Despre puterea de autovindecare și cum să ne folosim de ceea ce dispunem ne spune mai multe în această emisiune, Vasile Păun, antrenor holistic, invitatul Luanei la Hello Sănătate TV.
Facem ceva pentru noi sau rămânem la statutul de victimă până la nesfârșit?
Ne-am obișnuit să ajungem acasă, să ne așezăm pe canapea, să luăm telecomanda în mână sau telefonul și să ne lăsăm intoxicați de ceea ce rulează în fața ochilor noștri, de cele mai multe ori, fără să conștientizăm ce ni se întâmplă. Informația intră prin urechi, iese, iar după două sau trei ore petrecute în același ciclu, constatăm că nu am progresat deloc și nu am învățat nimic. Suntem comozi și ne place acest lucru pentru că din punctul de vedere al efortului, aproape că nu mișcăm niciun deget și pare că o ducem chiar bine. Așteptăm ca ceilalți să facă lucrurile în locul nostru, școala, părinții, bunicii, statul, iar la final de an suntem supărați că avem o viață tristă și că toată lumea are ceva cu noi.
Acesta a fost un mic rezumat al celor care trăiesc fiecare zi pe pilot automat, au așteptări de la toți cei din jurul lor, iar ei nu depun niciun efort. Pare a fi viața ideală, dar realitatea este cu totul alta pentru că Universul ține cont de tot ce facem. Așadar, muncim și facem tot ce putem pentru a contribui așa cum putem la progresul acestei lumi sau continuăm să stăm pe canapea și să așteptăm ca „servitorii” să ne aducă totul pe tavă, riscând în același timp ca la finalul zilei să fim nefericiți?
Durere, afecțiune, boală? Cum le abordăm?
În general, atunci când suferim de o boală sau avem pur și simplu o suferință de oricare fel, atitudinea inițială este de panică. Frica ne inundă fiecare celulă de corp și avem impresia că nimic nu mai poate fi făcut. Apoi, la un moment dat, luăm decizia de a ne lua viața în frâie și de a „lupta” împotriva bolii, dar la fiecare pas ne plângem și ne enervăm că procesul este anevoios. Care este soluția? Într-un cuvânt, se numește asumare. Pe larg, acest proces presupune o muncă titanică cu noi înșine, începând cu acceptarea și simțirea respectivei afecțiuni în toată ființa noastră, fără să o reprimăm. Mai departe, odată ce ne acceptăm așa cum suntem, este important să ne ținem ochii și inima deschise, pentru a da voie ușilor care se deschid în fața noastră să ne ofere toate oportunitățile de care avem nevie în drumul nostru spre vindecare.
Ce s-a discutat în cadrul emisiunii?
- Știm că puterea este în noi. De ce nu o folosim pentru a fi fericiți?
- De ce așteptăm de la cei din jurul nostru să ne rezolve problemele?
- Situațiile neprevăzute sunt dușmanii noștri? Ce avem de învățat din ele?
- Luptă sau fugi, cât de benefic este instinctul de supraviețuire? Cum ne ajută acceptarea în procesul de vindecare?
Pentru mai multe informații, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune aflată la începutul acestui articol.
Vizionare plăcută!