Sănătate integrativă, Video

Cauze și soluții pentru vindecarea leaky gut – VIDEO

Autor:

Bine te-am găsit, sunt Raluca Schachter și azi îți voi prezenta câteva aspect esențiale despre o afecțiune mai puțin cunoscută, dar foarte răspândită – „leaky gut“ – sindromul intestinului hiperpermeabil.

Vezi toate articolele despre:
colondigestieleaky gutprobioticevideo

Acesta constituie cauza multor probleme de sănătate. Multe persoane însă nici nu știu că suferă de această afecțiune, cum apare, ce simptome negative generează și ce se poate face pentru vindecare.

Leaky gut apare în intestinul subțire

Această disfuncție apare în intestinul subțire, locul unde se absorb cei mai mulți nutrienți din alimentație. Pentru ca nutrienții să fie însă absorbiți în mod corespunzător, sunt transferați prin intermediul unor mici rădăcini microscopice (villi și microvilli) ale intestinului către circulația sanguină. Odată transferați, se vor depozita peste tot în organism, acolo unde este nevoie. Dacă acești villi însă se atrofiază și se alterează, absorbția nutrienților va avea de suferit.

Peretele intestinului este semipermeabil; permite doar anumitor particule să pătrundă în circulația sanguină și blochează alte componente indezirabile, cum ar fi toxine și particule nedigerate de alimente. Când joncțiunile membranei intestinului se lărgesc însă, aceste componente toxice pătrund în circulația sanguină, unde nu sunt recunoscute de către organism, iar sistemul imunitar reacționează, generând anticorpi pentru protecție, dar și un atac împotriva celulelor sănătoase.

Acest fenomen duce la o multitudine de simptome: confuzie, iritabilitate, inabilitatea de concentrare, anxietate, depresie, malabsorbție, eczeme, sinuzite, dureri articulare,  boli autoimune, obezitate, balonare, diaree, probleme digestive, oboseală, migrene.

De ce a devenit o epidemie sindromul intestinului hiperpermeabil?

  1. O cauză principală este alimentația procesată și fast food-ul, care sunt nu numai lipsite de nutrienți, dar conțin și foarte multe substanțe toxice.
  2. Toxicitatea mediului și, în special, toxicitatea cu metale grele și petrochimicale afectează în mod direct funcțiile digestive. Peste 80.000 de chimicale făcute de om au fost adăugate în mediul nostru. Toxinele sunt prezente acum în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem, în mâncarea pe care o mâncăm și în multe produse de cosmetică, ambalaje de plastic și poluanți industriali.
  3. Dacă suferi de constipație cronică, toxinele din scaun pot irita în timp mucoasa intestinală, care va duce la inflamație și lărgirea porilor intestinului subțire. Dacă situația nu se remediază, această disfuncție poate duce la sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita sau boli autoimune.
  4. Dezechilibrul în flora intestinală poate duce la disbioza intestinalăbacteriile patogene proliferează în dauna celor benefice, fenomen care determină de asemenea iritare, inflamație și deteriorarea peretelui intestinal. Infestări cu paraziți, ciuperci și bacterii patogene au luat proporții epidemice în societatea modernă.
  5. Glifosatul este cel mai utilizat ierbicid din lume și a fost special dezvoltat pentru culturile modificate genetic. Când acesta ajunge în intestine, poate chela anumite minerale, făcându-le indisponibile și astfel genera disbioza.
  6. Stresul poate contribui la sindromul intestinului permeabil, cum o pot face și consumul de medicamente, în special antiinflamatoarele, antiacidele și antibioticele.
  7. Glutenul din cereale crește nivelul unei proteine, numite zonulină, care deschide spațiile dintre celulele peretelui intestinal, chiar dacă nu există o reactivitate (sensibilitate la gluten).
  8. Reactivitățile și alergiile alimentare pot juca un rol important în sindromul intestinului permeabil.

Cum poți asigura vindecarea?

O alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos fără consumul de substanțe toxice ar trebui să continue pe toată durata vieții, pentru a evita acumulările toxice și inflamația din organism, cât și un sistem digestiv disfuncțional. De asemenea, în această perioadă, și nu numai, sunt recomandate alimentele cu rol de vindecare și protecție a sistemului digestiv, cum sunt murăturile în saramură fermentate în mediu anaerob, supa concentrată de oase și unt crud de la vaci care ies la pășune (dacă nu există reactivităi la lactate) sau ghee.

În perioada vindecării intestinale, care poate dura de la 2-3 luni până la 2 ani, sunt necesare o serie de acțiuni specifice, cum ar fi: evitarea alimentelor alergenice, a toxinelor din alimentele procesate și din mediu, a antibioticelor, antiinflamatoarelor sintetice, antiacidelor, eliminarea patogenilor intestinali și, în final, reinocularea cu bacterii benefice (probiotice), restabilirea unui nivel normal de acid gastric în stomac, restabilirea funcției fierei și a ficatului, restabilirea nivelului de enzime și vindecarea pereților intestinali cu nutrienți specifici.

Sper ca aceste informații să-ți fie de folos și să te ajute să începi vindecarea intestinală corespunzătoare pentru a rezolva cu adevărat simptomele și afecțiunile cu care te confrunți.

Aștept comentariile tale pe pagina noastră de Facebook Hello Sănătate și pe canalul YouTube! Sănătate și pe curând!

Etichete articol:
colondigestieleaky gutprobioticevideo
Articolul anterior
Antrenează-te online! – VIDEO
Articolul următor
Dieta în sindromul ovarelor polichistice – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Sănătate integrativăVideo