Sănătate integrativă, Video

4 cauze fiziologice reale care determină depresia – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi doresc să îți împărtășesc care sunt, de fapt, cauzele fiziologice reale din spatele depresiilor? Surprinzător, au legătură cu multe alte zone diferite din organism, și nu numai cu creierul, așa cum poate îți imaginezi.

Vezi toate articolele despre:
depresiemicrobiomrecomandarestresvideo

Atâta timp cât cauzele reale nu sunt corect determinate și rezolvate, nici depresia nu va dispărea și antidepresivele nu vor face decât să suprime simptomele la suprafață, fără însă să vindece afecțiunea.

Care este relația dintre intestine și depresie?

Tractul gastrointestinal conține mesageri chimici – peptide și hormoni – care au un impact profund asupra sănătății creierului.

Există multiple căi de comunicare de la sistemul gastrointestinal la creier, dar și invers! Schimbările tale de dispoziție se pot dezvolta odată cu simptomele digestive.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că flora intestinală, cele câteva kilograme de microorganisme pe care le transportăm în intestine, afectează chimia creierului. Dietele procesate, stresul, excesul de zahăr și chimicale, alimentele modificate genetic, utilizarea repetată de antibiotice și multe altele determină dezechilibre în flora intestinală, astfel încât bacteriile patogene le depășesc pe cele benefice.

S-a demonstrat, de asemenea, că sindromul intestinului hiper permeabil („leaky gut”) permite toxinelor și bacteriilor patogene să intre în fluxul sanguin și să declanșeze inflamație, lucru care poate schimba chimia creierului și poate provoca depresie.

Care este relația dintre glandele suprarenale și depresie?

Corpul nostru sacrifică alimentarea cu triptofan (un aminoacid esențial) atunci când suntem sub stres de orice formă și avem un nivel ridicat de cortizol. În condițiile de stres, organismul va fi obligat să scadă nivelul de triptofan, astfel încât celulele noastre să aibă șanse mai bune de supraviețuire. Astfel, corpul nostru este programat să „fure” din triptofanul necesar la producția de serotonină. Un nivel scăzut de serotonină determină depresia, insomnia și un nivel scăzut de energie, printre multe alte simptome negative.

Care este relația între starea glicemică și depresie?

Hipoglicemia (nivel scăzut de zahăr în sânge) crește nivelul unui hormon puternic din pancreas, numit glucagon. Nivelurile ridicate de glucagon ne pot distruge consumul de triptofan și pot duce la scădere de serotonină, depresie și somn de proastă calitate.

Alimentarea cu triptofan este esențială. Corpul nu poate produce triptofan, ceea ce duce la situații în care nu este suficient de distribuit unde este necesar, forțând organismul să fure triptofanul de la neurotransmițători. În cele din urmă, corpul „preferă” mai degrabă să supraviețuiască și să prevină distrugerea celulelor, decât să facă serotonină, să doarmă bine și să se bucure de un libidou bun. Corpul nu greșește niciodată!

Ce deficiențe nutriționale contribuie la depresie?

Aminoacizii sunt „materia primă” pentru stabilizarea stării de spirit și producerea de neurotransmițători, care includ serotonină, dopamină, GABA și endorfinele.

Motivul principal al deficiențelor de aminoacizi este consumul redus de proteine, digestia deficitară, utilizarea medicamentelor antiacide (este nevoie de acid gastric pentru a descompune proteinele și a obține aminoacizii esențiali).

Zincul a fost supranumit „noul antidepresiv”. Este un cofactor esențial în conversia aminoacizilor pentru producerea neurotransmițătorilor importanți în menținerea bunei dispoziții – L-triptofan pentru serotonină și L-tirozină pentru dopamină.

În deficiența de magneziu este posibil să nu fie îndeplinite cerințele neuronale pentru magneziu, provocând leziuni neuronale care se pot manifesta ca depresie.

Creierul și nervii au nevoie disperată și de fier. Fără suficient fier în creier și nervi apar probleme cu semnalizarea neurotransmițătorilor, cu formarea izolației nervoase numită mielină și cu metabolismul energetic al creierului.

Un nivel scăzut de B12 poate provoca simptome cognitive și de dezechilibru mintal, inclusiv depresie, anxietate, oboseală și chiar psihoză.

Vitamina B6 este una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea mintală datorită rolului său de cofactor în producerea neurotransmițătorilor – serotonină, GABA și dopamină. O deficiență poate duce la o mare varietate de simptome, inclusiv anxietate, depresie, iritabilitate, confuzie, oboseală și agravarea simptomelor sindromului premenstrual.

Receptorii pentru vitamina D sunt prezenți pe neuroni și în multe zone ale creierului, care au fost implicate în fiziopatologia depresiei. Vitamina D este implicată în numeroase procese cerebrale, inclusiv neuroimunomodulare, neuroprotecție, neuroplasticitate și dezvoltarea creierului.

Colesterolul influențează starea de spirit

Colesterolul este un precursor critic al multor molecule fiziologice esențiale din corpul uman, care afectează în mod direct și indirect stările noastre de spirit și funcția optimă a creierului. Nivelurile mai scăzute de colesterol din sânge sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta tulburări depresive majore, precum și un risc crescut de deces din cauza sinuciderii.

După cum observi, cauzele depresiei sunt deseori fiziologice și pot fi rezolvate în mare parte și de cele mai multe ori prin adoptarea unei alimentații corecte și prin rezolvarea dezechilibrelor biochimice și metabolice. Acestea, împreună cu multitudinea de terapii pentru o bună sănătate mentală și emoțională, care sunt ușor disponibile, constituie practic „tratamentul” real în cazurile de depresie.

În încheiere, sper ca aceste informații să te ajute să faci schimbări importante pentru sănătatea ta! Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
depresiemicrobiomrecomandarestresvideo
Articolul anterior
Ce ascund arsurile gastrice? – VIDEO
Articolul următor
Dificultățile de digestie – la ordinea zilei – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo