Coronavirus

Gestionează stresul izolării și găsește resurse de speranță și adaptare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute

Săptămâna trecută, un titlu dintr-un ziar spaniol a făcut înconjurul internetului. „Eram fericiți și nu știam“, spune un editorialist al cotidianului spaniol „El Pais“. Și așa este! Viața noastră se derula pe repede înainte, ne plângeam de lipsa timpului, ne plângeam de trafic, de aglomerație și de multe altele… Acum ne lipsește viața dinainte, dar acum avem timp, timp pentru cei dragi, timp pentru noi. Trebuie să privim ceea ce trăim zilele acestea ca pe o lecție, o lecție din care învățăm să apreciem și să ne bucurăm de ceea ce avem.

Vezi toate articolele despre:
AshwagandhacoronavirusimunitaterecomandarerhodiolastresStress Help

Sperăm că sunteți bine și tu, și cei dragi ție, chiar dacă în ultimele săptămâni, viața ni s-a schimbat total, chiar dacă ne confruntăm cu frica, panica, chiar dacă peste tot ne lovim de incertitudine. Cei mai mulți dintre noi lucrăm de acasă în această perioadă. Prietenii noștri lucrează de acasă. Ieșim din casă puțin spre deloc. Suntem izolați la domiciliu, ne uităm la știri și primim informații despre infecția cu coronavirus din toate părțile. Cele mai multe dintre știri ne sperie și ne prindem inconștient în capcana fricii. COVID-19 este o pandemie globală, așa cum nu a trăit nimeni niciodată. Suntem în mijlocul unei crize și al unei traume globale. Ca orice traumă, ne afectează de atât fizic, cât și emoțional. Izolarea socială produce stres. Frica produce stres. Stresul produce hormonii stresului. Hormonii stresului ne pun pe modul „luptă sau fugi“ și ne pot îmbolnăvi. O criză de asemenea amploare ne cere eforturi mari de adaptare.

Stresul se acumulează cu ușurință

Fie că unii dintre membrii familiei noastre sunt în categoriile de risc, fie că ne gândim la impactul economic al pandemiei, fie că trebuie să jonglăm între munca la domiciliu, petrecerea de timp cu copiii care suportă greu izolarea sau adaptarea copiilor la școala de acasă, stresul se acumulează cu ușurință și ne este greu să ne adaptăm.

Alături de imunitate, calmul și luciditatea sunt vitale în această perioadă. Condițiile actuale ne-au schimbat stilul de viață și ne obligă să nu mai interacționăm. Dar gândește-te că este doar o perioadă. Nu va fi așa de-acum înainte, pentru totdeauna. Haide să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă: e drept, nu mai interacționăm față în față, dar avem o mulțime de posibilități de a interacționa online cu prietenii și apropiații noștri. Gândește-te că poate înainte nu aveai timp să te joci cu copiii, să le citești o poveste sau să te uiți cu ei la desene animate… Acum ai timp și profită de el! Și chiar dacă este greu, ceea ce trebuie să facem este să ne descoperim resursele interioare de speranță, eficiență, adaptare, optimism.

Niște comportamente sau gesturi care altfel ar părea banale pot face diferența în aceste zile. Poate te ajută dacă te îmbraci ca pentru birou înainte să te așezi la masa din sufragerie și să începi să lucrezi. Poate fi de ajutor să îți păstrezi o rutină a fiecărei zile: oră de trezire, ora mesei etc. Ia pauze de la citit, ascultat sau vizionat știri. Fie că te pierzi printre programele de știri ca să afli ultimele noutăți, fie că te uiți la seriale, prea multe ore în fața televizorului pot accentua stările de anxietate.

Și totuși, poți oferi enorm!

Cu toții avem momente de confuzie. Însă cu gesturi mici poți gestiona stresul și anxietatea mult mai bine și poți schimba perspectiva din care privești lucrurile. Gândește-te la ce le poți oferi celorlalți, celor dragi sau prietenilor. Sigur vei descoperi că poți oferi enorm.

Și noi ne-am întrebat ce am putea să oferim… Nu avem soluția problemelor, nimeni nu o are. Dar îți putem oferi în continuare ceea ce știm să facem noi mai bine: educație pentru sănătate și produse de sănătate, de cea mai bună calitate, fabricate în România. Și pentru că tot am vorbit mai sus despre stres, ne dorim să te ajutăm să descoperi cum poți gestiona mai bine stresul cu puțin ajutor din exterior, cu ajutorul plantelor adaptogene.

Plantele adaptogene, utilizate în medicina funcțională, ne ajută să reducem răspunsul organismului la stres, să ne odihnim mai bine și să ne păstrăm imunitatea de care avem atâta nevoie. Adaptogenele sunt acele plante care ajută corpul să reziste și să se adapteze la toate tipurile de stresori, inclusiv fizici, chimici sau biologici. S-a demonstrat că răspunsul psihologic la factorii de stres poate avea un impact dramatic asupra sistemului imunitar. Nu doar că sistemul imunitar este slăbit sub acțiunea stresului, ci unele probleme de sănătate se pot exacerba în perioadele stresante.

Cum acționează adaptogenele?

  • Reduc stresul, îmbunătățind răspunsul fiziologic al organismului la stres.
  • Reglează producția de hormoni ai stresului.
  • Cresc performantele cognitive.
  • Reduc inflamația.
  • Reglează somnul.
  • Au efect antioxidant.
  • Întăresc imunitatea.

Cele mai cunoscute adaptogene

Cele mai studiate plante cu acțiune adaptogenă și de reducere a stresului sunt:

  • Adaptogene cu acțiune pe stresul de lungă durată: Ashwagandha (Withania somnifera), Rhodiola, Bacopa monnieri/Brahmi, Ginsengul (Panax ginseng), Busuiocul sfânt (Tulsi).
  • Adaptogene cu acțiune pe stresul acut și anxietate: Rhodiola, Schisandra chinensis, Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), Sunătoarea.
  • Adaptogene cu acțiune pe stresul imunitar: Ganoderma sau Reishi.

Ashwagandha: reducerea hormonului stresului

S-a dovedit că extractul din rădăcinile de Ashwagandha are efect anxiolitic, de calmare a migrenelor produse de stres, de îmbunătățire a calității somnului și de reducere a cortizolului. Cortizolul, hormonul stresului, este eliberat de glandele suprarenale ca răspuns la stres. În cazul stresului cronic, nivelul cortizolului poate fi ridicat tot timpul, ceea ce poate determina în lanț multe efecte neplăcute: glicemie mărită și creșterea depunerilor de grăsime pe abdomen. Produsul Ashwagandha KSM-66 de la Zenyth conține extract standardizat bio din rădăcini de Ashwagandha, cu 5% withanolide. Withanolidele sunt substanțele active din această plantă, substanțele care conferă plantei efectele terapeutice.

Rhodiola: adaptare și combaterea stresului acut

Despre Rhodiola, specialiștii vorbesc ca despre un supliment cu acțiune adaptogenă și antidepresivă. Ca și Ashwagandha, Rhodiola ajută la scăderea cortizolului, la îmbunătățirea performanțelor mentale, la reducerea efectelor negative ale stresului. Diferența dintre Ashwagandha și Rhodiola constă în aceea că Rhodiola este mai eficientă pe stresul acut, așa cum este stresul cu care ne confruntăm în această perioadă. Extractul de Rhodiola de la Zenyth este 100% natural și este util în combaterea stresului și oboselii, în susținerea capacității de adaptare a organismului la factori de stres, în stimularea capacității de concentrare.

Bacopa monnieri: creșterea nivelului de serotonină

Cunoscută în medicina indiană de secole drept Brahmi, Bacopa monnieri este o plantă cu proprietăți neuroprotectoare, adaptogene, anxiolitice și antidepresive. Studiile au arătat eficiența acestei plante în susținerea capacității de concentrare, ceea ce avem nevoie cu toții în această perioadă când gândurile ne fug către ceea ce se întâmplă în lume. Bacopa monnieri reduce stresul și anxietatea, prin scăderea hormonului stresului (cortizolul) și, în schimb, crește nivelul hormonului stării de bine (serotonina) la nivelul creierului. Produsul Bacopa monnieri conține extract standardizat cu 40% bacozide, substanțele active din această plantă, cele care ne aduc beneficiile descrise mai sus.

Ganoderma: susținerea imunității și reducerea stresului

Ciuperca Reishi sau Ganoderma are o istorie lungă în spate, în medicina chinezească, unde a fost folosită pentru rezistență în fața bolilor, pentru susținerea energiei spirituale, pentru reducerea stresului, pentru calmarea minții. Studiile de mai târziu au arătat că Ganoderma este un bun imunomodulator, de asemenea, ajută la combaterea insomniei, în special când insomnia apare pe fondul unei agitații mentale, care te împiedică să adormi. Ganoderma acționează și atunci când nu dormim, prin reducerea stărilor de anxietate. Zenyth oferă un supliment cu extract standardizat din Ganoderma 100% bio, util în reducerea stresului imunitar, în reducerea inflamației și a stărilor de anxietate.

Maca: reducerea stresului prin echilibrare hormonală

Spre deosebire de celelalte plante adaptogene, Maca acționează pe reducerea stresului prin echilibrarea organismului la nivel hormonal. Flavonoidele din rădăcina de Maca au acțiune neuroprotectoare, ajută la susținerea unei stări de spirit bune, la reducerea tensiunii arteriale și a stărilor depresive. Originară din Peru, Maca este o plantă studiată pentru efectul său tonic și energizant, prin reducerea oboselii suprarenalelor. Bio Maca este un supliment alimentar bio, recomandat deopotrivă pentru susținerea energiei și reducerea stresului, dar și pentru reducerea disconfortului asociat menopauzei și pentru menținerea sub control a nivelului de estrogen (în cazul femeilor care suferă de ovare polichistice).

Magneziul: relaxare nervoasă și reducerea migrenelor

Magneziul este un mineral care poate crește eficiența adaptogenelor. Deficitul de magneziu poate contribui la apariția stărilor de anxietate. Dacă îți dorești mai multă relaxare, calm și un somn de calitate, atunci un supliment cu bisglicinat de magneziu poate fi util. Bisglicinatul de magneziu este cea mai bună opțiune în caz de migrene, depresie, anxietate. Efect de relaxant nervos și muscular are și citratul de magneziu. Spre deosebire de bisglicinat, citratul are și efect laxativ în cazurile de constipație ocazională. Așadar, dacă treci printr-o perioadă în care nu reușești să îți echilibrezi tranzitul prin dietă, citratul de magneziu poate fi de ajutor.

Stress Help: formulă complexă din plante adaptogene

Stress Help de la Zenyth reunește unele dintre cele mai studiate plante adaptogene (Bacopa monnieri, Rhodiola, Ashwagandha, Schisandra). Acestora li se alătură extractul de turmeric, un antiinflamator natural, și extractul de ceai verde, un bun energizant. Folosit pe o perioadă îndelungată, Stress Help îmbunătățește semnificativ capacitatea de concentrare, memoria, reduce anxietatea și crește rezistența la stres. Produsul Stress Help poate fi folosit și de către adolescenți, pentru susținerea proceselor de învățare și memorare.

Probioticele: o nouă direcție în managementul stresului

Probabil că te întrebi ce caută probioticele într-o listă de plante și suplimente pentru susținerea stresului. Tot mai multe studii stabilesc, în ultimii ani, o legătură între echilibrul florei intestinale și sistemul nervos. Specialiștii vorbesc despre axa creier-intestin și despre faptul că bacteriile intestinale au un rol important în producția de neurotransmițători care influențează pofta de mâncare, starea de spirit sau somnul. Flora intestinală influențează răspunsul la stres și contribuie și la reducerea inflamației din corp care favorizează depresia. Produsul Colobiotic este un simbiotic de ultimă generație, care reunește 8 tulpini de probiotice și un prebiotic (inulina), pentru menținerea echilibrului florei intestinale.

Produsele Zenyth pot fi comandate online, pe www.zenyth.ro, sau telefonic, la numărul 021.3.000.000. În această perioadă, magazinul online Zenyth.ro funcționează în regim normal. Poți comanda de acasă, iar produsele ajung la tine în siguranță, prin curier. Fabrica Zenyth are implementat sistemul integrat de management calitate-siguranță alimentară SR EN ISO 9001:2015, ISO 22000:2005, care implică măsuri stricte de igienă.

Îți dorim multă sănătate și zile cu mai puțin stres, dar cu mai multă speranță! Ai grijă de tine!

Etichete articol:
AshwagandhacoronavirusimunitaterecomandarerhodiolastresStress Help
Articolul anterior
8 sfaturi pentru a reduce anxietatea și teama de coronavirus
Articolul următor
Sistem imunitar pregătit în fața infecțiilor virale, inclusiv Coronavirus

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Coronavirus

Te-ar putea interesa și: