Sănătate

Astenie de toamnă? Află cauzele şi găsește remediile!

Autor:
2 comentarii
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre: hello sanatate

Una din zece persoane suferă de astenie de toamnă, spun studiile. Această tulburare, care apare de obicei la schimbările de temperatură, se caracterizează prin oboseală, epuizare fizică şi psihică, lipsă de energie şi chiar depresie. Pe măsură ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare să-şi piardă puterea, ceea ce face să ne simţim slăbiţi şi trişti. 

Astenia de toamnă este, în general, cauzată de neadaptarea corpului uman la diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte. De asemenea, cantitatea redusă de lumină solară şi alimentaţia necorespunzătoare reprezintă alte cauze pentru astenia de toamnă. Programul haotic, lipsa de odihnă şi lipsa unor exerciţii fizice uşoare pot conduce către această oboseală specifică anotimpului de toamnă. De obicei, simptomele de astenie încep să apară în primele luni de toamnă şi se pot menţine până în ultimele zile ale iernii.

Ştiaţi că…

Netratată, astenia poate duce la depresie sau la alte complicaţii?

Petrecerea timpului cu familia şi prietenii poate ajuta în depăşirea fenomenului de astenie?

Simptomele asteniei de toamnă

Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi considerat corect numai dacă aţi avut aceleaşi simptome timp de trei sezoane la rând, iar starea dumneavoastră de sănătate se îmbunătăţeşte în timpul lunilor de primăvară şi vară.
Tristeţea inexplicabilă şi melancolia, anxietatea, lipsa poftei de mâncare, durerile de cap şi oboseala persistentă sunt doar câteva dintre simptomele asteniei de toamnă. Formele mai severe pot include o stare de extenuare, scurte momente de pierdere a memoriei, tensiune arterială scăzută, stări de slăbiciune şi lipsa de interes sexual. Astenia poate apărea la orice vârstă, mai ales la femeile cu un stil de viaţă activ şi stresant. Dar această afecţiune apare mai frecvent în cazul persoanelor care locuiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte şi în rândul persoanelor cu rude care au suferit de astenie. Alte simptome includ modificări frecvente ale dispoziţiei, tulburări de somn sau iritabilitate şi dorinţa de izolare.

Ajută-ţi organismul să depăşească astenia de toamnă

Atunci când apare starea de apatie sau de oboseală specifică asteniei de toamnă, acesta este un semn clar care ne spune că stilul nostru de viaţă nu este cel mai convenabil pentru organismul nostru. Pentru a preveni aceste stări, specialiştii ne recomandă să consumăm cantităţi mari de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime şi fitonutrienţi. În acest fel, vom intra în sezonul rece cu un sistem imunitar puternic, ceea ce ne va ajuta să facem faţă bolilor de sezon. Astfel, ar trebui să includeţi în dieta zilnică o mulţime de fructe şi legume, cum ar fi: varză, conopidă, broccoli, sfeclă, dovleac, mere, pere, gutui, nuci sau struguri.
În scopul ameliorării simptomelor cauzate de astenie este indicat să urmaţi câţiva paşi simpli pentru a vă recăpăta vitalitatea şi tonusul pozitiv. În primul rând, trebuie să acordaţi mai multă atenţie alimentaţiei dumneavoastră. Încercaţi să eliminaţi grăsimile din dieta dumneavoastră şi să le înlocuiţi cu fructe şi legume, produse lactate şi carne slabă. De asemenea, mâncaţi mai multe cereale şi fibre.
În această perioadă, organismul are nevoie de lumina directă a soarelui. De aceea, încercaţi să faceţi mai multe plimbări în aer liber. Dormiţi cel puţin opt ore pe noapte şi evitaţi să pierdeţi nopţile. De asemenea, rezervaţi-vă câteva momente pentru activităţile de relaxare şi de petrecere a timpului liber.
În zilele reci de toamnă, încercaţi să beţi în fiecare după-amiază câte o ceaşcă de ceai fierbinte. Ceaiul de tei îndulcit cu miere şi o felie de lămâie vor avea efecte benefice asupra stării dumneavoastră generale.
În fiecare dimineaţă, înainte de a începe programul obişnuit, faceţi unele mişcări de stretching. Durerile musculare se vor atenua, iar muşchii se vor relaxa. Puteţi face, de asemenea, exerciţii fizice uşoare şi continue.
Încercaţi ca măcar o dată pe săptămână să vă oferiţi câteva momente de delectare. Umpleţi cada de baie cu apă călduţă, adăugaţi săruri şi uleiuri de baie şi uitaţi de grijile cotidiene pentru a ameliora stările cauzate de astenia de toamnă.

Etichete articol: hello sanatate
Articolul anterior
Alimente contra inflamaţiei intestinale
Articolul următor
Postul Crăciunului: postul fizic și postul spiritual

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

2 comentarii. Leave new

  • Pana in toamna aceasta nu am avut nici o problema cu „asteniile”. Pentru inceput am avut stari de oboseala si ma simteam slabita. Au urmat mai apoi durerile de cap si ma simteam uneori tare „dezamagita” de tot ceea ce aveam in jur. Am crezut ca poate e doar o stare de moment si am zis sa las sa treaca de la sine. Pana intr-o zi cand m-am intalnit cu o veche prietena din liceu la o cafeluta…Ne-am luat noi cu discutiile si a observat ca nu sunt „in apele mele” …mi-a spus ca sufar de astenie de toamna, si ca si ea a trecut prin cele ce am trecut eu. Mi-a recomandat sa iau ColonHelp si mi-am spus ca as putea sa il incerc. Pot sa spun ca ma simt mult mai bine de la el. Plus ca am vazut ca a aparut si un produs nou BioGreens despre care as dori sa stiu mai multe detalii.

  • In primavara aceasta am trecut prin mari probleme. Toate acestea s-au reflectat in starea sanatatii mele.Oboseam repede , plangeam fara a avea un motiv concret, dureri de cap si ma si constipasem . Mergand la doctor am fost diagnosticata cu Astenie de primavara. Pe langa miscare in aer liber, alimentatie sanatoasa, medicul de familie mi-a recomandat si ColonHelp. Acest produs a fost pentru mine salvator. Ma ajutat sa fiu energica, sa dorm mai bine noaptea si sa-mi reglez tranzitul. Vara a fost minunata dar se apropie Toamna si incep o noua cura de ColonHelp pentru a evita Astenia de toamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: