Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Cum punem pe fugă efectele anotimpului rece asupra sănătății?

Autor:

Natura ne îmbrățișează adesea cu căldura și darurile pe care ni le oferă necondiționat. Chiar dacă toamna, vremea nu mai este atât de prietenoasă, organismul nostru poate fi păzit de remedii naturale, cu care este imposibil să dai greș. Nu este afecțiune provocată de furiile anotimpurilor reci, precum răcelile, durerile de articulații, virozele, gastritele, depresia, pe care plantele să nu le poată opri, cu atingerea lor miraculoasă. Dr. Ruxandra Constantina, invitata Simonei Dragomir în studioul ”Ziarului de Sănătate”, vă povestește pe larg.

Vezi toate articolele despre:
antibiotice naturaleimunitateplanteracealaRemedii naturalevideovitamina C naturală

Variațiile de temperatură, presiunea atmosferică intensifică stresul și bulversează pe aproape 80% dintre noi. Nu-i de mirare. Organismul nostru are nevoie de soare, de lumină, de căldură, de un mediu prietenos și dispus să-i creeze starea de bine. Ce se întâmplă însă când, nepregătit din timp pentru duritatea schimbărilor la pragul dintre anotimpuri, organismul intră într-o stare de disconfort și începe să dea rateuri?

Plămânii și colonul, organe ce trebuie protejate

„Cea mai mare grijă, în această perioadă, trebuie acordată plămânilor și colonului”, ne sfătuiește Ruxandra Constantina, medic de familie, cu competențe apifitoterapice. Plămânul este cel care preia aerul, energia, de aceea plimbările cât mai multe prin parcuri, grădini, și nu locuri aglomerate, dau șansa acestui organ să-și îndeplinească sarcinile. Colonul, pe de altă parte, elimină deșeurile, curăță organismul și-l face să funcționeze fără probleme.

Hrana. Pilonul de care ne agățăm mereu. În lipsa unei alimentații sănătoase, se instalează haosul, iar bolile se cuibăresc cu o repeziciune uimitoare. Consumul legumelor, al fructelor de sezon, al verdețurilor, literă de lege. Prunele, ne spune specialistul, ne cresc imunitatea și dau energie organismului. Nici rozmarinul, busuiocul, turmericul, ghimbirul, ceapa, usturoiul, muștarul nu trebuie date uitării. Extrem de importante pentru sporirea imunității, ele reglează digestia și ne oferă cu adevărat o stare de bine.

Pentru o cură de imunitate nu există ”prea târziu”, ne spune specialistul cu convingere.  Goldenseal, astragalus, echinaceea dau șansa organismului să redevină puternic. Iar uleiurile esențiale, binecunoscute pentru calitățile lor de antibiotice naturale, precum cel de lavandă, de cuișoare, de cimbru, nu trebuie evitate. Antibioticele clasice distrug flora intestinală, provocând mult rău corpului. Ele se recomandă doar în cazul infecțiilor bacteriene. În schimb, antibioticele naturale, din plante, acționează blând și țintit. Tratează afecțiunea, fără să distrugă alte organe, iar efectul lor nu se lasă niciodată așteptat. ”Propolisul este, de asemenea, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, când vine vorba de răceli. Folosit ca și tinctură, peste care pui un strop de miere, poate fi cu adevărat un remediu fantastic”, povestește doctorița.

Vitamina C naturală, cu extract de citrice, nu trebuie să lipsească, mai ales în cazul copiilor. Iar uleiul de pește este o sursă demnă de luat în calcul de omega 3 și de vitamina D, de care nu vom mai avea parte în curând, odată ce intunericul va acoperi zilele de toamnă. Atmosfera din casă este și ea extrem de importantă. Bine ar fi dacă am putea păstra o temperatură și o umiditate constantă. De exemplu, nu am mai avea senzația aceea de uscăciune a gâtului, ne spune doctorița Constantina. ”Pe calorifer, așezați un vas cu apă, în care picurați câțiva stropi de ulei esențial de lavandă, de eucalipt. Umidifică aerul din încăpere și creează o stare de bine întregii familii”, ne sfătuiește medicul. De asemenea, putem consuma fără grijă ceai de nalbă, de soc, de gălbenele, precum și comprimate cu salvie și propolis.

Cura cu gemoterapice alungă alergiile

Și totuși, dacă starea de bine nu se ameliorează în urma remediilor încercate, iar nasul continuă să curgă, ochii să fie apoși, mâncărimile de la nivelul feței să nu ne mai dea pace, e clar că nu răceala este cea care ne sâcâie, ci mai cu seamă o alergie. Ea poate da astm bronșic, rinite alergice, care obosesc și chinuie corpul mult timp, lăsându-l fără vlagă. Mucegaiul ce apare în această perioadă, iar în cazul copiilor, praful de cretă pot fi dușmani de temut. Pe lângă antihistaminice, o cură cu extracte gemoterapice poate diminua crizele de astm bronsic, iar ceaiurile de brusture, urzică, păpădie, bine puse într-o schemă personalizată, ne pot reda liniștea și starea de bine.

Colagenul, acidul hialuronic protejează articulațiile

Toamna pune adesea poveri multe pe trupul nostru. Articulațiile, oasele sunt unele dintre cele mai oropsite. Afecțiunile reumatice se intensifică odată cu apariția frigului și a umidității crescute. Antiinflamatoarele pot funcționa 2-3 zile, însă remediile de cursă lungă se găsesc tot în aliatele noastre: plantele. Preparatele precum gheara-diavolului, extracte pe bază de acid hialuronic, unguentele cu arnică, cu untul pământului sunt variantele pe care le putem folosi perioade lungi, minimum 3 luni de zile. ArtroHelp Forte poate fi de mare ajutor. Cele două tipuri de colagen hidrolizat (tip I și II), conținute în doze optime, îl fac unic pe piață și capabil să rezolve disfuncționalitatea articulațiilor.

Pofta de mâncare ori chiar mai rău, de dulce, se acutizează. Hormonii stresului se descarcă, iar organismul are nevoie de ajutor. Rhodiola este una dintre plantele adaptogene ce luptă cu stresul. Tot ea ne ajută să rezistăm variațiilor de temperatură, iar orele petrecute în pat, cu ochii pe pereți, încercând să numerăm până uităm șirul ori să ne gândim la ceva frumos, doar-doar somnul se lasă convins să vină, se transformă în odihnă. Una, două capsule de 500 mg, dimineața, și o capsulă de ashwagandha seara aștern liniște în mintea și în sufletul nostru. Nivelul de serotonină crește, iar starea de bine se instalează treptat-treptat.

Gravidele, liber la omega 3 și vitamina C naturală

Anotimpul rece supără adesea și femeile însărcinate. Parcurile, zonele largi, pline de copaci și iarbă trebuie să fie locurile pe unde ar trebui să se plimbe și nu cele aglomerate ce abundă în infecții virale și bacteriene. Verdețurile, legumele, fructele, dar și peștele sunt extrem de importante pentru ele. Somnul, anșoa, păstrăvul, crapul, heringul, peștii de dimensiuni mici, în general, pot face parte din dieta lor. Au nevoie de supliment de omega 3, pe care îl pot lua din Omega 3 Marinol, care nu dă acel gust de pește, ce poate nu este tolerat de toată lumea. Extractul de măceș și coacăz negru, împreună cu Vitamina C Naturală îi asigură resursele necesare pentru a avea grijă atât de ea, cât și de bebelușul ce-l poartă în pântec.

Trebuie să ne hidratăm cât mai mult!

Și dacă lista cu afecțiuni ce pot apărea odată cu vremea mohorâtă nu era destul de lungă, atunci putem adaugă și infecțiile aparatului urogenital. Cistitele, anexitele nu fac excepție. Hidratarea este foarte importantă. Ceaiul de afine, de merișor, capsulele concentrate de strugurii ursului, cozi de cireșe, tinctura de propolis sunt remedii testate, cu care nu dăm greș.

Nici colonul iritabil, refluxul gastroesofagian, gastritele nu rămân nepedepsite. Pansamentele gastrice nu trebuie să lipsească. Sucul de aloe vera pune pe fugă bacteria Helicobacter pylori. La fel și mierea de Manuka, gălbenelele, sunătoarea, pătlagina.

Bucuria și voia bună pot fi tămăduitoare!

Peste toate aceste afecțiuni însă, poate apărea astenia. O stare de moleșeală, de melancolie, care poate trece chiar pragul depresiei. Să obișnuim organismul, mintea și trupul să ajungă să se bucure chiar și de muzicalitatea cu care picăturile de ploaie ating fereastra casei. Ori de minunatele raze de soare, care mângâie timid obrazul rece. La prima vedere, pot părea banale. În realitate, ele înglobează liniște, pace și sănătate.

Să ne bucurăm de senzația minunată ce se creează atunci când stăm alături de familie, într-o atmosferă blândă și liniștitoare, în surdina muzicii și a unor uleiuri esențiale picurate în lampa de aromaterapie. Un ceai cald de ghimbir, amestecat cu miere și lămâie, o baie revigorantă, o masă gustoasă și sănătoasă, dragostea familiei și a prietenilor noștri pot părea lucruri puține. Privite în profunzime, ele sunt cele care contează cel mai mult și ele ar trebui să ne ofere forța și resursele de a ne face noi, pe noi înșine fericiți!

Etichete articol:
antibiotice naturaleimunitateplanteracealaRemedii naturalevideovitamina C naturală
Articolul anterior
Ce probleme poate produce diabetul în sarcină?
Articolul următor
Oxigenul hiperbaric salvează vieți!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo