Exerciții fizice și sport

Cum pot exercițiile fizice să reducă riscul de apariție a cancerului?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
adrenalinăcancerexercitii fiziceinflamațiestres

Relația dintre exercițiile fizice și cancer i-a nedumerit și intrigat mult timp pe oncologi și fiziologi. Exercițiile fizice sunt puternic asociate cu riscuri scăzute pentru multe tipuri de cancer. În studiile epidemiologice, persoanele care fac mișcare în mod regulat sunt mai puțin predispuse bolilor neoplazice. În același timp, exercițiile fizice implică stres biologic, ceea ce crește nivelul de inflamație din organism.
Un nou studiu efectuat pe șoareci poate oferi unele indicii în paradoxul exerciții fizice – cancer. Acesta sugerează că exercițiile fizice pot schimba modul în care sistemul imunitar se ocupă de cancer prin stimularea adrenalinei, a anumitor celule ale sistemului imunitar și a altor substanțe chimice, care împreună pot reduce severitatea cancerului sau îl pot învinge total.

3 elemente pentru lupta împotriva cancerului

Pentru a înțelege mai bine modul în care exercițiile fizice pot proteja organismul împotriva cancerului și a ridica nivelul inflamației în același timp, oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga – Danemarca și alte instituții au decis să examineze îndeaproape ceea ce se întâmplă în interiorul șoarecilor cu risc crescut de boală. Așa că pentru noul studiu publicat în revista Cell Metabolism, au folosit un grup de șoareci adulți de laborator, care sunt în general foarte activi. Cercetătorii le-au implantat tuturor șoarecilor celulele de cancer de piele, dar o jumătate au fost puși să alerge în roțile speciale din cuști, în timp ce cealaltă jumătate a rămas sedentară. După patru săptămâni, mult mai puțini „alergători“ au dezvoltat melanom în comparație cu șoarecii sedentari, iar dintre cei activi care au dezvoltat boala, majoritatea aveau leziuni mai mici și mai ușoare. De asemenea, ei au fost mai puțin predispuși la metastaze.
În cercetările următoare, s-au descoperit niveluri mult mai ridicate de adrenalină în sângele animalelor care făceau mișcare, nu numai imediat după exercițiile fizice, ci și în alte momente ale zilei. Corpul eliberează acest hormon adrenalina ca răspuns la aproape orice tip de experiență stresantă, inclusiv exerciții fizice. De asemenea, au fost descoperite niveluri mai ridicate de interleukină-6 (IL-6) în sângele șoarecilor „alergători“. Această substanță este eliberată de mușchii în mișcare și se crede că atât creșterea, cât și scăderea inflamației în organism s-ar produce în funcție de locul și modul în care este eliberată. Dar poate cel mai important lucru este că s-au găsit un număr mult mai mare de celule imune numite natural killer (luptători puternici împotriva cancerului) la șoarecii activi față de cei sedentari.

Mecanismul prin care exercițiile fizice combat tumorile maligne

Oamenii de știință considerau că toate aceste elemente (adrenalină, IL-6, celule natural killer crescute) și riscul de cancer trebuie să fie interconectate, dar nu se știa exact cum anume. Așa că a fost repetat experimentul inițial de mai multe ori, iar atunci când a fost blocată producerea de adrenalină, șoarecii activi au dezvoltat cancer la aceeași rată precum cei sedentari, în timp ce animalele sedentare cărora li s-a injectat adrenalină au luptat mult mai bine cu tumorile. Prin studierea acțiunii diferitelor gene în celulele șoarecilor, oamenii de știință au stabilit că adrenalina părea să transmită semnale biochimice la celulele IL-6, ceea ce le făcea fiziologic mai alerte și activau, la rândul lor, celulele natural killer din sânge și le îndrumau spre tumori. Pentru că sângele șoarecilor activi conținea în general mai multă adrenalină, IL-6 și celule natural killer decât sângele șoarecilor sedentari, acest proces a fost intensificat. Un număr mai mare de celule natural killer au fost direcționate către tumori, ceea ce a permis sistemului imunitar să combată mai eficient tumorile maligne.
Dar șoarecii nu sunt oameni și este dificil să știm din acest studiu dacă un proces similar se produce și în cazul oamenilor, chiar dacă se știe că exercițiile fizice (în special cele moderate) ajută la creșterea adrenalinei și la producerea de celule natural killer“, a concluzionat dr. Pernille Hojman, cercetător al Universității din Copenhaga și conducător al studiului.

    Sursa:

  • well.blogs.nytimes.com/2016/02/24/how-exercise-may-lower-cancer-risk/
Etichete articol:
adrenalinăcancerexercitii fiziceinflamațiestres
Articolul anterior
Sportul pune pe fugă 13 tipuri de cancer
Articolul următor
Cum îți găsești motivația să faci sport?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Exerciții fizice și sport

Te-ar putea interesa și: