Coronavirus, Medicină funcțională, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Pacientul oncologic în contextul coronavirusului

Autor:

Criza indusă de infecția cu coronavirus produce teamă, anxietate oricui. Cu atât mai mult pacienților care suferă de cancer. În cazul acestora, dar nu numai al lor, frica de a ajunge la spital în această perioadă este mai mare decât durerile. Despre managementul pacientului oncologic în contextul COVID-19, despre ce și cât se poate face de la distanță, despre cum și cât pot fi amânate tratamentele, despre efectele limitării accesului la tratament și despre rolul colosal al nutriției în terapia personalizată a cancerului discutăm live cu Simona Dragomir și dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului de Medicină Integrativă Quantum Therapy, medic chirurg atestat ca practician de medicină cuantică vibrațională, membru fondator al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din București.

Vezi toate articolele despre:
cancercurcumindietăganodermaimunitateNutrițievideo

Simona Dragomir: Sunt foarte mulți pacienți oncologici care, în această perioadă de izolare, cu spitalele închise, nu au mai putut să își facă tratamentul ca de obicei. Să vedem ce tratamente por fi anulate, pe ce perioadă de timp, ce alternative au la dispoziție?

Dr. Ciprian Ene: Sigur, în primul rând, lucrul acesta se întâmplă și la alte categorii de pacienți. Sunt oameni care, în această perioadă, au pusee de hipertensiune, intră mai greu în contact cu cardiologul care îi are în grijă. Sunt mulți cei care au decompensări pentru multe boli cronice. Poate mai dureros este cazul pacienților oncologici. Din cauza temerii proprii față de posibilul risc de infectare și limitărilor, decid să își amâne tratamentele. Uneori, chiar oncologul îi îndeamnă să îl întrerupă sau să îl echivaleze cu un tratament citostatic administrat la domiciliu, chiar dacă nu este mereu cel mai potrivit pentru pacientul respectiv. Mai ales când noi, cei care practicăm medicina integrativă, pledăm pentru tratamente personalizate. La fel se poate discuta și despre nutriția care ar trebui să fie avută în vedere la această categorie de pacienți.

O perioadă de 1 lună, chiar 2, pentru unii pacienți poate să nu însemne foarte mult, în contextul în care să spunem că după 15 mai și-ar putea relua rapid tratamentele oncologice. Pentru cei cu forme grave, cu stadii avansate, orice zi de tratament, orice zi de lipsă a acestuia poate conta. Mai mult decât atât, din cauza limitării deplasărilor, pacienții nu s-au adresat nici clinicilor de medicină integrativă, care le puteau oferi tratamente de recuperare după o cură de citostatice. Sau li se puteau oferi niște tratamente de pregătire pentru o cură de radio sau chimioterapie pe care ar urma să o facă. În felul acesta, toate lucrurile s-ar putea desfășura mult mai bine, s-ar amplifica reacțiile pozitive, le-ar scădea foarte mult efectele adverse ale tratamentelor clasice. Aici intervine ajutorul nostru. În lipsa acestui ajutor, noi încercăm să ținem legătura cu ei online, pe toate căile de comunicare. Este important și ajutorul online, urmând ca imediat după terminarea perioadei de izolare să revină la tratamentele clasice sau integrative pe care le făceau înainte.

Desigur, preferabil este să vedem față în față pacientul și să aplicăm toate terapiile pe care le avem la dispoziție. Noi îi încurajăm să țină legătura, ca până acum, cu toți cei care îi ajutau înainte, de la medicul de familie la oncolog.

Pacienții oncologici, la risc pentru COVID-19?

Simona Dragomir: Bolnavii oncologici fac parte din acea categorie la risc legat de COVID-19? Dacă da, de ce și ce ar fi de făcut astfel încât să încercăm să îi protejăm cât mai mult?

Dr. Ciprian Ene: Pacienții oncologici au un sistem imunitar destul de precar. Din moment ce le-a apărut o problemă de tip oncologic este clar că sistemul imunitar care a permis o astfel de situație nu a fost cel mai eficient. Apoi este vorba de faptul că și tratamentele oncologice clasice, din păcate, au efectele lor adverse, inclusiv efecte de scădere a sistemului imunitar – și ca celule imunitare, și ca funcții – și prin perturbarea microbiomului intestinal, și prin foarte multe mecanisme. Mai este vorba și de faptul că, fiind cu această condiție, evident că o astfel de problemă infecțioasă acută, dacă se suprapune peste patologia lor cronică și peste o astfel de stare mai slăbită a sistemului imunitar, bineînțeles că pot face formele mai grave. Cu atât mai mult ar trebui să fie ajutați în această idee de prevenție în fața COVID-19. Aici există chiar și elemente de tratament, mă refer la substanțe naturale, demonstrate și cu efect antitumoral, și antiviral, cum sunt quercetina, curcuminul, epigallocatehin gallate și multe altele. Acestea sunt recomandări pe care pacienții le pot urma și în această perioadă a pandemiei.

Dieta personalizată, în cancer

Simona Dragomir: Ai spus încă de la început că dieta personalizată este foarte importantă. Hai să vedem ce sfaturi concrete avem în acest sens.

Dr. Ciprian Ene: Ideea este că terapiile clasice – farmacia, radioterapia, hormonoterapia, toate acestea se pot combina cu terapiile așa-zis alternative sau complementare: fitoterapia, nutriția, chiar și terapii electromagnetice, bazate pe fizica cuantică actuală. Toată preocuparea noastră zilnică este de a asocia terapiile naturale la cele clasice, fără a scădea eficiența celor clasice, ba chiar să o creștem și să scădem, pe cât posibil, efectele lor adverse. Vorbim despre curcumin, care este și antiinflamator sistemic, având în vedere că problemele canceroase vin pe o inflamație sistemică. Curcuminul este și un antitumoral și antiviral important. El reușește să distrugă celulele tumorale într-o oarecare măsură și anulează, pe cât posibil, efectele secundare ale radio și chimioterapiei, inclusiv supresia imunitară, scăderea în greutate, fenomene aferente sistemului nervos. Curcuminul, în anumite culturi, se consumă drept curry deci, o putem considera și intervenție nutrițională.

Cel mai important lucru la nutriție este să înțelegem că trebuie să fie o bază a tratamentului oncologic, indiferent ce terapii urmează. Chiar dacă este calea clasică sau asociată cu terapii alternative. Nutriția este de bază, în funcție de ea se poate decide pronosticul. Este știut faptul că celulele tumorale, indiferent de localizare stadiu sau tip histologic, se hrănesc în principal cu glucoză. Pe locul 2 se află glutamina, arginina și asparagina, aminoacizi din proteinele animale. Principala intervenție în dieta acestor pacienți trebuie să fie reducerea consumului de glucoză, de la zahărul alb sau brun, mierea, sfecla roșie (care până de curând era considerată bună în tratamentul pacienților oncologici). Prof. John Ionescu, cu care colaborez, a făcut niște studii care arată că, prin conținutul de glucoză și de fier pe care îl are, sfecla este chiar contraindicată. Există multe alimente – roșii, usturoi, ghimbir, broccoli – care sunt demonstrate ca având efect antitumoral. Chiar și fructele de pădure, care la prima vedere ni se par dulci, nu au un conținut atât de mare de glucoză. De asemenea, prin celelalte substanțe, au rol antitumoral. Varza și grepfruitul ne ajută și în procesul de detoxifiere, pentru că celulele tumorale apar și pe un fond de încărcare toxică, inclusiv cu metale grele. Nutriția trebuie să nu ofere combustibil celulelor tumorale. Dacă se poate să ofere substanțe cu efect antitumoral este perfect. Tot prin alimentație se pot diminua efectele secundare ale tratamentelor, dar și prin detoxifiere.

Noi recomandăm pacienților oncologici, în primul și în primul rând, o dietă cu indice glicemic scăzut. Indicele glicemic este variația indusă asupra glicemiei din sânge după ce se consumă un aliment sau o combinație de alimente. Există alimente cu indice mare, mediu și mic. Evident, pacienții oncologici, inclusiv în această perioadă, trebuie să consume alimente cu indice glicemic mic. Nucile, alunele, migdalele, ciocolata din cacao (și nu din zahăr și lapte) poate fi bună. Sunt alimente cu indice glicemic zero – uleiurile vegetale, untul de cocos. Sunt foarte multe lucruri de care, dacă se ține cont, pot influența foarte mult pronosticul pacientului, îi cresc șansele în lupta cu aceste afecțiuni grave, de multe ori necruțătoare. Faptul că nu se ține cont de dietă, de cauzele reale, boala recidivează. Dacă se ține cont de aceste lucruri, poate fi mult mai bine pentru pacient.

Intervenția nutrițională pentru scăderea inflamației

Simona Dragomir: Cum poți interveni prin nutriție pentru a scădea inflamația? Dar pentru refacerea microbiomului?

Dr. Ciprian Ene: Bolile oncologice, la fel ca foarte multe dintre afecțiunile cu care se confruntă medicina modernă, apar pe fondul inflamației cronice sistemice, o inflamație pe care o întrezărim prin analizele (VSH, fibrinogen, proteina C-reactivă) crescute. De multe ori însă, nici nu apar markerii tumorali crescuți. Atunci avem o inflamație cronică silențioasă. Pe un astfel de fond apar fenomenele canceroase și stadiile de dezvoltare până la metastazare. Atunci ne interesează, în primul rând, să găsim cauzele din spatele inflamației cronice: toxine – metalele grele sunt cele mai importante, infecțiile cronice, unele situate în tubul digestiv, altele în alte zone. Desigur, este vorba și de alimentație. La un pacient cu diabet care nu își controlează bine glicemiile și are și o problemă oncologică, evident că este mai greu de manageriat. Diabetul predispune și spre forme mai grave de infecție cu coronavirus. De multe ori, și stresul provoacă inflamație cronică și, uneori, poate fi vorba și de niște substanțe rezultate din activitatea celulelor umane, incomplet eliminate. Mai intră aici și radiațiile electromagnetice, care tot inflamație cronică produc. Și ele scad activitatea sistemului imunitar și au și un efect dăunător asupra sistemului nervos. Radiațiile de la 3G în sus deja s-a constatat că sunt carcinogenice. Toți acești factori de inflamație cronică încercăm să îi depistăm, la fiecare pacient în parte, și să tratăm eficient. Lucrăm și asupra efectului, gestionând și inflamația.

Așa cum spuneam, curcuminul, boswellia, ceaiul verde, schisandra, ganoderma sunt remedii naturale demonstrate ca având efect antiinflamator. Dintre cele cu efect antiiflamator multe au si efect antitumoral. Se pot și testa care sunt mai eficiente în această direcție antitumorală. Una peste alta, natura pune la dispoziție suficiente remedii, și pentru efectul antiinflamator, și pentru efectul antiviral, dar și antitumoral. Selectând care ar fi cele mai bune pentru fiecare pacient în parte, putem ajunge la scheme eficiente de tratament.

Ce este testul pentru celule tumorale circulante?

Simona Dragomir:  Cum faceți aceste testări pentru gradul de inflamație, cum se personalizează?

Dr. Ciprian Ene: Da, pe lângă niște evaluări pe care le facem cu niște aparate de medicină cuantică, există niște analize de laborator mai avansate pentru depistarea gradului de inflamație produs de metalele grele și pentru evaluarea microbiomului intestinal, unde sunt niște teste specifice. În principiu, așa cum spuneam, toate cauzele ar trebui evaluate și tratate pentru procesul de inflamație cronică și pentru procesul tumoral apărut pe acest fond. În ce privește tratamentele antitumorale, la ora actuală, medicina a evoluat destul de mult cât să avem teste de laborator care să ne conducă la un tratament personalizat. Se pot face niște teste ale celulelor tumorale circulante. O formațiune canceroasă va trimite niște celule în sistemul sangvin și limfatic. Aceste celule tumorale circulate pot fi numărate în sânge, iar procedura se numește biopsie lichidă. Prin această biopsie lichidă, pe lângă faptul că este mai puțin invazivă ca aceea din țesut – recoltarea a 10 ml de sânge –  se separă celulele tumorale de cele sănătoase. Testarea celulelor tumorale circulante poate fi atât o metodă de screening, cât și una de apreciere a evoluție bolii după o serie de tratamente. Evident, cel mai bine este să vedem un număr cât mai mic, ideal zero. Această metodă ne arată la ce nivel se află procesul oncologic în corp, aceste celule recoltate putând fi puse în contact cu diferite citostatice clasice și cu diferite substanțe naturale cu efect citostatic. Întâi se face o descriere a caracteristicilor acestor celule, care este mult mai detaliată ca la imuno-histochimia clasică. Apoi, celulele canceroase se pun în contact cu substanțe clasice sau naturale și urmărim efectul antitumoral. În felul acesta, atât medicul oncolog își poate selecta chimioterapicul cel mai potrivit, dar și noi, care ajutăm pacientul cu substanțe naturale, putem să le selectăm pe acelea care au efectele antitumorale cele mai bune. Unele se iau ca suplimente, altele intravenos, unele se pot obține și din alimentație. Una peste alta, luând în calcul acele remedii care s-a observat că sunt eficiente, rezultatele sunt mai bune. Este asemănător cu modul în care microorganismele, bacteriile se pun în contact cu antibiotice și se observă care distruge mai bine microbul respectiv. Ca un fel de antibiogramă.

Testul se poate face și pentru un anumit pacient tratat pentru o problemă oncologică, să vedem la ce stadiu se află, dincolo de evaluările imagistice cunoscute. Este și o metodă de screening. Un om care are, poate, o genetică predispozantă, știe că este expus la diferiți factori de risc – fumat, diferite toxine. Sunt foarte multe motive pentru care oamenii să se gândească că ar putea avea un astfel de risc oncologic și să evalueze acest lucru. Limita ar fi de 5 celule per ml. Sub acest număr se consideră că ar fi puține și că ar fi un fenomen incipient sau că sunt doar câteva celule tumorale restante după un tratament oncologic făcut anterior. Un număr de peste 5 celule per ml se consideră un număr mare. După numărare se poate depista și proveniența lor, se face și imagistică și se văd dimensiunile formațiunilor din țesuturi. Desigur, când ne gândim la prevenție nu o vom face cu citostatice. Dar se poate face cu substanțe naturale cu efect citostatic. În medicina clasică, pentru pacienții oncologici deja tratați se consideră că sunt anumite intervale de 5-10 ani care, dacă s-au scurs fără incidente, se consideră că pacientul a scăpat de acea problemă. Nu se mai consideră cu risc oncologic.

Din practica noastră curentă, constatăm și la 15-20 de ani după un incident oncologic că pacienții încă au celule tumorale circulate. Adică, încă produc celule tumorale chiar dacă nu într-un număr foarte mare. Asta se întâmplă pentru că nu se tratează cauzele care au dus la apariția lor. Desigur, foarte trist este când observăm că există pacienți care au făcut ca la carte tratamentul oncologic clasic – operație, chimio-radioterapie – și care, la câteva luni, vin cu 12 celule în loc de 5. Pentru că, de fapt, unele celule tumorale își capătă rezistență. Niciun citostatic din cele clasice nu este 100% eficient. Dacă este o eficiență peste 80% se consideră că este bun. Sunt foarte mulți pacienți care vin cu astfel de teste și observăm că niciunul dintre citostaticele clasice nu depășește această eficiență. Atunci, gândiți-vă ce înseamnă 50- 60% eficiență. O parte sunt distruse, cealaltă parte nu. Pentru că ele, de fapt, sunt diferite între ele, chiar dacă fac parte din același tip histologic, există o heterogenicitate a lor și asta face ca un singur sau 2-3 tratamente alese împotriva lor să nu acopere mereu toate celulele tumorale. În momentul în care găsim și tratamente naturale care le-ar putea ataca, le asociem și pe acestea, iar dacă numărul este scăzut se cheamă mai mult prevenție. Dacă numărul este mare trebuie din nou tratat acel caz. Până să se observe formațiuni tumorale pe imagistica clasică și până să crească markerii tumorali, acest pacient trebuie tratat pentru ca numărul de celule tumorale să îi scadă.

Avem și extrema cealaltă: foarte mulți pacienți și paciente care, abordând astfel de tratamente integrative, reușesc să se ducă cu numărul de celule tumorale cât mai jos. Există și cazuri care ajung la zero. Avem și exemple de pacienți care nu agreează partea clasică de tratament cu chirurgie, chimio-radioterapie etc., cu toate că noi le spunem să meargă la medicul oncolog, să își urmeze acele tratamente care i-ar putea ajuta, să facă și această testare prealabilă pentru a vedea ce citostatice s-ar potrivi și să le selecteze doar pe acelea. Dar, repet, din varii motive, sunt pacienți care nu merg pe tratamentul clasic. Avem pacienți care merg exclusiv pe tratament natural și pacienți care merg pe tratament natural plus o parte din tratamentul clasic recomandat de oncolog. Am avut ocazia să observăm reducerea numărului celulelor tumorale la pacienți care au mers doar pe tratament natural si să vedem reducerea la cei care au mers pe tratamentul natural plus o parte din tratamentul clasic.

Avem o doamnă, de exemplu, care a ales doar hormonoterapia din tratamentele clasice, pentru că era o formațiune estrogen dependentă. Această inhibare a receptorilor de estrogen a ajutat. În plus, a făcut foarte multe din terapiile naturale – ozonoterapie, vitamina C și multe suplimente, a lucrat și la partea emoțională și, per total, numărul de celule tumorale a scăzut, iar la nivel imagistic, formațiunea inițială a intrat în remisiune. La ora actuală, se mai văd doar niște puncte de calcifiere, sub forma unor foarte mici noduli calcifiați care sunt atât de mici încât nu mai merită o biopsie, așa cum spun oncologii. Ea va continua tratamentele. Când avem astfel de cazuri, cu astfel de evoluție, nu poate decât să ne bucure.

Și natura are o chimie a ei. Pot fi niște compuși foarte eficienți care oricum au efecte adverse infime. În problemele oncologice, orice mic beneficiu ajută. În momentul în care vedem un procent de 30-35% pentru o substanță naturală, este bine să o adăugăm, să o folosim în plus față de ceea ce oferă medicul oncolog pe linia clasică. Dacă sunt substanțe care se obțin din alimente – cum este licopenul din roșii, atunci recomandăm un consum de roșii sub formă de suc sau orice altă variațiune. Uneori apare acidul butiric, care apropo de flora intestinală, ar trebui să fie produs la nivelul microbiomului. Pentru că mulți au disbioze de diferite forme, nu se mai produce acel acid butiric cu rol antitumoral. Când se întâmplă așa, recomandăm ca pacientul, pe lângă un supliment cu acid butiric, să consume unt pentru că nu are glucoză. Este 82% grăsime.

Simona Dragomir: Dintre suplimentele pe care le avem la Zenyth, care ar fi de ajutor în cazul pacienților oncologici?

Dr. Ciprian Ene: Și curcuminul, și ganoderma și quercetina. Acesta din urmă este unul dintre acei produși care împușcă mai mulți iepuri deodată. Este și antitumorală în procente bune și este și demonstrată ca având efect antiviral. Mai reduce și histamina, este foarte utilă în alergii. De altfel, și celulele canceroase mai pot fi stimulate prin histamină. Sunt produse naturale, ne bucurăm că există. Cei de la Zenyth sunt producători autohtoni care ni le oferă repede. În plus, varianta de cumpărare online este foarte confortabilă și poți ajunge repede în posesia tratamentului.

Personalizarea tratamentului în cancer

Simona Dragomir: Este bine să subliniem că nu trebuie să renunțăm la tratamentele clasice, ci să personalizăm.

Dr. Ciprian Ene: Da, medicul oncolog, văzând astfel de teste, are șansa și el de a oferi un tratament personalizat, nu mai aplică protocoale cu grad posibil de eșec. Aceste teste ne arată și reacția la radioterapie. Când observăm că radioterapia distruge aceste celule, bineînțeles că îndemnăm pacientul să facă acel tratament. Noi aducem remedii naturale pentru diminuarea efectelor radioterapiei. Măcar vom ști că va avea un efect benefic de distrugere a celulelor tumorale. Tot pe partea naturală putem oferi tratamente de pregătire pentru aceste cure, dar și o detoxifiere ulterioară tratamentelor dure. Terapiile care au efect citostatic și de liză tumorală vor elibera din interiorul celulelor tumorale toxinele pe care acestea le conțin. Între două cicluri de terapie clasică este foarte bine să se facă o perioadă de detoxifiere pentru că altfel, aceste toxine rămân, alimentează alte celule tumorale, migrează în alte părți din corp, unde poate să apară un nou proces tumoral.

Întrebare cititori: Cât de nocivă este steatoza hepatică în procesele inflamatorii?

Dr. Ciprian Ene: Steatoza este și ea un semn de inflamație cronică. Producția de grăsimi la nivelul ficatului are loc ca un răspuns la prezența toxinelor la acel nivel. Dacă ficatul nu are niște reacții foarte bune de detoxifiere de fază 2, atunci el va încerca să tamponeze radicalii liberi și toxinele respective prin producție de grăsime. Așa apare steatoza hepatică, dar și colesterolul din sânge.

Ca tratament, ne gândim la metabolismul lipidic, dar mai întâi la cauze. Atunci, văzând ce cauze prezintă pacientul pentru acea steatoză – o disbioză, metale grele, organotoxine, infecții cronice, tratăm aceste cauze și, dacă folosim în paralel niște plante care să elimine grăsimea din ficat – anghinarea, de exemplu, se poate remite steatoza. Desigur, și cu o dietă adecvată.

Întrebare cititori: Care sunt pașii de urmat în cazul în care un pacient este în curs de confirmare sau de infirmare a unei patologii oncologice?

Dr. Ciprian Ene: Normal că primul răspuns ar fi să își ducă la capăt investigațiile pe care le are deja în curs și, dacă dorește, să adauge această idee a depistării celulelor tumorale circulate, a evaluării numărului acestora și apoi a sensibilității lor la diferiți agenți naturali și chimici. Mai ales în condițiile în care numărul lor va fi crescut, noi recomandăm pacienților să facă toate investigațiile disponibile la ora actuală, și pe partea clasică, și pe cea complementară. Punând cap la cap toate aceste informații, avem o mult mai bună înțelegere a fiecărui caz în parte. Tratamentul va fi automat mai bun.

Aceste tratamente pot fi folosite și pentru confirmarea sau infirmarea unui diagnostic. Există cazuri în care avem de-a face cu o formațiune benignă.

Tot prin astfel de testări ne orientăm și asupra cauzelor. Putem vedea o reacție puternică a metaloproteinazelor, enzime activate de prezența metalelor grele cu care celulele tumorale își fac loc în țesutul sănătos. Distrug colagenul, matricea țesuturilor sănătoase, pentru ca ulterior să invadeze și vasele de sânge pentru a migra în alte părți. Dacă aceste enzime sunt puternic exprimate, știm cu ce le putem inhiba. Sunt din aceeași familie cu enzimele care produc distrugerea colagenului la nivel de riduri, unde știm că acționează bine coenzima Q10. Dacă la pacienții oncologici considerăm că este și antitumorală, cu atât mai mult o vom administra, și în doze mai mari.

Dacă este exprimată enzima clasică pentru procesul inflamator cronic, știm că o inhibă curcuminul. Dacă au factori de creștere vasculari, se inhibă prin ozonoterapie, genisteină sau alte produse.

Cu cât aflăm mai multe lucruri, cu atât știm mai bine cum să acționăm. Uneori, această metodă completează ceea ce pot sau nu pot să facă metodele clasice, mai ales când o biopsie clasică nu este mereu concludentă.

Dieta și suplimentele, în prevenție

Întrebare cititori: Preventiv, ce suplimente antitumorale recomandați?

Dr. Ciprian Ene: Prevenția est cel mai bun lucru. Medicina integrativă, prin natura ei, abordează această latură. Acționează la depistarea factorilor de risc, a cauzelor. Sunt multiple cauze când vorbim de un proces oncologic, sunt cauze care, de multe ori, sunt comune și cu alte tipuri de patologii. Metalele grele contează și în oncologie, dar și în bolile autoimune. Tratând aceste cauze despre care vorbim, putem spune că facem o prevenție, nu doar a fenomenelor oncologice, dar și a altor procese care pot apărea din aceleași cauze. La fel, când vorbim de disbioză, nu cred că există o patologie care să nu fie afectată de microfloră. Reglând flora, pacientul are o imunitate mult mai bună. Iar asta înseamnă o prevenție pe termen lung față de multiple patologii, mai ales la persoanele care știu că au o genetică spre procesele oncologice și o genetică a proceselor de detoxifiere mai precară. Un pacient care află că nu detoxifică bine anumite substanțe toxice din mediu, dacă face o prevenție, își ajută aceste procese de detoxifiere, are un risc mai scăzut de a avea diferite afecțiuni generate de toxine. La fel și cu glucoza. Nu cred că cineva își închipuie că este bine să consume cantități mari de glucoză. S-a demonstrat că dietele cu procent mare de carbohidrați produc chiar o îmbătrânire prematură. O dietă antiaging este una mediteraneeană. Multe legume, pește, fără produse procesate și fără surse de zahăr. Putem să mai gustăm miere din când în când, cei care nu au probleme oncologice nu trebuie să se ferească. Sportivii mai pot consuma și sfeclă roșie pentru că îi ajută la efort, dar când vine vorba de o formațiune existentă sau de celule tumorale existente, evident că ne raportăm altfel. O dietă cu scăderea indicelui glicemic, o dietă care să nu ofere foarte multe surse de glucoză, de zahăr, poate fi bună ca o prevenție pe termen lung, nu doar pentru cancer și diabet, ci pentru multe alte probleme de sănătate. Ne menține mai bine și mai tineri o dietă cu mai puțini carbohidrați. Curele de detoxifiere, stimulentele imunitare sunt și ele indicate. Așa cum spuneam, un virus vine, altul pleacă, dar infecții virale vor fi mereu. Sistemul imunitar este primul care trebuie să ne ferească de microorganisme.

Întrebare cititori: Testul știm că este personalizat. Care este un preț aproximativ?

Dr. Ciprian Ene: Testul se poate face cu recoltarea la noi la clinică sau cu recoltare la laboratoarele care lucrează aceste teste. Ele se trimit în Grecia sau în Germania la niște laboratoare specializate în medicină genetică. Costul depinde de pachetul ales. Poate fi vorba doar de numărarea celulelor tumorale sau poate fi vorba și de testarea reacției la citostatice și substanțe naturale. În funcție de ce își alege fiecare pacient prețul diferă. Numărarea celulelor tumorale este în jur de 2000 lei, iar apoi se adaugă în funcție de ce își alege fiecare.

Un pacient care a făcut deja niște cure de citostatice și nu mai are recomandare de la oncolog de a mai face tratament, nu are rost să facă testul la citostatice. Îl va face doar la substanțele naturale. Un pacient care nu a făcut niciun tratament este bine să aibă ambele teste pentru a ști toți ce poate fi folosit din partea clasică și din cea naturală. Sunt niște teste foarte avansate, foarte detaliate. Este practic vârful medicinei de laborator la ora actuală. Ne bucurăm că aceste teste există. Faptul că este un cost mai mare decât costul analizelor uzuale, asta este pentru că vorbim de o tehnologie care, la rândul ei, a fost scumpă. Nu sunt foarte mulți pacienți care să facă aceste teste la nivel mondial. Dar fiecare om care aude despre un astfel de test nu cred că va vrea să facă citostatice orbește, fără să testeze exact ce funcționează. Important este să practicăm o medicină bazată pe dovezi.

Ne dorim, pe viitor, ca aceste teste să fie decontate de casele de asigurări. Astfel, se scutesc multe alte costuri pe care le implică tratarea recidivelor și alte complicații date de abordarea bolii cu substanțele nepotrivite.

Etichete articol:
cancercurcumindietăganodermaimunitateNutrițievideo
Articolul anterior
Intestinul sănătos: secretul unei imunități puternice
Articolul următor
Ce facem și ce nu facem după perioada de izolare?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusMedicină funcționalăTrăiește sănătos cu SimonaVideo