Medicină funcțională, Sănătate

Top 5 beneficii ale berberinei

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Un raport realizat în anul 2020 arăta că 1 din 10 români se confruntă cu diabetul de tip 2. Un aliat al naturii împotriva glicemiei mărite este berberina, un extract din plantele din genul Berberis.

Vezi toate articolele despre:
berberinădiabetdigestieglicemieinimărecomandare

Ce este berberina?

Berberina este un alcaloid natural, regăsit într-o serie de plante și ierburi care fac parte din genul Berberis. Berberina este prezentă la nivelul scoarței, tulpinii, rădăcinilor și rizomilor acestor plante, are culoare galben-intens și un gust amar.

Berberina își are originile în China și India și a fost utilizată în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru a trata afecțiuni ca diabetul, gastroenterita, diareea și alte boli digestive. Studiile realizate asupra acestui alcaloid au demonstrat efecte antimicrobiene, antiinflamatorii, de scădere a glicemiei și chiar antitumorale.

1. Berberina scade glicemia și previne diabetul

Studiile realizate au arătat că berberina, dincolo de proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, are capacitatea de a ajuta și la reducerea rezistenței la insulină. Berberina ajută la scăderea glicemiei, putând preveni și trata diabetul de tip 2, dar este utilă și în reducerea posibilelor complicații care se pot dezvolta o dată cu apariția bolii. Cercetătorii care au analizat efectele berberinei au descris-o ca fiiind un „agent hipoglicemiant oral puternic”. Această concluzie a fost relevată de un studiu care a comparat administrarea a 500 mg de berberină cu administrarea obișnuită a unui medicament pentru diabet, iar berberina a dovedit capacitatea de a controla glicemia și metabolismul lipidelor în egală măsură cu medicamentul. De asemenea, berberina poate crește expresia insulinei, poate ajuta la regenerarea celulelor care își pierd funcția pe măsură ce boala evoluează, are și proprietăți antioxidante.

2. Berberina scade colesterolul și previne afecțiunile cardiovasculare

Berberina are capacitatea de a scădea nivelul ridicat al colesterolului rău din sânge (LDL), al colesterolului total, dar și al trigliceridelor. Aceste efecte au fost remarcate în rândul pacienților cu diabet de tip 2. Studiile pe animale au arătat că acest alcaloid, datorită efectului de stimulare a excreției colesterolului din ficat, poate scădea concentrațiile prea mari de grăsimi și lipide din sânge.

În cazul persoanelor care suferă de sindrom metabolic, berberina se poate asocia cu tratamentul recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale. Pentru a ține sub control tensiunea arterială, tratamentul trebuie însoțit de un stil de viață echilibrat și o alimentație bogată în antioxidanți.

3. Berberina protejează ficatul

Potrivit studiilor, berberina susține funcțiile hepatice prin reducerea zahărului din sânge, a rezistenței la insulină și a nivelului trigliceridelor (markerii afectării hepatice). De asemenea, berberina poate fi utilă în cazul persoanelor cu steatoză hepatică, datorită efectelor de reducere a hiperglicemiei și lipidelor.

4. Berberina previne infecțiile urinare și cistita

Berberina poate fi utilă și în tratarea infecțiilor urinare și a cistitelor în rândul femeilor. Studiile au demonstrat o recurență mai redusă a cistitei în urma tratamentelor care includeau berberină, comparativ cu schemele de tratament care nu prevedeau administrarea berberinei. În același studiu  s-a remarcat și un nivel mai mic al încărcăturii bacteriene, în cazul grupului care a urmat tratamentul cu berberină.

5. Berberina îmbunătățește digestia și ajută scăderea în greutate

Proprietățile antimicrobiene și antiinflamatorii ale berberinei o fac un aliat puternic al microbiomului intestinal. Studiile au demonstrat că acest alcaloid poate fi de ajutor în sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire (SIBO), poate simptomele asociate afecțiunilor gastrointestinale (diaree, sindromul de intestin hiperpermeabil – leaky gut, sindromul colonului iritabil, colita ulceroasă și alte afecțiuni inflamatorii).

Vrei un supliment cu berberină? Încearcă Berberine 500 mg de la Zenyth!

Berberina poate fi de ajutor în afecțiuni gastrointestinale, poate ajuta la reglarea modului în care organismul folosește zahărul din sânge și poate reduce inflamațiile. Un produs natural de calitate care te poate ajuta este Berberine 500 mg de la Zenyth, supliment alimentar din extract de dracilă (Berberis vulgaris), standardizat cu minimum 98% clorhidrat de berberină. În cazul persoanelor cu sindrom metabolic, berberina poate fi asociată cu Coenzyme Q10 și Astaxanthin, pentru scăderea colesterolului și menținerea în limite normale a tensiunii arteriale.

Surse:

everydayhealth.com/type-2-diabetes/potential-benefits-berberine-type-2-diabetes

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26323125

draxe.com/nutrition/berberine

naturopathic.org/news/565580/6-Potential-Benefits-of-Berberine-You-Should-Know-About.htm

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097

webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1126/berberine

Etichete articol:
berberinădiabetdigestieglicemieinimărecomandare
Articolul anterior
Remedii Feng Shui pentru 2022 – VIDEO
Articolul următor
Atacul de panică și anxietatea. Cum le facem față? – VIDEO

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătate

Te-ar putea interesa și: