Nutriție

8 motive să consumi ciuperca Ganoderma

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
antiagingcancerciuperca nemuririiciuperci terapeuticeganodermaimunitateinflamațieRadicali liberireishi

De peste două milenii, ciupercile Reishi (Ganoderma) sunt un ingredient esențial în medicina chineză. Considerată a fi cheia pentru nemurire, numai elitele aveau odinioară permisiunea de a folosi puterea vindecătoare a acestei ciuperci. Cu toate că ciupercile Reishi nu garantează nemurirea, beneficiile lor sunt mai mult decât generoase. Astfel, cu ajutorul lor poți lupta împotriva radicalilor liberi, a bolilor autoimune, inflamației, congestiei, intestinului iritabil și a multor altor probleme. În continuare sunt prezentate 8 beneficii ale ciupercii Ganoderma pentru sănătate.

1. Proprietăți anticancerigene

Studiile clinice au demonstrat capacitatea ciupercilor Reishi de a preveni cancerul, pe lângă faptul că pot contribui la lupta împotriva celulelor canceroase existente în organism. Într-un studiu efectuat în anul 2011, oamenii de știință s-au axat pe cercetarea acidului Ganoderic, un extract solubil din ciupercile Reishi, ca soluție pentru încetinirea dezvoltării și eliminarea celulelor canceroase specifice. Rezultatele au arătat că acidul Ganoderic a avut capacitatea de a induce apoptoza (moartea programată a celulelor) și de a conduce la o toxicitate mai scăzută în celulele sănătoase. Cu doar un an înainte, un alt studiu axat pe dezvoltarea celulelor 95-d de carcinom pulmonar și HCT-116 (celulele canceroase de colon) a analizat utilizarea acidului Ganoderic pentru inhibarea dezvoltării tumorilor și metastazelor. Acesta a ajutat la reducerea capacității celulelor de a se uni, limitând în același timp și capacitatea lor de a migra în tot corpul.

2. Are efecte antiaging

Ganoderma reprezenta o parte importantă a medicinei antice pentru combaterea procesului natural de îmbătrânire. Numită și „ciuperca nemuririi“, studiile privind acidul acetic arată capacitatea de creștere a duratei de viață. Ciupercile Reishi/Ganoderma și-au demonstrat capacitatea de a proteja ADN-ul celular și mitocondrial de stresul oxidativ care induce îmbătrânirea precoce. Prin capacitatea naturală de luptă împotriva reacțiilor din celulele și ADN-ul nostru, ciupercile Ganoderma sunt ideale pentru combaterea factorilor negativi care provoacă daune organismului nostru și pentru a spori vârsta noastră celulară.

3. Sprijină sistemul imunitar

Ganoderma are capacitatea de a echilibra sistemul imunitar, ceea ce ajută în combaterea cancerului, infecțiilor și bolilor infecțioase. Această ciupercă a fost de folos și în reducerea simptomelor asociate cu alergiile, înțepăturile de insecte, herpes, zona zoster sau astm. Polizaharidele și triterpenele din ciuperca Ganoderma se leagă direct de viruși și interferează cu capacitatea lor de a se atașa la celule sănătoase. Acest lucru limitează deteriorarea celulelor și permite organismului să neutralizeze agenții patogeni într-un mod mai eficient. De asemenea, Reishi a fost dovedită ca fiind de folos în creșterea imunității persoanelor cu HIV ori SIDA.

4. Repară ficatul

Ficatul reglează compoziția sângelui, îndepărtează toxinele, procesează și stochează nutrienții, descompune alcoolul și substanțele toxice și ajută la coagularea sângelui. Prin dietele necorespunzătoare, fumat, alcool, stres și un program haotic de somn punem presiune pe ficat, ceea ce poate conduce la deteriorarea lui și incapacitatea de a se reface. Consecințele pot însemna un ficat gras, infecții precum hepatita A, B, C, D, E, ciroză sau chiar cancer. Ganoderma îmbunătățește nivelul interferonului alfa și gamma, care sunt în mod natural produse de sistemul imunitar. Aceste proteine ajută la inhibarea replicării virale, consolidează rezistența celulară împotriva infecției, îmbunătățesc detoxifierea ficatului și funcția hepatică prin stimularea regenerării celulelor hepatice. Copiii sunt, de asemenea, extrem de sensibili la bolile de ficat din cauza obezității și a dietei. Capacitatea ciupercilor Reishi de a repara ficatul permite o extragere corectă a toxinelor din corpul nostru.

5. Asigură sănătatea gastrointestinală

Corpul nostru oferă un sistem natural de apărare împotriva substanțelor chimice nocive din produsele alimentare și băuturile pe care le ingerăm. Bacteriile benefice din sistemul gastrointestinal sunt capabile să combată bacteriile dăunătoare și să le elimine din organismul nostru înainte ca acestea să ne afecteze sănătatea. Ceea ce se întâmplă în stomacul nostru dă tonul pentru restul corpului nostru. Stresul și alimentația deficitară pot conduce la hipoaciditate sau la hiperaciditate, afectând digestia alimentelor și absorbția nutrienților. Adenozinul din ciupercile Reishi oferă relaxare și calm pentru mușchii gastrointestinali. Acest lucru poate îmbunătăți stări precum boli cronice inflamatorii intestinale, constipație, diaree, reflux, gastrită sau ulcer.

6. Reglează tensiunea arterială

Stresul, dieta, vârsta, genetica, lipsa de somn și mediul înconjurător pot duce la creșterea tensiunii arteriale. Un studiu recent a constatat că ciupercile Reishi au redus semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu probleme severe, mai degrabă decât la cele cu probleme ușoare. Triterpenele, care sunt hidrocarburi nesaturate, se găsesc în Ganoderma și ajută în compensare vasele de sânge blocate prin reducerea colesterolului și a trigliceridelor, care au tendința de a provoca blocaje. Adenozinul monofosfat din Ganoderma lucrează pentru dizolvarea cheagurilor de sânge, ajutând la îmbunătățirea fluxului sanguin.

7. Sprijină sănătatea sistemului respirator

Afecțiunile respiratorii comune, cum ar fi astmul bronșic, bronșita, congestia sau tusea, afectează multe persoane din cauza poluării și a diminuării calității aerului. Cu proprietăți naturale antiinflamatorii, ciupercile Reishi sunt capabile să dilate căile respiratorii pentru a îmbunătăți respirația. Capacitatea lor de a se lega cu moleculele de oxigen îmbunătățește capacitatea alveolelor de a absorbi oxigen, crescând fluxul sanguin la nivelul întregului organism. Ganoderma ajută, de asemenea, la eliminarea mucusului pentru a asigura un flux nerestricționat de aer pentru plămâni.

8. Asigură neuroprotecție

Antioxidanții puternici din Reishi și proprietățile antiinflamatoare permit acestor ciuperci să fie extrem de eficiente în bolile neurologice, cum ar fi Alzheimer, Parkinson sau Huntington. Triterpenele și polizaharidele din Ganoderma reduc impactul proteinelor de oxidare, cum ar fi Abeta, un declanșator comun în boala Alzheimer, și ajută la ameliorarea disfuncției mitocondriale în hipocampus. Un studiu recent a arătat o îmbunătățire a deteriorării neuronale din hipocampus, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că ciupercile Reishi ar putea proteja hipocampusul de proteinele de oxidare care produc daune. În plus, Ganoderma susține proteinele care reglează creșterea, întreținerea și supraviețuirea anumitor neuroni, pentru promovarea unei funcții neuronale sănătoase.

Tu ai încercat Ganoderma? Vorbește-ne despre experiența ta!

    Surse:

  • foodmatters.com/article/9-ways-that-reishi-mushrooms-boost-your-health
  • sciencedirect.com/science/article/pii/S1734114010702528
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16156953
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10967475
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22659462
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21945912
  • sciencedirect.com/science/article/pii/S0940299310002332
Etichete articol:
antiagingcancerciuperca nemuririiciuperci terapeuticeganodermaimunitateinflamațieRadicali liberireishi
Articolul anterior
Beneficiile unice ale acidului lipoic
Articolul următor
Sensibilitatea la gluten, o problemă reală?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: