Sănătate

Cum poți trece peste astenie toamna aceasta?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
astenia de toamnăclorofilăgermeni de grâuobosealăomega 3probioticevarza kalevitamina D

Primele luni de toamnă vin cu vreme răcoroasă, ploaie, păduri cărămizii și astenia specifică, marcând trecerea la un nou sezon, care poate aduce oboseală, somnolență, stres și dureri de cap. Aceste dispoziții tind să devină o stare de spirit la întâlnirea cu toamna. Pe măsură ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare să-și piardă puterea, ceea ce ne poate face să ne simțim slăbiți și deprimați. Insomnia, migrenele, problemele cu concentrarea, fluctuațiile apetitului – toate pot fi rezultatele asteniei de toamnă.

Simptomele asteniei pot apărea în primele luni ale toamnei și pot dura chiar până la finalul iernii. Fiecare persoană este susceptibilă de a dezvolta această astenie. Însă diagnosticul asteniei de toamnă poate fi considerat corect numai dacă ai avut aceleași simptome timp de trei sezoane la rând și dacă starea de sănătate s-a îmbunătățit în timpul verii sau primăverii.
Cele mai frecvente simptome ale asteniei de toamnă sunt:

 • Depresie: apatie, nefericire, vinovăție.
 • Anxietate: frica, incapacitatea de a face față situațiilor stresante.
 • Modificări frecvente ale dispoziției: trecerea bruscă de la o stare la alta.
 • Tulburări de somn: dorința de a dormi în timpul zilei.
 • Letargie: oboseală și incapacitatea de a realiza activitățile zilnice.
 • Probleme sociale: iritabilitate și dorința de izolare.
 • Probleme sexuale: lipsa libidoului.

Mai ales în această perioadă a debutului de sezon rece ai nevoie de anumiți nutrienți care să te ajute să treci cu bine peste astenia de toamnă!

Vitamina D pentru suplimentarea nivelului de energie

Această vitamină este produsă în mod natural de corpul nostru atunci când este expus la lumina soarelui, fiind una dintre puținele vitamine care nu este disponibilă în produsele alimentare. Problemele apar toamna și iarna, atunci când expunerea la lumina soarelui se reduce considerabil. Din fericire, ajutorul este la îndemână pentru că suplimentarea cu vitamina D te poate ajuta să-ți menții nivelul optim chiar până la debutul primăverii. Corpul tău are nevoie de vitamina D pentru a regla nivelul de energie, pentru a menține sănătatea inimii și pentru a dezvolta un sistem osos puternic. De asemenea, vitamina D ajută la menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge și la funcționarea normală a sistemului imunitar, elemente absolut necesare pentru combaterea asteniei de toamnă. Mai multe informații despre cum știi dacă îți lipsește vitamina D poți afla în articolul nostru despre carența de vitamina D.

Omega 3 pentru mâini și picioare calde

În timpul lunilor din sezonul rece, poți constata adesea că extremitățile sunt mult mai reci decât restul corpului. Acest lucru se datorează faptului că mâinile și picioarele sunt mai departe de inima ta, ceea ce înseamnă că sângele este pompat mai greu în aceste locuri. Dacă ai probleme cu circulația, acest lucru poate deveni și mai evident. Acest inconvenient îți poate da stări de oboseală și iritabilitate, accentuând și mai mult alte simptome ale asteniei de toamnă. Conform Universității din Maryland, suplimentele alimentare naturale de acizi grași omega 3 furnizează un impuls instantaneu circulației sangvine și ajută la încălzirea rapidă a mâinilor și picioarelor. De asemenea, acizii grași omega 3 sunt recomandați și pentru susținerea sănătății ochilor și a sistemului nervos. Alte beneficii dovedite științific ale acizilor grași omega-3 poți găsi aici.

Probioticele întăresc sistemul imunitar

O modalitate sigură de a consolida organismul din interior, pentru a crește numărul de anticorpi și pentru a stimula imunitatea este prin utilizarea probioticelor. Acestea conțin bacterii benefice (cum ar fi Acidophilus bifidus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum), care acționează în mod natural pentru neutralizarea infecțiilor virale și bacteriene. Potrivit specialiștilor, probioticele au efecte benefice asupra florei intestinale și combat efectele nedorite ale utilizării de antibiotice, care pot distruge bacteriile bune din organism. De asemenea, pentru a hrăni bacteriile benefice din flora intestinală se recomandă și utilizarea prebioticelor alături de probiotice. Află detalii despre microbiomul intestinal în următorul articol.

Varza Kale – o „bombă“ cu vitamine și minerale

Varza Kale este o legumă cu frunze verzi, disponibilă mai ales în sezonul de toamnă. Această legumă asigură un rapel pentru imunitate (o necesitate absolută în sezonul rece), ajută în congestia pulmonară și în lupta contra infecțiilor și alergiilor. Este deosebit de benefică în infecții ale stomacului și ficatului. Kale este bogată în fier, beta-caroten, calciu, potasiu și vitamina C, trebuind inclusă neapărat în lista alimentelor care trebuie consumate toamna. Totodată, varza de Kale este o sursă vegetală importantă de luteină, zeaxantină și vitamina K, clorofilă, carotenoide, compuși cu sulf (sulforafani, glucorafanine, indol-3-carbinol) și oligoelemente. Descoperă și alte beneficii ale verzei Kale.

Germenii de grâu, în topul alimentelor care combat astenia

Germenii tuturor plantelor conțin o concentrație mare de substanțe nutritive, mult mai mare decât în plantele mature. Germenii de grâu nu sunt o excepție, situându-se în topul celor mai recomandate alimente vegetale pentru combaterea anemiei și asteniilor, a avitaminozelor, în stări de convalescență. Vitaminele C, E şi B, niacina, acidul folic sunt de câteva zeci sau chiar sute de ori mai concentrate în germenii de grâu decât în grâul obișnuit. În plus, germenii sunt și foarte ușor de digerat. Oricând te simți obosit și fără energie sau atunci când dorești o curățare și totodată o hrănire în profunzime a întregului organism, plus un adaos de nutrienți sănătoși, ai încredere în cura cu germeni de grâu! Poți găsi mai multe detalii aici.
Bonus: BioGreens – Aliatul tău împotriva asteniei de toamnă!
Dacă vrei să treci peste stările astenice mai ușor, Zenyth Pharmaceuticals are pentru tine BioGreens, superfood organic, din germeni, lăstari și alge. BioGreens este un produs bio, vegan, care conține super-alimente verzi (germeni, alge, lăstari), provenite din culturi certificate ecologic, disponibil sub formă de pudră sau capsule. BioGreens este un produs inovator, care îmbină proprietățile energizante, alcalinizante şi antioxidante ale germenilor şi lăstarilor, efectele anti-aging şi detoxifiante ale algelor verzi şi acțiunea antioxidantă şi energizantă a acerolei. Poate nu o să îți vină să crezi, dar structura clorofilei este aproape identică cu aceea a hemoglobinei din sângele uman! Singura diferență este atomul central, care în cazul al clorofilei este magneziul (verde), în vreme ce în cazul hemoglobinei este fierul (roşu). Iată de ce clorofila este folosită pe scară largă în cazul anemiilor. Cu ajutorul clorofilei este stimulată circulația sanguină periferică și o dată cu aceasta și circulația cerebrală, ducând la creșterea nivelului de energie și la revigorarea organismului. Dacă nu ai timp să consumi suficiente plante verzi, legume, fructe, apelează la BioGreens, sursă excelentă de clorofilă! Redescoperă naturalul, redescoperă hrana vie, așa cum a lăsat-o natura! Alege BioGreens, campionul farmaciei verzi!

Așadar, atunci când apar stările de apatie și oboseală specifice asteniei de toamnă ar trebui să înțelegem că stilul nostru de viață nu este cel mai convenabil pentru organismul nostru. În scopul de a preveni aceste stări, specialiștii recomandă consumul unei cantități importante de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime și fitonutrienți. În acest fel, vom putea intra în sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care ne va ajuta să facem față provocărilor de sezon.

Surse:

 • healthdefine.com/medical-advice/how-to-fight-autumn-asthenia
 • myplanetguides.com/health-and-fitness/how-can-we-fight-autumn-asthenia-news-1266/
 • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/10/27/15-best-fall-superfoods.aspx
 • bewellbuzz.com/general/top-ten-autumn-foods/
 • mishatips.com/2016/09/02/autumn-asthenia-defeat-natural-remedies/
Etichete articol:
astenia de toamnăclorofilăgermeni de grâuobosealăomega 3probioticevarza kalevitamina D
Articolul anterior
Descoperă 6 beneficii esențiale ale colagenului!
Articolul următor
Gripa bate la ușă! Află cum te poți apăra!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: