Interviuri, Luana Show, Video

Imunitatea psihică în pandemie – VIDEO

Autor:

Ce facem cu psihicul nostru în perioada pandemiei? Cum reușim să eliminăm fricile și să ne adaptăm la situațiile actuale mai ușor? Ce dezechilibre apar în ființele noastre atunci când stările de frică sunt întreținute o perioadă de timp îndelungat? Ce este necesar să conștientizăm pentru a nu ne lăsa influențați de teama cauzată de virus?

Vezi toate articolele despre:
imunitatepandemiepsihologiesănătatevideo

La toate aceste întrebări vom afla răspunsurile alături de Luana și invitatul acesteia, prof. asoc. dr. psiholog Ion Duvac.

Frica: boala modernității

Frica este una dintre cele mai răspândite „boli“ ale modernității, care pune stăpânire pe viețile noastre și ne influențează starea de bine și bucuria de a trăi. Indiferent cât de paradoxal ar părea, dacă privim lucrurile din această perspectivă, realizăm că frica este caracteristica majorității celor care trăim azi pe această planetă. Din păcate, din cauza situației actuale cauzate de pandemie, frica a devenit o constantă a vieții de zi cu zi, iar prețul plătit este nebănuit de mare pentru fiecare dintre noi.

Frica ne face să trăim fără încetare într-o stare de permanentă alertă. Astfel, pe lângă dezechilibrele care apar atât la nivel mental, cât și emoțional în special, se produc transformări și modificări în atitudinile, manifestările și chiar gesturile noastre. Iar aceste aspecte se reflectă ulterior și la nivelul trupului fizic.

De exemplu, frica poate crea la nivel fizic contracții involuntare de tip muscular, generate de obiceiuri negative, cum ar fi stări interioare de anxietate, de stres prelungit cauzate de situații exterioare, rezultând apoi tensiuni care netratate generează diverse afecțiuni.

Frica lasă sechele pe termen lung

Amenințările din lumea exterioară, în momentul actual, nu sunt percepute atât de mult ca un pericol de a pierde ceva, ci mai curând ca potențiale surse de anihilare totală, adică frica de moarte. Manifestarea anormală a spaimei și a fricii și, de asemenea, o atitudine generală de anxietate faţă de viaţă  pot duce la dereglări mintale grave, psihoze sau paranoia.

De-a lungul timpului, majoritatea oamenilor au manifestat o totală si exagerată teroare față de germeni patogeni, microbi şi boli infecţioase, măsurile luate în această direcţie atingând dimensiuni groteşti în anumite cazuri. Cu atât mai mult, acest aspect se manifestă la ora actuală prin restricțiile aplicate tot mai rigid, care nu fac altceva decât să cultive frica. Eroarea de a induce frică și teamă nu este cea mai bună soluție, ele nu funcționează pe termen lung, iar în aceste situații se întamplă și fenomenul că aceste frici lasă sechele pe termen lung.

Tot ceea ce este negativ în ambianța din jurul nostru, știrile, evenimentele ne influențează starea interioară. Panica pune stăpânire pe nesimțite, iar frica se instalează și face ravagii, provocând dezechilibre, așa cum am menționat deja, atât din punct de vedere psihic-emoțional, cât și al sănătății.

Atacurile de panică

În atacurile de panică apar și se manifestă cele mai profunde frici ale ființei, care ne fac să rămânem blocați și înțepeniți. Cel mai des întâlnită este frica de moarte  – niciodată nu suntem pregătiți să murim. A doua este frica de a pierde controlul – este o reacție firească a organismului.

Câteva sfaturi pentru a ține sub control atacurile de panică:

  • Să așteptăm să treacă puseul.
  • Să respirăm profund.
  • Să reconstruim și să amplificăm încrederea și stima de sine.
  • Să învățăm să ne fericim, prin a face lucrurile care ne plac și ne împlinesc.
  • Să ne setăm mintea pe aspecte pozitive – gândirea pozitivă.
  • Să eliminăm sursele de stres și să evităm contagiunea socială.
  • Să eliminăm frica și resemnarea și să amplificăm credința și împăcarea cu sine.
  • Să realizăm tehnici de relaxare ghidate, meditații și să ne rugăm.

Teme abordate în emisiune

În această emisiune, Luana și invitatul său discută despre:

  • Ce putem face pentru psihicul nostru în această perioadă?
  • De ce uneori intrăm în panică și cum apar fricile?
  • Cât de nociv este stresul și cum influențează trecerea noastră prin infecțiile virale?
  • Trăiesc bărbații cu o frică mai mare decât femeile?
  • Ce provoacă frica pe termen lung?
  • Cât de benefică este acceptarea pentru sănătatea psihică?

Vă invităm să urmăriți emisiunea Luanei alături de invitatul său prof. dr. psiholog Ion Duvac.

Linkul îl regăsiți la începutul acestui articol.

Etichete articol:
imunitatepandemiepsihologiesănătatevideo
Articolul anterior
Introducere în radiologia intervențională – VIDEO
Articolul următor
Țiuitul în urechi poate da dureri de cap? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
InterviuriLuana ShowVideo