Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

De ce răcim mai des în sezonul rece?

Autor:
Vezi toate articolele despre:
Gripăimunitaterăcelisistem imunitarvideovitamina Cvitamina D

Vă întrebați de ce răcelile se țin lanț în perioada rece? Simona Dragomir vă explică de ce organismul este mai sensibil iarna și de ce virusurile gripale se răspândesc mai frecvent în sezonul rece. Ce trebuie să faceți pentru a vă pune la adăpost de gripă și răceală? De mare ajutor sunt: vitamina D administrată în lunile cu „r” ale anului, vitamina C, omega 3, zinc, magneziu.

Video transcript

Bun găsit, dragii mei! Vă întrebați de ce infecțiile respiratorii se țin lanț în perioada rece? Ei bine, virozele sau răcelile sunt cauzate de peste 200 de virusuri diferite. Așa se face că putem răci chiar și de 4-5 ori într-un sezon. Iar copiii, mai ales cei aflați în colectivitate, la grădi, la școală, trec prin 10-11 episoade de răceală.

De ce imunitatea organismului scade în sezonul rece? Cercetările sugerează mai multe explicații posibile. Imunitatea noastră este oricum mai scăzută în perioada rece și rămânem descoperiți în fața virusurilor. Petrecem mult timp în interior, în spații lipsite de aer curat, precum și în aglomerări urbane, mijloace de transport, mall-uri. Interacțiunile de la persoană la persoană favorizează răspândirea virusurilor.

Dar nici aerul foarte rece și umezeala de afară nu sunt prielnice organismului. Cercetătorii de la Institutul de Sănătate din SUA au demonstrat că virusul gripei umane se transmite mult mai repede când temperatura aerului este scăzută. Virusul gripal devine mult mai rezistent la temperaturi reci. În plus, mucoasa nazală este afectată de frig, devenind mai receptivă la contaminarea cu virusuri gripale.

Dar nu numai căile aeriene sunt sensibile la frig. Știați că senzația de frig la nivelul picioarelor afectează imunitatea? Un studiu a arătat că scăderea temperaturii picioarelor provoacă o schimbare a termostatului întregului corp, determinând răcirea inclusiv a nasului. Astfel crește riscul dezvoltării infecțiilor respiratorii.

Un factor important care ne predispune la răceală este lipsa vitaminei D. S-a demonstrat științific că, atunci când nu avem suficientă vitamina D în organism, celulele sistemului imunitar își pierd capacitatea de a ne apăra de infecții.

Anotimpul rece are însă farmecul lui și nu trebuie să ne dăm bătuți în fața frigului. Avem soluții pentru a ne ajuta organismul. Suplimentarea cu vitamina D este esențială în lunile cu „r”, atunci când nu beneficiem pe cât avem nevoie de lumina soarelui. De mare ajutor ne sunt și vitamina C, magneziul, acizii omega 3.

Nu uitați ca pe ger să purtați îmbrăcăminte și încălțăminte călduroasă. Hidratați-vă bine, cu lichide călduțe, dar și apă, fiindcă organismul are nevoie de apă indiferent de sezon. Aveți grijă de voi și rămâneți alături de Ziarul de Sănătate!

Etichete articol:
Gripăimunitaterăcelisistem imunitarvideovitamina Cvitamina D
Articolul anterior
Cum învingem o răceală în 24 de ore?
Articolul următor
Cartea „Sindromul GAPS“, autor Dr. Natasha Campbell McBride
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo