Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Gripa se extinde! Cum îți crești imunitatea în mod natural?

Autor:

Cazurile de gripă și răceală au atins, și în acest an, praguri alarmante – nu doar în țară, ci la nivel mondial. Poate că sistemul nostru imunitar, tot mai bombardat cu stimuli, este cel care ne face mai fragili de la an la an. Poate că virusurile, din nevoia de supraviețuire, sunt din ce în ce mai specializate să păcălească sistemele de protecție ale organismelor.

Vezi toate articolele despre:
Gripăimunitateracealavideovitamina Cvitamina D

Indiferent de explicații, singurul lucru pe care îl putem face în mod cât mai natural este să ținem sub control alimentația zilnică și suplimentele pe care alegem să le folosim. Despre toate acestea vorbim cu Simona Dragomir și invitatul ei – Cristian Mărgărit.
Vom încerca să aflăm împreună care sunt alimentele cele mai potrivite în caz de gripă și răceală și cum ne putem proteja, în mod cât mai natural, de simptomele uneori greu de suportat ale acestor boli de sezon. Pentru a avea acces la toate informațiile oferite de Cristian Mărgărit, accesați materialul video de mai sus. Ceea ce urmează să citiți este rezumatul acestei discuții ample și pline de informații utile.

Sfaturi practice pentru creșterea imunității, de la Cristian Mărgărit

1. Hidratarea este esențială creșterea imunității în mod natural

Una dintre măsurile cele mai importante pe care trebuie să le avem în vedere este să ne menținem hidratați, să consumăm suficiente ceaiuri, apă și supe, nu doar după declanșarea gripei și răcelii, ci și ca măsură profilactică. O mucoasă hidratată nu va permite bacteriilor și virusurilor să pătrundă în interiorul organismului, să se instaleze și să se multiplice. Pentru a ne asigura că acestea se mențin hidratate este bine să controlăm umiditatea din mediile în care funcționăm – acasă sau la birou: fie că este vorba despre diminuarea umidității cu ajutorul unui dezumidificator, fie de creșterea ei cu aparate speciale (sau cu clasicul vas de apă/prosop umed pus pe calorifer). Una dintre cauzele umidității dezechilibrate cu care ne confruntăm des în casele moderne este dată de folosirea vopselelor lavabile. Acestea împiedică transferul natural cu exteriorul (proces asemănător cu folosirea hainelor din materiale sintetice). Se pare că folosirea varului pentru zugrăvirea pereților este încă cea mai sănătoasă și sigură soluție.

2. Renunțați la obiceiurile toxice!

  • Deși foarte puțini dintre noi respectăm aceste lucruri, asta nu însemnă că nu știm că sunt dăunătoare. Alcoolul, fumatul, zahărul și lipsa orelor respectabile de odihnă pun o greutate extrem de dăunătoare asupra sistemului imunitar și a capacității lui de a ne proteja de bolile vedetă ale iernii. Refacerea organismului este dependentă de somn, momentul zilei în care toate sistemele au timp de refacere, de regenerare, de încărcare pentru o nouă zi.
  • Spălatul pe mâini și evitarea intrării încălțați în casă ne protejează nu doar în sezonul gripelor și răcelilor, ci pe toată perioada anului în lupta cu afecțiuni contagioase diverse.
  • De asemenea, este indicat să ne spălăm pe mâini înainte și după ce mergem la toaletă, având în vedere că intrăm în contact cu organele genitale, o altă poartă facilă de pătrundere a bacteriilor și virusurilor în organism.

3. Alimentația și suplimentele alimentare – rol-cheie în imunitate

Un pas-cheie pentru creșterea imunității este menținerea unui microbiom echilibrat. Consumul de probiotice, de preferat îmbinat cu prebiotice, este soluția pe termen lung pentru menținerea unei flore intestinale puternice. Probioticele, împreună cu susținerea dată de prebiotice, sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților. De cele mai multe ori, probioticele se găsesc în comerț în forma simplă. Acest lucru înseamnă că acestea ajută doar în perioada în care le iei. Rolul prebioticelor este să faciliteze înmulțirea și instalarea naturală a bacteriilor, în lipsa unei administrări constante.

Suplimentele sunt de un real ajutor în gripă și răceală, fără a avea efectele adverse ale tratamentelor simptomatice clasice. Administrarea antibioticelor și antiviralelor naturale de tipul Astragalus sau Goldenseal ne ajută atât în prevenție, cât și în tratament. De asemenea, suplimentele pe bază de frunze de măslin au un foarte bun efect antiherpetic și antiviral. Suplimentarea cu lizină este și ea importantă. Lizina este un aminoacid natural ce se folosește în prevenția gripei și a răcelilor, având efecte și în prevenirea erupțiilor herpetice. De asemenea, atât în perioadele premergătoare sezoanelor gripale, cât și în cazul în care nu am reușit să ne menținem sănătoși, asigurarea dozei zilnice de vitamina D, omega 3, vitamina C, zinc, seleniu și magneziu este extrem de importantă.

Important!

  • Produsele care au ca scop diminuarea sau chiar anularea simptomelor de gripă și răceală ne păcălesc de multe ori. Trăim cu impresia că ne simțim mai bine și că ne putem întoarce în colectivitate, însă noi suntem de fapt în plin vârf de manifestare al bolii și deci extrem de contagioși.
  • Antibioticele nu funcționează, nici în caz de gripă, nici în caz de răceală. Ele pot fi doar recomandate de medic în momentul în care rămânem cu complicații.
  • Femeile însărcinate au nevoie de o atenție specială când vine vorba de gripă și răceală. Sistemul lor imunitar este deja fragilizat pentru a putea menține sarcina.
  • Să mergi la muncă și să rămâi activ, chiar și când abia te poți mișca din cauza gripei sau răcelii, nu este un motiv de mândrie. Este un exemplu de lipsă de respect și inconștiență, atât în ceea ce te privește pe tine, cât și pe ceilalți. Persoanele bolnave trebuie să fie retrase din societate, indiferent de vârstă.
  • Ideea conform căreia este bine să faci sport pentru a scoate răceala mai repede din organism nu are niciun fundament realist. Desigur, niște exerciții foarte ușoare ar putea ajuta. Efortul prea mare nu va face însă decât să slăbească suplimentar sistemul imunitar.

Aflați mai multe despre sfaturile lui Cristian Mărgărit oferite la Ziarul de Sănătate, din materialul video de mai sus!

Etichete articol:
Gripăimunitateracealavideovitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Creștere alarmantă a cazurilor de gripă, în România
Articolul următor
Tiroidita Hashimoto, medicina funcțională și dieta antiinflamatorie
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo