Recenzii

Dr. Menis Yousry: Descoperă-ți amintirile ascunse și adevăratul eu

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

În cazul în care nu știați, conștiința noastră se formează înainte de a ne naște, după care începe să prindă contur în perioada copilăriei, în urma interacțiunilor cu părinții, familia, cu originile, cu mediul și cultura.

Vezi toate articolele despre:
cărțicreierrecenzievindecare

De altfel, toate experiențele noastre, fie că vorbim despre jocurile cu ceilalți copii sau credințele părinților pe care le preluăm involuntar și noi, ne conturează personalitatea și modul în care ne raportăm la viață. Acest lucru înseamnă că atât situațiile plăcute, cât și cele neplăcute pot determina o serie de probleme, credințe, experiențe dureroase pe care nu știm să le rezolvăm la momentul respectiv, dar care au o capacitate extraordinară de a se stoca în memoria noastră inconștientă. Și, din cauza faptului că mintea noastră conștientă le păzește cu strictețe, ajungem de fiecare dată să privim viața doar prin prisma acelor răni și evenimente, fără să înțelegem că sunt doar niște „lentile de ochelari” pe care, din fericire, le putem schimba cu altele.

Toate aceste gânduri care ne provoacă suferință poartă numele de amintiri ascunse, subiectul pe care dr. Menis Yousry îl abordează în cartea sa „Descoperă-ți amintirile ascunse și adevăratul eu”. Vestea bună este că amintirile ascunse pot fi „demascate”, pentru a face loc adevăratului „eu” să iasă la suprafață.

Partea I. Conflictul dintre ceea ce intenționăm și ceea ce reușim să facem

Prima parte a cărții doctorului Yousry se concentrează pe capacitatea creierului de a primi constant informații din jurul său și de a acționa în funcție de acestea, alături de modul în care limitările noastre ajung să ne controleze viața. Fiind singura parte a corpului care nu are nici senzații și nici sentimente, creierul nu simte nimic, dar are capacitatea de a-i reaminti corpului unde poate găsi plăcerea și care sunt „inamicii” care îi provoacă durere. Iar pentru că are o putere atât de mare de a stoca informații, mai ales în primii ani de viață, creierul copilului memorează aproape toată mimica, gesturile, comportamentele și metodele prin care părinții gestionează problemele și situațiile excepționale care apar zi de zi. Așadar, în funcție de modul în care suntem modelați prin prisma primelor interacțiuni cu părinții și familia, ajungem să ne construim propria realitate, despre care considerăm că este cea „corectă, bună, adevărată”. Și, pentru că ne ghidăm după aceste convingeri, credem atât de mult în veridicitatea lor încât ne este de multe ori foarte greu să acceptăm că mai există și o altfel de realitate.

Din punct de vedere conștient și inconștient, lucrurile pot fi împărțite la nivelul creierului, în memorie de lungă și de scurtă durată. Așadar, mintea conștientă funcționează după programe, ceea ce înseamnă că, în momentul în care ne sunt apăsate anumite butoane sau triggere, ajungem în mod automat să acționăm după un tipar prestabilit care ni s-a sădit în minte. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla în momentul în care așteptăm după cineva, iar acea persoană întârzie, eveniment care să ne reaminteaască automat de un episod din trecut asociat cu sentimentul de abandon. Acest lucru se creează în mintea noastră încă de când suntem în pântecul mamei, fiind determinat de modul în care aceasta reacționează la stimulii din mediul înconjurător.

Probabil că vi s-a întâmplat de multe ori să aveți impresia că viața se simte ca o cușcă sau ca o închisoare, însă adevărul este că propriile filtre și convingeri creează această realitate distorsionată. Cartea nu este doar o incursiune teoretică în lumea nesfârșită și nebănuită a creierului, ci oferă soluții practice care să ne ajute în descoperirea și înțelegerea propriilor convingeri. Pentru că realitatea noastră este formată prin intermediul convingerilor noastre, tot ce ni se întâmplă fiind filtrat și blocat de acestea.

Unul dintre aceste exerciții constă într-o serie de întrebări pe care, odată ce le-am parcurs, este nevoie să fie repetate, pentru că de foarte multe ori, în timp ce ne gândim la răspunsuri, apar anumite momente de conștientizare. Vă lăsăm primele două puncte din exercițiu, la care vă invităm să cugetați:

  • Spuneți ce v-ați dori și nu aveți, cum ar fi o slujbă, sănătate, o relație, bani.
  • Ce vă împiedică să obțineți ceea ce vă doriți? Ce acțiuni proprii vă împiedică să obțineți ceea ce vă doriți?

Partea a II-a. Procesul de vindecare

În a doua parte ne concentrăm pe modalitățile prin care putem să devenim stăpânii propriei noastre minți și, totodată, a propriei noastre vieți. Doar în acest mod, prin trăirea conștientă și prin alinierea cu sinele nostru adevărat, vom vedea nu numai că ni se vor deschide niște uși, dar vom fi și părtași la înflorirea vieții.

Poate cel mai frumos lucru legat de această carte este acela că nu oferă instrucțiuni și indicații propriu-zise, ci oferă direcții și contexte prin care, folosindu-ne de resursele și de propria putere, vom reuși să fim noi înșine. De altfel, unul dintre subcapitolele din partea a II-a se numește chiar „Nu există instrucțiuni pentru a fi tu însuți”, alături de sfatul prețios atât de a avea grijă de la cine ne luăm informațiile, cât și de a evita să dăm sfaturi în momentul în care simțim că am evoluat.

Vă lăsăm și un citat de-al învățătorului spiritual și autorului Deepak Chopra: „Trebuie să căutăm compania celor care caută adevărul și să-i evităm pe cei care l-au găsit deja”.

Un gând din partea autorului…

„Calea spre vindecare este să fim noi înșine. Oamenilor nu le pasă cât de multe îi putem învăța, în schimb, ei simt cât de multă iubire avem de dăruit. Aceasta este o călătorie individuală și va avea un impact asupra vieții voastre și a altora din jurul vostru, fără nevoia de a învăța pe cineva ceva. Dacă suficient de mulți oameni din lume ar fi pe deplin conștienți, lumea s-ar schimba de la sine. Trebuie să citiți informațiile din această carte și să permiteți inimilor voastre să absoarbă pentru a vă fi de folos în munca cu voi înșivă.”

Cine este dr. Menis Yousry?

Dr. Menis Yousry este fondatorul și mentorul Fundației Essence. Psiholog și psihoterapeut sistemic și de familie, el a lucrat cu zeci de mii de oameni din toată lumea, concepând și facilitând cursuri de dezvoltare personală experențială. A renunțat la postul prestigios de terapeut de familie din cadrul Serviciului Național de Sănătate Britanic pentru a-și face cunoscută activitatea unui public mai larg prin Fundația Essence, pe care o puteți vizita la adresa www.essence-foundation.com. Volumul „Descoperă-ți amintirile ascunse și adevăratul eu“ a fost tradus și publicat la Editura Lifestyle Publishing, în anul 2015.

Etichete articol:
cărțicreierrecenzievindecare
Articolul anterior
Codul cancerului. Un mod revoluționar de a înțelege un mister medical
Articolul următor
Codul cancerului. Un mod revoluționar de a înțelege un mister medical

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Recenzii

Te-ar putea interesa și: