-tireoglobulină (anti-TG). De obicei, anti-TPO are valori crescute în caz de tiroidită Hashimoto, însă este recomandat să se verifice și anti-TG.

Dacă ai simptome atât de hipertiroidism, cât și de hipotiroidism (un semnal clar de Hashimoto), însă rezultatele anticorpilor sunt negative, dr. Kharrazian recomandă repetarea analizelor la o săptămână distanță.

Probabil te întrebi de ce se întâmplă ca rezultatele anticorpilor sa fie negative, deși simptomele sunt prezente. Ei bine, tot dr. Kharrazian ne dă răspunsul: sistemul imun al acestor persoane este atât de afectat și slăbit încât nu mai produce suficienți anticorpi pentru a fi detectați la testare. Sistemul lor imunitar a fost supus unui nivel ridicat de stres astfel încât celulele albe și celulele de tip B au valori atât de scăzute încât nu mai pot produce anticorpi.

Acestea sunt persoanele la care testele anticorpilor încep să iasă pozitive după ce urmează un protocol și sistemul imun începe să se refacă. Practic, sistemul imun își recapătă forța de a produce anticorpi.

Dar există și persoane la care testele ies mereu negative, dar boala Hashimoto poate fi confirmată cu ajutorul biopsiei. Pentru aceste persoane dr. Kharrazian recomandă testarea altor markeri de imunitate, dieta fără gluten și evitarea iodului.

Alte analize care pot fi sau nu de folos

Testul reverse-T3 (rT3) măsoară cât de mult din T3 activ liber este capabil să se lege de receptorii tiroidieni. rT3 este produs în situații de stres și se leagă de receptorii tiroidieni, dar îi oprește în loc să-i activeze (stresul este o cauză frecventă a conversiei scăzute T4 în T3. În situații stresante, T4 se transformă în rT3 în loc de T3. rT3 este o moleculă inactivă legată de T3, dar fără nicio activitate fiziologică).

Testul rT3 este uneori folosit pentru a identifica cazurile de conversie slabă T4 în T3, precum și simptomele tiroidiene care se datorează stresului suprarenalian, în loc de probleme ale tiroidei sau autoimunitate.

Atunci când evaluezi rezultatele rT3, este important să urmărești tendințele nivelurilor în creștere. Acest lucru indică, de obicei, că corpul tău reacționează la o situație stresantă. Corpul produce rT3 pentru a-i da o pauză organismului și pentru a te împiedica să ajungi la hipertiroidism. rT3 ridicat din cauza stresului are un efect de „bulgăre de zăpadă“ asupra simptomelor hipotiroidiene. Adaptarea de către organism care produce rT3 nu este utilă în societatea noastră cu cerere ridicată atunci când trebuie să lucrăm și să avem grijă de copiii, soțul/soția, părinții etc.

Tireoglobulina NU este aproape niciodată de folos la o persoană care încă are glanda tiroidă! Este un marker tumoral pe care îl măsurăm la pacienții cu cancer tiroidian DUPĂ operația de tiroidă! O persoană care nu a suferit tiroidectomie poate să aibă o tireoglobulină mare chiar fără să aibă cancer tiroidian – poate fi crescută, de exemplu, și în tiroidita autoimună, hipertiroidie.

În concluzie… ce analize ar trebui să fac ca să văd cum stau cu tiroida? DEPINDE! Depinde de situația medicală a fiecărei persoane, nu există un pachet de analize valabil pentru toată lumea… adică dacă avem o problemă, mergem la doctor și întrebăm!

Începem cu testele de bază și adăugăm altele în funcție de rezultate și în funcție de cum de simțim.

Surse:

thyroidpharmacist.com/articles/hashimotos-and-thyroid-antibodies/

thyroidpharmacist.com/articles/top-10-thyroid-tests/

drknews.com/unraveling-thyroid-antibodies/

mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/diagnosis-treatment/drc-20351860

www.endocrineweb.com/conditions/hashimotos-thyroiditis/hashimotos-thyroiditis-diagnosis

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5321289/

thyroidpharmacist.com/articles/top-10-thyroid-tests/

thyroid.org/thyroid-function-tests/

ruxandradobrescu.com/post/analizele-de-tiroida

Etichete articol:
hormoni tiroidienirecomandaretiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Ce suplimente poți consuma când ai Hashimoto?
Articolul următor
7 beneficii ale glutaminei pe care nu mulți le știu

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Tiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: