Luana Show, Nutriție, Video

Ce ascund arsurile gastrice? – VIDEO

Autor:

Stilul de viață și alimentația își pun amprenta pe sănătatea noastră pe termen lung. Arsurile și refluxul  gastroesofagian sunt două dintre cele mai frecvente neplăceri cu care oamenii se confruntă după masă și, în timp, pot dezvolta afecțiuni mai grave.

Vezi toate articolele despre:
aciditatearsuri gastricedigestiereflux gastroesofagian

Invitata Luanei din această ediție, doamna dr. Loredana Dumitriu, medic specialist gastroenterologie, vorbește despre arsuri gastrice, reflux gastroesofagian și ce ar trebui să facem dacă ne confruntăm cu aceste probleme.

Ce sunt arsurile gastrice?

Arsurile gastrice apar înainte de masă, manifestându-se printr-o senzație de foame, o nevoie de  a mânca ceva, sau după masă, când arsura și disconfortul se accentuează. Aceste arsuri pot fi semne ale unei gastrite sau ale unui ulcer – boală infecțioasă dezvoltată de bacteria Helicobacter pylori, nu de prezența stresului în viața omului, așa cum se credea în trecut.

Cum se produce refluxul gastroesofagian?

Esofagul este delimitat de stomac printr-un sfincter esofagian inferior, numit cardia, care, în starea de repaus, este compactat. În momentul în care mâncăm, sfincterul esofagian se relaxează pentru a permite bolului alimentar să ajungă în stomac. Refluxul gastroesofagian semnifică ascensionarea conținutului gastric la nivelul esofagului. Acest proces este fiziologic, cu toții avem reflux gastroesofagian zilnic, dar, în mod normal, nu produce arsuri. În momentul în care conținutul gastric urcă de prea multe ori la nivelul esofagului, avem acel disconfort cauzat de arsuri. Această ascensiune repetată a conținutului stomacului este permisă de presiunea slabă pe care cardia o are în starea de repaus.

Cauze și remedii ale refluxului gastroesofagian

Principala cauză care produce aciditate și reflux gastroesofagian este alimentația. Hrana consumată are un impact semnificativ, mai ales atunci când sfincterul esofagian nu funcționează corespunzător. Pentru a reduce arsurile și disconfortul creat de această problemă trebuie evitate alimentele care produc aciditate, și anume: roșii, suc de roșii, sosuri de roșii, mere, portocale, căpșuni. Cafeaua, băuturile carbogazoase, alcoolul (în special vinul), alimentele iuți sau acre sunt, de asemenea, de evitat. Aciditatea este provocată și de ciocolată, cacao, prăjeli sau alimente de tip fast-food. Pentru reducerea riscului de aciditate și reflux gastric, este recomadat să adoptați un stil alimentar bazat pe mese mai mici și mai dese. De asemenea, seara ar fi bine să existe cel puțin două ore între masă și momentul în care adormiți.

Cum decurg investigațiile în cazul apariției refluxului gastroesofagian?

Abordarea cazurilor de arsuri stomacale și reflux gastroesofagian este diferită în funcție de vârsta pacientului. Tinerilor li se recomadă, de obicei, regim alimentar și, dacă se întâmplă frecvent, se administrează un tratament cu inhibitori de pompă de protoni, fără analize complexe. În schimb, în cazul pacienților trecuți de 40 de ani, se efectuează preventiv endoscopia digestivă superioară (gastroscopie) pentru ca, în situația în care există vreo inflamație, să poată fi tratată. Acest tip de analiză se relizează sub anestezie, atât pentru confortul pacientului, cât și al medicilor.

Subiecte abordate în emisiune

În cadrul dialogului dintre Luana și dr. Loredana Dumitriu, aflăm ce semnifică o simplă durere abdominală, de ce apar arsurile gastrice și cum se produce refluxul gastroesofagian. Invitata Luanei ne-a spus și ce facem ca să calmăm senzația de arsură, ce tratamente există, dar și cum abordăm stilul alimentar, dacă ne confruntăm cu asememea probleme.

Întreaga emisiune poate fi urmărită accesând linkul prezent la începutul acestui articol!

Etichete articol:
aciditatearsuri gastricedigestiereflux gastroesofagian
Articolul anterior
Reguli pentru o digestie bună de sărbători
Articolul următor
4 cauze fiziologice reale care determină depresia – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowNutrițieVideo