Medicină funcțională, Sănătate integrativă, Tiroidita Hashimoto, Video

Nutrienți esențiali în tiroidita autoimună Hashimoto

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și astăzi voi vorbi despre nutrienții esențiali în afecțiunea autoimună tiroidita Hashimoto.

Vezi toate articolele despre:
fierimunitateseleniutiroidăzinc

Abordările nutriționale holistice, integrative oferă un avantaj semnificativ față de abordarea convențională pentru afecțiuni autoimune tiroidiene, deoarece primele iau în considerare toate cauzele care stau la baza sănătății glandei tiroide. Adevăratele cauze pot fi diverse și multiple și toate afectează sănătatea tiroidei; disfuncții în sistemul digestiv, ale ficatului, ale glandelor suprarenale, deficiențe nutriționale, inflamație, toxicitate sunt doar câteva dintre acestea.

Voi prezenta acum câțiva dintre nutrienții-cheie care contribuie la buna funcționare a glandei tiroide și sunt astfel esențiali în afecțiunea autoimună Hashimoto și hipotiroidism.

Fierul: necesar pentru un nivel bun de energie

Multe persoane cu Hashimoto au un nivel scăzut de energie. Printre multele funcții, fierul este necesar și pentru a menține un nivel bun de energie. Iar formarea hormonilor tiroidieni și conversia T4 – T3 sunt dependente de fier. O cantitate insuficientă de fier afectează hemoglobina, generează legare redusă de TPO, deci sinteză scăzută a hormonului tiroidian.

Persoanele cu hipotiroidism suferă de insuficiență digestivă, în special de un nivel scăzut de acid gastric și disbioză intestinală. Acidul gastric este esențial în absorbția mineralelor, cum ar fi fierul, dar și calciul, magneziul și zincul.

Suplimentarea cu fier nu este însă recomandată din mai multe motive sau doar în situații de deficiență severă și nu în mod singular. Multe forme de fier disponibile în suplimente nu se absorb bine în organism. Fierul este un pro-oxidant puternic. În situații în care există un stres oxidativ crescut și activitate crescută a radicalilor liberi, celulele sunt programate în mod inteligent să degradeze rapid forma heme, pentru a preveni fierul liber să intre în circulație. Suplimentarea cu fier poate să adauge la această activitate pro-oxidantă, mai ales când acesta nu este legat de proteine. Așadar, la persoanele cu hipotiroidism care au cel puțin un nivel moderat de stres oxidativ, suplimentarea cu fier va crește pro-oxidarea.

Formele de fier necesare organismului și tiroidei și care sunt metabolizate corect de către organism sunt cele din alimentație, în special din produsele de origine animală.

Fără iod, tiroida nu poate produce hormoni

Iodul este următorul element important. Și în acest caz, fără suficient iod, tiroida nu poate produce hormoni tiroidieni.

Iodul este un nutrient critic pentru funcția optimă a tiroidei, iar deficiențele sunt comune. Acest lucru nu provine numai din deficiența din alimentație, ci mai degrabă din cauza bio-indisponibilității iodului în țesuturi. Aceasta se datorează toxinelor din mediul înconjurător: bromina, fluor, clor, halogen, metale grele, care blochează absorbția iodului. De aceea, rezolvarea cauzei este esențială – detoxifierea de compuși toxici, și nu neapărat suplimentarea cu iod, la care multe persoane reacționează negativ. O alegere greșită este de asemenea și consumul de sare procesată, iodată. Iodul consumat în cantități terapeutice stimulează producția enzimei TPO, iar aceasta crește foarte mult nivelul anticorpilor din sânge. Deci ar fi ca și cum ai turna benzină peste un foc aprins.

Glutationul: cel mai puternic antioxidant

Unul dintre factorii majori care influențează conversia hormonilor T4 către T3 este glutationul. Acesta este cel mai puternic antioxidant din organism. Abilitatea sa de a acționa împotriva radicalilor liberi este bine documentată, așa cum este și abilitatea de a detoxifia numeroase metale grele, chimicale, xenobiotice și substanțe cancerigene. Rezerve inadecvate de glutation se datorează multor factori, inclusiv creșterii de stres oxidativ și toxicității celulare.

Stresul oxidativ și rezervele insuficiente de antioxidanți esențiali, cum este glutationul, stau la baza unei conversii T4 – T3 deficitare.

Fără seleniu, hormonii tiroidieni sunt inactivi

Probabil ai auzit mai des că seleniul este foarte important pentru sănătatea tiroidiei. Este adevărat!

Enzima care transformă T4 (forma inactivă de hormon tiroidian) în T3 (forma activă de hormon tiroidian) este dependentă de seleniu. Așadar, fără suficient seleniu în organism, hormonii sunt blocați în starea lor inactivă, generând simptome de hipotiroidism.

Un nivel suficient de seleniu poate preveni și contribui la reversul afecțiunilor autoimune tiroidiene și la scăderea nivelului de anticorpi.

Zincul și conversia T4 – T3

Că și în cazul seleniului, zincul joacă un rol important în conversia T4 – T3. Când zincul este scăzut, hipotalamusul nu poate aprecia corect nivelul de hormoni tiroidieni pentru a crește producția atunci când sunt insuficienți.

Așadar, folosește testări precise, funcționale pentru a determina nivelul acestor nutrienți-cheie pentru sănătatea tiroidei și rezolvarea afecțiunii Hashimoto.

Sper că aceste informații îți vor fi de folos! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
fierimunitateseleniutiroidăzinc
Articolul anterior
Tot ce trebuie să știi despre consumul de sare
Articolul următor
Inflamația: dușmanul tăcut al sănătății noastre – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate integrativăTiroidita HashimotoVideo