Medicină funcțională, Tiroidita Hashimoto

Vizita la medic: Cum căutăm medicul? Ce întrebări să îți pui sau să îi pui?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute

Să găsești un medic bun cu care să rezonezi a devenit foarte greu, mai ales în cazul pacienților cu boli autoimune? De ce s-a ajuns în situația asta? Deoarece majoritatea medicilor practică medicina clasică (trandițională, convențională), medicina asociată cu întrebarea CE? – Ce boală? Ce pastilă?, dar în cazul bolilor autoimune această abordare nu funcționează, este nevoie de mai mult. Haideți să vedem cum putem găsi medicul potivit pentru noi!

Vezi toate articolele despre:
imunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto

Cum să găsiți un medic bun?

Dacă sunteți în căutarea unui medic care vă poate ajuta să „controlați“ tiroidita Hashimoto, este important să știți ce căutați într-un partener medical și care sunt așteptările dvs.

De exemplu, dacă sunteți la începutul acestei călătorii și doriți să obțineți recomandare pentru analizele de bază și o ecografie tiroidiană, cel mai bine ar fi să începeți cu un endocrinolog. Dacă sunteți în căutarea unei abordări mai cuprinzătoare care implică identificarea și rezolvarea cauzelor profunde (factorilor declanșatori), cel mai bine ar fi să apelați la un practicant de medicină funcțională sau integrativă. Dacă căutați pe cineva care să vă ajute să vă personalizați medicamentele tiroidiene, pe lângă medicii endocrinologi și farmaciștii vă pot oferi sfaturi valoroase.

Odată ce ați hotărât calea pe care vreți să mergeți, următorul pas este să căutați și să găsiți acel medic cu care rezonați.

Există mai multe modalități de a găsi medici de luat în considerare, dar recomandările personale sunt un mod minunat pentru a începe. Dacă aveți prieteni sau membri ai familiei cu probleme tiroidiene, puteți întreba despre experiențele lor. Comunitățile online de oameni care suferă de afecțiuni ale tiroidei pot oferi, de asemenea, sugestii de medici cu care au rezonat și de care sunt mulțumiți. Oamenii de pe aceste forumuri sunt adesea pasionați de afecțiunile tiroidiene și familiarizați cu ce ar trebui să primească de la un medic bun, atât pe partea profesională (consultații, analize, recomandări), cât și ca interacțiune umană, empatie.

Recenziile altor pacienți

În timp ce evaluările online pot fi utile, ele pot fi, de asemenea, înșelătoare. Este deosebit de important să țineți cont de acest lucru atunci când vine vorba de recenziile medicilor.

De exemplu, o evaluare bună poate fi datorată experienței plăcute avute per ansamblu în clinică, mai degrabă decât abilităților medicului, în timp ce o evaluare proastă poate proveni de la un pacient care își proiectează frustrarea din ziua respectivă asupra medicului. Un medic poate primi recenzii proaste, deoarece programările la el sunt decalate sau întârzie deseori. Cu toate acestea, același medic poate fi excelent în ceea ce privește îngrijirea pe care o oferă și poate fi întotdeauna dispus să răspundă la fiecare întrebare pe care o aveți, chiar dacă timpul de întâlnire a expirat (și asta duce la decalarea celorlalte programări).

Dacă vă uitați la recenzii, încercați să citiți comentariile, mai degrabă decât să aruncați o privire la numere și scoruri.

Luați în considerare nevoile dvs.!

Pe lângă verificarea recenziilor celorlalți pacienți și recomandările apropiaților sau ale membrilor unor grupuri de suport, cel mai important este să înțelegeți că suntem diferiți, avem nevoi diferite și avem așteptări diferite în ceea ce privește tipul de îngrijre pe care dorim să-l primim.

Odată ce știți ce tip de medic doriți să vedeți, există mai multe lucruri de luat în considerare înainte de a vă stabili programarea. Aceasta este o decizie importantă din mai multe motive. Nu numai că boala tiroidiană este ceva care deseori necesită îngrijire pe termen lung, dar nu este întotdeauna ușor de tratat – și încercările de a găsi un tratament eficient poate face diferența în rezultate.

De asemenea, este bine să ne gândim dacă  preferăm îngrijirea cât mai aproape de casă sau dacă suntem dispuși să parcurgem o distanță semnificativă pentru a vedea un medic anume, despre care am auzit că are o mare pasiune pentru tratarea bolilor tiroidiene. Unii oameni își doresc un medic care este întotdeauna punctual și atunci când merg la consulații la el să nu fie nevoiți să aștepte la ușă, în timp ce alții acceptă să aștepte câteva zeci de minute în sala de așteptare pentru un medic excelent.

A doua opinie

Este posibil să doriți să cereți o a doua opinie atunci când sunteți diagnosticat pentru prima dată sau chiar când trăiți cu o afecțiune tiroidiană de mai mulți de ani. Chiar dacă aveți un medic de încredere, toți medicii au interese diferite sau, uneori, este pur și simplu util să aveți o nouă părere. Deși există un „standard de îngrijire“ atunci când vine vorba de tratament, tratamentul bolilor tiroidiene este complex și de cele mai multe ori este loc de interpretare clinică.

Dacă medicul dumneavoastră pare supărat că doriți o a doua opinie, acesta este cu atât mai mult un motiv pentru a cere una. Exemple de situații specifice în care o a doua opinie ar putea fi o idee bună includ:

  • Aveți simptome care indică probleme cu tiroida, dar vi s-a spus că rezultatele analizelor dvs. sunt normale.
  • Rezultatul biopsiei cu ac fin pentru un nodul tiroidian este neconcludent: acest lucru nu înseamnă neapărat că este necesară intervenția chirurgicală și există și alte teste care pot fi făcute pentru a diagnostica cancerul tiroidian pe care nu toți medicii îl cunosc.
  • Iodul radioactiv este recomandat după cancerul tiroidian: cercetări mai noi spun că acest lucru nu este întotdeauna necesar și că poate crește riscul de cancer.

Dacă totuși aveți dubii dacă să faceți sau nu acest pas, ascultați poveștilor altor persoane cu afecțiuni tiroidiene pe rețelele de socializare sau pe grupurile de suport.

Evaluarea medicului actual

După ce vedeți un medic, este o idee bună să faceți un pas înapoi și să decideți dacă acesta este sau nu medicul cu care doriți să colaborați.

A avea o listă de întrebări pe baza cărora să puteți lua o decizie obiectivă este una dintre strategiile pe care le puteți folosi. Probabil că nu veți putea obține tot ce doriți de la un singur medic și de aceea este util să decideți ce este cel mai important pentru dvs., precum și ce este realist.

O parte din întrebările care vă pot ajuta să decideți dacă medicul la care mergeți este cel potrivit pentru dvs. sunt:

  • Pare implicat și interesat să clarifice îndoielile/ neclaritățile dvs.?
  • Este deschis la alternative din afara ariei medicinei tradiționale? Este dispus să vă asculte și să se intereseze de ideile despre tratament prezentate de dvs.?
  • Este empatic și vă comunică diagnosticul sau rezultatele analizelor într-un mod care să vă liniștească și să vă dea încredere că va fi bine?
  • Vă simțiți în siguranță atunci când discutați cu el sau vă este teamă de ce ar putea să vă spună și de modul în care o face?
  • Examinează cu atenție informațiile pe care i le aduceți? (articole din reviste medicale, precum și articole de specialitate de la organizații profesionale). Este deschis să citească acele informații și apreciază faptul că vă documentați pe cont propriu sau dimpotrivă, se simte jgnit și consideră că îi puneți la îndoială cunoștințele?
  • Vă recomandă tratamente sau remedii disponibile numai prin intermediul lui? Acest lucru nu este întotdeauna rău, dar ar trebui să vă determine să puneți mai multe întrebări.
  • Se preocupă să meargă la simpozioane și evenimente unde se prezintă noile descoperiri în domeniu?
  • Se concentrează și asupra modului în care vă simțiți sau vă tratează pur și simplu pe baza rezultatelor testelor de laborator? Testele (cum ar fi TSH) sunt doar o parte a ecuației pentru a ști dacă doza de hormoni tiroidieni este prea mare sau prea mică și, din păcate, unii medici le iau în calcul exclusiv atunci când pun un diagnostic sau prescriu o rețetă.
  • Ascultă fără să vă întrerupă? Este atent la dvs. și stabilește contact vizual sau în timp ce vorbiți el tastează și completează raportul medical?
  • Verifică și istoricul dvs. medical înainte de a pune un diagnostic sau de a prescrie rețeta? Este preocupat doar de rezultatele analizelor și diagnosticul pus de alți medici sau încearcă să înțeleagă cum vă simțiți și dacă tratamentul pe care îl luați pentru alte afecțiuni impactează starea generală sau chiar boala tiroidiană de care suferiți?
  • Vă tratează cu respect și vă include în procesul de luare a deciziilor? Vă prezintă toate opțiunile de tratament cu beneficii și efecte secundare?
  • Este dispus să recunoască atunci când nu cunoaște răspunsul la anumite întrebări?
  • Prescrie și alte variante de tratament în afară de cele clasice cu levotiroxină (poate medicamente tiroidiene naturale deshidratate – NDT).
  • Vă recomandă un panel tiroidian complet, care include TSH, Free T4, Free T3, anti-TPO, anti-TG sau doar testul TSH?
  • Vă recomandă teste de sensibilitate alimentară sau investigații pentru intestin în cazul în care prezentați simptome specifice?
  • Oferă opțiuni de telemedicină (programare virtuală prin videoconferință)?

Schimbarea medicului

Deoarece tratamentul pentru multe afecțiuni tiroidiene este încă în cercetare și apar noi descoperiri, aveți nevoie de un medic în care puteți avea încredere, cu care să discutați și care să fie la curent cu noutățile din domeniu. Chiar dacă răspunsul dvs. este „da” la majoritatea întrebărilor de mai sus, este posibil să simțiți în continuare că medicul cu care colaborați nu se potrivește nevoilor dvs. (cel puțin la momentul respectiv). Trebuie să rețineți că nu sunteți obligați să rămâneți la un medic dacă nu sunteți mulțumit de el sau dacă nu vă simțiți în siguranță atunci când interacționați cu el. Aveți dreptul să vă alegeți medicul și să îl schimbați ori de câte ori nu sunteți mulțumit. Aveți grijă să aveți copii ale tuturor analizelor și investigațiilor efectuate pentru a le putea prezenta noului medic.

Lucruri care țin de noi și care pot face experiența la medic mai plăcută

Fiți pregătiți – înainte de a pleca spre o consultație, scrieți toate întrebările care vă preocupă. Bifați-le în timp ce medicul răspunde la ele și, de asemenea, notați răspunsurile (dacă puteți).

Dacă sunteți la început, vizitele la medic pot fi copleșitoare, așa că ar fi bine să faceți tot ce ține de dvs. ca întreaga experiența să fie una cât mai ușoară: să nu vă setați așteptări foarte mari, să citiți recenzii despre medicul respectiv pentru a nu vă lua prin surprindere o atitudine mai agresivă din partea lui.

Fiți hotărâți – asigurați-vă că vi s-au dat răspunsuri la toate întrebările, iar dacă medicul nu are timp să vă spună tot ce aveți nevoie să știți, cereți o a doua programare.

Nu vă lasați intimidați – dacă ați citit despre un anumit supliment, o anumită analiză sau un anumit protocol și considerați că v-ar putea ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate, iar medicul încearcă să vă convingă că sunt lucruri citite de pe internet sau auzite de la alții care nu au pregătire medicală, nu cedați așa ușor, cere-ți explicații, dovezi.

Concluzii

Cu o afecțiune cronică, cum ar fi boala tiroidiană, relația cu medicul dvs. este crucială pentru optimizarea stării de sănătate și a funcționării tiroidei.

Un parteneriat adevărat cu medicul dvs. se contruiește în timp, dar merită. Nu există un medic perfect, dar, înțelegând ce este cel mai important pentru dvs. într-o relație pacient-medic, va fi mai ușor să găsiți medicul potrivit. Nu așteptați să vină totul de la medicul dvs., încercați „să vă faceți și dvs. temele“, astfel încât colaborarea să fie una armonioasă, bazată pe încredere și respect. Iar atunci când simțiți că nu se întâmplă acest lucru, mergeți mai departe până găsiți persoana potrivită nevoilor dvs.

SURSE:

thyroidpharmacist.com/articles/what-type-of-doctor-should-you-see-if-you-have-hashimotos/

everydayhealth.com/autoimmune-disorders/understanding/health-care-team-can-help.aspx

verywellhealth.com/find-best-doctors-for-thyroid-care-3232861

Etichete articol:
imunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto
Articolul anterior
Putem opri îmbătrânirea pielii? – Video
Articolul următor
Alergii alimentare nerezolvate? Descoperă soluția! – VIDEO

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: