Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

De ce se înmulțesc alergiile primăvara și ce remedii naturiste ne ajută?

Autor:

Indiferent de pericolele pentru sănătate care se află în atenția publicului în anumite perioade, cei care au afecțiuni cronice de tipul rinitelor alergice, se confruntă cu manifestări acute ce nu pot fi ignorate. Simptomele insistente cer să fie băgate în seamă, iar lipsa unui tratament duce la acutizări chiar grave uneori. Ce soluții avem? Cum ne ajută natura?

Vezi toate articolele despre:
alergieimunitatequercetinărinită alergicăvideo

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, vine la Ziarul de Sănătate pentru a discuta despre remediile naturale în rinita alergică.

Care sunt cauzele alergiilor respiratorii?

Deși alergenii sunt aceiași pentru toată lumea și toți suntem expuși la aceiași stimuli, unii dintre noi dezvoltăm simptome și alții nu. De ce?

  • Pentru unii dintre noi, predispoziția este înnăscută. Ne naștem cu un teren atopic, adică este un risc moștenit. Dacă avem un părinte sau doi cu acest teren atopic, avem riscuri mult mai mari de a manifesta, la rândul nostru, astfel de simptome. Din ce în ce mai des, tot mai mulți copii sunt alergici, sunt polialergici chiar.
  • Pe lângă acest teren atopic moștenit, există și alți factori favorizanți cum este poluarea din mediul urban. Deși, teoretic, la țară suntem mult mai expuși plantelor și polenului, în mediul urban, din cauza poluării, puterea alergenă este mult mai mare.
  • Și vremea este un factor care catalizează efectele. Zilele uscate și cu vânt favorizează răspândirea acestor alergeni în atmosferă.

Alergiile – problematice la nivel mondial

Problema alergiilor respiratorii este un fenomen mondial. Aproximativ 30-40% din populația globului este afectată de astfel de simptome periodice. În România se estimează undeva la 23-24% din populație ca fiind afectată, începând cu vârste din ce în ce mai mici.

Alergia respiratorie și rinitele alergice își pot face apariția la orice vârstă. Înainte, experiența ne învăța că alergiile nu prea își mai făceau apariția dacă nu suferisei din cauza lor până la vârsta de 50 de ani. Acest lucru s-a schimbat. Chiar dacă nu am avut niciodată simptome, le putem dezvolta în oricare alt moment al vieții noastre.

Manifestările și tratamentul alergiilor respiratorii

  • Intensitatea reacțiilor alergice diferă de la pacient la pacient. În unele cazuri vorbim despre un impact major asupra vieții persoanei respective, implicând chiar și viața de familie și socială a individului.
  • Alergiile respiratorii pot fi, uneori, confundate cu răceala, pentru că simptomele se aseamănă: nasul curge, este înfundat, cu senzație de presiune, de durere la nivelul sinusurilor, strănutul repetat, în salve (unul dintre factorii diferențiatori față de răceli), apar mâncărimile la nivel nazal, la nivelul urechilor, la nivel faringian. De obicei, rinita alergică este însoțită de conjunctivita alergică. Ochii curg, sunt roșii, ne mănâncă. Atenție, apare o tuse seacă, uscată, iritativă, ce nu cedează la terapiile clasice sau naturale recomandate în răceli.
  • Simptomele generează modificări și la nivelul dispoziției și comportamentului: stare de nervozitate, agitație, lipsa poftei de mâncare și chiar insomnie.
  • În plus, la copii, rinita alergică netratată poate să ducă la bronșită asmatiformă sau astm bronșic, mult mai greu de tratat.
  • Sfatul este ca atunci când ne confruntăm cu o astfel de simptomatologie, la orice vârstă, ce nu este legată de infecții gripale sau paragripale, să mergem la medicul alergolog. Dacă aceste simptome nu trec într-o săptămână, 10 zile, atunci devine destul de clar că ne confruntăm cu o rinită alergică, și nu cu o răceală banală.
  • Există cazuri în care, după o viroză, pe fondul fenomenului de sensibilizare, poate să apară acest teren alergic. Medicul alergolog este cel care va putea indica atât testele specifice (din sânge sau cutanate), cât și tratamentul. Tot medicul alergolog este cel care poate identifica dacă suntem alergici la polen sau dacă suntem poli-alergici. Alți factori alergeni sunt și praful, praful de cretă, acarienii, mucegaiurile, parfumurile puternice. Tratamentul poate include antihistaminice sau, în cazuri mai grave, cortizonul, prin inhalații ce acționează doar local. Tratamentul oricum trebuie urmat. Dacă este o rinită sezonieră, se va face pentru ieșirea din criză. Apoi, de îndată ce începe luna martie sau aprilie, chiar cu o lună înainte, trebuie să începem un tratament desensibilizare natural. Acesta merge, în cele mai multe cazuri, dacă este ținut după recomandare.

Care sunt remediile naturale cu acțiune antialergică, desensibilizatoare și antiinflamatorie?

  • Sucul de orz verde este un important antialergic, antioxidant și detoxifiant.
  • Quercetina, extrasă din muguri florali de salcâm japonez, scade extrem de mult pragul de sensibilitate la alergeni și reduce inflamația apărută în alergii.
  • Sucul și ceaiul de urzică sau de păpădie au un efect antialergic eficient.
  • Și algele de tipul chlorella au un efect detoxifiant, dar și de eliminare a metalelor grele.
  • Vitamina C din surse naturale, din citrice, din fructe de pădure este un remediu eficient ce reglează funcționarea sistemului imunitar.
  • Un bun efect antiinflamator și antialergic are și curcumina, substanța activă din turmeric.

Este însă extrem de important să ne testăm înainte de a începe orice tip de tratament. Există, de exemplu, persoane care au diminuări ale simptomelor prin administrarea extractului de mesteacăn. Alte persoane sunt însă alergice la acest remediu.

Pentru a vizualiza întregul material, vă invităm să urmăriți materialul video din debutul acestui articol.

Etichete articol:
alergieimunitatequercetinărinită alergicăvideo
Articolul anterior
Sistem imunitar pregătit în fața infecțiilor virale, inclusiv Coronavirus
Articolul următor
Dieta de izolare la domiciliu. Recomandările lui Cristian Mărgărit
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo