Sănătate

Crize biliare de sărbători? Dischinezia poate ascunde intoleranța la gluten

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
bilăcolecistdigestieglutenintestinleaky gutmicrobiomrecomandaresfaturivezică biliară

Crizele biliare se produc frecvent în perioada sărbătorilor, atunci când mesele copioase se înșiră din Ajunul Crăciunului până la Sfântul Ion. Persoanele care au probleme cu digestia grăsimilor sunt adesea victime ale acestor crize biliare. Știați însă că nu întotdeauna alimentele grase sunt de vină pentru aceste tulburări? Dovezi recente sugerează că inflamația intestinului este strâns legată de disfuncția vezicii biliare. Dr. Chris Kresser, lider al medicinei funcționale din SUA, explică, pe larg, conexiunea dintre intestin și colecist și modul în care este implicat glutenul în declanșarea crizelor biliare.

Să înțelegem cum funcționează vezica biliară

Sistemul biliar cuprinde ficatul, vezica biliară (colecistul) și canalele biliare, care lucrează împreună pentru a produce și a stoca secreția biliară, ceea ce noi cunoaștem sub denumirea de „bilă”. După producerea în ficat, bila se deplasează prin canalul biliar comun spre vezica biliară, unde este stocată. „Când grăsimile din alimente ajung în intestinul subțire, enterocitele (celule intestinale) încep să elibereze un hormon (colecistochinină). La rândul său, colecistochinina stimulează contracția vezicii biliare și eliberarea bilei în intestinul subțire”, explică dr. Chris Kresser.

Ca să înțelegeți digestia grăsimilor, imaginați-vă o picătură de ulei în centrul unui pahar cu apă. Uleiul rămâne intact, nu atinge marginea paharului și nu intră în amestec cu apa. Adăugați însă puțin detergent de vase și amestecați. Ce se întâmplă? Se formează o emulsie în care uleiul se descompune în apă. Acesta este exact modul în care bila acționează în intestinul subțire.

Secreția biliară este alcătuită din apă (97%), iar restul de 3% constă dintr-un amestec de acizi biliari, colesterol, fosfolipide, bilirubină, săruri anorganice și minerale. Acizii biliari acționează ca un detergent, ajutând la emulsificarea lipidelor din alimente. Fără bilă, grăsimile alimentare rămân nedigerate și se elimină ducând la scaune grase, anormale. Bila este, de asemenea, esențială pentru absorbția corectă a colesterolului și a vitaminelor liposolubile (A, D, E și K).

De ce apare dischinezia biliară?

Cea mai frecventă problemă a sistemului biliar o reprezintă dischinezia sau criza biliară, manifestată prin durere ascuțită în partea dreaptă, sub coastă, greață, dureri de cap și uneori vărsături. Dischinezia biliară este adesea indusă de consumul unor alimente bogate în grăsimi sau poate semnala existența unor boli: pietre la vezica biliară (litiază), pancreatită, colecistită (bilă leneșă). Stresul este un alt factor de risc semnificativ. De asemenea, există dovezi clare că inflamația cronică este implicată în apariția crizelor de bilă.

Deși există mai mulți factori de risc pentru afecțiunile vezicii biliare, cei mai cunoscuți sunt obezitatea, vârsta și sexul. Femeile peste 40 de ani, mai ales dacă prezintă exces ponderal sunt cele mai predispuse la dischinezie biliară. Peste 25% dintre persoanele cu obezitate morbidă suferă de pietre la vezica biliară.

De la permeabilitate intestinală la crize de bilă

Inflamația prezentă la nivelul intestinului compromite funcția de barieră intestinală. Este ceea ce specialiștii numesc sindrom de intestin permeabil sau „leaky gut”, în engleză. În această situație, bacteriile intestinale, care în mod normal trebuie să rămână la nivelul mucoasei intestinale, pot traversa bariera intestinală și pot pătrunde în sânge. „Sistemul imunitar percepe aceste bacterii ca pe invadatori străini și lansează rapid un atac împotriva lor. Acest lucru poate afecta sistemul biliar, deoarece semnalizarea inflamatorie rezultată dintr-o astfel de invazie microbiană a demonstrat că modifică expresia genelor și funcția sistemelor principale implicate în absorbția și secreția bilei în ficat”, explică dr. Chris Kresser.

De reținut!

Când intestinul este sănătos, microbiomul intestinal funcționează normal, sistemul imunitar de asemenea, inclusiv sistemul biliar. Când intestinul este permeabil, bacteriile și toxinele ajung în sânge, sistemul imunitar este perturbat, inclusiv sistemul biliar.

Ce rol are glutenul în disfuncțiile biliare?

Ei bine, așa cum bine știm, glutenul este o proteină nedigerabilă din cerealele cu spic (grâu, orz, ovăz, secară). Cercetătorii au demonstrat că, odată ajuns în intestin, glutenul crește producția de zonulin, o toxină care favorizează și agravează permeabilitatea intestinală. Pe de altă parte, căile biliare sunt și ele căptușite cu o mucoasă care devine permeabilă din cauza zonulinului. Cu alte cuvinte, dacă glutenul compromite bariera intestinală și pătrunde în sânge, el poate de asemenea să ducă la slăbirea altor bariere epiteliale, inclusiv cea a sistemului biliar.

Așa se face că persoanele cu intoleranță la gluten suferă adesea de disfuncții biliare. De altfel, studiile au demonstrat că adoptarea unei diete de eliminare a glutenului a dus la rezolvarea problemelor biliare în cazul pacienților cu intoleranță la gluten.

Cum tratezi vezica biliară fără bisturiu?

Colecistectomia (eliminarea chirurgicală a colecistului) a devenit în prezent una dintre cele mai frecvente operații. Majoritatea chirurgilor au o singură soluție atunci când depistează o piatră la nivelul colecistului: operația. Numai că nu în toate cazurile este justificată. În cazul în care colecistul este eliminat chirurgical, ficatul continuă să producă bila. În urma operației, tractul biliar este păstrat și conectat direct în intestinul subțire, astfel încât bila să se scurgă, picătură cu picătură, în intestin. Dar în absența vezicii, organul colector, bila poate să se acumuleze în ficat (ducând la acumulări de colesterol care sufocă ficatul) sau poate să erodeze intestinul subțire în locul în care se scurge (ducând în timp la disbioză, inflamație, leaky gut).

Dr. Chris Kresser propune o abordare din perspectiva medicinei funcționale în cazul problemelor biliare. „Medicina clasică se mulțumește să recomande doar o dietă cu conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru poate ameliora simptomele pe termen scurt, prevenind doar stimularea contracției vezicii biliare. Dar asta nu face decât să lenevească și mai mult vezica, ducând la un risc crescut de apariție a calculilor biliari. Pe de altă parte, unele site-uri promovează metode de eliminare a pietrelor la fiere, care nu au fost testate în studii clinice”, avertizează dr. Kresser. El spune că este mai bine să ne concentrăm pe abordarea cauzelor care stau la baza acestor probleme și pe terapii care au în spate dovezi științifice.

Iată recomandările doctorului Kresser:

  • Testați-vă! Analizele care pun în lumină disfuncțiile biliare sunt nivelurile următorilor markeri: ALT, AST, bilirubină, LDH, GGT, ALP.
  • Schimbați-vă dieta! „Am văzut mulți oameni care și-au rezolvat problemele legate de vezica biliară pur și simplu prin schimbarea obiceiurilor alimentare”, mărturisește dr. Kresser. Eliminarea alimentelor inflamatorii, cum ar fi glutenul, alimentele procesate și zahărul, poate îmbunătăți substanțial sănătatea vezicii biliare.
  • Vindecați-vă intestinul! Deși nu se cunoaște cu exactitate ce apare mai întâi, sindromul de intestin permeabil sau disfuncția biliară, cu certitudine sunt afecțiuni care merg mână în mână și este important să fie tratate ambele simultan.
  • Luați în considerare metodele naturale de stimulare și eliminare corectă a bilei: curcumin, ceaiuri din plante detoxifiante, ghimbir. Pentru susținerea eliminării pietrelor din colecist sunt recomandate: suc de sfeclă roșie, lămâie, mentă, vitamina C. Pentru îmbunătățirea digestiei, utilizați enzime digestive naturale, mai ales atunci când luați mese copioase.

Surse:

 

chriskresser.com/the-little-known-connection-between-leaky-gut-gluten-intolerance-and-gallbladder-problems/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343155

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17390223

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15802102/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746018/pdf/nihms497411.pdf

Etichete articol:
bilăcolecistdigestieglutenintestinleaky gutmicrobiomrecomandaresfaturivezică biliară
Articolul anterior
O nouă abordare în tratamentul cancerului: Chimioterapia potențată de insulină
Articolul următor
Cum ne întărim imunitatea?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: