Exerciții fizice și sport

Sportul pune pe fugă 13 tipuri de cancer

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
cancerexercitii fizicesport

Mai mult sport, mai puține riscuri de cancer. Aceasta ar putea fi una dintre cele mai bune motivații pentru a face mișcare. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), practicarea unei activități sportive reduce riscul dezvoltării a 13 tipuri de cancer.

În cadrul studiului, de o amploare deosebită, cercetătorii au analizat date provenind de la 1,44 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 98 de ani, atât din Statele Unite, cât și din Europa. Participanții au fost monitorizați pe durata a 11 ani, în medie, și au trebuit să raporteze periodic obiceiurile legate de sport (activitate intensă ori moderată), precum și durata exercițiilor fizice efectuate de obicei. Pe parcusul cercetărilor, aproape 187.000 de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate în rândul participanților.

Corelând datele obținute, cercetătorii au ajuns la concluzia că activitatea fizică sistematică, indiferent de tipul acesteia, permite reducerea riscului pentru următoarele tipuri de cancer: esofag (-42%), ficat (-27%), plămân (-26%), rinichi (-23%), stomac (-22%), endometru (-21%), sânge (-20%), colon (-16%) și sân (-10).

Totuși, practicarea unui sport se asociază cu o creștere de 5% a riscului de cancer de prostată și de 27% a riscului de melanom (cancer de piele), dar asta în unele regiuni americane și europene unde razele ultraviolete sunt foarte puternice.

Cercetătorii au subliniat de asemenea că nu trebuie excluși nici alți factori de risc implicați în dezvoltarea cancerului, precum regimul alimentar, fumatul, alcoolul. Obezitatea este un alt factor major de risc al cancerului. Între 3% și 5% din cazurile de cancer sunt legate de exces ponderal, iar cele mai frecvente forme de cancer asociate cu obezitatea sunt cel de sân, colorectal, de rinichi, de endometru, potrivit prof. Jerome Viguier, director în cadrul Institutului Național de Cancer din Franța.

Rezultatele noastre susțin promovarea activității fizice ca element-cheie în prevenția cancerului în ansamblul populației”, au concluzionat autorii.
Specialiștii avertizează că 31% din populație la nivel mondial nu face nivelul minim de activitate fizică – 30 de minute pe zi, recomandat pentru menținerea sănătății.

    Surse:

  • doctissimo.fr/forme/news/sport-previent-des-risques-de-13-cancers
  • archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2521826
Etichete articol:
cancerexercitii fizicesport
Articolul anterior
Bolile de inimă încep în copilărie?
Articolul următor
Cum pot exercițiile fizice să reducă riscul de apariție a cancerului?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Exerciții fizice și sport

Te-ar putea interesa și: