Nutriție, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Postul, o detoxifiere a minții, a trupului și a inimii

Autor:

Postul. Prilej de rugăciune, de liniștire a minții, a sufletului, dar și a trupului. Zilele de dinaintea Crăciunului ne oferă șansa de a face ordine. De a așeza gândul bun peste cel rău, de a face fapte care să schimbe în bine viețile oamenilor, dar și de a ne curăța organismul de toxinele cu care s-a încărcat de-a lungul anului. Care sunt greșelile pe care le facem adesea în post, atunci când ne așezăm la masă? De ce ne îngrășăm la finalul celor 40 de zile de restricții și, mai cu seamă, cum ar trebui procedat, în așa fel încât postul să se transforme cu adevărat într-o bucurie, atât pentru minte, cât și pentru trup, ne spune Cristian Mărgărit, invitatul Simonei Dragomir, în studioul Ziarului de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
BioGreenscolonhelpdetoxifieredietăpostvideo

Zilele în care ne luăm adio de la lactate sau de la carne ori de la alte alimente, pe care le iubim, nu trebuie încărcate de povară. Iar restricțiile să nu ne îndemne să mâncăm orice, doar pentru a elimina senzația de foame, ce apare parcă mai abitir și cu mai multă îndârjire. Postul spiritual trebuie împletit cu cel nutrițional. Un post cinstit și corect, din care să eliminăm alimentele capcană, ce ne fac cu ochiul și ne mint frumos, presărând arome dintre cele mai îmbietoare, potențiatori artificiali de gust, extrem de nocivi.

Fără zahăr, făină, ulei!

”Cei trei NU: zahăr, făină, ulei!”. Acestea sunt, în viziunea nutriționistului Cristian Mărgărit, recomandările unui post care să nu ne îngrașe și nici să nu ne păcălească că ne-am detoxifiat organismul. ”Se întâmplă adesea ca în perioada de post să mâncăm gogoși, dulciuri, paste foarte multe, pâine, prăjeli. Dacă ne dorim să ținem un post care să aducă și sănătății noastre beneficii, toate acestea trebuie eliminate. Altfel, kilogramele sosesc imediat. Într-adevăr, poate apărea un deficit de proteină, pierderea masei musculare lasă loc instalării grăsimilor, pentru că nu mai are cine să le ardă”, explică specialistul în nutriție. Dar dacă suntem atenți și grijulii la ceea ce mâncăm, nu apar probleme.

Să eliminăm produsele de proastă calitate, ce conțin potențiatori de aromă

Varianta care ar trebui să ne îmbie, convinși că este întru binele sănătății noastre, ne poartă către alimentele naturale, integrale, și nu către cele procesate, care conțin zahăr și ingediente de foarte proastă calitate. Șnițelele de post, brânza, chiar și laptele vegetal ar trebui să dispară de pe masa noastră. La fel și mezelurile de post, care doar ne îmbie cu culori și arome artificiale, pe care dacă nu le-ar avea, nu ne-ar atrage nicicum. De altfel, la fel se întâmplă și cu alte alimente permise în restul anului, precum mezelurile și toate celelalte produse care conțin potențiatori artificiali. „Rolul lor este tocmai acela de a stimula în mintea noastră plăcerea de a le consuma, iar și iar. Creează un soi de dependență, care nu aduce nimic bun organismului. Există pateuri de post, de exemplu, care nu au ce să caute în coșul nostru de cumpărături. Am găsit în comerț o așa-zisă pastă de cacao cu nuci. Dacă te uiți pe ambalaj, observi că atât pudra de cacao, cât și nucile sunt sub 10%. În rest, doar zahăr și ulei. Provoacă nenorociri în corpul nostru”, avertizează Cristian Mărgărit.

Să alegem verdețurile și leguminoasele!

Lipsa proteinelor dimineața poate duce la o altă problemă: dorința de a mânca seara ceva dulce. De aceea, ne avertizează nutriționistul, postul trebuie bine gândit, iar mesele echilibrate, în așa fel încât să nu apară ulterior deficite, ce ne pot pune sănătatea în pericol. Verdețurile și frunzele, precum spanacul de toamnă, sunt foarte bune. Fasolea, lintea, mazărea, năutul reprezintă surse puternice de proteină, ce pot duce la realizarea unei diete bine calculate. Și au și marele merit de a reduce apetitul. „Și soia ar putea fi încercată”, spune Cristian Mărgărit, cu reținere însă, căci ea poate să provoace neplăceri, accelerând, de exemplu, problemele suferinzilor cu tiroida.

Proteine putem lua și din polenul crud, cu condiția să nu fim alergici. Bogat în aminoacizi și alți fitonutrienți, el poate fi adăugat în lapte, amestecat cu puțină miere ori popolis, fiind capabil să ne ofere energie și șansa unei zile dusă până la capăt, fără să simțim prea mult efortul depus. Carbohidrații complecși pot fi și ei adăugați pe lista alimentelor permise, extrem de bune în post: cerealele sau pseudocerealele, cum sunt porumbul, quinoa, meiul, hrișca. Și grâul este foarte hrănitor, mulți dintre oameni preferându-l pe cel spelta. Grijă mare însă, la produsele din conservă. Bine ar fi să folosim borcanul ori conserva fără bisfenol.

Consumul de fibre reglează tranzitul intestinal și ne scapă de kilogramele în plus!

Un post corect, curat aduce mari beneficii sănătății noastre. Refacerea florei intestinale și popularea intestinului cu bacterii bune, sănătoase poate reprezenta unul dintre cele mai mari avantaje, pe lângă cel spiritual. Aportul mai mare de fibre își face simțită prezența, tranzitul se reglează, substanțele nocive sunt eliminate din intestin. ColonHelp vă poate însoți pe tot acest traseu, sporind starea de bine și ajutând la eliminarea toxinelor. Ba mai mult, ajută și la pierderea în greutate, formula sa unică pe bază de semințe de in și psyllium îmbunătățește digestia, menține colesterolul și glicemia în limite normale. Dacă vreți să adunați într-un singur produs super-alimente verzi, foarte bogate în clorofilă (”sângele plantelor”), vitamine, minerale și alți nutrienți ușor asimilabili, cu multiple efecte benefice pentru organism, folosiți BioGreens. Poate fi extrem de benefic, chiar și în curele de slăbire, pentru efectul său de control al apetitului.

Orice hrană poate deveni toxică, dacă nu o preparăm cum trebuie!

Ciupercile reprezintă și ele un aliment cu multe proprietăți excepționale, care ne fac să nu-l ocolim nici în restul anului, mai ales în perioada de post, când suntem privați de alimente cu un rol bine stabilit într-o alimentație sănătoasă. Fibrele și nutrienții, pe care-i conțin, susțin organismul și întăresc imunitatea. Ciupercile sunt supranumite ”carne vegetală”, însă Cristian Mărgărit nu este total de acord. ”Beneficiile cărnii sunt unice. De neînlocuit. Conține un fier special, carnitină, vitamina B12, taurină, coenzima Q10, zinc. Contează enorm însă modul în care o preparăm. Dacă o ardem sau o prăjim, ea nu devine decât o hrană cu potențial cancerigen. Orice aliment, oricât de sănătos ar fi, dacă nu îl gătim corespunzător, se poate transforma într-o hrană nocivă!”, avertizează specialistul.

Să punem preț și pe liniștea! Ea așterne sănătate și peste organele corpului!

Mesele de post nu trebuie să fie bogate. Îmbuibarea nu duce la nimic bun. Astfel, o mână de nuci ori de semințe, de alune, o pastă de avocado ar trebui să fie suficiente pentru o masă. Fructele uscate, precum prunele, smochinele, sunt sățioase, ajută la eliminarea constipației și pot să ne satisfacă pofta de dulce. Fiind însă bogate în zahăr, porțiile trebuie să fie extrem de mici, dacă nu vrem ca după terminarea postului să începem cura de slăbire.

O alimentație bogată în fructe, în leguminoase, verdețuri, semințe poate ține în frâu dorința noastră de a ne simți îndestulați. Dezlegările la pește oferă moment de bucurie și, totodată, reprezintă sursă bună de omega 3. Hidratarea corectă, pachețelul pus de acasă, pentru a elimina tentația produselor nesănătoase din comerț, și mai cu seamă odihna pot face din post o perioadă miraculoasă. Atât pentru minte, cât și pentru trup. Să nu ne împovărăm sufletul cu temeri, cu neputințe, cu gânduri ce ne întunecă mintea. Să privim cu bucurie, cu inima largă și cu mintea deschisă către tot ceea ce înseamnă post cu adevărat: bunătate, credință, curățire trupească și sufletească!

Etichete articol:
BioGreenscolonhelpdetoxifieredietăpostvideo
Articolul anterior
7 mituri despre răceală
Articolul următor
Remedii naturale pentru pietrele la rinichi
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
NutrițieTrăiește sănătos cu SimonaVideo