Tiroidita Hashimoto

Suferi de Hashimoto? Începe prin investigarea cauzelor!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Incidența tiroiditei Hashimoto este între 0,5 și 5% din populație și apare predominant la femei, în special, la cele de vârstă medie. Predominanța feminină este netă, raportul femei/bărbați ajungând la 9/1. Pentru a înțelege tiroidita Hashimoto trebuie să înțelegem întâi ce sunt bolile autoimune și care sunt posibilele cauze ale acestora.

Vezi toate articolele despre:
boli autoimuneimunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto

Bolile autoimune sunt afecțiuni cauzate de un răspuns distorsionat al sistemului imunitar, răspuns direcționat împotriva propriului organism/propriilor organe.

Deși în mod normal, sistemul imunitar ar trebui să ne apere, se întâmplă ca acesta să nu mai recunoască unul sau mai mulți constituenți normali și proprii organismului și din acest motiv începe să producă anticorpi ce atacă celulele normale, țesuturi sau chiar organe.

Acest comportament duce la inflamații, funcții modificate și o serie de probleme în cascadă.

Ce organe afectează bolile autoimune?

Există multe boli autoimune (și, din păcate, numărul acestora este în creștere) – unele îmbolnăvesc doar un organ, altele tot organismul. Dintre cele mai comune organe și țesuturi afectate amintim: celulele roșii ale sângelui, vasele de sânge, glandele endocrine – tiroida sau pancreasul, musculatura, țesutul conjunctiv, articulațiile, pielea.

Din păcate, o boală autoimună nu rămâne niciodată singură și astfel unii pacienți se pot confrunta în același timp cu mai multe boli autoimune.

Cine/ce provoacă tulburarea sistemului imunitar?

Cauzele încă nu sunt cunoscute în totalitate, însă se bănuiește că, la persoanele cu predispoziție genetică, uneori, dezechilibrul este declanșat de bacterii, virusuri, toxine sau de unele substanțe din medicamente. La acestea se pot adăuga bagajul genetic, sarcina, stresul și anxietatea.

Cauzele autoimunității în tiroidita Hashimoto (tiroidita cronică limfocitară)

Tiroidita Hashimoto este considerată, alături de diabetul zaharat tip 1, cea mai frecventă boală autoimună și principala cauză de hipotiroidism la copii și adolescenți.

Văzând cifrele de mai sus referitoare la incidență, probabil cu toții ne întrebăm care sunt cauzele autoimunității. Dacă la diabetul zaharat, situația este destul de clară, în cazul tiroiditei Hashimoto, lucrurile nu mai sunt chiar așa de simple și predictive și, în plus, necesită o abordare integrativă.

Dr. Alessio Fasano, gastroenterolog de renume mondial, expert în boli celiace și autoimunitate, susține că pe lângă predispoziția genetică și expunerea la declanșatori de tip non-self, pierderea funcției de protecție a barierelor mucoase ce interacționează cu mediul (în principal, mucoasa gastrointestinală și pulmonară) este necesară pentru dezvoltarea autoimunității.

Mergând mai în profunzime, dr. Izabella Wentz consideră că principalele cauze ale autoimunității pot fi împărțite în următoarele categorii: permeabilitatea intestinală, alimentația săracă în nutrienți, toxinele, infecțiile cronice, sensibilitățile alimentare, stresul.

Permeabilitatea intestinală

Conform studiilor, oricine suferă de o tulburare autoimună va avea un anumit grad de permeabilitate intestinală. Un intestin permeabil prezintă goluri în bariera mucoasei intestinale, care permit unor molecule și substanțe iritante să scape din sistemul digestiv și să pătrundă în sânge. Există numeroși factori care pot declanșa sau întreține deteriorarea mucoasei intestinale interioare, printre care stresul, exerciții fizice neadaptate nevoilor organismului, infecțiile intestinale, toxinele, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, alcoolul, carențele de nutrienți, diferite infecții (ale abdomenului, ale sinusurilor sau gurii) și reacțiile alimentare. Putem susține sănătatea intestinelor prin eliminarea alimentelor reactive, rezolvarea carențelor nutriționale și refacerea enzimelor și a florei bateriene benefice.

Alimentația săracă în nutrienți

Alimentele ingerate sunt descompuse de organismul nostru în micro și macronutrienți, adică în bucăți mici care pot fi absorbite de către corp. Absorbția nutrienților este influențată de cât de bine poate organismul nostru să descompună alimentele, de modul în care alimentele sunt cultivate, de medicamentele pe care le luăm, de intoleranțele/sensibilitățile alimentare pe care le avem, de nivelul de stres la care suntem supuși. Cea mai mare influență în modificarea valorilor nutritive a alimentelor o are modul de cultivare a acestora, mai exact folosirea îngrășămintelor, a pesticidelor, a irigațiilor excesive, a semințelor modificate genetic. Și toate acestea sunt folosite pentru creșterea productivității și nu a calității alimentelor pe care le consumăm zi de zi.

Care este soluția în această situație? Folosirea suplimentelor alimentare în funcție de necesitățile fiecărui organism pentru a ne asigura necesarul zilnic.

Toxinele

Orice ingerăm, inhalăm și absorbim prin piele ajunge să circule în corpul nostru. Suntem expuși unui număr foarte mare de toxine, de la cosmetice, produse de îngrijire și până la pesticide, gaze de eșapament, fum de țigară, poluare. Zilnic luăm contact cu diferite chimicale care ne afectează starea de sănătate. Cum e posibil? Simplu!

Produsele de îngrijire zilnică conțin parabeni, triclosani, aluminiu sau fluor care au puternic efect de disruptor endocrin, apa îmbuteliată conține ftalați, apa de la robinet conține cantități mari de clor, mâncarea semipreparată este plină de tot felul de substanțe cu un puternic efect negativ asupra sănătății noastre.

Care este soluția? Citirea cu atenție a etichetelor și alegerea produselor cu etichete cât mai curate, gătirea mâncării acasă pentru a putea controla ingredientele folosite, instalarea de filtre pentru apă și aer și, nu în ultimul rând, folosirea suplimentelor pentru a susține funcția de detoxifiere a ficatului.

Infecțiile cronice

Infecțiile se pot ascunde oriunde în corpul nostru: în gingii, sinusuri, intestin și chiar în glanda tiroidă și, în funcție de locul în care se găsesc, aceste infecții au diferite moduri de acțiune. Dar rezultatul final este același: atacarea directă sau indirectă a glandei tiroide.

Cea mai întâlnită infecție este cea cu Candida, o ciupercă care face parte din flora întestinală în mod natural. Când se produc dezechilibre între aceasta și celelalte microorganisme, Candida se transformă într-o infecție patogenă. Schimbarea formei din una rotundă în una alungită îi permite Candidei să slăbească și să penetreze bariera intestinală, cauzând permeabilitate intestinală, care confom dr. Alessio Fasano este una dintre cele trei condiții necesare pentru apariția autoimunității.

Sensibilitățile alimentare

Acestea sunt alergii întârziate de tip IV, guvernate de ramura IgG a sistemului nostru imunitar, ceea ce le face greu de depistat și de asociat cu simptomele care pot apărea chiar și după 4 zile de la ingerarea alimentului respectiv. Cele mai comune sensibilități alimentare la persoanele cu Hashimoto sunt cele la gluten, produse lactate, soia, cereale, solanacee (cartofi, roșii, ardei), nuci și semințe, dar asta nu înseamnă că toți cei care suferă de Hashimoto dezvoltă sensibilități alimentare sau pe acestea în mod obligatoriu. Fiecare organism este unic și cel mai bine este să îi urmărim reacțiile la grupele de alimente menționate mai sus și dacă observăm că ceva nu este în regulă să excludem acel aliment pentru o perioadă și apoi să încercăm reintroducerea.

Capacitatea redusă de gestionare a stresului

În societatea modernă suntem mereu expuși la stres: de la alarma telefonului care sună înainte să fim pregătiți să ne dăm jos din pat, la graba de a ieși pe ușă la timp, traficul care ne face să întârziem la întâlniri, plata facturilor, problemele copiilor la școală, problemele de sănătate – toți acești factori mici de stres ne alcătuiesc zilele, săptămânile, anii. La acești factori se adaugă alții mai mici: lumini puternice aprinse în casă după apusul soarelui, săritul peste micul dejun, consumul excesiv de cafea sau de băuturi răcoritoare, exerciții fizice prea intense, mai ales înainte de somn, dar și unii mai mari: moartea unei persoane dragi, mutatul într-o casă nouă, bolile. Toți acești factori contribuie la stresul cronic care devine continuu, iar organismul nostru nu este conceput pentru el. În încercarea de a duce această luptă, organismul secretă un nivel crescut de cortizol care suprimă sistemul digestiv, reproducător, imunitar, creșterea și chiar încetinește formarea oaselor.

Pentru a contracara efectele stresului este bine să ieșim la plimbări zilnic, să facem activități care ne relaxează, să stăm cât mai mult în natură și să ne bucurăm de lucrurile care ne fac plăcere.

Deci care este cauza principală a autoimunității?

Depistarea cauzei/cauzelor autoimunității presupune un proces de durată, cu investigații și cu ascultarea propriului corp.

De fapt, de aici ar trebui să pornească orice proces de vindecare, deoarece suntem unici și nu există o soluție general valabilă care să rezolve problemele tuturor.

Cel mai simplu și la îndemână pentru majoritatea dintre noi este să începem cu limitarea și ulterior cu eliminarea produselor care conțin gluten și a celor care pot fi contaminate cu gluten.

Apoi să adugăm alimente hrănitoare în alimentația noastră de zi cu zi (fructe, legume, rădăcinoase, frunze verzi pentru susținerea ficatului, pește bogat în omega 3, grăsimi sănătoase) și să eliminăm produsele procesate care conțin grăsimi trans.

Următorul pas este să ne asigurăm că avem un somn odihnitor și suficient și să practicăm orice formă de mișcare cu care ne simțim confortabil.

Și abia apoi, în funcție de cum ne simțim după aceste schimbări, începem să testăm restul cauzelor posibile.

Nu vă hazardați la schimbări majore și multe din prima, dați-i timp organismului să asimileze fiecare schimbare și să se obișnuiască cu ea, nu îl stresați pentru că veți obține agravarea situației și sentimentul de frustrare.

Și nu în cele din urmă, fiți pozitivi și încrezători în forța propriului organism, veți fi uimiți de puterea acestuia.

Semnat: Lady Hashimoto Warrior 😊

Surse:

  • https://thyroidpharmacist.com/articles/6-different-hashimotos-root-causes/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790188/
  • https://thyroidpharmacist.com/articles/candida-and-hashimotos-connection/
  • https://thyroidpharmacist.com/articles/epstein-barr-virus-and-hashimotos/
  • Metoda Paleo Dr. Sarah Ballantyne
  • Alessio Fasano – Spectrum of Gluten-Related Disorders: People Shall Not Live by Bread Alone
Etichete articol:
boli autoimuneimunitaterecomandaretiroidătiroidita Hashimoto
Articolul următor
Ce suplimente poți consuma când ai Hashimoto?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Tiroidita Hashimoto

Te-ar putea interesa și: