Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Sistem imunitar pregătit în fața infecțiilor virale, inclusiv Coronavirus

Autor:

Când spunem sistem imunitar spunem luptă pentru apărare. O luptă care nu se oprește niciodată. O luptă care are nevoie de combustibilul necesar pentru ca rezultatul să fie în favoarea noastră. Cum ne putem ajuta sistemul imunitar în contextul pandemiei COVID-19 ne spune dr. Ciprian Ene, invitatul Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
coronavirusganodermaimmunohelpimunitatevideovitamina Cvitamina D

Simona Dragomir: Alături de noi vine dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului de Medicină Integrativă Quantum Therapy, atestat ca practicant de medicină cuantică vibrațională. Suntem într-o perioadă dificilă, o perioadă de criză, în care trebuie să stăm izolați, acasă. Cred că important ar fi, domnule doctor, să ne amintiți ce înseamnă imunitatea? Înțelegând lucrurile acestea vom ști și ce am putea face pentru a o ajuta, pentru a o stimula.

Dr. Ciprian Ene: Este foarte bine să discutăm și despre această latură, în afară de partea cu microorganismele care ne pot invada și care pot provoca diferite patologii. Sigur că ne gândim și la agresivitatea unora dintre microorganisme. Imunitatea este apărarea noastră în fața microorganismelor.  Ea se poate desfășura cu ajutorul unor celule imunitare, al unor tipuri de anticorpi care, una peste alta, încearcă să ne protejeze de acei microbi care încearcă să ne invadeze. Scopul este ca aceste pericole să fie eliminate, să nu reușească să ducă lucrurile la bun sfârșit.

De unde luăm Vitamina D când stăm în casă?

Simona Dragomir: Mă gândeam că, în perioada aceasta, recomandarea este să stăm cât mai mult izolați în casă, copiii, persoanele de vârsta a treia și chiar adulții în putere, în măsura în care acest lucru este posibil. Și mă gândesc că poate, în aceste condiții, imunitatea are puțin de suferit. De exemplu, vitamina D. Stând în casă, devine aproape imposibilă sinteza naturală a vitaminei D3, esențială în buna funcționare a sistemului imunitar. Există suplimente de vitamina D de foarte bună calitate, cum sunt cele produse de Zenyth.

Dr. Ciprian Ene:  Desigur, măsurile de izolare au rostul lor și le susținem și noi, în calitatea noastră de specialiști. Doar că este într-adevăr păcat că devine o perioadă în care oamenii stau în casă, îi vede mai puțin soarele, fac mai puțină mișcare și unii dintre noi pot fi chiar puțin mai stresați. Desigur, există și părți pozitive ale acestei izolări. Putem sta mai mult cu familia, cu cei dragi și chiar putem face puțină mișcare. Cu ajutorul suplimentelor, nici vitamina D nu ne este inaccesibilă și poate lua locul soarelui care nu ne mai vede atât de mult. Există seleniul și alte lucruri care ne pot ajuta. Nu este bine să privim ca pe un factor negativ toată această perioadă și toate aceste restricții. Trebuie să le înțelegem totuși ca pe ceva temporar, având încredere că până la urmă omenirea va învinge și această nouă provocare și acest nou virus. În schimb, trebuie să ne gândim și după aceea că poate învățăm o lecție din toată această întâmplare. Dincolo de ideile acestea de a stopa împrăștierea unui virus, este bine să luăm anumite decizii și pentru apărarea noastră, pentru stimularea sistemului imunitar, decizii pe care să le respectăm pe termen lung.

Simona Dragomir: Sfaturile pentru sistemul imunitar ar trebui respectate independent de anotimp, indiferent de virusul cu care luptăm. Sunt reguli de bun simț, până la urmă. Să te speli așa cum trebuie cu apă și cu săpun, să nu îți duci mâna murdară către nas, gură, ochi, față.

Dr. Ciprian Ene: Așa este. În plus, suprafețele metalice trebuie în primul rând dezinfectate pentru că virusul trăiește mai mult pe astfel de materiale. În plus, din punct de vedere medical, noi nu o considerăm o perioadă de stat degeaba. O considerăm mai degrabă o perioadă în care, aflând niște informații corecte, pertinente, să le aplicăm fiecare dintre noi, atât cât putem. De exemplu, seleniul este un protector antiviral. Acesta nu distruge neapărat virusul. Însă, când avem suficient seleniu în corp, virusurile nu ne mai afectează atât de mult. Și atunci, știind acest lucru, putem fie să mâncăm un pumn de nuci de Brazilia, fie să luăm un supliment cu seleniu sau să căutăm alte surse. La fel, există studii care ne arată că anumite remedii naturale ne ajută din extrem de multe puncte de vedere, mai ales luate sub îndrumare medicală. Noi chiar le-am spus pacienților că putem ține legătura chiar și prin astfel de mijloace, ne putem vedea virtual și îi putem sfătui. În plus, suntem la un telefon distanță, la un mail distanță. Cei care doresc ne pot adresa întrebări și le răspundem.

Sfaturi pentru o alimentație corectă

Simona Dragomir. Bun, concret domnule doctor, ce putem face pentru a avea o imunitate bună, mai bună, mai ales în zilele astea. Am vorbit despre faptul că este bine să stăm cât mai mut izolați în casă, să ne hrănim corect, să ne odihnim…

Dr. Ciprian Ene:  Exact. Hrana este cea mai mare problemă, din câte am observat. Din păcate, cred că ați observat și voi că, din supermarketuri, încep să lipsească alimentele mai puțin sănătoase. Dispar conservele și chips-urile, dar nu au dispărut chiar toate legumele. Noi tocmai asta le recomandăm pacienților. Este bine să consumăm cât mai multe legume și fructe în această perioadă, care să ne ofere vitamine, antioxidanți, lucruri de care organismul are nevoie. Incluziv ca apărare pentru presupusul stres pe care l-ar avea unii dintre noi în momentul în care stau mai mult pe acasă. Dar mai ales pentru a nu fi pasivi, pentru a face câte ceva în lupta cu acest inamic invizibil, dar și cu alții care ar putea urma după. Imunitatea nu este un lucru la care ne gândim doar în momentul în care vine o epidemie sau o pandemie. Imunitatea este un lucru pe care tot timpul ar trebui să îl avem la cote cât mai înalte, ca să ne protejeze.

Simona Dragomir: Ni se spune că având o imunitate bună ne ținem la adăpost și de alte boli grave. Așa cum este cancerul, de exemplu.

Dr. Ciprian Ene:  Bineînțeles. Problema este că la momentul actual, imunitatea are de luptat cu foarte mulți factori. Este ca și cum un soldat primește mai multe comenzi și nu știe pe care să o execute prima. Din păcate, imunitatea unor pacienți este îndreptată împotriva metalelor grele, care pot genera inclusiv fenomenele alergice sau autoimune. Deci, sistemul imunitar luptă cu mercurul, nichelul, plumbul din aer în loc să lupte cu microorganismele. Foarte mulți oameni prezintă modificări ale florei intestinale care, dacă ar fi echilibrată, ar ajuta sistemul imunitar să se exprime corect, să lupte cu patogenii. Microbii buni ne ajută să luptăm cu microbii răi.

Importanța florei intestinale în menținerea imunității

Simona Dragomir: Dacă am avea o floră echilibrată, ar fi prima barieră de apărare în fața agresorilor.

Dr. Ciprian Ene:  Da, lactobacilii, bifodobacteriile din flora intestinală stimulează imunitatea de tip Th1, imunitatea de luptă contra microorganismelor patogene. Din păcate, foarte puțini oameni prezintă o floră intestinală echilibrată. Regăsim adesea valori de sute de ori, de mii de ori mai scăzute ale acestor bacterii benefice. Dacă în locul lor apare o Candida, o Klebsiella, un Proteus, cu atât mai mult este stimulată imunitatea de tip alergic, autoimun, în detrimentul celei bune.

Simona Dragomir: Poate ar fi bine, domnule doctor, să ne explicați ce înseamnă virozele. De ce sunt virușii mai agresivi decât bacteriile? De ce acest coronavirus este atât de temut?

Dr. Ciprian Ene:  Da, de multe ori, virusurile sunt mai agresive pentru că sunt foarte mici, se pot insera foarte ușor în celule. De îndată ce intră în celulă, deturnează activitatea acesteia, se inseră în ADN și se creează copii ale ADN-ului viral. Apoi el se re-îmbracă în învelișurile lui și așa avem în final mai multe copii. Se caută, în tot acest traseu al evoluției virusului în organismul uman, să se inhibe, fie aderența la celula umană, fie replicarea, fie realcătuirea învelișurilor virusului. De exemplu, prin inhibitorii de protează care pot fi și naturali. La fel, în momentul în care nu s-au putut stopa aceste lucruri, iar virusul se înmulțește, se dorește să vină sistemul imunitar, cât de puternic poate, și să încerce să anihileze aceste particule virale.

Studii promițătoare despre terapia în coronavirus

Simona Dragomir: Mi-ați arătat înainte de emisiune că aveți niște studii pe care le-ați adus, studii recente. Ce spun cercetătorii în legătură cu acest subiect, la nivel mondial?

Dr. Ciprian Ene: În medicina integrativă, care înseamnă practic asocierea între terapiile alopate și cele alternative sau complementare, se cere să existe siguranță și efecte terapeutice demonstrate foarte clar în studii. Din punct de vedere al siguranței, avem studii de mai bine de 10 ani, care arată că argintul coloidal, nano-particulele de argint, se pot fixa pe glicoproteinele virale și atunci acestea nu mai aderă la celulele corpului. Acesta este un remediu sigur din punct de vedere al tratamentului, aceste particule eliminându-se în câteva ore din corp fără a prezenta toxicitate. Este un mecanism, aș spune, destul de elegant. La fel, există mai nou niște studii care ne arată că astragalusul poate și el inhiba replicarea virală. Astragalusul care este inclus și în ImmunoHelp. Există și alte plante care au fost studiate și care par foarte promițătoare. Spun par pentru că nu avem la momentul actual un panaceu pentru acest virus. Se caută atât vaccinuri, cât și tratamente, se testează remedii antivirale care au funcționat în cazul altor boli în trecut.

La fel și plante medicinale care erau cunoscute ca antivirale, se studiază și ele să se observe efectul comparativ cu antiviralele de sinteză, dar și pur și simplu, cât sunt de eficiente fiecare. Putem observa că efecte antivirale comparabile cu cele de sinteză are quercetina, chiar și oleuropeina din uleiul de măsline, curcuminul, gingerolul, epicatechin-galate-ul din ceaiul verde și chiar alicina din ceapă și usturoi. Sunt substanțe care, deși nu au intrat într-un protocol și nu pot servi ca o pilulă magică în tratarea acestui nou virus, ele sunt substanțe care au efect. Vă dați seama că, dacă am folosi mai multe dintre acestea și nu doar una o dată, efectul ar putea fi cumulativ și s-ar putea chiar potența reciproc. Natura este destul de darnică. Avem informațiile că aceste lucruri funcționează. Este bine ca fiecare dintre noi să ne apărăm organismul în acest fel. Sunt unele remedii naturale care au și efect antiviral, dar și de stimulare a imunității.

Dacă ați observat, specialiștii încearcă să folosească acum terapii anti-HIV, pentru că acest virus, corona, seamănă parțial cu virusul HIV. Noi avem în medicina alternativă ozonul. Aceasta este o moleculă demonstrată că are activitate anti-HIV. Ar putea fi foarte bine utilizat ozonul și în cazul acestui virus, și chiar recomandă Societatea Științifică de Oxigen-Ozonoterapie din Italia să se folosească. În Italia au început deja să facă anumite studii tocmai pentru a demonstra eficiența ozonului. Studiile sunt încă în desfășurare. De aceea, nu veți auzi de la Asociația Mondială a Sănătății că promovează ozonul sau vitamina C. Însă beneficiile acestor remedii naturale au fost deja observate, mai ales că nu generează efecte adverse. Acestea ar putea fi cel puțin folosite ca adjuvante. Am aici un studiu și asupra vitaminei C, având în vedere că au existat niște controverse în acest sens. Studiile nu au fost duse încă la final, sunt în desfășurare. Cert este că vitamina C este bună pentru imunitate. Până când vom avea rezultatul final care să ne indice că este bună și împotriva acestui virus, o folosim pentru rezultatele antivirale deja cunoscute pe virusurile anterioare.

Atenție la radiațiile electromagnetice!

Simona Dragomir: Cred că este bine să spunem și acest lucru, cu variațiile acestea de temperatură, poate să apară și o răceală banală, o gripă din tulpinile cu care ne-am mai confruntat.

Dr. Ciprian Ene: Sigur, să nu confundăm totul cu infecția cea mai gravă. Apropo de mediul care uneori ne încurcă sistemul imunitar și de faptul că mulți stau mai degrabă în casă în ultima perioadă, și radiațiile electromagnetice (produse de telefon, wi-fi și toate aparatele electronice) pot să modifice calitatea răspunsului imun. De aceea, noi le recomandăm pacienților să își închidă wi-fi-ul, măcar pe perioada nopții, ca măcar atunci creierul și sistemul imunitar să nu mai fie influențate de undele electromagnetice. Cel mai bine este ca electronicele să fie oprite noaptea. Cu mici eforturi, chiar și în această perioadă, ne putem ajuta sistemul imunitar. Prin urmare: închide wi-fi, pune telefonul la distanță, evită să ai fire electrice care să treacă pe sub patul în care dormi.

Simona Dragomir: Sunt sfaturi de care putem ține cont în toată perioada anului, dar, cu atât mai mult acum când petrecem foarte mult timp în casă.

Dr. Ciprian Ene:  Este bine să discutăm și despre categoriile mai expuse, cum sunt vârstnicii, persoanele cu patologii preexistente– boli cronice pulmonare, diabet, afecțiuni cardiovasculare, persoanele fumătoare. La fumători este foarte clar. Ei sunt mai sensibili în general în fața infecțiilor respiratorii. Acum lucrurile sunt cu atât mai evidente și am chiar cunoscuți care și-au luat inima în dinți încercând să renunțe la fumat. Dacă după această pandemie am avea mai mulți oameni care s-ar lăsa de fumat, am putea să privim partea plină a paharului. Este bine de menționat să nu ajungem să ne ferim și să ne panicăm la fiecare tuse sau strănut. Poate fi vorba de o răceală banală sau chiar de alergii.

Analize de sânge pentru a descoperi carențele

Simona Dragomir: Văd că cei care ne privesc au început deja să ne trimită mesajele lor și le mulțumim că sunt mereu alături de noi. Iată o primă întrebare: Înainte de a lua suplimente, este bine să facem analize în ideea de a vedea ce carențe avem?

Dr. Ciprian Ene:  Bineînțeles. Vitamina D se dozează, chiar și seleniul se dozează mai nou. Chiar și glutationul se poate analiza, acesta fiind și el un factor de protecție. Deci, se pot face anumite evaluări, unele care țin chiar de medicina cuantică. Se pot analiza, de exemplu, undele electromagnetice de la nivelul punctelor de acupunctură. Acestea sunt în strânsă legătură cu organele interne, dar sunt în legătură și cu lipsurile pe care le putem avea la nivelul organelor. În momentul în care avem o lipsă de seleniu se modifică într-un anumit fel undele, când este o lipsă de vitamina D3 se modifică altfel. Și atunci, într-o manieră non-invazivă, noi putem spune deja care ar fi lipsurile.

Medicina tradițională chineză se intersectează cu principiile fizicii cuantice. Cum spuneam, se pot folosi anumite idei din medicina tradițională chineză și în scop de diagnostic, tratament și prevenție. Dacă știm anumite puncte de acupunctură care ne pot stimula imunitatea, le putem activa prin presopunctură. De exemplu, punctul stomac 36 despre care știm că stimulează imunitatea. În momentul în care pacienții sunt puțin antrenați în aceste direcții își pot aplica singuri anumite remedii. Ideea este că orice lucru care ne ajută în astfel de momente, ar trebui să fie făcut.

Simona Dragomir: Iată încă o întrebare de la cei care ne privesc: În lupta cu acest inamic invizibil, COVID-19, ce spuneți de apa cu lămâie? Ne ajută?

Dr. Ciprian Ene:  Ne ajută doar în măsura în care apa cu lămâie conține anumite cantități de vitamina C. Se mai recomandă ceaiuri calde pentru că se spune că virusul ar fi inactivat de căldură. Hidratarea oricum este bună pentru că ajută organismul din foarte multe puncte de vedere, mai ales că toate celulele noastre au nevoie de apă până la urmă. Integritatea mucoaselor este și ea un factor de protecție. Despre gargara cu sare nu este demonstrat că ar avea un rezultat antiviral. Sunt idei care nu sunt confirmate.

Simona Dragomir: Încă o întrebare: Am un băiețel de 12 ani și jumătate. I-am făcut analiza de vitamina D și rezultatul a fost 25,6. Aș vrea să vă întreb care este doza zilnică de vitamina D pe care o pot administra.

Dr. Ciprian Ene:  Răspunsul este minimum 2000 UI. Doar că noi nu ne mulțumim cu puțin, mai ales că limitele normale sunt între 30 și 100. Să ne gândim fiecare dintre noi dacă vrem să o avem la minimum sau la maximum zilele acestea. Dacă vrem să creștem o valoare de 20 și ceva către 100, să o triplăm, s-ar putea să nu ne ajungă 2000 UI. Aceasta ar putea fi o doză de întreținere după ce, la început, am merge pe o doză de atac, de exemplu 4000-6000 UI. Astfel, putem considera că am oferit suficient pentru a obține beneficii mai rapide.

Vitamina D de la Zenyth, cea în ulei de cocos, este foarte bună, dar este important și momentul administrării. Vitamina D se absoarbe cel mai bine după masa de seară, deși știu că există acest obicei, întâlnit la mulți dintre noi, de a ne lua vitaminele dimineața.

Bolile autoimune și infecția cu COVID-19

Simona Dragomir: Întrebare de la telespectatori: Cei cu imunitatea mărită, ce pot consuma pentru a se proteja în situația noului COVID-19?

Dr. Ciprian Ene:  Cel mai probabil, când spune imunitate mărită, se face referire la o imunitate crescută în direcțiile greșite, direcțiile alergice și autoimune. În aceste cazuri, acea zonă exagerată a răspunsului imunitar trebuie temperată cu produse de genul Ganoderma Lucidum sau Astragalus sau Cordiceps. În paralel, trebuie stimulată imunitatea bună, de luptă contra microorganismelor. Una este să folosim imunostimulatoare nespecifice, alta să folosim imunoinhibitoare și tot alta este să folosim imunomodulatoarele – plante care ridică imunitatea bună, de tipul Th1, în lupta cu microorganismele și temperează autoimunitatea și reacțiile de tip alergic.

Referitor la acest lucru as vrea să mai adaug eu ceva. Ați văzut poate că se discută despre interleukina 6, care se produce în mod excesiv în prezența coronavirusului la nivel pulmonar. Se încearcă în medicina alopată să se atace această interleukină 6, care este specifică acestei linii, Th2 – Th17 de autoimunitate. Interleukina 6 este crescută și în cazul pacienților cu artrită reumatoidă. Și atunci, au încercat să folosească anticorpi monoclonali care să fixeze această interleukină 6, să o inactiveze. Un efect contra interleukinei 6 îl are și ozonoterapia. Italienii studiază de foarte multă vreme aceste lucruri. Avem studii, de exemplu din 2000, din 2005, pe care noi le considerăm deja clasice și care ar fi foarte importante de luat în calcul în momentele acestea.

Simona Dragomir: Mai avem aici o întrebare foarte interesantă. Cât de afectate pot fi femeile însărcinate în contextul COVID-19?

Dr. Ciprian Ene:  Păi, s-a văzut, s-a observat că se și transmite coronavirusul de la mamă, la făt. Sarcina este, prin definiție, o stare în care imunitatea de luptă, imunitatea Th1, este scăzută pentru ca fătul să nu fie atacat imunitar. Prin urmare, sarcina este o perioadă în care predispoziția către infecții este mai mare. Dar tot astfel, putem să ameliorăm lucrurile natural, fără riscuri, nici pentru bebeluș, nici pentru mamă. Se poate administra, de exemplu, o doză mică de seleniu. Din primele zile de viață, la copil, se poate administra Ganoderma lucidum. S-a studiat și s-a văzut că nu are niciun fel de efecte toxice. La fel si argintul coloidal ce nu va trece prin placenta mamei sau prin lapte cât să afecteze copilul. Și probioticele sunt bune. Dacă mama ia probiotice, acest lucru nu va stimula niciodată o imunitate greșită copilului.

Simona Dragomir: O altă întrebare de la spectatori: Pentru vitamina D este nevoie să facem analize?

Dr. Ciprian Ene:  Este bună această întrebare. Există 2 analize care ne indică starea vitaminei D în organismul nostru: 1,25 OH2-vitamina D3 si 25-OH-vitamina D. Acestea sunt practic D2 și D3. Trebuie să existe și un raport optim între ele pentru ca vitamina D să fie în regulă. În momentul în care există un dezechilibru, nu se mai stimulează atât de bine imunitatea. Cel mai bine este să fie analizate ambele și dozate în mod corespunzător prin tratament.

Simona Dragomir: Ne roagă cineva să repetați care sunt produsele bune în autoimunitate și alergii?

Dr. Ciprian Ene: Sigur, este vorba despre produsele imunomodulatoare: Ganoderma, Cordiceps, Rhodiola, Schisandra. Efectul imunomodulator este unul dintre cele mai importante efecte pe care le putem obține exclusiv cu ajutorul fitoterapiei. Din păcate, nu se poate realiza cu un remediu alopat. La fel și pentru procesele de detoxifiere ce pot fi realizate doar prin plante, alimente și alte terapii naturale.

La bolile autoimune, pe lângă imunomodulatoare, cel mai bine este să identificăm și să tratăm cauzele. De exemplu, metalele grele pot fi o cauză în bolile autoimune, disbiozele intestinale, modificarea florei. La fel, pot contribui anumite infecții cronice cum ar fi Candida, Proteus, Klebsiella. Toate acestea trebuie aflate și tratate. Și atunci, când avem cât mai multe cauze adresate, ar trebui să dispară și din efectele autoimune. De multe ori, contează și stresul, că tot vorbeam de inamicii mai puțin vizibili.

Recomandări pentru persoanele care au trecut printr-un cancer

Simona Dragomir: Mai avem o întrebare de la cei care ne privesc: Cei care au fost bolnavi de cancer, dar care s-au vindecat sunt în categoria persoanelor vulnerabile în fața coronavirusului? Dacă da, ce suplimente ar trebui să luăm?

Dr. Ciprian Ene:  Da, pentru că fenomenele oncologice sunt, din păcate, destul de imprevizibile. Noi am observat recidive în termen scurt, 3-5 ani, dar și la zeci de ani distanță. Medicina alopată folosește exprimarea în remisiune. Adică nu chiar vindecat. Dacă vrem să aflăm în ce stadiu se află fenomenul oncologic se pot face la ora actuală niște teste care ne arată dacă se produc celule tumorale circulante în sânge. Dacă numărul este zero, atunci este foarte bine. Dacă numărul lor este mic atunci înseamnă că se produc într-un ritm scăzut. Se pot face aceste teste și în România. Recoltările se fac la noi în țară, iar apoi probele se trimit la laboratoarele specializate din afară. Un astfel de test costă, la ora actuală, în jurul a 2000 lei. Este bine să fie făcut de orice pacient care a trecut printr-o experiență oncologică, pentru a vedea la ce nivel se află.

Revenind la întrebarea noastră, persoanele care au avut cancer pot și ele să folosească plante dovedite ca stimulente imunitare, dar și ca antitumorale: Cordiceps, Ganoderma lucidum, Rhodiola. Desigur, sfaturile pe care noi le dăm acum sunt unele generale. Este nevoie de niște sfaturi personalizate, chiar dacă ne interesează prevenția secundară împotriva cancerului sau prevenție imunitară în fața infecțiilor. La Centrul de Medicină Integrativă Quantum Therapy se pot face astfel de testări și recomandări de genul celor despre care am vorbit. Referitor la celulele tumorale despre care vorbeam mai devreme, dacă numărul lor nu este zero, se pot testa celulele canceroase circulante pentru a vedea la ce produse naturale sunt sensibile: Rhodiola, curcumin, quercetina, coenzima q10, Ganoderma, etc. Pe principiul pe care funcționează și antibiograma în caz de infecții. Practic, se iau 10 ml de sânge, se numără celulele tumorale. Dacă numărul lor nu este zero, aceste celule pot fi testate pentru sensibilitatea la substanțe naturale. Acesta este o bună adresare preventivă în contextul în care celulele nu s-au dezvoltat încă foarte mult. Astfel, aceste celule pot fi inhibate sau măcar ținute sub control.

Simona Dragomir: Mai avem o întrebare: Este recomandată o cură de detoxifiere în această perioadă?

Dr. Ciprian Ene:  Sigur că da. Mai ales că, privind lucrurile puțin mai pozitiv, acum oamenii au timp. Lipsa timpului este un pretext invocat destul de des de pacienți.

Simona Dragomir: Încă o întrebare de la un privitor: Ce suplimente sunt recomandate pentru vârsta a treia?

Dr. Ciprian Ene: Odată cu vârsta, un element care scade sigur este coenzima Q10. Este o coenzimă foarte importantă ce se găsește și în sistemul cardiovascular, și la nivel pulmonar. Peste o vârstă (30-35 de ani), nu este rău să se suplimenteze dieta cu coenzima Q10. Și nivelul de Q10 poate fi măsurat în organism pentru a vedea ce doză este potrivită fiecăruia. Altfel, poate să conteze suplimentarea și de seleniu, și de vitamina D. Sunt foarte multe remedii care au si efecte antiaging, cum sunt ganoderma, rhodiola și multe altele. Noi pledăm pentru faptul ca pacienții să își trateze cât mai bine patologiile de fond pentru că, în momentul în care intervine o viroză sau orice tip de element acut, este bine ca patologiile cronice să fie foarte bine compensate. Imunitatea scade și din cauza vârstei, chiar și în lipsa unor afecțiuni. Și stresul este o problemă în scăderea imunității, indiferent de vârstă.

Disbiozele intestinale, în atenția specialiștilor

Simona Dragomir: Întrebare de la spectatori: Lizina ajută imunitatea?

Dr. Ciprian Ene: Da. Lizina este un adjuvant în lupta cu virusurile și poate fi folosită acum ca un remediu general. Repet. Pentru coronavirus nu există un tratament, nici alopat, nici naturist, nici homeopatic. Nu avem o certitudine că lizina ar distruge noul virus, însă este în mod cert un stimulent imunitar.

Simona Dragomir: Am vorbit la începutul emisiunii că ne întoarcem la probiotice și la cum ne ajută ele în creșterea sistemului imunitar.

Dr. Ciprian Ene: Vedem aproape zilnic pacienți cu disbioze intestinale. Dar, foarte important, așa cum ziceam și despre alte tipuri de tratamente, este bine să fie personalizate în funcție de tulpinile care lipsesc. De curând am avut ocazia să văd la un pacient pe care îl tratăm, printre altele, și de o disbioză intestinală, faptul că a reușit (după câteva luni) să își stabilizeze flora. În momentul în care se analizează flora intestinală (dintr-o probă de scaun), se observă și histamina, zonulina, calprotectina, pH-ul scaunului, anticorpii IgA de mucoase. Și acești parametri au modificări odată cu modificarea florei intestinale.

Echilibrarea florei este foarte importantă, având în vedere că are rol în multe sisteme și funcții, chiar și în imunitate sau secreția de serotonină. La fel și în cazul secreției de melatonină. responsabilă în obținerea unui somn sănătos.

Există teste speciale care ne arată ce anume lipsește din microflora noastră, dacă sunt lactobacilii, bifidobacteriile, uneori chiar și bacteriile E. coli bune. Dacă alegem un probiotic orbește s-ar putea să nimerim câteva tulpini bune, dar s-ar putea să nu fie suficiente. De asemenea, nu toate probioticele conțin E. coli, prin urmare este nevoie de niște probiotice aparte. Dacă ne confruntăm cu candida sau diverși paraziți, bacteriile bune vor fi administrare după aplicarea tratamentului de îndepărtare.

Să nu uităm nici de prebiotice, hrana probioticelor care le ajută să se dezvolte. Atunci când luăm un supliment cu probiotice trebuie să ne intereseze, atât numărul declarat pe capsulă, dar și certitudinea faptului că sunt bacterii vii. Foarte important este și să fie capsule gastrorezistente.

Lămpile cu ultraviolete și imunitatea

Simona Dragomir: Înainte de emisiune vorbeam, domnule doctor, despre lămpile cu ultraviolete pentru a steriliza și pentru a crește imunitatea. Ne ajută?

Dr. Ciprian Ene:  Parțial da, lămpile cu ultraviolete sunt folosite demult pentru sterilizarea instrumentelor și în chirurgie. Ultravioletele generează și ele ozon, o moleculă pe care o folosesc celulele sistemului imunitar împotriva amenințărilor. Dacă lămpile cu ultraviolete generează ozon în aer, el poate avea un efect foarte bun chiar și antiviral. Este important să știm că după utilizarea unei astfel de lămpi, camera trebuie să fie aerisită. Nu se doarme cu aceste radiații.

În ceea ce privește infraroșiile, sunt mai multe spectre: apropiat, mediu și îndepărtat. Cele mai bune par a fi infraroșiile îndepărtate, între 8 și 18 microni. Au și un efect termic. Acest lucru este important, având în vedere presupunerea că acest nou virus poate fi dezactivat la temperaturi mai mari. Undele infraroșii ne ajută și la detoxifiere. Se mobilizează mult mai bine toxinele din țesuturi, iar atunci, sistemul imunitar nu se va mai lupta cu toxinele și se va putea adresa adevăraților atacatori.

Alte suplimente care ne ajută în apărarea organismului:

  • Cisteina este precursor de glutation. Acesta din urmă ne apără de mulți factor agresori, de la stres, până la metalele grele, de la infecții, până la radiații. Toate lucrurile care produc radicali liberi pot fi anihilate de glutation, cel puțin parțial. El este ajutat la rândul lui și de seleniu pentru a rămâne în forma lui activă, la fel și vitaminele C și E. Cisteina poate funcționa și singură pentru un efect antiinflamator, de fluidizare a secrețiilor bronșice, și chiar pentru stimularea detoxifierii de fază 2 de la nivelul ficatului.
  • Goldenseal este o plantă destul de studiată cu efecte antibacteriene și antivirale. Așteptăm și pentru goldenseal rezultatele studiilor care analizează efectul în caz de coronavirus. Este însă o plantă ce ajută sistemul imunitar și poate servi și ca antimicrobian.
  • Despre Ganoderma am mai discutat pe parcursul emisiunii. Este și ea un bun adaptogen și imunomodulator. Se spune în medicina chineză că aceste plante, de tipul Ganoderma sau Cordiceps, acționează în funcție de context. Astfel, ajută organismul să meargă pe direcțiile de care are nevoie la acel moment. Dimineața, ne ajută cu un plus de energie. Seara, poate ajuta la relaxare și un somn mai bun.

Pentru a urmări emisiunea în format video, vă rugăm să accesați materialul din începutul acestui articol.

Etichete articol:
coronavirusganodermaimmunohelpimunitatevideovitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Gestionează stresul izolării și găsește resurse de speranță și adaptare
Articolul următor
De ce se înmulțesc alergiile primăvara și ce remedii naturiste ne ajută?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo