Psihologie, Video

Remedii naturale pentru anxietate și depresie

Autor:

Anxietatea și depresia merg adesea mână în mână și sunt consecințe directe ale stilului de viață și mediului în care trăim. Tulburările afective și mentale necesită o abordare complexă și individualizată. Aflăm mai multe informații despre acest subiect actual de la dna dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie.

Vezi toate articolele despre:
anxietateAshwagandhadepresiedr. Ruxandra Constantinarhodiolastresvideo

Starea de alertă este normală în caz de pericol sau în situații sociale care necesită eforturi suplimentare. Tristețea și melancolia fac parte din natura umană și pot apărea frecvent, în special în anotimpul rece, din cauza expunerii insuficiente la lumina soarelui. Însă, atunci când aceste stări sunt generalizate și devin o constantă a vieții noastre, e momentul să apelăm la ajutor de specialitate.

Simptomele anxietății și depresiei

Atunci când reacția este disproporționată față de realitate (exemplul „drobului de sare”), intervine tulburarea anxioasă. Simptomele anxietății sunt agitație psihomotorie, neliniște, nervozitate, încordare, grijă excesivă și nejustificată, iritabilitate, tulburări de concentrare, tulburări ale somnului, panică, fobii. Anxietatea este însoțită întotdeauna de reacții vegetative, precum colici abdominale, palpitații, transpirații, senzație de nod în gât, greață, sufocare și leșin.

Depresia este o tulburare mentală care se manifestă prin tristețe profundă, pierderea interesului pentru activitățile obișnuite care ne făceau plăcere, sentimente de inutilitate, vinovăție și neputință, pesimism, stimă de sine scăzută, insomnie, hipersomnie, tentative de suicid. Depresia poate provoca și tulburări ale proceselor fiziologice, cum ar fi hrana și somnul. Episoadele care durează perioade îndelungate nu sunt normale și trebuie tratate fără întârziere.

Factori favorizanți și victime

Depresia ascunde o traumă psihoemoțională, cum ar fi decesul unei persoane dragi, divorțul, pierderea locului de muncă, probleme financiare, schimbări majore. Hipotiroidia, folosirea pe termen lung a antihipertensivelor, preparatelor hormonale, energizantelor, neurolepticelor, citostaticelor duc la apariția depresiei. Anxietatea, depresia, atacurile de panică apar mai frecvent la femei, dar în ultima vreme și la bărbații activi și nu țin cont de vârstă. Ni se pare firesc să asociem vârsta copilăriei cu lipsa responsabilităților și a grijilor. Cu toate acestea, probleme precum separarea părinților, violența în familie, performanța școlară sub așteptări, intimidarea la școală duc la declanșarea anxietății, care este cea mai răspândită problemă a copiilor de toate vârstele.

Remedii naturale

Orice tulburare de această natură trebuie tratată de psihoterapeut și de psihiatru, iar medicul apifitoterapeut poate prescrie tratamente individualizate în completare. Este foarte important ca pacienții să depășească reticența de a se adresa medicului de specialitate. În cazuri ușoare și moderate, alături de terapiile clasice, remediile naturale ajută foarte mult. Dna dr. Ruxandra Constantina recomandă extractele naturale care înlătură senzația de anxietate, fobiile, cresc nivelul energetic și ajută organismul să se adapteze la diferite condiții de stres. Plantele adaptogene precum Rhodiola și Ashwagandha au proprietăți anxiolitice, scad stresul cotidian și nivelul hormonilor de stres și cresc nivelul serotoninei și dopaminei. Ne putem baza pe pulberea de busuioc și de mentă, tonice excelente ale sistemului nervos. Lavanda este una dintre cele mai puternice plante antistres, care nu provoacă nici dependență, nici somnolență, deci poate fi administrată și în timpul zilei, și seara. Sunătoarea este un antidepresiv natural excelent cu studii clinice, care se poate folosi în doze corespunzătoare. Valeriana are efecte calmante și anxiolitice, iar mușețelul, pasiflora, roinița, teiul sau hameiul sunt relaxante și reduc nivelul stresului. Produsele stupului sunt surse de antioxidanți și vitamina B și tonice ale sistemului nervos. Gemoterapicele utile sunt extractele din muguri de tei argintiu, arțar, păducel și smochin. Aromaterapia poate fi folosită nu doar intern, câteva picături din uleiuri esențiale de lavandă, bergamotă, mușcată, iasomie, brad sau trandafir pot fi adăugate în lampă sau într-o baie relaxantă. Aminoacidul 5-hidroxitriptofan, precursorul serotoninei, poate fi administrat sub formă de capsule, dar și GABA, ginsengul coreean și siberian, care sunt energizante. Pulberile de orz verde și de grâu verde sunt energizante și tonice naturale foarte bune. Gingko Biloba îmbunătățește circulația cerebrală și are efecte antioxidante și tonice asupra neuronilor. În anxietate și depresie, tratamentul administrat corect și la timp și menținerea relațiilor apropiate cu cei dragi sunt vitale. Sănătate!

Etichete articol:
anxietateAshwagandhadepresiedr. Ruxandra Constantinarhodiolastresvideo
Articolul anterior
Cum ne ajută plantele în oboseala cronică?
Articolul următor
Care sunt cele mai sănătoase alternative la zahăr?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
PsihologieVideo