Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

IZOLAREA: Cum ne afectează sănătatea fizică și psihică?

Autor:

Omul este o ființă socială, nu mai există demult o dezbatere în acest sens. Din relațiile cu ceilalți ne extragem creșterea, liniștea. În comunități ne punem bazele dezvoltării. Ce facem însă atunci când, dintr-un motiv sau altul, suntem forțați să ne izolăm din societate? Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, vine alături de Simona Dragomir pentru o discuție despre cum ne afectează izolarea atât fizic, cât și psihic.

Vezi toate articolele despre:
anxietatedepresieimunitatestresvideovitamina Cvitamina D

Articolul de mai jos cuprinde doar o parte dintre informațiile discutate în cadrul emisiunii. Pentru a vă bucura de întregul material, urmăriți video-ul de mai sus.

Izolarea ne afectează în primul rând pentru că ne-a luat din libertate. Acum ne dăm seama, poate, cât erau de importante lucruri pe care, nu demult, le savuram ca pe un firesc ce nu ne poate fi luat. Cel mai important este să nu uităm că izolarea nu este o măsură absurdă, menită să ne strice planurile de vacanță, ci o măsură care, implementată corect și la o scară cât mai largă, ne oferă cele mai bune șanse să facem față acestei pandemii.

Câteva sfaturi pentru o izolare sănătoasă

  • Una dintre cele mai importante măsuri este să încercăm să ne menținem rutina și programul pe care îl aveam în mod normal, chiar dacă acum facem asta doar pentru noi. Menținerea tabieturilor pe care le avem de ani de zile ne păstrează pe linia de plutire, o linie a normalității interioare. Este important să nu uităm că viața merge înainte, chiar dacă nu în același ritm ca înainte.
  • Mișcarea nu și-a pierdut nici acum din importanță. Sigur, nu mai putem merge în parcuri și nu ne mai putem plimba prin oraș în lipsa unui scop precis. Putem însă ieși pe balcon dimineața pentru a face câteva exerciții, atât fizice, cât și de respirație. 5-15 minute de exerciții de respirație ne ajută să ne menținem plămânii în formă, mai ales în această perioadă în care sunt mai expuși pericolelor.
  • Lipsa timpului în aer liber ne garantează un deficit de vitamina D, foarte importantă în imunitate. Suplimentarea devine o necesitate, mai ales vitamina D asociată cu vitamina K2, pentru ca acel calciu pe care îl luăm din alimente să se depună acolo unde este nevoie și nu la nivelul articulațiilor sau vaselor de sânge, de exemplu.
  • Suplimentarea cu vitamina C este extrem de importantă nu doar în perioada aceasta de izolare, ci și în mod normal, în perioadele de schimbare a anotimpurilor sau chiar în perioadele în care ne simțim mai slăbiți. Varianta ideală de vitamina C include resveratrol și bioflavonoide. Fiind astfel mult mai aproape de variantele pe care le găsim în natură, este mult mai ușor absorbită și folosită pentru susținerea organismului.
  • Quercetina este un pigment, un flavonoid cu important rol antioxidant, antiinflamator și antihistaminic. Se găsește foarte mult în ceapa albă și ceapa roșie. Pentru a fi mai ușor absorbit, ceapa este bine să fie ușor călită în apă, nu în ulei. Cantități importante ale acestui remediu natural se mai găsesc în merele sau strugurii roșii, în fructele de pădure și chiar în broccoli. Și ceaiul verde sau negru au cantități importante de quercetină. Două căni de ceai verde pe zi, de exemplu, chiar ne ajută.
  • Urmați cu grijă tratamentele și dietele bolilor cronice pe care le aveți. Este important să minimizați necesitatea de apela la serviciile medicale în perioada actuală.

Ce mâncăm și ce evităm în dieta de izolare?

Dieta recomandată în izolare nu diferă de dieta sănătoasă despre care vă vorbim în mod normal primăvara.

  • Evitați carbohidrații și a excesul de carne, chiar dacă sunt preparate mai sănătoase, făcute în casă.
  • Alegeți, oricând aveți ocazia, mâncarea sau salatele de verdețuri. Adăugând ceapă obținem un aport bun de quercetină, adăugând usturoi ne bucurăm de un antibiotic natural greu de egalat.
  • Chiar dacă primăvara nu este chiar sezon de murături, ne putem încă bucura de proviziile care nu s-au terminat peste iarnă. Acestea conțin atât vitamina C, cât și probiotice, ambele importante în menținerea unui sistem imunitar puternic.
  • Chiar dacă, în lipsa activității fizice nu ni se mai face sete atât de des, este important să nu ignorăm hidratarea. Alegeți apa, alternată cu limonade extrem de gustoase pe bază de citrice, miere și ghimbir ras.
  • Nu mergeți pe premisa că nu trebuie să aveți grijă suplimentară dacă sunteți într-o categorie de vârstă sub 50 de ani. De multe ori, tinerii au un risc crescut de infectare din cauza dietelor nesănătoase.

Ce facem cu stresul, depresia și anxietatea în această perioadă?

Este bine să plecăm de la un adevăr extrem de important: ceea ce simțim își pune amprenta asupra corpului nostru, asupra sănătății. Cele mai devastatoare sentimente, care ne scad imunitatea, sunt frica, anxietatea, furia, iritabilitatea, sentimentul de vinovăție, invidia, regretele.

  • Evitați știrile sau filmele care vă dau stări neplăcute: articolele îngrijorătoare, filmele de groază etc.
  • Alegeți să priviți partea plină a paharului, să folosiți timpul din izolare pentru a vă bucura de compania celor dragi.

Recunoștința este un sentiment care ne menține sănătoși. Este bine să exersăm acest sentiment pentru că, oricât de grele sunt perioadele prin care trecem, viața în sine este un motiv suficient de a fi recunoscători.

Numai bine!

Etichete articol:
anxietatedepresieimunitatestresvideovitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Dieta de izolare la domiciliu. Recomandările lui Cristian Mărgărit
Articolul următor
Cum ne protejăm de infecțiile virale respiratorii, inclusiv COVID-19?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo